ANP
NOS NieuwsAangepast

Boeren op meeste plaatsen vertrokken van snelwegen

Op verschillende plekken in het land zijn vanmiddag wegen geblokkeerd door boeren met tractoren. Dat leidde tot wegafzettingen en kilometerslange files. Om 16.45 uur stond er alleen op de A30 nog een file door boerenprotest; daar rijden nog zo'n vijftig trekkers op de weg.

Een van de blokkades vanmiddag was bij Best op de A2 richting Den Bosch. Daar waren volgens de politie ongeveer vijftien trekkers aanwezig, ook lagen er hooibalen op de weg. De weg werd richting Den Bosch tijdelijk afgesloten.

Op de A28 van Hoogeveen naar Assen reden volgens de politie zo'n dertig tot zestig boeren de weg op. Agenten probeerden dit met een blokkade te voorkomen, maar de boeren reden daar met hun voertuigen omheen.

De politie wist de demonstranten later alsnog tegen te houden en er werden meerdere boetes uitgeschreven. De weg werd tussen Fluitenberg en Ruinen bovendien kort afgesloten vanwege de blokkade. Dat gebeurde ook op de A67 bij Liessel.

Ook de A67 wordt geblokkeerd met hooibalen:

Nieuw boerenprotest: A67 geblokkeerd met hooibalen

Verder leidden demonstraties tot kilometers file op de A7 (bij Boerakker) en op de A50 (bij knooppunt Bankhoef en knooppunt Paalgraven). Op de N324 lieten boeren trekkers achter om de weg tussen Schaijk en Oss te blokkeren.

Duitse grens

In Winterswijk, in de buurt van de Duitse grens, was een andere protestactie gaande. Daar hadden boeren een grenspaal neergezet in natuurreservaat Korenburgerveen en het gebied uitgeroepen tot Duitsland.

"Daarmee willen de boeren benadrukken dat er in Duitsland andere regels gelden rondom stikstofuitstoot", schrijft de regionale omroep. Duitsland heeft ruimere normen voor stikstof.

Bekijk hier de video van het protest bij Winterswijk:

Ook bij de Duitse grens wordt geprotesteerd door boeren

De actievoerdende boeren zeggen vandaag en morgen actie te voeren vanwege een stemming in Den Haag over de moties die tijdens het stikstofdebat zijn ingediend. Dat zijn er 44.

Boeren kondigden eerder nieuwe acties aan tegen de stikstofplannen van het kabinet. Hoe groot de acties worden is nog onduidelijk. Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zei gisteren dat vandaag vanaf 12.00 uur "alles gaat rollen wat kan rollen".

"Die dikke demonstratie in Stroe heeft helemaal niks uitgehaald. De roep in de achterban is groot om er de beuk in te gooien", zei Van den Oever in een video. Toch zei hij ook dat FDF de acties niet coördineert. "Wij als FDF hebben besloten ons daar niet aan te verbinden en ons terug te trekken uit de strijd en ook niks te coördineren. Dat hebben we eerder meegemaakt dus jullie weten wat jullie te doen staat."

In de video riep de FDF-voorman op om burgers zoveel mogelijk te ontzien bij de protesten. "Dat zal misschien niet altijd lukken, maar hopelijk hebben de burgers wel de gedachte ondertussen gekregen waarom wij zo opstandig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl