Bijna jaar na monsterscore schiet nieuwe koploper Ajax er vier langs Cambuur

Bekijk de samenvatting van Ajax - SC Cambuur

Ajax heeft na vijf wedstrijden in de eredivisie als enige nog altijd de volle buit te pakken. Thuis tegen SC Cambuur werd het vijfde duel van dit seizoen, ondanks matig spel, ruim gewonnen door de Amsterdammers: 4-0.

Bijna een jaar geleden werden de Friezen nog vernederd in de Johan Cruijff Arena, toen werd het 9-0 voor de thuisploeg.

Een herhaling van die horrorwedstrijd wilde Cambuur graag voorkomen, dus werd al vroeg in het duel de mogelijkheid ruimschoots benut om hier en daar wat tijd te rekken en hielden de Friezen de verdediging flink compact. Toch bleek de ploeg van Henk de Jong niet alleen maar gekomen te zijn om te verdedigen, de eerste grote kans van de wedstrijd was voor de bezoekers.

Cambuur-trainer Henk de Jong instrueert zijn spelers

Spits Roberts Uldrikis hield de Ajax-verdediging goed bezig en legde af op de vrijstaande Michael Breij. Het schot dat volgde ging maar net over het doel van Remko Pasveer. Helaas voor de Friezen was dat de enige grote kans die de ploeg zou creëren deze wedstrijd.

Bergwijn opent score

Vervolgens kabbelde de eerste helft voort, waarbij Ajax moeite had om door de stugge verdediging van Cambuur heen te breken. Tien minuten voor het einde van de eerste helft voerde de thuisploeg het tempo iets op en dat leverde meteen de openingstreffer op.

Een opstootje tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Cambuur

Na een vlotte een-twee tussen Dusan Tadic en Steven Berghuis zag laatstgenoemde zijn voorzet via het been van verdediger Marco Tol voor de voeten van Steven Bergwijn belanden. De aanvaller hoefde de bal daarna alleen maar in te tikken (1-0).

Zijn tweede doelpunt enkele minuten later was een stuk mooier. Op aangeven van Davy Klaassen haalde Bergwijn hard uit van een meter of 20 en bezorgde hij Ajax ondanks het tegenvallende spel een comfortabele voorsprong bij rust (2-0).

Voor de wedstrijd sprak commentator Jeroen Grueter met technisch directeur Gerry Hamstra over de afgelopen roerige transferperiode:

Ajax-directeur Hamstra: 'Timing verkoop Antony was heel slecht'

In de rust greep Ajax-trainer Alfred Schreuder in. Edson Álvarez, die ondanks zijn gemiste training en teleurstelling over een misgelopen transfer in de basis mocht beginnen, werd samen met spits Brian Brobbey van het veld gehaald. Kenneth Taylor en Mohammed Kudus waren de vervangers.

Kudus was meteen dicht bij de 3-0, maar van dichtbij wist hij de bal niet voorbij doelman João Virginia en verdediger Floris Smand te frommelen. Niet veel later was het alsnog raak. Een schot van Kenneth Taylor verdween via de hak van Devyne Rensch in het doel (3-0).

Kenneth Taylor en Devyne Rensch weten het zelf ook niet: wie krijgt de 3-0 op zijn naam?

Na een fraaie combinatie mocht Kudus, die net als Álvarez afgelopen week op een transfer aasde en niet kwam trainen, de 4-0 binnenwerken. Daarmee viel het plan van Cambuur om niet weer tegen een flinke nederlaag aan te lopen in Amsterdam alsnog in duigen en nestelden de Amsterdammers zich weer aan kop van de eredivisie.

Kijk hieronder naar de reacties van Ajax-trainer Alfred Schreuder, Kenneth Taylor en Cambuur-coach Henk de Jong.