Politieauto vernield bij huis minister Van der Wal • 'Agenten moesten kiezen voor veiligheid'
- Welkom in dit liveblog over de boerenacties.
- Rellende boeren breken door politieblokkade bij huis minister Van der Wal.
- Volgens de politie was de situatie zo dreigend dat agenten niet meteen konden ingrijpen.
- LTO-voorman keurt actie af.
- D66 en Partij voor de Dieren willen debat over boerenacties.
- Langs verschillende snelwegen zijn hooibalen in brand gestoken.
Liveblog gesloten
We sluiten het liveblog af. Een samenvatting van de uit de hand gelopen acties en de reacties daarop kun je hier lezen:
Boeren storten lading zand bij provinciehuis Noord-Brabant
Boeren hebben in Den Bosch voor de deur van het provinciehuis een berg zand gestort. "Dit is de enige grond die jullie krijgen", staat op een bord dat in de zandberg is gestoken.
Een journalist bij het provinciehuis meldt dat de berg door medewerkers van de gemeente wordt opgeruimd.
Politie: situatie zo dreigend dat agenten niet meteen konden ingrijpen
De situatie bij de woning van stikstofminister Van der Wal was voor agenten zo dreigend dat er niet meteen kon worden ingegrepen. "Er is op dat moment gekozen voor de eigen veiligheid", schrijft de politie Gelderland op Twitter. Volgens de politie is de situatie rond de woning nu beheersbaar.
LTO-voorman keurt actie bij ministerswoning af
Ook LTO-voorman Sjaak van der Tak heeft gereageerd op de doorgebroken politieblokkade bij de woning van Van der Wal. "Ik keur dit voor 100 procent af. Dit helpt niet om aan de slag te gaan met de stikstof en kaalslag te voorkomen", zegt hij tegen de NOS. "Ik roep iedereen op die hieraan heeft meegedaan om met elkaar in gesprek te gaan binnen onze boerenfamilies. Dat is de enige weg om rust te creëren."
Van der Tak richt zich ook op de omgeving van rellende agrariërs. "Tegen boeren die niet hebben meegedaan aan de acties en jongens kennen die wel hebben meegedaan zeg ik: ga in gesprek."
Politiechef: onderzoek naar daders vernielingen bij huis minister
De politie gaat met een opsporingsteam op zoek naar de boeren die bij het huis van stikstofminister Van der Wal vernielingen hebben aangericht. Dat zegt politiechef Willem Woelders tegen de NOS. "Op basis van de beelden zijn hier misdrijven gepleegd. De openbare orde is verstoord, ze waren bezig met vernielingen en hebben ook nog het nodige afval gestort. Onacceptabel."
Volgens Woelders doet de politie er alles aan om ongeregeldheden te voorkomen, maar is het moeilijk in te schatten waar en wanneer de protesten zijn. Hij riep boeren nogmaals op om bij de demonstraties geen geweld te gebruiken en vernielingen aan te richten.
D66 en Partij voor de Dieren willen debat over boerenacties
D66 en de Partij voor de Dieren willen snel een debat over de verharding van de boerenprotesten. "Een ding moet duidelijk zijn: op deze manier krijg je je zin in Nederland niet", zei D66-leider Paternotte in de talkshow Humberto. Hij vindt dat er een harde grens moet worden getrokken en dat er morgen een debat moet plaatsvinden.
PvdD-leider Ouwehand wil dat premier Rutte terugkomt van de NAVO-top in Spanje. "Want de situatie in Nederland loopt totaal uit de hand", schrijft ze.
Politieauto vernield en giertank geleegd bij huis minister
De politie meldt dat er een politieauto is vernield en een giertank is geleegd door actievoerende boeren in de buurt van het huis van stikstofminister Van der Wal. "Hierbij zijn duidelijk grenzen overschreden", twittert de politie Gelderland.
De rellende boeren vormden volgens de politie een bedreiging voor hulpverleners en agenten. Het is onduidelijk of er arrestaties zijn verricht.
Dit zijn beelden die bij in de buurt van Van der Wals huis:
Politiechef: actie bij woning minister is onacceptabel
Rellende boeren breken door politieblokkade bij huis minister Van der Wal
Een groep boeren is erin geslaagd een politieblokkade te passeren in de buurt van de woning van stikstofminister Van der Wal in Gelderland. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden.
Op foto's en video's van persfotografen is te zien dat de situatie uit de hand is gelopen. Zo belagen boerenactivisten een politieauto. Ook zou er vuurwerk worden afgestoken bij de woning van de minister.
Ingewijden melden dat de minister niet thuis is, maar haar gezin wel.
Boeren vallen politiebusjes bij Stroe aan
Bij de A1 ter hoogte van Stroe hebben relschoppers politiebusjes aangevallen, is te zien op beeld van een lokaal persbureau. Aanwezigen hadden stalen pijpen en grote houten hamers bij zich, waarmee ze insloegen op de busjes.
Eerder prikten boeren in de buurt al banden van politievoertuigen lek.
Politie zet taser in bij Stroe
Bij de blokkade van de snelweg A1 bij Stroe heeft de politie een stroomstootwapen ingezet, zo is te zien op beelden van een plaatselijk persbureau. Agenten tikten de ruit van een busje in, waarna de taser werd afgeschoten. Ook werd een voertuig van het leger ingezet om een trekker mee te nemen.
Bij Stroe staken boeren banden lek van politieauto's en -motoren en werden ventielen opengedraaid. Op de snelweg staken actievoerders banden in brand.
Ook boerenactie in Amsterdam
In het buurtschap Het Schouw, aan de noordkant van Amsterdam, hebben 35 trekkers een kruispunt geblokkeerd, meldt AT5. Ook hebben ze hooibalen neergelegd.
De politie ging in gesprek met de boeren: "Het moge duidelijk zijn dat dit niet de bedoeling is. Maar dat betekent niet dat je niet eerst het goede gesprek met hen kan aangaan." Mogelijk komt later de ME in actie.
Boeren willen naar vliegveld Eindhoven
Boeren met trekkers proberen de luchthaven in Eindhoven te bereiken. Vooralsnog lijken ze daar niet in te slagen, politie en marechaussee blokkeren de toegangswegen met hun eigen voertuigen.
Actievoerders plegen vandalisme op politieauto's
Op de A1 bij Stroe zijn de banden van politieauto's en -motoren lekgestoken en ventielen opengedraaid. Dat meldt de politie op Twitter. Eerder op de avond gingen er trekkers naar de snelweg en werden er banden in brand gestoken.
Volgens de politie is voorkomen dat er boomstammen op de weg werden gelegd.
Bekijk hieronder beelden van brandstichtingen door boeren op verschillende snelwegen:
Boeren verhinderen Zaltbommelse raadsleden te vertrekken
Boeren hebben met trekkers de toegangsweg naar Slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel geblokkeerd. Gemeenteraadsleden die binnen waren voor een presentatie kunnen daardoor niet vertrekken. Het slot ligt in het Munnikenland, een zogeheten Natura 2000-gebied waarvoor strenge regels gelden rondom de neerslag van stikstof.
Het kasteel heeft de politie gebeld om te zorgen dat de boeren vertrekken.
Brandende banden en balen bij snelwegen
Ter hoogte van afrit Teuge op de A50 zijn dikke rookwolken te zien. Boeren hebben banden en hooibalen in brand gestoken. Hulpverleners die de brand proberen te blussen zijn vanaf een viaduct bestookt met vuurwerk, zegt de politie.
Ook op andere plekken is er brand gesticht door boeren. Op de A1 bij Stroe, waar vorige week het grote boerenprotest plaatsvond, verzamelen zich boeren met trekkers. Er is politie aanwezig en versterking lijkt onderweg. Er worden nog meer banden op de snelweg gegooid om waarschijnlijk in brand te steken.
Overlast nog niet overal voorbij
Op meerdere snelwegen is nog altijd overlast van acties door boeren. De A50 van Arnhem naar Apeldoorn is bij Apeldoorn dicht vanwege brandende hooibalen.
Boeren hebben langs de A16 een barbecue aangestoken bij knooppunt Klaverpolder. Kijkende automobilisten zorgen daar voor vertraging. Op de A15 tussen Tiel en Ochten is er langzaam rijdend verkeer vanwege actievoerende boeren. Ook rond Nijkerk en Hoevelaken is er sprake van overlast.
Vijf aanhoudingen in Den Haag
Rondom de acties van boeren in Den Haag zijn vijf aanhoudingen verricht, zegt de politie tegen de NOS. In één geval ging het om een boer, de overige aangehouden personen omschrijft de politie als 'anti-overheidsactivisten'. Twee personen zijn opgepakt voor belediging, twee voor openlijke geweldpleging en één voor het overtreden van een gebiedsverbod.
Op beelden is te zien dat de politie op de Bezuidenhoutseweg ingreep met wapenstokken tegen actievoerders, en daarbij mensen in de boeien sloeg.
Volgens de politie is de aanwezigheid van agenten in Den Haag inmiddels afgeschaald omdat het rustiger is in de stad.
Trekkers verlaten A28
Ook tussen Meppel en Staphorst verlaten boeren de A28, die uren geblokkeerd is geweest. Bij het verlaten van de snelweg hebben de boeren wel nog een tank met mest leeg laten lopen. De ME was opgetrommeld om in te grijpen als de boeren niet zouden vertrekken.
Boeren eisen in provinciehuis Drenthe gesprek met gedeputeerde
In Assen zijn vijftig boeren het provinciehuis binnengedrongen. Ze eisten een gesprek met gedeputeerde Henk Jumelet. Die zegde toe op een later moment met de boeren in gesprek te gaan. Vervolgens verlieten de boeren het provinciehuis weer. Ze zeiden terug te komen als het gesprek toch niet plaatsvindt.
Ministers: begrip, maar hou je aan de wet
De ministers die verantwoordelijk zijn voor het landbouw- en stikstofbeleid zeggen op Twitter begrip te hebben voor de boeren. Met hun acties gaan ze echter een grens over, zeggen Henk Staghouwer en Christianne van der Wal. "Iedereen in Nederland heeft het recht om te demonstreren, maar niet om daarbij het verkeer te ontwrichten, de veiligheid van anderen in gevaar te brengen, natuur te vernielen of bestuurders en mediavertegenwoordigers te intimideren", aldus Staghouwer.
Blokkade A28 nog altijd gaande
Op de A28 tussen Meppel en Staphorst blokkeren boeren nog altijd de snelweg. De blokkade is al uren gaande. De weg was de andere kant op ook geblokkeerd, maar daar kon het verkeer weer gaan rijden,
De politie heeft een trekker in beslag genomen en de boeren verteld dat ze moeten vertrekken. Aan de kant van de snelweg wachten automobilisten tot de blokkade voorbij is. Sommige maken zich zorgen om gebrek aan drinken.
Blokkeerboeren A59 krijgen boete
Bestuurders van trekkers die vandaag op de A59 reden tussen Oss en Nuland zijn bekeurd, meldt de politie Oost-Brabant. Er reden zo'n zeventig trekkers op de snelweg. Ze verlieten de snelweg toen de politie hen daartoe opriep.
Beeld van de boerenblokkade op de A28
Op de A28 blokkeren boeren vandaag de weg met trekkers, bij Staphorst. Zo ziet de actie eruit.
Politievakbond: acties belasten ons enorm zwaar
Alle acties van boeren leggen veel druk op het werk van de politie, zegt woordvoerder Maarten Brink van politievakbond ACP tegen Omroep Brabant: "Wat er nu gebeurt bij de boerenprotesten, is niet zoals we het met elkaar hebben afgesproken en doet geen recht aan de rechtsstaat."
In Den Bosch moest de ME het provinciehuis bewaken. In Limburg werden ME'ers uit Oost-Brabant opgeroepen voor hulp in Limburg. ME'ers dienen normaal gesproken in hun eigen onderdeel van de politie en zijn op het moment dat ze worden opgeroepen niet beschikbaar voor hun eigenlijke taken: "Dat baart ons zorgen, want dat betekent bijvoorbeeld dat er minder agenten door de straten lopen van de wijken die extra aandacht verdienen."
Boeren hebben uiteraard het recht om te protesteren, maar de manier waarop dat nu gebeurt gaat te ver, vindt Brink: "De boeren hebben veel krediet opgebouwd en willen hun punt maken, maar dan zie ik sommigen vervolgens hooibalen in de fik steken en mest uitrijden op de snelweg. Of politici intimideren. Dat begrijp ik niet."
Politie stuurt boeren op A59 weg
De politie heeft in Noord-Brabant ingegrepen bij een protest op de A59 bij Heesch. Er reden zo'n zeventig trekkers over de snelweg. De politie zegt de boeren gesommeerd te hebben de weg te verlaten en daar hebben ze naar geluisterd.
Boeren bij provinciehuis Groningen
Boeren hebben rond het middaguur een brandbrief aan het Groningse provinciebestuur aangeboden. Ze waren met enkele tientallen mensen en een aantal trekkers naar het provinciehuis in de stad gekomen. Gedeputeerde Johan Hamster nam de brandbrief in ontvangst.
Op het Martinikerkhof hadden de boeren een berg zand uitgestort met daarin een bord met de tekst: "Dit is de enige grond die jullie krijgen van ons", een verwijzing naar het plan om boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden uit te kopen. Eddie van Marum, woordvoerder van de actievoerders in Groningen, zei tegen RTV Noord nieuwe en hardere acties niet uit te sluiten. "Dat ligt helemaal aan het kabinet. Als ze doorgaan met deze onzalige plannen kan het weleens heel raar gaan in Nederland."
Ook blokkade op A59 tussen Oss en Nuland
De A59 richting Den Bosch is dicht tussen Oss en Nuland, meldt Rijkswaterstaat. Tractoren blokkeren de weg. Weggebruikers kunnen omrijden via Eindhoven. Ook op de A28 is er nog overlast.
Op sommige plekken in het land staan trekkers in de berm, zoals op de A1 bij Markelo. Volgens Rijkswaterstaat levert dat geen hinder op voor weggebruikers.
In beeld: protest bij de Tweede Kamer
Verkeer langzaam in beweging op A28
Op de A28 is het verkeer richting Hoogeveen weer in beweging gekomen. De tractoren rijden breed over de weg richting de A32, meldt Rijkswaterstaat. Weggebruikers die achter de blokkade stonden, rijden daar nu langzaam achteraan.
'Kiezen tussen Klaartje of Betsie'
Minister Van der Wal ( Natuur en Stikstof) werd tijdens de persconferentie vanmiddag ook gevraagd naar het lot van de twee koeien die actievoerende boeren hebben meegenomen naar het plein voor het gebouw van de Tweede Kamer, die volgens hen "de halvering van de veestapel symboliseren". Ze vroegen de minister "te kiezen tussen Klaartje en Betsie". Van der Wal ging daar niet op in. "Zo simpel werkt het niet."
Bij het gebouw van de Tweede Kamer leggen de protesterende boeren uit waar de actie met de koeien om draait:
A28 in twee richtingen dicht
De A28 is bij knooppunt Lankhorst (bij Meppel) nu in beide rijrichtingen geblokkeerd door tractoren. Verkeer vanaf Hoogeveen wordt vanaf Zwolle omgeleid via de N50, A6 en A7.
Van der Wal: 'Nuance is aan het verdwijnen'
Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft ook op de boerenacties gereageerd, die zij "nu wel heftig" vindt worden. Ze herhaalde dat ze de zorgen van de boeren begrijpt. Haar plannen hebben "heel veel impact op heel veel gezinnen", zei zij. "Maar ik zie de nuance nu een beetje verdwijnen, alsof er helemaal geen toekomst meer is voor boeren."
In dit artikel meer over de reacties van het kabinet op de boerenacties:
'Een van de koeien naar slachthuis als Kamer instemt'
De demonstrerende boeren bij de Tweede Kamer zeggen één van de twee koeien, die ze hebben meegenomen naar het protest, naar het slachthuis te brengen als de Kamer akkoord gaat met de stikstofplannen. Dat staat in een brief die een van de boeren bij zich heeft. Naast tractoren hebben de actievoerders ook de twee koeien meegenomen naar het protest in Den Haag.
De twee koeien willen volgens de briefschrijver "graag naar huis", maar als de Kamer 'ja' zegt tegen de plannen wordt één van de dieren naar het slachthuis gebracht. "Dat is hoe de halvering van de veestapel er uit ziet", staat in de brief.
A28 bij Meppel geblokkeerd
De A28 bij Meppel is in de richting Zwolle geblokkeerd door tractoren. De weg is volgens de ANWB helemaal dicht. De file loopt op. Verkeer richting Zwolle wordt vanaf knooppunt Heerenveen omgeleid via de A7, A6 en N50.
Tractoren en koeien bij Tweede Kamer
Bij de Tweede Kamer staan enkele tractoren en twee koeien. Met de koeien willen de actievoerders "het halveren van de veestapel een gezicht geven", liet FDF eerder vandaag weten. Er reden ook tractoren over het Malieveld.
De volledige verklaring van Rutte
De verklaring van premier Rutte over de boerenacties:
Ook koeien voor het gebouw van de Kamer
Behalve trekkers zijn er ook enkele koeien bij de Tweede kamer gesignaleerd:
Rutte: acties snelwegen niet acceptabel
De acties op de snelwegen zijn niet acceptabel, zegt premier Rutte. ""Een politieauto die door een trekker wordt aangereden. Intimidatie van bestuurders. Het uitrijden van mest op snelwegen. Dat is onacceptabel", reageerde de premier op de boerenacties van gisteren en vandaag. Hij zei dat boeren het recht hebben om te demonstreren, "doe dat ook vooral". "Maar je gaat geen doorgaande wegen blokkeren en brand stichten voor gemeentehuizen. Dat is ver over de grenzen van de wet heen."
Justitieminister Dilan Yeşilgöz benadrukte dat veel boeren ook binnen de grenzen van de wet actievoeren. Ook Rutte maakte onderscheid tussen "goedwillende" actievoerders en de boeren die de wet overtreden.
Rutte zei te begrijpen dat het stikstofbeleid ingrijpend is voor boeren en dat ze liever meer concrete perspectiefplannen hadden gezien, zei hij tijdens een korte persconferentie. "Maar dat is wel ingewikkeld", aldus de premier. Concrete regelingen voor boeren die blijven en groener willen boeren gaan gepaard met de stikstofplannen. Die worden de komende tijd per gebied ingevuld. Bovendien wil het kabinet erover praten met boerenorganisaties.
Trekkers bij Tweede Kamer
Er zijn een aantal actievoerende boeren met trekkers naar de Tweede kamer gereden, met slogans op hun voertuigen. De gemeente Den Haag liet eerder weten dat acties met tractoren niet zijn toegestaan en dat de politie kan optreden om de veiligheid te garanderen.
Van der Plas (BBB): blokkeer geen wegen
Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) roept boeren via Twitter op bij hun acties geen wegen te blokkeren. "Ik sta honderd procent achter jullie acties, al protesteer je elke dag. Vecht voor je bestaan. Ik wil wel vragen niet op snelwegen te gaan staan. Want de kans is veel te groot dat er iemand in gevaar komt of overlijdt doordat iemand er niet langs kan of dat hulpdiensten er niet langs kunnen. Dus met klem vraag ik jullie om niet óp snelwegen te gaan staan, maar lángs snelwegen."
Politie deelde gisteren tientallen boetes uit
Er zijn gisteren in het hele land tientallen boetes uitgedeeld bij boerenprotesten op de snelwegen. Een woordvoerder van de korpsleiding van de politie zegt tegen het ANP geen precieze aantallen te kunnen noemen omdat het lastig in de systemen is na te gaan.
De prioriteit van de politie ligt volgens de woordvoerder bij het "zo snel mogelijk opheffen van een onveilige situatie". "Dat kan door het uitdelen van een boete, maar ook door een gesprek." Het uitschrijven van boetes is volgens haar geen doel op zich.
Het is verboden met een tractor op de snelweg te rijden. De boete hiervoor is 410 euro. Volgens de woordvoerder kunnen er om meerdere redenen bekeuringen zijn uitgedeeld, zoals het veroorzaken van een onveilige situatie op de weg of het niet volgen van een politiebevel.
Boeren trekken naar stadion FC Utrecht
Rond het middaguur komen boeren naar stadion Galgenwaard in Utrecht om te protesteren tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen. Ook gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht zal daarbij aanwezig zijn, meldt RTV Utrecht.
In eerste instantie waren de boeren van plan om richting het provinciehuis te trekken, maar daarvan is afgezien om de daar aanwezige Oekraïense vluchtelingen niet te laten schrikken.
Verklaring Rutte verwacht
Premier Rutte en Justitieminister Dilan Yeşilgöz geven om 11.45 uur op het ministerie van Algemene Zaken een reactie op de boerenprotesten. De verklaring is hier live te volgen.
Ook acties bij gemeente en provinciehuis
Er zijn ook acties buiten Den Haag vandaag. Zo'n 25 boeren zijn vanochtend op de trekker naar het provinciehuis in Assen gereden. Ze spraken daar met landbouwgedeputeerde Henk Jumelet en commissaris van de koning Jetta Klijnsma, meldt RTV Drenthe. De actievoerders hopen dat de provincie zich achter de boeren schaart.
Klijnsma was verrast door de actie van de boeren. "Iedereen mag voor zijn rechten opkomen, maar we hebben ook goede afspraken over demonstreren. Als je actie gaat voeren, dan heb je altijd even contact met de provincie. Dan hadden wij voor hen de koffie klaarstaan."
Ook bij het gemeentehuis van Deventer verzamelden zich vanochtend zo'n twintig boeren om steun te zoeken. Omdat de burgemeester elders in het land was, werd een gesprek via een videoverbinding opgezet.
ANWB: overlast op de weg door acties is beperkt
Volgens de ANWB zijn de boerenacties langs de snelwegen vandaag milder dan gisteren en is de overlast beperkt. "Er staan niet meer files dan gebruikelijk", zei een woordvoerder tegen het ANP vanochtend. Iets voor 10.30 uur leek de ergste overlast door de acties voorbij te zijn.
Vooral op de A12 en de A7 was de hinder vanochtend groot. In de berm van de A12 bij Nieuwerbrug waren hooibalen in brand gestoken en in beide richtingen ontstonden lange files. Verkeer op de A7 stond in beide richtingen vast vanwege een bermbrand bij Wijdewormer. Verder waren er brandjes op de A2 bij Beesd, de A15 bij Andelst en de A50 bij Heteren.
Er komen af en toe nog brandjes bij, zoals bij knooppunt Deil. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers "om vandaag extra alert te zijn en waar nodig de rijstijl aan te passen".
Extra politie rondom Tweede Kamer
Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag is extra politie aanwezig, meldt Omroep West. Er staan meerdere politiebusjes en -auto's en ook zijn er ME-bussen rond het gebouw te zien. Ook zijn er blokkades neergezet. Volgens de gemeente zijn die niet specifiek voor de boerenacties geplaatst, maar staan ze er nog sinds Veteranendag.
LTO roept boeren op tot 'waardige acties'
LTO Nederland roept boeren op tot acties die "passend en waardig" zijn en de wet niet te overtreden. "Zo behouden we ook de steun van de samenleving", zegt LTO-voorman Sjaak van der Tak.
De land- en tuinbouworganisatie snapt wel de boosheid en de radeloosheid bij boeren. "We roepen de Kamer op om in te grijpen op dit onhaalbare, onrealistische beleid van de minister voor Natuur en Stikstof", zegt Van der Tak in een video op YouTube. "Geen onuitvoerbare 50 procent reductie in 2030."
Gemeente Den Haag wil geen 'onbesuisd rondrijden tractoren'
De gemeente Den Haag zegt dat er zal worden opgetreden "tegen gevaarlijke situaties" bij het boerenprotest bij de Tweede Kamer. Farmers Defence Force heeft laten weten om 12.00 uur bij het gebouw van de Kamer te willen demonstreren.
Den Haag waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door het "onbesuisd rondrijden van tractoren". Er is ook geen demonstratie aangekondigd. Den haag faciliteert demonstraties zoveel mogelijk, benadrukt een woordvoerder van de gemeente, maar de betogers moeten zich wel aan de regels houden.
"Als boeren toch met tractoren komen en ze niet eerder tegengehouden kunnen worden, ligt onze eerste prioriteit bij het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid van cruciale instellingen en bezoekers en bewoners van de binnenstad", meldt de gemeente, die er verder op wijst dat het plein voor de Tweede Kamer niet toegankelijk is voor tractoren. "Als ze niet eerder worden tegengehouden en ze toch met voertuigen komen, moeten ze deze op zo'n manier parkeren dat het niet doorgaande wegen voor hulpdiensten blokkeert."
De gemeente doet een beroep "op het verstand van boeren", en vraagt hen gevaarlijke situaties te voorkomen.
Brandjes geblust, files nemen af
Op dit moment is er niet veel hinder meer van de brandjes langs de snelwegen. Op veel plekken is het vuur geblust. Een van de laatst gemelde hooibaalbranden was de A50 bij Heteren. Ook daar is het vuur inmiddels geblust, meldt Rijkswaterstaat.
Op andere plekken staan nog hooibalen in brand langs de weg. Op de A15 bij Dodewaard en de A28 bij Ruinen moeten weggebruikers rekening houden met brand en rook langs de snelweg, waarschuwt de verkeersdienst.
Ministerie LNV keurt hooibalen-actie af
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is kritisch over de acties langs de snelwegen vandaag. "De hooibalen-actie keuren wij ten zeerste af", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Het is een gevaar voor weggebruikers. Dit past niet binnen de wet. Protesteren mag, maar binnen de kaders van de wet en niet op deze manier."
Acties en spandoeken in het hele land
In het hele land zijn er vanochtend acties, niet alleen met brandende hooibalen langs de wegen, maar ook met spandoeken. Zoals hier in het Friese Woudsend, waar een spandoek hangt dat is gericht tegen D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die landbouw en natuur in zijn portefeuille heeft:
FDF: boeren komen naar Tweede Kamer om te demonstreren
Boeren zijn van plan vanmiddag naar Den Haag te komen, blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force heeft verspreid. Boeren worden daarin opgeroepen om om 12.00 uur naar het Tweede Kamer-gebouw te komen. Vanmiddag stemt de Kamer over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer.
"Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet", staat in de verklaring die is ondertekend door 'Boeren van Nederland'.
In beeld: hooibalen in brand langs de A12
De brandweer aan het blussen langs de A12 bij Bodegraven:
Boeren steken hooibalen langs snelwegen in brand
Langs meerdere snelwegen staan hooibalen in brand, meldt de brandweer. Vooral op de A12 en A7 leidt dat tot veel overlast.
Boerenorganisaties hebben voor vandaag nieuwe acties aangekondigd. Gisteren leidden de boerenprotesten voor de tweede keer in een week tot chaotische taferelen op de weg.
Op A12 staan tussen Woerden en Gouda in beide richtingen kilometerslange files. Door de brandende hooibalen, ter hoogte van kilometerpaal 37.4, is het zicht op de weg verminderd, waarschuwt de brandweer. Die is ter plaatse en is bezig het vuur te blussen.
Bij Bodegraven zijn twee rijstroken afgesloten. De brandende hooibalen liggen daar in de middenberm.
Ook langs andere wegen liggen brandende hooibalen, onder meer langs de A2 bij Beesd, de A7 bij Wijdewormer en de A15 bij Andelst. Ook bij de A31 tussen Harlingen en Leeuwarden is volgens Rijkswaterstaat een bermbrandje gemeld.
Nieuwe acties boeren
Boeren voeren vanochtend opnieuw actie omdat ze het niet eens zijn met het stikstofbeleid van het kabinet. Gisteren voerden boeren met tractoren op diverse plekken in het land actie op snelwegen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook gingen boeren in onder meer Lochem en Raalte naar het gemeentehuis, verschenen er tractoren op het Mediapark in Hilversum en trok een groep boeren opnieuw naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
Welkom in dit liveblog
We praten je in dit blog bij over de boerenacties op verschillende snelwegen in het land.