ANP
NOS Nieuws

Dag van chaotische taferelen op de weg door boerenblokkades

Boerenprotesten leidden voor de tweede keer in een week tot chaotische taferelen op de weg. Op verschillende plekken in het land werden wegen geblokkeerd door boeren met tractoren. Het leidde tot wegafzettingen en kilometerslange files. Na de avondspits verzamelden zich ook boeren op het Mediapark en voor het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof).

De acties zijn een vervolg op protesten afgelopen woensdag door heel het land. Omdat die geen resultaat overleverden, was er onder boeren veel animo om opnieuw "de beuk erin te gooien".

Iets na het middaguur meldde Rijkswaterstaat de eerste blokkades. Een van de blokkades was bij Best op de A2 richting Den Bosch. Daar waren volgens de politie ongeveer vijftien trekkers aanwezig, ook lagen er hooibalen op de weg. De weg werd tijdelijk afgesloten.

Ook op de A67 werden hooibalen gedumpt. Swipe om meer protestbeelden te zien:

  • Nieuw boerenprotest: A67 geblokkeerd met hooibalen
  • Boerenblokkades bij de grens
  • Boeren blokkeren A2 en A7 met hooibalen

Op de A28 van Hoogeveen naar Assen reden volgens de politie zo'n dertig tot zestig boeren de weg op. Agenten probeerden dit met een blokkade te voorkomen, maar de boeren reden daar met hun voertuigen omheen. De politie wist de demonstranten later alsnog tegen te houden en er werden meerdere boetes uitgeschreven. De weg werd tussen Fluitenberg en Ruinen bovendien kort afgesloten.

Verder leidden demonstraties onder meer tot kilometers file op de A7 (bij Boerakker) en op de A50 (bij knooppunt Bankhoef en knooppunt Paalgraven). Op de N324 lieten boeren trekkers achter om de weg tussen Schaijk en Oss te blokkeren.

Tegen de avondspits waren de meeste blokkades verdwenen, maar rond 19.00 uur kwam de politie toch weer in actie op de A9 bij Akersloot en op de A28 bij knooppunt Hattemerbroek. Rond dat tijdstip werd ook de A12 richting de Duitse grens versperd door trekkers en werd de A28 weer geblokkeerd.

Gemeentehuizen

Ook waren er acties bij verschillende gemeentehuizen, waar balen hooi in brand werden gestoken. In Apeldoorn werd voor het stadhuis mest uitgereden en de boeren kwamen ook naar het provinciehuis in Den Bosch.

Dit zijn beelden uit Apeldoorn, waar een vuur werd aangestoken:

Boerenprotest met vuurtje bij gemeentehuis in Apeldoorn

Rond 20.00 uur reed een groep boeren het Mediapark in Hilversum op. Ze parkeerden hun voertuigen en stapten uit. Na enige tijd ging de groep luid toeterend onder politiebegeleiding weg.

Ook meldde zich in de avond opnieuw een delegatie bij de woning van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof), die op dat moment overigens niet thuis was. Op foto's waren tractoren en boeren met T-shirts van Farmers Defence Force te zien.

NOS
Boeren bij het huis van minister Van der Wal

Op 10 juni protesteerden tientallen boeren van een andere actiegroep al voor haar huis. De actie werd door onder meer Kamerleden scherp veroordeeld.

Vandaag opnieuw?

Mogelijk gaan boeren vandaag opnieuw actievoeren. Hoe en waar, is niet duidelijk. Zowel boerengroep Agractie als Farmers Defence Force stelt dat er acties komen, al zeggen de voormannen van beide clubs dat zij die niet organiseren. "Losse groepen uit de provincies zullen van alles doen", zegt Agractie-voorzitter Bart Kemp.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over de moties die vorige week tijdens het stikstofdebat zijn ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl