De eredivisie gaat volgende week weer verder, hieronder kun je het programma zien.

Maar eerst gaan we, ook met onze liveblogs, Europa in. Woensdag treft Ajax in de Champions League Rangers FC, donderdag speelt PSV in de Europa League tegen Bodo/Glimt en Feyenoord in Rome tegen Lazio en bovendien zien we AZ in de Conference League in actie in de uitwedstrijd tegen Dnipro.

Fijne week gewenst!

Klaar op Old Trafford: Ten Hag wint weer

Vrijdag had Antony voor het eerst met de groep getraind, maar Manchester United-coach Erik ten Hag durfde het aan zijn aanwinst direct op te stellen in het duel met koploper Arsenal. De Braziliaan stelde met de openingsgoal niet teleur en United won met 3-1.

Erik ten Hag langs de lijn

Ondertussen op Old Trafford: United op voorsprong

Het lijkt beslist. Eriksen geeft de bal een Rashford en die maakt zijn tweede goal.

Manchester United-Arsenal 3-1

Volkomen tegen de verhouding in komt United weer op voorsprong. Marcus Rashford scoort na een fraaie pass van Bruno Fernandes.

Manchester United-Arsenal 2-1

Ondertussen op Old Trafford: Antony naar de kant, Arsenal scoort

Het werk zit erop voor Antony. De peperdure oud-Ajacied wordt na een klein uur vervangen door Cristiano Ronaldo.

Even later komt Arsenal op gelijke hoogte met Manchester United: Saka krijgt de bal met enig toeval voor de voeten en schiet de 1-1 binnen.

Manchester United-Arsenal 1-1

De stand na speelronde 5

Na de vijfde speelronde heeft Ajax de koppositie overgenomen van PSV, dat gisteren verloor bij FC Twente. De Eindhovenaren zijn ook gepasseerd door Feyenoord en AZ en staan nu vierde.

Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard zijn als enige clubs nog puntloos.

De uitslagen op een rijtje

GRO-VIT | Afgelopen, Vitesse wint

Vitesse heeft op bezoek bij FC Groningen de eerste overwinning van het eredivisieseizoen binnengesleept: 0-1. Het was een verdiende overwinning op de zwak spelende thuisploeg van coach Frank Wormuth.

Matus Bero viert zijn treffer tegen Groningen

Van Bommel wint ook zevende competitiewedstrijd met Antwerp

Royal Antwerp FC heeft de koppositie in de Belgische competitie verstevigd. Het elftal van trainer Mark van Bommel versloeg Westerlo met 3-0 en is na zeven speelronden nog altijd zonder puntenverlies.

De Nederlandse spelers hadden een belangrijk aandeel in de overwinning. Spits Vincent Janssen opende in de 33ste minuut de score uit een strafschop.

Debutant Calvin Stengs stond in de beginfase van de tweede helft aan de basis van de tweede treffer. De oud-speler van AZ gaf de bal mee aan landgenoot Jurgen Ekkelenkamp, die de bal goed breed legde op Koji Miyoshi. De Japanner kon de bal in het lege doel schuiven.

Janssen gaf in de 82ste minuut de assist bij de 3-0 van Anthony Valencia.

Antwerp heeft een voorsprong van 5 punten op achtervolgers KRC Genk en Club Brugge.

GRO-VIT | 77' DOELPUNT VITESSE

De Arnhemmers hadden al heel veel kansen verprutst, maar nu is het raak: aanvoerder Bero schiet met veel gevoel de 1-0 binnen tegen Groningen.

FC Groningen-Vitesse 0-1

Matus Bero is de gevierde man bij Vitesse na zijn goal tegen Groningen

Ondertussen op Old Trafford: rust

Manchester United en Arsenal zoeken de kleedkamers op. United leidt met 1-0 dankzij een goal van Antony.

Antony viert zijn treffer voor United

GRO-VIT | 73' Vitesse mist kansen

Het is niet best allemaal, maar Vitesse heeft al met al heel wat kansen gehad om te scoren in Groningen, in tegenstelling tot de thuisploeg.

Daarnet zagen we er weer in: een harde kopbal van verdediger Cornelisse werd van de lijn gehaald door Duarte.

FC Groningen-Vitesse 0-0

GRO-VIT | 64' Wachten op doelpunten

Nog een klein half uur te spelen bij Groningen-Vitesse, waar de toeschouwers het zwaar hebben. Bij de thuisploeg ontbreekt het aan creativiteit, bij de bezoekers gaat veel mis doordat er veel nieuwelingen in het elftal staan. De Arnhemmers krijgen wel hun kansen, vooral Bialek, maar zolang die niet worden benut wordt er immers ook niet gescoord.

Namens Groningen was er net een kansje voor Ngonge, dat door doelman Reiziger - het is de eerste keer dat hij in de eredivisie heeft moeten ingrijpen - naast wordt getikt.

Ondertussen op Old Trafford: Antony scoort bij debuut

Jawel, Antony doet het bij zijn debuut. De man van bijna 100 miljoen zet Manchester United na 35 minuten op een 1-0 voorsprong tegen koploper Arsenal!

De Braziliaanse oud-Ajacied staat helemaal vrij en schuift de bal op aangeven van Rashford beheerst in de hoek. Hij kust tijdens het juichen het logo van United op zijn shirt.

Manchester United-Arsenal 1-0

Antony juicht na zijn goal tegen Arsenal

Ondertussen op Old Trafford: nog geen goals

Op Old Trafford is er halverwege de eerste helft nog niet gescoord. Alhoewel, Martinelle scoorde wel uit een vlijmscherpe counter van Arsenal, maar de goal werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege een (vermeende) overtreding van Ødegaard op Eriksen.

Antony staat in de basis bij Manchester United

GRO-VIT | Tweede helft in Groningen

De tweede helft is begonnen bij FC Groningen-Vitesse. De bediener van het scorebord hoefde in de eerste helft niet in actie te komen.

Groningen-trainer Wormuth heeft twee wissels doorgevoerd na de matige eerste helft van zijn ploeg. Kalley en Van Gelderen zijn in de ploeg gekomen voor Abraham en Määttä.

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - NEC

Bekijk hier de hoogtepunten van de wedstrijd tussen sc Heerenveen en NEC in de vijfde speelronde van de eredivisie.

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - AZ

Bekijk hier de hoogtepunten van de wedstrijd tussen FC Emmen en AZ in de vijfde speelronde van de eredivisie.

GRO-VIT | Rust in Groningen: 0-0

Het is rust in Groningen met de brilstand op het scorebord.

Het begin was leuk, vooral van Vitesse, maar in de loop van de eerste helft is het duel toch een beetje als een plumpudding in elkaar gezakt. Het tempo is laag, er waren geen kansen meer, toch een beetje jammer. Er was in blessuretijd nog een kans voor Bialek, maar hij stond buitenspel.

GRO-VIT | 35' Groningen laat zich zien

FC Groningen kende even een betere fase met wat druk op het Arnhemse doel, maar grote kansen heeft dat nog niet opgeleverd.

GRO-VIT | 23' Arnhemse nieuwelingen vallen op

FC Groningen heeft de eerste storm van Vitesse overleefd. Halverwege de eerste helft staat het nog 0-0 in Groningen.

De Arnhemmers, tot nu toe maar één punt, spelen bijzonder sterk. Vooral de nieuwelingen Bialek (gehuurd van VfL Wolfsburg) en Vidovic (gehuurd van Bayern München) vallen in positieve zin op. En ook de jonge Pool Kozlowski (gehuurd van Brighton) lijkt echt iets toe te voegen aan het voorheen kwakkelende Vitesse.

GRO-VIT | 12' Doelpunt voor Vitesse? Toch niet

De Arnhemmers begonnen uitstekend aan het duel met Groningen en nieuweling Vidovic lijkt de 1-0 te maken. Maar de VAR steekt er een stokje voor: buitenspel, het feestje gaat niet door.

Het bewijs van de VAR: buitenspel

GRO-VIT | 6' Sterk begin Vitesse

Het gerestaureerde Vitesse begint sterk aan het duel in Groningen, met in de eerste vijf minuten al een handvol serieuze kansen. Wittek schoot een vrije trap verrassend direct op doel, en op de vuisten van doelman Verrips. In dezelfde aanval werkt Bialek de bal ook nog rakelings voorlangs.

Tomas Suslov in duel met Maximilian Wittek

Ondertussen in Manchester: basisplaats Antony, Ronaldo op de bank

Om 17.30 uur staat er in de Premier League een aardige wedstrijd op het programma: Manchester United speelt thuis tegen koploper Arsenal.

Trainer Erik ten Hag heeft nieuwkomer Antony maar meteen in de basis gezet, net als Martínez en Malacia. Cristiano Ronaldo zit opnieuw op de bank.

De fans van Manchester United hebben wel vertrouwen in Antony

GRO-VIT | Aftrap in Groningen

De bal rolt in Groningen voor het laatste duel van de vijfde speeldag: FC Groningen-Vitesse.

In de 32 vorige confrontaties ging de overwinning 14 keer naar Groningen en 10 keer naar Vitesse.

Vorig seizoen won Vitesse met 1-0 in Groningen, nadat Groningen-spelers Te Wierik en Van Kaam vlak voor de pauze rood hadden gekregen. Ghobo maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Zowel Groningen (Frank Wormuth) als Vitesse (Thomas Letsch) wordt geleid door een Duitse trainer.

HEE-NEC | Klaar in Heerenveen: 0-0

Ook na vijf speelronden behoort sc Heerenveen tot het selecte groepje clubs - vier stuks inmiddels - dat nog zonder nederlaag is in de eredivisie. NEC verzuimde in het laatste halfuur extra druk op de ketel te zetten, nadat de thuisploeg met tien man kwam te staan. Daardoor eindigde het matige duel in 0-0.

EMM-AZ | Klaar in Emmen, AZ wint simpel

AZ heeft in de vijfde speelronde van de eredivisie zijn vierde overwinning van het seizoen behaald. De Alkmaarders herstelden zich van het midweekse gelijkspel tegen NEC (1-1) met een prima zege op FC Emmen: 0-3.

HEE-NEC | 83' Grote kans voor NEC

NEC heeft de touwtjes in handen genomen na de rode kaart van Heerenveen-middenvelder Halilovic en krijgt in de slotfase ook ineens behoorlijke kansen. De grootste was voor Nany, die een krachtige kopbal rakelings naast de paal zag gaan.

Heerenveen-NEC 0-0

EMM-AZ | 75' El Messaoudi is terug

Het duel tussen FC Emmen en AZ is bij een tussenstand van 0-3 al een tijdje lang en breed gespeeld. En zoveel gebeurt er dan ook niet meer.

Wel leuk: El Messaoudi is bij Emmen in de ploeg gekomen voor vlak. Hij stond eerder op het middenveld van Fortuna Sittard en FC Groningen en was afgelopen seizoen actief voor het Turkse Gaziantep FK.

FC Emmen-AZ 0-3

Opstellingen FC Groningen-Vitesse (aftrap 16.45 uur)

De laatste wedstrijd van de vijfde speeldag gaat tussen FC Groningen en Vitesse.

Bij Groningen moet nieuweling Krüger de leegte van Strand Larsen in de aanval gaan vullen. Bij Vitesse ontbreekt keeper Scherpen, hij zit ook niet op de bank. Reiziger staat onder de lat en ook nieuwelingen Vidovic en Bialek debuteren in de eredivisie.

HEE-NEC | 62' RODE KAART HEERENVEEN

Heerenveen moet het laatste half uur met tien man verder. Halilovic is te laat met een tackle ten opzichte van Tavlan en krijgt aanvankelijk geel van scheidsrechter Kamphuis. Na een seintje van de VAR en een blik op de monitor verandert de kleur in rood.

Trainer Van Wonderen repareert het een en ander door Van Hooijdonk (zichtbaar niet blij) te vervangen door Olsson.

EMM-AZ | 51' Odgaard op de lat

Odgaard miste in het begin van de tweede helft een grote kans en is opnieuw dicht bij een tweede goal. Een vrije trap vol effect van de Deen belandt op de lat.

Emmen laat zich sinds de rust overigens ook af en toe aanvallend zien. Dat is leuk voor de fans.

HEE-NEC | 50' Glanzparade Noppert

NEC is enthousiast begonnen aan de tweede helft in Friesland. En wat een kans zagen we daar: Tavsan levert een geweldig schot af, dat door Noppert met een grandioze zweefduik uit de kruising wordt getikt.

HEE-NEC | Tweede helft in Heerenveen

En geheel volgens verwachting rolt de bal ook weer voor het tweede bedrijf van het nog doelpuntloze treffen tussen Heerenveen en NEC.

EMM-AZ | Tweede helft in Emmen

De tweede helft is begonnen bij FC Emmen-AZ. De stand is 0-3. Bij Emmen is de 19-jarige eredivisiedebutant Dirksen in het veld gekomen voor Veldmate. Dirksen kwam begin dit jaar over van Ajax.

Na een paar minuten zien we alweer de eerste kans voor AZ. Brederode met de lage voorzet, Odgaard schiet in kansrijke positie over.

Bekijk de samenvatting van RKC-Excelsior

Bekijk hier de hoogtepunten van het duel tussen RKC Waalwijk en Excelsior in de vijfde speelronde van de eredivisie. Zeven doelpunten in nog geen twee minuten!

HEE-NEC | Rust in Heerenveen

De kansen waren voor Heerenveen, maar het staat 0-0 bij rust. Bondscoach Van Gaal, die Noppert en Cillessen heeft opgenomen in zijn voorlopige selectie voor de Nations League, zal tevreden zijn.

EMM-AZ | Rust in Emmen

FC Emmen en AZ zoeken de kleedkamers op. De gezichten bij Emmen staan somber, want de 3-0 ruststand biedt weinig reden tot lachen.

HEE-AZ | 35' Heerenveen krijgt kansen

In Friesland staat de brilstand nog op het bord. Maar Heerenveen heeft wel al een handvol mogelijkheden gehad om op voorsprong te komen. Van Hooijdonk zag een inzet rakelings naast het doel gaan, een poging van Van Ewijk in de korte hoek werd onschadelijk gemaakt door Cillessen en Haye scoorde zelfs. Maar die goal ging niet door vanwege buitenspel.

En ook Sarr was er dichtbij met een venijnig schot, dat een centimeter of 3 à 4 naast ging.

EMM-AZ | 34' DOELPUNT AZ

Het wordt een makkelijke middag voor AZ, zo lijkt het. Reijnders maakt er met een bekeken schot 3-0 van in Emmen.

De thuisploeg begon nog zo aardig, maar na de 2-0 is Emmen blijkbaar opgehouden met verdedigen.

Tijjani Reijnders is een gelukkig man na de 3-0

EMM-AZ | 27' DOELPUNT AZ

Een schot van Odgaard wordt gekeerd door Oelschlägel, maar de Duitse goalie kan de bal niet vasthouden. In de rebound kan De Wit vervolgens simpel binnenschieten. Zo komt AZ toch eenvoudig op 2-0 in Emmen.

FC Emmen-AZ 0-2

EMM-AZ | 21' DOELPUNT AZ

Odgaard krijgt de bal met een gelukje mee na een pass van Clasie en schiet vervolgens beheerst binnen: 1-0 tegen FC Emmen.

De pass van aanvoerder Clasie is fraai en komt voor de voeten van Odgaard. De Deense vervanger van Pavlidis in de spits maakt het keurig af.

FC Emmen-AZ 0-1

Jens Odgaard neemt de felicitaties in ontvangst na zijn goal

HEE-NEC | 17' Weinig te beleven in Friesland

In Friesland is weinig te beleven. In de beginfase van Heerenveen-NEC, bedoelen we dan. Heerenveen had een aardige aanval die eindigde met een Halilovic die de bal verkeerd raakte en dat was het wel zo'n beetje.

Met Oranje-keepers Noppert en Cillessen onder beide laten zal bondscoach Louis van Gaal hopen op een 0-0 in Heerenveen.

EMM-AZ | 10' AZ kan draai nog niet vinden

AZ, dat bij een zege de derde plek kan bezetten, kan zijn draai nog niet vinden in de openingsfase. FC Emmen speelt vol zelfvertrouwen en houdt de Alkmaarders vooralsnog simpel van het lijf.

Bij AZ ging Evjen na een harde overtreding al snel in het boekje van scheidsrechter Pérez.

Dit gezegd hebbende, zien we de eerste kans voor AZ: aanvaller Odgaard kopt van dichtbij naast op aangeven van Kerkez.

FC Emmen-AZ 0-0

Pantelis Hatzidiakos in actie tegen FC Emmen

HEE-NEC | Aftrap in Heerenveen

En jawel: ook het duel tussen sc Heerenveen en NEC is begonnen.

Beide ploegen nemen het voor de 25ste keer tegen elkaar op. Heerenveen won 11 van de vorige ontmoetingen, NEC was 7 keer de sterkste.

Het nog ongeslagen Heerenveen is de competitie goed begonnen. De Friezen kregen pas één tegentreffer en hebben met Sydney van Hooijdonk een spits in blakende vorm in de gelederen.

Heerenveen-coach Van Wonderen maakte in 1991 zijn debuut als speler voor NEC, waarvoor hij 99 keer uitkwam.

EMM-AZ | Aftrap in Emmen

De bal rolt bij FC Emmen-AZ!

De twee voorgaande keren dat Emmen AZ ontving, leverden twee Alkmaarse zeges op. In 2018 werd het 1-4 en in 2021 werd het 0-1 door een doelpunt van Sugawara.

Na PSV,FC Utrecht, Feyenoord en nu AZ treft Emmen zo vroeg in het seizoen al voor de vierde keer een ploeg uit de top-7 van vorig seizoen.

AZ morste donderdag in het inhaalduel met NEC voor het eerst twee punten:1-1.

RKC-EXC | Afgelopen: RKC boekt eerste zege

RKC Waalwijk heeft na een nederlaag en drie remises z'n eerste competitiezege van het seizoen binnen. De Brabanders werkten in eigen huis tegen Excelsior tot tweemaal toe een achterstand weg en wonnen afgetekend en verdiend met 5-2. RKC kwam daarmee met zes punten naast de Rotterdammers, die hun derde verliespartij op rij incasseerden.

Thierry Lutonda, de matchwinnaar voor RKC tegen Excelsior

RKC-EXC | 90+1' DOELPUNT RKC

Het feest is compleet in Waalwijk want in blessuretijd scoort ook aanvoerder Kramer nog met het hoofd, vanuit een lastige hoek, op aangeven van Lobete. Het is 5-2 tegen Excelsior.

RKC-Excelsior 4-2

Opstellingen sc Heerenveen-NEC (aftrap 14.30 uur)

Ook om 14.30 uur: het duel tussen sc Heerenveen, de nummer 6 uit de eredivisie met de minst gepasseerde verdediging (1 tegengoal) en NEC, de nummer 9.

Bij de Nijmegenaren ontbreekt Tannane vanwege een blessure.

RKC-EXC | 80' DOELPUNT RKC

Anita, de kleinste speler van het veld, scoort met het hoofd! Hij kopt fraai raak en via de grond vliegt de bal in de kruising. Anita viert de goal op z'n Sneijders: hij slaat met een verbaasd gezicht op zijn hoofd, net als Wesley Sneijder na zijn kopgoal tegen Brazilië tijdens het WK van 2010.

Het is 4-2 voor RKC, en dat is wel de beslissing.

RKC-EXC | 72' RKC ruikt meer bloed

RKC is na de 3-2 op zoek naar meer tegen het vooral na rust matige Excelsior. De Waalwijkers hebben ook al een handvol kansen op meer gehad, onder meer via Adewoye en Lobete. De Kralingers bakken er nog maar weinig van.

RKC-Excelsior 3-2

Opstellingen FC Emmen-AZ (aftrap: 14.30 uur)

Om 14.30 uur is de aftrap bij FC Emmen, de nummer 12 uit de eredivisie, en AZ. De Alkmaarders verspeelden donderdag hun eerste punten. Bij een zege in Emmen lonkt desondanks de derde plaats.

Bij AZ ontbreekt onder anderen de geblesseerde spits Pavlidis.

RKC-EXC | 60' DOELPUNT RKC

De Waalwijkers zijn op stoom, overvleugelen Excelsior en komen via Lutonda op 3-2.

Op aangeven van Lobete schiet de Belgische verdediger de bal fraai via de onderkant van de lat binnen.

Thierry Lutonda wordt bedankt voor zijn doelpunt

RKC-EXC | 51' DOELPUNT RKC

Excelsior mist een prima kans, en in de tegenstoot is het raak voor RKC. Clement jaagt de 2-2 tegen de touwen.

Eerst was het dus bijna 3-1: Ayoub stormde op doel af en besloot tot een (matig) pass op Goudmijn, terwijl hij misschien beter zelf had kunnen schieten. Meteen daarna is het 2-2. Op aangeven van Lelieveld schiet Clement hard en onhoudbaar binnen.

RKC-Excelsior 2-2

RKC-EXC | Tweede helft

De bal rolt weer in Waalwijk. Een wissel aan de kant van RKC: Lobete is in de ploeg gekomen voor Jozefzoon.

RKC-EXC | Rust in Waalwijk

We gaan thee drinken in Waalwijk, waar Excelsior op een 2-1 voorsprong staat tegen RKC. Vanaf de tribunes klinkt een bescheiden fluitconcertje.

RKC-EXC | 43' DOELPUNT EXCELSIOR

Vijf minuten na de gelijkmaker van RKC komt Excelsior opnieuw op voorsprong door een rake kopbal van El Yaakoubi. De aanvoerder werkte de bal snoeihard met het hoofd in het doel uit een corner van, daar is hij weer, Baas.

Het is fijn voor El Yaakoubi, want woensdag was hij nog de schlemiel in het duel met FC Twente toen hij na 15 seconden in de fout ging waardoor het 0-1 werd.

RKC-Excelsior 1-2

Redouan El Yaakoubi kopt de 2-1 binnen voor Excelsior

RKC-EXC | 39' DOELPUNT RKC

Verdediger Adewoye kopt uit een hoekschop van Jozefzoon de gelijkmaker binnen tegen Excelsior: 1-1.

De Waalwijkers hebben een standaardsituatie nodig om de schade van de goal van Baas ongedaan te maken.

RKC-Excelsior 1-1

Shawn Adewoye viert zijn goal

RKC-EXC | 36' RKC heeft de bal, Excelsior is gevaarlijker

RKC heeft de touwtjes in handen, zonder echt grote kansen te creëren. De Waalwijkers moeten ondertussen oppassen voor de tegenstoten van Excelsior, die af en toe best gevaarlijk zijn. Zo moest keeper Vaessen boksend ingrijpen bij een schot van Driouech.

RKC-Excelsior 0-1

RKC-EXC | 26' Bijna de gelijkmaker van RKC

Excelsior ontsnapt aan de gelijkmaker dankzij knap optreden van doelman Van Gassel. Een voorzet van Van den Buijs zeilt het strafschopgebied in, de defensie grijpt niet in en met een verraderlijke stuit dreigt de bal het doel in te vliegen. Maar met een knappe zweefduik en dito reflex werkt Van Gassel de bal weg.

In de tegenstoot komen de Kralingers tot een gevaarlijke counter, maar Van Duinen komt uiteindelijk niet tot koppen. Het draait niet echt bij Excelsior, ondanks de voorsprong, maar de ploeg van trainer Dijkhuizen komt er af en toe gevaarlijk uit.

RKC-EXC | 15' DOELPUNT EXCELSIOR

Uitgerekend invaller Baas, die in het veld kwam voor de geblesseerde Azarkan, schiet Excelsior bij de eerste de beste kans op 1-0 bij RKC.

De voorzet is van Tjoe-A-On, Baas is de RKC-defensie de baas en verlengt de bal pardoes het Waalwijkse doel in.

Knuffels voor Julian Baas na zijn treffer tegen RKC Waalwijk

RKC-EXC | 5' Pijnlijke aftocht Azarkan

Een slecht begin voor Excelsior: smaakmaker Azarkan verdraait op uiterst pijnlijke wijze zijn knie bij een sliding. Het doet al pijn als je de beelden ziet... Azarkan kan dan ook niet meer verder en wordt vervangen door Baas.

Meteen daarna zien we de eerste kans voor RKC: na uitstekend doorzetten langs de achterlijn van Clement krijgt een Kramer een schietkans. De bal gaat rakelings naast.

RKC-Excelsior 0-0

Marouan Azarkan vergaat van de pijn en moet worden vervangen

RKC-EXC | Aftrap in Waalwijk

De bal rolt in een matig gevuld Mandemakers Stadion in Waalwijk. Het is wel lekker voetbalweer, met een zonnetje en 26 graden.

RKC-Excelsior: zomaar wat feitjes

RKC Waalwijk wacht nog op zijn eerste zege in dit seizoen. De Waalwijkers staan vijftiende met drie punten. Excelsior doet het opvallend goed, met twee zeges in vier wedstrijden, en staat op de achtste plaats. Wel werden de Kralingers afgedroogd door PSV en FC Twente.

RKC en Excelsior waren slechts drie keer eerder tegenstander van elkaar in de eredivisie. Beide clubs wonnen één keer.

In de laatste editie tussen RKC en Excelsior waren de Waalwijkers nipt te sterk. Door een treffer van spits Castillion werd het 1-0.

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen leest zich in voor de wedstrijd tegen RKC

De opstelling van Excelsior

Bij Excelsior maken Fein en Van Duinen hun debuut in de basis.

De aftrap van RKC-Excelsior is om 12.15 uur.

De opstelling van RKC Waalwijk

Bij de Waalwijkers keert Van den Buijs terug in de basis. Clement is de vervanger van de geblesseerde Vroegh.

John de Jong neemt twijfel over contract Simons weg: 'Hij is van ons'

Technisch manager John de Jong van PSV blikt terug op de roerige transferperiode en gaat in op de contractsituatie van Xavi Simons.

Van Nistelrooij ziet elftal door ondergrens zakken: 'Hoort niet in PSV-shirt thuis'

Tijdens de eerste competitienederlaag onder trainer Ruud van Nistelrooij is PSV een helft lang door de ondergrens gezakt, luidde de eenduidige conclusie na afloop van het bezoek van gisteravond aan FC Twente (2-1).

"Als je een PSV-speler bent en PSV 'representeert', dan hoort dit niet in een PSV-shirt thuis", is Van Nistelrooij duidelijk over wat hij voor rust van zijn ploeg gezien heeft. "Je staat je mannetje niet als team en je voert niet uit wat je met elkaar afspreekt. Dan gooi je de wedstrijd in de eerste helft weg."

Van Nistelrooij ziet slap PSV in eerste helft: 'Zeer treurig dat dit plaatsvond'

Wat is er gisteren allemaal gebeurd op de eredivisievelden?

PSV liep bij FC Twente tegen zijn eerste nederlaag in de eredivisie aan en is de koppositie kwijt. Daar staat nu Ajax, dat simpel won van Cambuur. Feyenoord is na een 4-3 zege bij Fortuna Sittard de nummer twee. Sparta manifesteerde zich in het linkerrijtje na een 4-0 overwinning op FC Volendam.

De stand in het land

Zo staat het er voor in de eredivisie met nog vier wedstrijden te gaan op de vijfde speeldag.

De stand in de eredivisie.

Welkom bij de eredivisiezondag!

Er staan vandaag vier wedstrijden op het programma in de eredivisie. De traditionele top-3 heeft gisteren al gespeeld vanwege het Europees voetbal van komende week, maar er zijn voor de liefhebbers nog genoeg leuke wedstrijden over.

Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte. Vlak na het laatste fluitsignaal zullen er ook (korte) samenvattingen van de duels online verschijnen.

Uitslagen en programma van de vijfde speelronde in de eredivisie.