Trekkers staan langs de A67 bij Eersel (Noord-Brabant)
NOS NieuwsAangepast

Boerenprotesten door het hele land, ook bij op- en afritten van snelwegen

Op meerdere plekken in het land zijn boerenprotesten geweest. Landbouwvoertuigen stonden onder meer bij op- en afritten van verschillende snelwegen.

Het ging onder meer om de A67 bij Hapert (Noord-Brabant) en Sevenum (Limburg), de A2 bij Best (Noord-Brabant) en de A30 bij Lunteren (Gelderland). Op andere plekken stonden boeren langs de weg of op een viaduct.

De boeren hebben de opritten niet geblokkeerd, zegt een woordvoerder van de politie Oost-Brabant. "Als ze dat wel doen, zullen we ingrijpen." Volgens haar verliep de actie gemoedelijk. Ook in de regio Oost-Nederland ging om "slechts enkele trekkers per locatie", zegt een woordvoerder van dat korps.

Op sommige plekken stonden landbouwvoertuigen op de vluchtstrook. De politie wijst erop dat dat een gevaarlijke situatie kan opleveren.

De politiewoordvoerder zegt dat het boerenprotest van 19.30 uur tot 20.00 uur zou duren, maar op meerdere plekken bleven groepen met boeren daarna staan.

In de woonplaats van minister Van der Wal van Natuur en Stikstof zijn door onbekenden hooibalen op de weg geplaatst. Dat is gedaan in de straat waar Van der Wal woont. De hooibalen worden door de gemeente weggehaald, zegt de politie.

Woensdag was er een landelijke actiedag in Stroe tegen de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot in het land omlaag te brengen. Veel boeren reden daarnaartoe met een trekker over de snelweg, hoewel dat verboden is. Dat leidde tot wegafzettingen, lange files en onveilige situaties. Zo reden bij Drachten trekkers tegen het verkeer in en bij Ede raakten drie mensen gewond bij een ongeluk tussen een trekker en een vrachtwagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl