Veerkrachtig RKC pakt tegen Excelsior eerste zege van het seizoen

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Excelsior

RKC Waalwijk heeft na een nederlaag en drie remises z'n eerste competitiezege van het seizoen binnen. De Brabanders werkten in eigen huis tegen Excelsior tot tweemaal toe een achterstand weg en wonnen afgetekend en verdiend met 5-2.

RKC kwam daarmee met zes punten naast de Rotterdammers, die na 1-6 tegen PSV en 4-0 bij FC Twente hun derde ruime verliespartij op rij incasseerden.

Domper

Het duel was amper op gang gekomen of Excelsior kreeg al een tegenslag te verwerken. Marouan Azarkan viel na een paar minuten uit met een naar het zich liet aanzien fikse knieblessure. Even later had Michiel Kramer de club waar hij als jeugdspeler vijf jaar vertoefde, een volgende domper kunnen bezorgen als hij zorgvuldiger was omgegaan met de grote kans die Pelle Clement hem bood.

Excelsior-speler Marouan Azarkan grijpt al na een paar minuten naar zijn knie

Het duurde even voordat de gasten van de eerste schrik waren bekomen, maar toen de Rotterdammers na een kwartier een eerste goede aanval op de mat legden, was het meteen raak. Een voorzet van Nathan Tjoe-A-On werd door Julian Baas, nota bene de vervanger van Azarkan, op fraaie wijze tot in het Waalwijkse doel verlengd.

Na een rare stuit voorkwam doelman Stijn van Gassel halverwege de eerste helft de gelijkmaker voor RKC, dat weliswaar een overwicht had op het veld, maar er amper in slaagde de Kralingse defensie te verontrusten. Die verzaakte echter in de dekking toen Shawn Adewoye van dichtbij een hoekschop kon binnenkoppen: 1-1.

Shawn Adewoye (4) kopt RKC naar 1-1

Die fout maakte Excelsior nog voor de pauze goed door eveneens met een kopbal uit een hoekschop te scoren. Redouan el Yaakoubi, die bij de tegentreffer had verzuimd adequaat op te treden, was de maker van het doelpunt. Een glijpartij voorkwam dat Clement de Waalwijkse schade even later alweer kon repareren, terwijl RKC-doelman Etienne Vaessen op slag van rust Mike van Duinen van de 1-3 hield.

Druk op de ketel

Nadat kort na rust Yassine Ayoub in kansrijke positie de bal had afgespeeld in plaats van zelf uit te halen, sloeg RKC in de tegenstoot wel toe. De door routinier Vurnon Anita opgezette aanval eindigde bij Clement die de bal hoog in de touwen joeg: 2-2.

De thuisploeg voelde dat Excelsior wankelde en hield de druk op de ketel. Dat leidde na een uur tot de 3-2 Thierry Lutonda, die na terugleggen door invaller Julen Lobete de bal hard via de onderkant van de lat binnenschoot. De aangever had een kwartier voor tijd de genadeklap op zijn schoen, maar zijn schuiver werd met de voet gekeerd door Van Gastel.

De beslissing kwam er alsnog via Anita, die ondanks zijn slechts 167 centimeters een hoekschop met het hoofd tot doelpunt promoveerde en de drie punten voor de ploeg van trainer Joseph Oosting veiligstelde. In de extra tijd gaf de 1,96 meter lange aanvoerder Kramer, ook al koppend, de overwinning extra cachet: 5-2.

Kijk hieronder naar de reacties van Vurnon Anita en Redouan El Yaakoubi.

RKC'er Anita voelt zich vrij, El Yaakoubi (Excelsior) ziet jongetjes tegen mannen