liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax en Feyenoord profiteren van nederlaag PSV in Enschede • Sparta in linkerrijtje

liveblog gesloten

Tot morgen!

Zondag gaan we zien of AZ zich weet te handhaven in de topdrie van de eredivisie. De Alkmaarders gaan op bezoek bij FC Emmen (14.30 uur). Tegelijk speelt sc Heerenveen speelt het subtopduel met NEC. En om 16.45 uur moet Vitesse proberen zich te ontworstelen aan de onderste plaatsen in het uitduel met FC Groningen.

Maar de eredivisiezondag begint om 12.15 uur in Waalwijk met RKC-Excelsior. En natuurlijk zijn we er de hele dag bij met dit liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Alle samenvattingen op een rij: PSV struikelt, Ajax plichtmatig, Feyenoord veerkrachtig

Bekijk hier de samenvattingen van de vijfde speelronde van de eredivisie. We beginnen bij de laatst gespeelde wedstrijd.

Ondertussen in La Liga: Ideale elf van Xavi kent geen Frenkie of Memphis

Robert Lewandowski maakt de 2-0 voor Barcelona tegen Sevilla.

Barcelona heeft opnieuw een overtuigende overwinning geboekt in La Liga. De Catalanen wonnen bij Sevilla met 3-0 en klommen naar de tweede plaats, op twee punten van koploper Real Madrid.

Barça-trainer Xavi lijkt zijn ideale middenveld te hebben gevonden en dat is geen goed nieuws voor Frenkie de Jong. Voor de derde keer dit seizoen vormden Gavi, Sergio Busquets en Pedri het middenveldtrio. Dat betekende ook voor de derde keer een plaats op de bank voor De Jong.

Ook Memphis Depay begon op de bank, omdat Xavi zijn ideale aanvalstrio eveneens lijkt te hebben gevonden met Raphinha, Robert Lewandowski en Ousmane Dembélé. De drie waren allen betrokken bij de openingsgoal.

Van Nistelrooij ziet elftal door ondergrens zakken: 'Hoort niet in PSV-shirt thuis'

Het verhaal van deze eredivisiezaterdag was natuurlijk de overtuigende en verdiende zege van FC Twente op PSV. In Enschede werd vooral genoten van de uitstekende eerst helft, in Eindhoven werd gesproken over de ondergrens.

"Als je een PSV-speler bent en PSV 'representeert', dan hoort dit niet in een PSV-shirt thuis", is trainer Ruud van Nistelrooij duidelijk over wat hij voor rust van zijn ploeg gezien heeft. "Je staat je mannetje niet als team en je voert niet uit wat je met elkaar afspreekt. Dan gooi je de wedstrijd in de eerste helft weg."

Lees verder en bekijk de reacties van beide trainers hieronder.

Verslag van een curieus avondje in Deventer

Sebastian Szymanski maakte de mooiste treffer van de avond in Deventer.

Feyenoord heeft na een rampzalige start in Deventer toch een overwinning geboekt bij Go Ahead Eagles. De Rotterdammers kwamen terug van een vroege 2-0 achterstand: 3-4. Door de zege klommen de Rotterdammers over PSV naar de tweede plaats in de eredivisie.

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie.

Uitslagen en programma

Uitslagen en programma van de vijfde speelronde in de eredivisie.

GAE-FEY | AFGELOPEN

Vlak na de 3-4 fluit Jeroen Manschot voor het laatst. Feyenoord wint na een desastreuze start toch eenvoudig van Go Ahead Eagles en wipt over PSV naar de tweede plaats in de eredivisie.

EINDSTAND: Go Ahead Eagles - Feyenoord 3-4

GAE-FEY | 90'+6 GOAL EAGLES

Het zal te laat zijn om het nog spannend te laten worden, maar Go Ahead Eagles maakt nog 3-4. Bas Kuipers geeft de voorzet die op de lijn binnengegleden wordt door Oliver Edvardsen.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 3-4

GAE-FEY | 90'+4 Wedstrijd gespeeld

Er komen zes minuten bij in De Adelaarshorst, maar dit duel is allang gespeeld.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-4

Sparta-FC Volendam: samenvatting

Vlak voor het laatste fluitsignaal in Deventer kun je nog even terugkijken naar het duel van Sparta en FC Volendam eerder vanavond. Het werd 4-0 op Het Kasteel.

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Volendam

Ondertussen in de Premier League: zouteloze derby van Liverpool en puntenverlies City

Liverpool-coach Jürgen Klopp in de derby tegen Everton.

Ook in Engeland was het Derby Day. Everton en Liverpool zorgden op Goodison Park niet echt voor spektakel: 0-0. Manchester City liep eveneens averij op. De kampioen bleef bij Aston Villa steken op 1-1.

Tottenham Hotspur en Chelsea wonnen wel allebei, in de Londense derby's tegen respectievelijk Fulham en West Ham United. Harry Kane maakte tegen Fulham (2-1) zijn 188ste competitiegoal, waarmee hij derde staat op de topscorerslijst aller tijden van de Premier League.

Ben Chilwell en Kai Havertz bogen in het laatste kwartier een achterstand van Chelsea om in een zege (2-1). Maxwel Cornet maakte op de valreep 2-2, maar vanwege een overtreding op doelman Édouard Mendy werd zijn treffer geannuleerd.

GAE-FEY | 80' GOAL FEYENOORD

De vierde van Feyenoord is de mooiste van de avond. Sebastian Szymanski haalt uit van ruim twintig meter en de bal verdwijnt heerlijk in de kruising.

Het is 4-2 voor Feyenoord in Deventer.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-4

De schitterende 4-2 van Sebastian Szymanski voor Feyenoord tegen Go Ahead Eagles.

GAE-FEY | 78' Smaakmakers naar de kant

Nu gaan ook de twee smaakmakers van Feyenoord naar de kant: Danilo (twee doelpunten) en Walemark (twee assists en een eigen doelpunt). Of dat bij Danilo ook al het plan was, weten we niet. Want de Braziliaan stond op het punt om zijn hattrick te vervolmaken, maar mikte na een handig voetbeweging net naast.

Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi zijn hun vervangers.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-4

GAE-FEY | 70' Ook Hartman valt in bij Feyenoord

Feyenoord-trainer Arne Slot gelooft in zijn jonkies, want ook de 20-jarige Quilindschy Hartman maakt zijn opwachting als vleugelverdediger. Hij lost nieuweling Fredrik Bjørkan af als linksback.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-3

GAE-FEY | 65' Wedstrijd kabbelt voort

Het lijkt wel of de 2-3 van Feyenoord het geloof in de Deventer harten op een goed resultaat heeft weggenomen. Want sinds de treffer van Dilrosun is er eigenlijk niets meer gebeurd. Wel zagen we eredivisiedebutant Benita een paar moeilijke momentjes beleven, misschien dat Go Ahead zich daar aan kan optrekken.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-3

Ondertussen in de Bundesliga: Becker doet Bayern pijn, Freiburg nieuwe koploper

Feest in Freiburg: de ploeg van Mark Flekken en Ritsu Doan is koploper in de Bundesliga.

Bayern München is zijn koppositie in de Bundesliga kwijt. Mede door een rake volley van Sheraldo Becker werden twee punten gemorst bij Union Berlin (1-1). SC Freiburg nam de leiding in Duitsland over door met 3-2 te winnen bij Bayer Leverkusen.

GAE-FEY | 56' GOAL FEYENOORD

Javairo Dilrosun doet wat er al een tijdje aan zat te komen. Hij zet de aanval zelf op, krijgt de bal terug van Szymanski en rondt knap af in de verre hoek: 2-3.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-3

Javairo Dilrosun schiet de 3-2 voor Feyenoord in de verre hoek.

Ondertussen in de Serie A: AC Milan klopt Inter in stadsderby

De spelers van AC Milan vieren de zege op stadgenoot Internazionale.

De naam Rafael Leão viel de afgelopen transferperiode bij onder meer Chelsea. Een clubrecord van 120 miljoen euro zouden de 'Blues' hebben willen betalen voor de Portugees. Tot een transfer kwam het niet.

Mocht het in de winter of volgende zomer alsnog tot een transfer komen, dan zal dat bedrag nog hoger liggen. Leão was met twee doelpunten en een assist de grote man bij AC Milan in de Milanese derby tegen Internazionale. In een pakkend duel met kansen over en weer, werd het 3-2 voor Milan.

GAE-FEY | 51' Blessure Adekaniye

Bobby Adekaniye is op het gras gaan zitten en niet zonder reden. De aanvaller, die de Feyenoord-verdediging in de openingsfase zoveel problemen bezorgde, heeft last van zijn hamstring en moet eraf. Jahnoah Markelo is zijn vervanger.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-2

FC Twente-PSV: samenvatting en reacties

Een spectaculaire wedstrijd als FC Twente-PSV (2-1) wil je zeker terugkijken, dus klik vooral even op de samenvatting en de reacties hieronder.

GAE-FEY | TWEEDE HELFT

Twee bijzondere wissels na de rust in Deventer, een aan elke kant. Bij Feyenoord zien we het eredivisiedebuut van de 18-jarige Mimeirhel Benita. Hij komt in de ploeg voor Marcus Pedersen.

Bij Go Ahead Eagles zien we na de rust Sylla Sow op het veld. En dat zal pijn doen in Doetinchem, dat zijn vlucht betaalde naar Nederland om vervolgend verrast te worden door het wegkapen van hun transferdoelwit door Go Ahead Eagles. Hij vervangt Evert Linthorst.

Die krijgt de 1-0 trouwens niet op zijn naam. Die treffer komt op naam van Patrik Walemark, die de bal van richting veranderde.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-2

Ajax-Cambuur: samenvatting en reacties

Eerder vandaag won Ajax eenvoudig met 4-0 van SC Cambuur. Bekijk de samenvatting en de reacties.

AFGELOPEN | Sparta boekt ruime zege op Volendam

Het feest in Spangen kan nu echt beginnen. Het is 4-0 gebleven voor Sparta tegen Volendam.

Koki Saito snelt weg bij Volendam-speler Brian Plat.

RUST | Feyenoord met 2-2 de rust in

Vlak voor rust kreeg Feyenoord ook een uitgelezen kans om op 3-2 te komen. Of eigenlijk drie uitgelezen kansen. De vrije trap van Kökçü was prachtig en werd even prachtig gepareerd door doelman De Lange. En die stond ook in de weg bij de rebound van Hancko en het schot van Walemark.

En dus gaan we rusten in Deventer met 2-2. En daar blijft het vast niet bij.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-2

42' GOAL FEYENOORD

De 2-2 van Feyenoord is prachtig! Opnieuw Walemark met de afgemeten voorzet en opnieuw Danilo met de treffer, dit keer met het hoofd.

Het staat weer 2-2 in Deventer.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-2

Danilo viert zijn tweede treffer voor Feyenoord tegen Go Ahead Eagles.

SPA-VOL | 85' GOAL SPARTA

Wat een weelde op Het Kasteel! Sven Mijnans schiet raak na een fijne dribbel van de Japanse smaakmaker Koki Saito.

Het staat 4-0 voor Sparta tegen Volendam.

Sparta - FC Volendam 4-0

GAE-FEY | 36' Feyenoord zet Eagles vast

Sinds de 2-1 van Danilo is het eenrichtingsverkeer in Deventer richting het doel van de thuisclub. Patrik Walemark was het dichtste bij de 2-2, maar zijn aanname was net niet goed genoeg. En dus kan doelman Jeffrey de Lange zich nog op de bal storten.

Voor Go Ahead is het een kwestie van overleven nu.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-1

Danilo brengt de bal snel naar de middencirkel na zijn aansluitingstreffer tegen Go Ahead Eagles: 2-1.

SPA-VOL | 68' en 72' GOALS SPARTA

Tobias Lauritsen beslist het duel met FC Volendam met twee goals binnen vijf minuten. Sparta is op weg naar de tweede overwinning en een plekje stevig in het linker rijtje van de eredivisie.

Tobias Lauritsen is de gevierde man bij Sparta.

GAE-FEY | 24' GOAL FEYENOORD

De eerste echte hand van Feyenoord gaat erin! Walemark houdt de bal nog net binnen en levert een prima voorzet af die door Danilo zakelijk in de hoek wordt geschoven. Het staat 2-1!

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-1

GAE-FEY | Dit plaatste Feyenoord voor het duel in Deventer

Drie wedstrijden, nu tegentreffers. Zo kwam Feyenoord naar De Adelaarshorst vanavond. Maar van dat zelfvertrouwen is nu niet zoveel meer over. Het had zelfs al 3-0 kunnen zijn, maar zonder het zelf te weten wist Marcus Pedersen de inzet van Bas Kuipers nog net voor de lijn te blocken.

GAE-FEY | Tegen PEC kwam het nog goed voor Feyenoord

Feyenoord staat voor het eerst sinds februari 2020 al binnen 13 minuten 2 doelpunten achter in de eredivisie, toen uit bij PEC Zwolle. Feyenoord won die wedstrijd tegen de aartsrivaal van vanavond trouwens wel: 3-4.

GAE-FEY | 13' GOAL EAGLES

Daar is zelfs de 2-0 van Go Ahead Eagles tegen Feyenoord!

Go Ahead is feller dan Feyenoord, Bobby Adekaniye geeft de bal voor en Isac Lidberg kopt stijlvol raak.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-0

GAE-FEY | 3' GOAL EAGLES

Het is hotseknotsbegonia, maar de bal ligt wel in het Feyenoord-doel.

Evert Linthorst haalt uit en ziet de bal via de knie van Feyenoorder Patrik Walemark in het doel verdwijnen! Go Ahead Eagles leidt met 1-0.

Go Ahead Eagles - Feyenoord 1-0

Evert Linthorst viert de 1-0 tegen Feyenoord.

GAE-FEY | AFTRAP

De bal rolt in Deventer, waar Feyenoord heeft afgetrapt tegen Go Ahead Eagles.

En in Rotterdam is de tweede helft begonnen bij Sparta-FC Volendam. De stand daar is 1-0.

Henk Veerman begrijpt er niets van: Sparta komt goedkoop op 1-0 tegen Volendam.

Verslag van een verdiende nederlaag: PSV zakt voor eerste eredivisietest

In tien dagen tijd is de vlag er bij PSV ineens heel anders bij komen te hangen. Eerst glipte deelname aan die felbegeerde en lucratieve Champions League de Eindhovenaren door de vingers, nu zijn ze ook de koppositie in de eredivisie kwijt.

FC Twente zette PSV na die veelbelovende start van het seizoen onder trainer Ruud van Nistelrooij aan het denken (2-1).

GAE-FEY | Opstelling Feyenoord

Hieronder brachten we al de opstelling van Feyenoord. Nu de opstelling van Go Ahead Eagles.

Mats Deijl keert na twee duels schorsing vanwege zijn rode kaart tegen PSV terug in de basis bij Go Ahead Eagles, waar de vanwege diens rode kaart tegen Sparta geschorste Rashaan Fernandes nu ontbreekt. Verder is Jamal Amofa absent en is Evert Linthorst nieuw in de basis.

De Deventenaren zijn nog op zoek naar het eerste punt dit seizoen.

De opstelling van Go Ahead Eagles voor het eredivisieduel met Feyenoord.

SPA-VOL | RUST

Sparta gaat met een 1-0 voorsprong de rust in tegen FC Volendam. Eigenlijk had dat 1-1 moeten zijn, maar uitgerekend Robert Mühren kreeg de bal er van heel dichtbij niet in. Carel Eiting had hem nog zo op een presenteerblaadje gelegd.

Sparta - FC Volendam 1-0

TWE-PSV | AFGELOPEN

FC Twente bezorgt PSV vooral door een uitstekende eerste helft de eerste nederlaag van het seizoen: 2-1!

EINDSTAND: FC Twente - PSV 2-1

TWE-PSV | 90' Ramalho kopt op de lat!

Met al die aanvallers op het veld is het uitgerekend verdediger Ramalho die de 2-2 op het hoofd heeft. De Braziliaan kopt een vrije trap prima in, maar de bal vliegt op de lat. Er komen trouwens vier minuten extra bij. Is dat genoeg voor PSV?

FC Twente - PSV 2-1

TWE-PSV | 86' Alles-of-niets bij PSV

Ramiz Zerrouki speelt vanavond weer een uitstekende wedstrijd en snapt ook wat nodig is in deze slotfase. Hij krijgt een tik op de scheen van Sangaré en blijft liggen tot er verzorging wordt toegestaan.

Vlak daarna zien we de entree van de Braziliaan Savio. Hij vervangt Sangaré. Alles-of-niets voor de Eindhovenaren dus, dat nu met vier aanvallers gaat spelen.

FC Twente - PSV 2-1

PSV-coach Ruud van Nistelrooij wijst zijn ploeg in de goede richting in Enschede.

GAE-FEY | Opstelling Feyenoord

We sluiten deze eredivisieavond straks af met Go Ahead Eagles-Feyenoord. Met Fredrik André Bjørkan voor het eerst in de basis als linksback begint Feyenoord aan het uitduel met Go Ahead Eagles. De Noor, die tot het einde van het seizoen wordt gehuurd van Hertha BSC, vervangt de zieke Lutsharel Geertruida.

De Slowaak David Hancko, die vorige week nog links achterin werd geposteerd door trainer Arne Slot, vormt nu met Gernot Trauner het hart van de defensie. Op het middenveld heeft de Pool Sebastian Szymański een basisplaats gekregen, net als de nieuwe aanvoerder Orkun Kokcü.

De opstelling van Feyenoord voor het duel met Goe Ahead Eagles.

TWE-PSV | 76' Ook Sangaré op de bon

Virgil Misidjan, veelbesproken na zijn zwakke prestatie vorige week tegen FC Volendam, is een echte handenbinder in de tweede helft. Nu is hij Sangaré te snel af en dat komt de Ivoriaan op een gele kaart te staan. Ruud van Nistelrooij grijpt in: hij haalt Philipp Max naar de kant, brengt Ki-Jana Hoever als rechtsback en zo wordt Philipp Mwene de directe tegenstander van Misidjan als linksback.

Aan de andere kant zorgt vooral Yorbe Vertessen voor dreiging voor het Twentse doel. Net was hij Hilgers en Pröpper weer te snel af, maar zijn kopballetje ging naast. Deze wedstrijd is nog niet gespeeld!

FC Twente - PSV 2-1

SPA-VOL | 15' GOAL SPARTA

Vito van Crooy let het beste op als Sparat-doelman Nick Olij de bal naar voren peert en faalt niet voor het doel van Volendam. Sparta leidt met 1-0!

Sparta - FC Volendam 1-0

TWE-PSV | 70' Spel golft op en neer

Het is echt een wedstrijd geworden na rust. PSV moet komen, maar ook FC Twente zoekt vrolijk de aanval. En de PSV-verdediging heeft handen en voeten nodig om die Sturm und Drang te stoppen. Zo was er veel verontwaardiging aan Twentse kant toen invaller Virgil Misidjan werd vastgehouden. En net trok Ramalho opzichtig aan de noodrem bij Mathias Kjølø.

Ramalho komt er nog mee weg, maar dat geldt niet voor Philipp Max tegen opnieuw Misidjan. De Duitser krijgt geel.

FC Twente - PSV 2-1

TWE-PSV | 65' Bramaaaaaa...bijna!

PSV is sterker deze tweede helft, maar het is invaller Wout Brama die Twente bijna op 3-1 schiet. Hij neemt een afgeslagen corner op de slof en ziet de bal rakelings langs de paal vliegen.

FC Twente - PSV 2-1

TWE-PSV | El Ghazi debuteert voor PSV

Direct na de goal voert Ruud van Nistelrooij drie wissels door. Eén van de nieuwelingen is Anwar El Ghazi, die daarmee zijn debuut maakt voor PSV.

Ook Phillipp Mwene en Yorbe Vertessen hebben hun entree gemaakt. Johan Bakayoko, Guus Til en Jordan Teze verlaten het veld.

TWE-PSV | 55' GOAL PSV

Daar is de kans al en het is gelijk raak!

Een schot van Simons belandt per toeval voor de voeten van Til, die binnenwerkt. Het verschil is nog maar één.

FC Twente - PSV 2-1

Guus Til zorgt voor de aansluitingstreffer tegen FC Twente.

TWE-PSV | 50' Ander spelbeeld: PSV aan de bal

In de eerste vijf minuten van de tweede helft zien we al een ander spelbeeld dan voor rust. PSV speelt met veel meer urgentie en drang naar voren.

Echte kansen heeft het nog niet tot gevolg, maar die kunnen niet lang uitblijven, zo lijkt het.

FC Twente - PSV 2-0

TWEEDE HELFT | 46' De bal rolt weer in Enschede

De tweede helft is begonnen in de Grolsch Veste. PSV heeft 45 minuten - en blessuretijd - om het eerste puntenverlies van dit eredivisieseizoen af te wenden.

FC Twente - PSV 2-0

Weer geen Frenkie en Depay bij Barcelona

Verrassend is het inmiddels niet meer, maar toch het vermelden waard: Frenkie de Jong en Memphis Depay zitten weer op de bank bij Barcelona.

De Catalanen gaan om 21.00 uur op bezoek bij Sevilla.

SPA-VOL | Opstellingen

Geen Adil Auassar bij Sparta, dat om 20.00 uur aftrapt tegen FC Volendam. De aanvoerder zit op de bank, zijn plek wordt ingenomen door Mike Eerdhuijzen. Bij de bezoekers wederom Volendammer Henk Veerman in de spits, met Volendammer Robert Mühren in zijn rug.

Mühren scoort overal en altijd. Alleen in zijn tijd bij Sparta (2017/18) viel dat wel mee: zeven goals in 28 eredivisieduels.

RUST | Werk aan de winkel voor Van Nistelrooij

Na een spetterende eerste helft leidt FC Twente meer dan verdiend met 2-0 tegen PSV.

Werk aan de winkel voor PSV-coach Ruud van Nistelrooij.

  • Pro Shots
    Vaclav Cerny is met twee treffers de man van de eerste helft tegen PSV.
  • Pro Shots
    Ruud van Nistelrooij is niet blij met de prestatie van PSV tegen FC Twente.

TWE-PSV | 38' Simons en Pröpper met koppen tegen elkaar

Auw! Xavi Simons en Robin Pröpper komen hard met de hoofden tegen elkaar en hebben allebei even nodig om bij te komen. Dat lukt wel, beiden kunnen door.

FC Twente - PSV 2-0

Xavi Simons moet worden opgelapt na zijn botsing met het hoofd van Robin Pröpper.

TWE-PSV | Cerny zet Veerman voor schut

Een moment die deze eerste helft samenvat. Vaclav Cerny neemt een diepe crosspass in een keer mee naar binnen en zet tegenstander Joey Veerman daarmee in het hemd. Wat heet, Veerman (die wel lijkt uit te glijden) belandt zelfs plat op de rug.

Vaclav Cerny zet Joey Veerman voor schut in het duel FC Twente - PSV.

TWE-PSV | Smullen van FC Twente

Het is of je naar Barcelona in de goede tijd zit te kijken.

Commentator Arno Vermeulen geniet van het spel van FC Twente

TWE-PSV | 30' Benítez houdt PSV in de wedstrijd, Unnerstall stopt Gakpo

Het is echt eenrichtingsverkeer in Enschede, waar doelman Benítez PSV in de ploeg houdt. Zo hield hij Rots van een treffer en ook tikte hij een vrije trap van Smal uit de hoek. Maar ook de doelman aan de overzijde heeft een keer mogen juichen. Want die ene keer dat Cody Gakpo ontsnapte aan de aandacht en vrij op het Twentse doel afliep, stond de Duitser pal.

Robin Pröpper heeft trouwens een gele kaart gekregen, toen hij Xavi Simons aan zijn shirt trok en zo een mogelijke uitbraak in een vroeg stadium in de kiem smoorde.

FC Twente - PSV 2-0

De besluiteloze Cody Gakpo stuit op Twente-doelman Lars Unnerstall.

TWE-PSV | 24' GOAL FC TWENTE

Opnieuw is het Vaclav Cerny met de treffer tegen PSV. Dit keer is er niets aan te merken op zijn volley, na een afgeslagen vrije trap.

De bal verdwijnt als een raket in de kruising. Twente leidt - dik verdiend - met 2-0!

FC Twente - PSV 2-0

Vaclav Cerny juicht na zij tweede treffer tegen PSV.

TWE-PSV | 25' Rots heeft pijn, Brama loopt warm

FC Twente heeft echt alle touwtjes in handen deze openingsfase, maar toch is het even schrikken als Daan Rots behandeld moet worden. De blessure liep hij op toen hij Joey Veerman vlak voor de zestien van PSV van de bal zette.

Je zou het niet zeggen als je kijkt naar het spelbeeld, maar FC Twente kampt toch echt met heel veel blessures. Zo zijn Vlap en Sadilek niet beschikbaar. En ook routinier Wout Brama was geblesseerd, maar loopt zich nu toch warm.

FC Twente - PSV 1-0

TWE-PSV | 17' GOAL FC TWENTE

FC Twente komt verdiend op 1-0 in de topper tegen PSV.

Vaclav Cerny mist de bal eerst compleet, maar krijgt een herkansing. En ook die inzet is niet geweldig, maar rolt precies in de hoek van het doel van PSV.

FC Twente - PSV 1-0

TWE-PSV | 13' Hilgers haalt opgelucht adem

PSV heeft nog niets laten zien, maar was toch heel dicht bij de 0-1. Twente-verdediger Mees Hilgers ging namelijk flink in de fout met een mislukte terugspeelbal, waar Xavi Simons bijna tussen zit. Bijna, want doelman Lars Unnerstall zorgt voor opluchting.

Aan de andere kant zagen we een tuimelpartij van Van Wolfswinkel in de zestien van PSV, maar Makkelie lacht het weg. Terecht, want dit was wel een heel matig uitgevoerde schwalbe.

FC Twente - PSV 0-0

TWE-PSV | 11' Een gewaarschuwde verdediging telt voor...

Een gewaarschuwd mens telt voor twee zou je zeggen, maar bijna laat d ePSV-defensie zich weer verrassen door een snel genomen vrije trap van Twente. De bal gaat naar Cerny, die de bal net niet voorbij Benítez weet te prikken. Maar dit keer was het sowieso niet doorgegaan, want Makkelie had de bal nog niet vrijgegeven.

Het is een en al Twente, deze openingsfase.

FC Twente - PSV 0-0

TWE-PSV | 8' Bijna openingstreffer Twente

FC Twente begint goed en gretig aan dit duel en kwam zojuist bijna op 1-0. Christos Tzolis kon vrij op het Eindhovense doel af, omdat zijn bewaker Jordan Teze nog in overleg was met de scheidsrechter. De Griek zoekt de verre hoek, maar doelman Walter Benítez steekt er een stokje voor.

Dit belooft een lastige avond te worden voor PSV, zo zien ook het uitverkochte en sfeervolle uitvak.

FC Twente - PSV 0-0

TWE-PSV | Veel Twentse spelers met PSV-verleden

Het lijkt een soort reünie op het veld vandaag, want er zijn flink wat kruisverbanden. Doelman Lars Unnerstall, verdediger Joshua Brenet en middenvelder Mathias Kjølø hebben een verleden bij PSV. Bij PSV zit Joël Drommel (ex-Twente) op de bank.

En dan hebben we het nog niet over Fred Rutten, assistent-coach bij PSV, die 307 wedstrijden speelde voor Twente en er jarenlang trainer was.

Ook aanwinst Anwar El Ghazi begint vandaag op de bank trouwens bij PSV.

FC Twente - PSV 0-0

Anwar El Ghazi tijdens de warming-up voor het duel met FC Twente.

TWE-PSV | AFTRAP

Arbiter Danny Makkelie wacht even tot de rook is opgetrokken in de Grolsch Veste, maar dan trapt Xavi Simons deze topper toch echt op gang.

FC Twente - PSV 0-0

Sfeer in de Grolsch Veste voor de topper FC Twente-PSV.

Over naar Enschede voor topper Twente-PSV

Xavi Simons (6 goals) heeft vandaag 1 doelpunt nodig om zich in een aantal rijtjes te plaatsen, waaronder:

- Simons kan de 3e speler worden met minimaal 7 goals in zijn eerste 5 Eredivisie-duels voor PSV, na Pierre Kerkhoffs (7, 1961) en Dries Mertens (7, 2011).

- Simons kan de eerste speler worden met minimaal 7 goals ijn zijn eerste 5 Eredivisie-duels sinds Grogi Hristov namens NEC in 2000

- Simons (19 jaar) kan de 2e tiener worden met minimaal 7 goals in zijn eerste 5 Eredivisie-duels, na Hans Venneker namens Feyenoord in 1964

AJA-CAM | Verslag van een probleemloze middag voor Ajax

Ajax heeft na vijf wedstrijden in de eredivisie nog altijd de volle buit te pakken. Thuis tegen SC Cambuur werd het vijfde duel van dit seizoen, ondanks matig spel, ruim gewonnen door de Amsterdammers: 4-0.

AJA-CAM | AFGELOPEN

Het zit erop in Amsterdam. Ajax wint met 4-0 van Cambuur, maar we denken niet dat dit duel lang in de herinnering zal blijven.

EINDSTAND: Ajax - SC Cambuur 4-0

AJA-CAM | 90' Lichtpuntje Conçeição

Van Ocampos hebben we nog niets gezien, maar heel gek is dat ook niet in deze toch wel wat bloedeloze wedstrijd. Alleen Conçeição zorgt af en toe voor een opleving, met een fraaie actie en ook met een pittige tackle op zijn tijd. De Portugees is gretig, laten we maar zeggen.

Er komen drie minuten bij. Dat is meer dan genoeg.

Ajax - SC Cambuur 4-0

AJA-CAM | 80' Debuut Ocampos en Sanchez

Ajax-Cambuur begint steeds meer op een zomeravondpotje te lijken. Ajax speelt zeker niet zijn beste wedstrijd, maar ondanks het lage tempo staat het toch met 4-0 voor. En dat had ook 6-0 kunnen zijn, maar het hakje van Klaassen en de inzet van Berghuis gingen er niet in.

Wel een mooi moment voor het debuut van de veelbesproken Lucas Ocampos en de Mexicaan Jorge Sanchez. Ze komen eraan voor Timber en Tadic.

Ajax - SC Cambuur 4-0

AJA-CAM | 64' GOAL AJAX

Hij kreeg al een grote kans vlak na rust en nu heeft invaller Mohammed Kudus zijn doelpunt te pakken.

Hij schuift een voorzet van Calvin Bassey in het doel. Maar was er geen sprake van buitenspel?

Er wordt gekeken in Zeist. Maar de 4-0 telt!

Ajax - SC Cambuur 4-0

Het oordeel van de VAR bij de 4-0 van Kudus: geen buitenspel.

TWE-PSV | Opstellingen

Het moet wel heel gek lopen als Ajax deze wedstrijd niet tot een goed einde brengt. En dus ligt de druk bij PSV, dat op doelsaldo als koploper deze speelronde in ging. In FC Twente treft het wel een tegenstander van formaat in de topper van deze speelronde.

Het duel in Enschede begint om 18.45 uur. De opstellingen van beide ploegen.

  • NOS
    De opstelling van FC Twente
  • NOS
    De opstelling van PSV

AJA-CAM | 61' Francisco Conçeição voor Bergwijn

De hattrick van Steven Bergwijn gaat er vandaag niet komen, want hij wordt afgelost door Francisco Conçeição. Benieuwd wat de 19-jarige zoon van Sergio Conçeição kan. Bergwijn schoot zich met zijn twee treffers trouwens wel in een aardig rijtje.

Ajax - SC Cambuur 3-0

AJA-CAM | Een back voor een back

Cambuur deed er in de eerste helft alles aan om niet weer tegen een monsternederlaag aan te lopen, maar nu begint de score toch pijnlijk hoog op te lopen. Doke Schmidt moet die dadendrang een halt toeroepen. De rechtsback vervangt Sai van Warmeskerken. Geen extra verdediger dus, maar een back voor een back.

Ajax - SC Cambuur 3-0

AJA-CAM | 54' GOAL AJAX

Het is 3-0 voor Ajax tegen Cambuur. Het schot van Kenneth Taylor een meter of twintig is niet eens hard, maar via de hak van Devyne Rensch verdwijnt hij buiten bereik van doelman Virginia in de hoek.

Benieuwd wie de goal op zijn naam krijgt. Het lijkt Rensch...

Ajax - SC Cambuur 3-0

Kenneth Taylor en Devyne Rensch weten het zelf ook niet: wie krijgt de 3-0 op zijn naam?

AJA-CAM | 47' Reuzekans voor Kudus

Mohammed Kudus zag afgelopen week een transfer naar Everton mislopen en had de frustratie meteen van zich af kunnen schieten met een snelle goal. Hij krijgt de bal van Bergwijn, maar weet de bal van dichtbij niet voorbij doelman Virginia en verdediger Smand te frommelen.

Ajax - SC Cambuur 2-0

TWEEDE HELFT | Wissels aan beide kanten

Kenneth Taylor en Mohammed Kudus maken hun opwachting bij Ajax in de tweede helft tegen Cambuur. Zij komen erin voor Brian Brobbey en Edson Àlvarez.

Ook de Leeuwarders wisselen: nieuwe aanwinst Felix Mambimbi vervangt Remco Balk. Mambimbi kwam kort voor het sluiten van de transfermarkt over van Young Boys uit Bern.

Ajax - SC Cambuur 2-0

RUST | Ajax leidt met 2-0

Ajax speelde een moeizame eerste helft tegen Cambuur, maar leidt wel met 2-0. Steven Bergwijn tekende voor beide treffers. De Oranje-international staat al op zes treffers in vier duels sinds hij overkwam van Tottenham Hotspur.

Steven Bergwijn na de 1-0 voor Ajax in het duel met Cambuur.

AJA-CAM | 43' Vlam(metje) in de pan

Opeens slaat de vlam in de pan in de Johan Cruijff Arena, als Remco Balk en Mitchel Paulissen het opeens aan de stok krijgen met Jurriën Timber en Edson Àlvarez. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar Balk, Paulissen en Àlavrez krijgen wel geel.

Na de 1-0 heeft Ajax trouwens nog flink wat kansen laten liggen om ruimer voor te staan. Vooral Brian Brobbey was twee keer dichtbij, maar zijn vizier staat nog niet zo scherp als dat van Bergwijn.

Ajax - SC Cambuur 2-0

  • ANP
    Brian Brobbey voelt even aan het hoofd na een botsing met Cambuur-doelman Virginia.

AJA-CAM | 40' GOAL AJAX

En nu gaat het opeens snel: Steven Bergwijn haalt uit van een meter of twintig en ramt de bal buiten bereik van doelman Virginia in de hoek.

Ajax leidt met 2-0 tegen Cambuur.

Ajax - SC Cambuur 2-0

Steven Bergwijn aan de bal in het duel met Cambuur.

AJA-CAM | 35' GOAL AJAX

Wat gaat het moeizaam bij Ajax tegen Cambuur. Maar uit een van de eerste goede aanvallen trekt Berghuis de bal voor het doel en kan worden binnen geprikt door Bergwijn. Het staat 1-0.

Ajax - SC Cambuur 1-0

AJA-CAM | 30' Nog altijd geen kansen voor Ajax

Inmiddels is een half uur gespeeld in de Johan Cruijff Arena, waar de bezoekers hun defensieve zaakjes prima voor elkaar hebben. Cambuur zakt ver terug en probeert af en toe gevaarlijk uit te breken. Bij Ajax ligt het tempo te lag en is het spe te statisch om tot echte kansen te komen.

En dat is toch opmerkelijk.

Ajax - SC Cambuur 0-0

Edson Álvarez op zoek naar een gaatje in de defensie van Cambuur.

Technisch directeur Hamstra: 'Timing verkoop Antony was heel slecht'

Voor het duel met Cambuur spraken we met Gerry Hamstra, de man die samen met Klaas-Jan Huntelaar verantwoordelijk is voor het technische beleid bij Ajax. Hij zag Antony vertrekken, maar hield een transfer van Álvarez en Kudus tegen.

En hoe zat het nu met die soap rond huurling Lucas Ocampos?

Technisch directeur Hamstra: 'Timing verkoop Antony was heel slecht'

Slechte generale voor Rangers: 4-0 verlies in Old Firm

Ajax heeft voorlopig veel moeite om een opening te vinden tegen Cambuur, maar met nog 70 minuten op de klok is er nog tijd genoeg voor een goed resultaat. Dat is anders voor Rangers, aanstaande woensdag op bezoek in Amsterdam in het eerste groepsduel van de Champions League. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst leed vanmiddag een pijnlijke nederlaag in de Old Firm tegen Celtic: 4-0.

De Israëliër Liel Abada opende al in de 8e minuut de score op Celtic Park, ingeleid door een snel genomen inworp. Tot frustratie van Van Bronckhorst liet Rangers zich na een half uur opnieuw verrassen toen Celtic een vrije trap snel nam. De Portugees Jota rondde het af met een fraai lobje over keeper Jon McLaughlin van Rangers. Abada schoot in de 40e minuut door de benen van McLaughlin de 3-0 binnen, weer ingeleid door een inworp aan de linkerkant van het veld. In de slotfase van de tweede helft maakte David Turnbull met de vierde treffer de nederlaag nog gevoeliger voor Rangers.

De kampioen van Schotland gaat aan kop met de maximale score van 18 punten uit zes wedstrijden, Rangers bleef door de eerste competitienederlaag van het seizoen op 13 punten staan.

Giovanni van Bronckhorst

AJA-CAM | 13' Eerste kans is voor...Cambuur!

Ajax heeft deze openingsfase de bal, maar de eerste grote kans is toch echt voor Cambuur. Spits Uldrikis wordt aangespeeld in de zestien van Ajax, houdt Timber eenvoudig van de bal en schenkt Michael Breij vervolgens een goede schietkans.

Maar Breij leunt iets te veel achterover en schiet de bal over.

Ajax - SC Cambuur 0-0

AJA-CAM | Jubileumduel voor Tadic

Voor Dusan Tadic is het een speciale wedstijd, want het is zijn 200ste officiële duel in het shirt van Ajax. Sinds zijn komst in de zomer van 2018 heeft de Serviër zelden op de bank gezeten. Vandaag speelt Tadic vooral vanaf rechts, de plek van Antony zeg maar.

AJA-CAM | 5' Cambuur zakt ver terug

Vorig jaar eindigde dit duel in 9-0 voor Ajax. Ook nu is het spelbeeld eenzijdig, maar echt grote kansen heeft Cambuur nog niet toegestaan. De ploeg van Henk de Jong houdt de linies kort op elkaar, zelfs diepe spits Uldrikis is veel in het eigen strafschopgebied te vinden.

Les geleerd, zo lijkt het.

Ajax - SC Cambuur 0-0

AFTRAP | Bal rolt in Amsterdam

De bal rolt bij Ajax - SC Cambuur, de eerste van vier duels deze zaterdag.

Ajax - SC Cambuur 0-0

Opstelling Ajax en Cambuur

We beginnen zo de Johan Cruijff Arena, waar Ajax het opneemt tegen SC Cambuur. Edson Álvarez is ondanks zijn teleurstelling (en een gemiste training) over een misgelopen transfer gewoon in de basis opgenomen door trainer Alfred Schreuder.

Davy Klaassen krijgt vandaag de voorkeur boven Kenneth Taylor.

De opstelling van Ajax voor het eredivisieduel met SC Cambuur.
De opstelling van Ajax voor het eredivisieduel met SC Cambuur.

Programma

Programma en uitslagen in de vijfde speelronde van de eredivisie.

De stand in het land

Stand eredivisie

Even terug naar gisteren

Speelronde vijf werd gisteren geopend in Sittard met Fortuna Sittard - FC Utrecht (3-4). Het werd een meeslepend potje...

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Utrecht

Welkom!

Deze zaterdag staan er vier duels in de vijfde speelronde van de eredivisie op het programma en niet de minste. We beginnnen met Ajax - SC Cambuur (16.30 uur), daarna FC Twente - PSV (18.45 uur), Sparta - FC Volendam (20.00 uur) en Go Ahead Eagles - Feyenoord (21.00 uur).

Welkom bij het liveblog!