liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politieauto vernield bij huis minister Van der Wal • 'Agenten moesten kiezen voor veiligheid'

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog af. Een samenvatting van de uit de hand gelopen acties en de reacties daarop kun je hier lezen:

Boeren storten lading zand bij provinciehuis Noord-Brabant

Meesters Multi Media
Een berg zand voor de deur van het Brabantse provinciehuis

Boeren hebben in Den Bosch voor de deur van het provinciehuis een berg zand gestort. "Dit is de enige grond die jullie krijgen", staat op een bord dat in de zandberg is gestoken.

Een journalist bij het provinciehuis meldt dat de berg door medewerkers van de gemeente wordt opgeruimd.

Politie: situatie zo dreigend dat agenten niet meteen konden ingrijpen

De situatie bij de woning van stikstofminister Van der Wal was voor agenten zo dreigend dat er niet meteen kon worden ingegrepen. "Er is op dat moment gekozen voor de eigen veiligheid", schrijft de politie Gelderland op Twitter. Volgens de politie is de situatie rond de woning nu beheersbaar.

LTO-voorman keurt actie bij ministerswoning af

Ook LTO-voorman Sjaak van der Tak heeft gereageerd op de doorgebroken politieblokkade bij de woning van Van der Wal. "Ik keur dit voor 100 procent af. Dit helpt niet om aan de slag te gaan met de stikstof en kaalslag te voorkomen", zegt hij tegen de NOS. "Ik roep iedereen op die hieraan heeft meegedaan om met elkaar in gesprek te gaan binnen onze boerenfamilies. Dat is de enige weg om rust te creëren."

Van der Tak richt zich ook op de omgeving van rellende agrariërs. "Tegen boeren die niet hebben meegedaan aan de acties en jongens kennen die wel hebben meegedaan zeg ik: ga in gesprek."

Politiechef: onderzoek naar daders vernielingen bij huis minister

De politie gaat met een opsporingsteam op zoek naar de boeren die bij het huis van stikstofminister Van der Wal vernielingen hebben aangericht. Dat zegt politiechef Willem Woelders tegen de NOS. "Op basis van de beelden zijn hier misdrijven gepleegd. De openbare orde is verstoord, ze waren bezig met vernielingen en hebben ook nog het nodige afval gestort. Onacceptabel."

Volgens Woelders doet de politie er alles aan om ongeregeldheden te voorkomen, maar is het moeilijk in te schatten waar en wanneer de protesten zijn. Hij riep boeren nogmaals op om bij de demonstraties geen geweld te gebruiken en vernielingen aan te richten.

D66 en Partij voor de Dieren willen debat over boerenacties

D66 en de Partij voor de Dieren willen snel een debat over de verharding van de boerenprotesten. "Een ding moet duidelijk zijn: op deze manier krijg je je zin in Nederland niet", zei D66-leider Paternotte in de talkshow Humberto. Hij vindt dat er een harde grens moet worden getrokken en dat er morgen een debat moet plaatsvinden.

PvdD-leider Ouwehand wil dat premier Rutte terugkomt van de NAVO-top in Spanje. "Want de situatie in Nederland loopt totaal uit de hand", schrijft ze.

Politieauto vernield en giertank geleegd bij huis minister

De politie meldt dat er een politieauto is vernield en een giertank is geleegd door actievoerende boeren in de buurt van het huis van stikstofminister Van der Wal. "Hierbij zijn duidelijk grenzen overschreden", twittert de politie Gelderland.

De rellende boeren vormden volgens de politie een bedreiging voor hulpverleners en agenten. Het is onduidelijk of er arrestaties zijn verricht.

Dit zijn beelden die bij in de buurt van Van der Wals huis:

Beelden van onrust bij huis minister Van der Wal

Rellende boeren breken door politieblokkade bij huis minister Van der Wal

Een groep boeren is erin geslaagd een politieblokkade te passeren in de buurt van de woning van stikstofminister Van der Wal in Gelderland. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden.

Op foto's en video's van persfotografen is te zien dat de situatie uit de hand is gelopen. Zo belagen boerenactivisten een politieauto. Ook zou er vuurwerk worden afgestoken bij de woning van de minister.

Ingewijden melden dat de minister niet thuis is, maar haar gezin wel.

 • Persbureau Heitink
  Een vernielde politiewagen in de buurt van het huis van minister Van der Wal
 • NOS
  Deze hakselaar stond ook aan bij het huis van Van der Wal

Boeren vallen politiebusjes bij Stroe aan

Bij de A1 ter hoogte van Stroe hebben relschoppers politiebusjes aangevallen, is te zien op beeld van een lokaal persbureau. Aanwezigen hadden stalen pijpen en grote houten hamers bij zich, waarmee ze insloegen op de busjes.

Eerder prikten boeren in de buurt al banden van politievoertuigen lek.

ME-busje wordt aangevallen bij boerenprotest

Politie zet taser in bij Stroe

Bij de blokkade van de snelweg A1 bij Stroe heeft de politie een stroomstootwapen ingezet, zo is te zien op beelden van een plaatselijk persbureau. Agenten tikten de ruit van een busje in, waarna de taser werd afgeschoten. Ook werd een voertuig van het leger ingezet om een trekker mee te nemen.

Bij Stroe staken boeren banden lek van politieauto's en -motoren en werden ventielen opengedraaid. Op de snelweg staken actievoerders banden in brand.

 • Persbureau Heitink
  Een agent zet een stroomstootwapen in
 • Persbureau Heitink
  Een trekker wordt in beslag genomen en weggereden op een truck van het leger

Ook boerenactie in Amsterdam

In het buurtschap Het Schouw, aan de noordkant van Amsterdam, hebben 35 trekkers een kruispunt geblokkeerd, meldt AT5. Ook hebben ze hooibalen neergelegd.

De politie ging in gesprek met de boeren: "Het moge duidelijk zijn dat dit niet de bedoeling is. Maar dat betekent niet dat je niet eerst het goede gesprek met hen kan aangaan." Mogelijk komt later de ME in actie.

Boeren willen naar vliegveld Eindhoven

Boeren met trekkers proberen de luchthaven in Eindhoven te bereiken. Vooralsnog lijken ze daar niet in te slagen, politie en marechaussee blokkeren de toegangswegen met hun eigen voertuigen.

SQ Vision
Trekkers en politie in de buurt van luchthaven Eindhoven

Actievoerders plegen vandalisme op politieauto's

Op de A1 bij Stroe zijn de banden van politieauto's en -motoren lekgestoken en ventielen opengedraaid. Dat meldt de politie op Twitter. Eerder op de avond gingen er trekkers naar de snelweg en werden er banden in brand gestoken.

Volgens de politie is voorkomen dat er boomstammen op de weg werden gelegd.

Bekijk hieronder beelden van brandstichtingen door boeren op verschillende snelwegen:

Brandende banden en balen bij snelwegen

Boeren verhinderen Zaltbommelse raadsleden te vertrekken

Boeren hebben met trekkers de toegangsweg naar Slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel geblokkeerd. Gemeenteraadsleden die binnen waren voor een presentatie kunnen daardoor niet vertrekken. Het slot ligt in het Munnikenland, een zogeheten Natura 2000-gebied waarvoor strenge regels gelden rondom de neerslag van stikstof.

Het kasteel heeft de politie gebeld om te zorgen dat de boeren vertrekken.

Slot Loevestein
Boeren met trekkers voor het kasteel

Brandende banden en balen bij snelwegen

Ter hoogte van afrit Teuge op de A50 zijn dikke rookwolken te zien. Boeren hebben banden en hooibalen in brand gestoken. Hulpverleners die de brand proberen te blussen zijn vanaf een viaduct bestookt met vuurwerk, zegt de politie.

Ook op andere plekken is er brand gesticht door boeren. Op de A1 bij Stroe, waar vorige week het grote boerenprotest plaatsvond, verzamelen zich boeren met trekkers. Er is politie aanwezig en versterking lijkt onderweg. Er worden nog meer banden op de snelweg gegooid om waarschijnlijk in brand te steken.

Persbureau Heitink
Boeren op de snelweg bij Stroe, banden staan in brand

Overlast nog niet overal voorbij

Op meerdere snelwegen is nog altijd overlast van acties door boeren. De A50 van Arnhem naar Apeldoorn is bij Apeldoorn dicht vanwege brandende hooibalen.

Boeren hebben langs de A16 een barbecue aangestoken bij knooppunt Klaverpolder. Kijkende automobilisten zorgen daar voor vertraging. Op de A15 tussen Tiel en Ochten is er langzaam rijdend verkeer vanwege actievoerende boeren. Ook rond Nijkerk en Hoevelaken is er sprake van overlast.

Vijf aanhoudingen in Den Haag

Rondom de acties van boeren in Den Haag zijn vijf aanhoudingen verricht, zegt de politie tegen de NOS. In één geval ging het om een boer, de overige aangehouden personen omschrijft de politie als 'anti-overheidsactivisten'. Twee personen zijn opgepakt voor belediging, twee voor openlijke geweldpleging en één voor het overtreden van een gebiedsverbod.

Op beelden is te zien dat de politie op de Bezuidenhoutseweg ingreep met wapenstokken tegen actievoerders, en daarbij mensen in de boeien sloeg.

Volgens de politie is de aanwezigheid van agenten in Den Haag inmiddels afgeschaald omdat het rustiger is in de stad.

Arrestaties bij boerenprotest in Den Haag

Trekkers verlaten A28

Ook tussen Meppel en Staphorst verlaten boeren de A28, die uren geblokkeerd is geweest. Bij het verlaten van de snelweg hebben de boeren wel nog een tank met mest leeg laten lopen. De ME was opgetrommeld om in te grijpen als de boeren niet zouden vertrekken.

 • Noordernieuws
  Een boer laat een mesttank leeglopen op de snelweg

Boeren eisen in provinciehuis Drenthe gesprek met gedeputeerde

In Assen zijn vijftig boeren het provinciehuis binnengedrongen. Ze eisten een gesprek met gedeputeerde Henk Jumelet. Die zegde toe op een later moment met de boeren in gesprek te gaan. Vervolgens verlieten de boeren het provinciehuis weer. Ze zeiden terug te komen als het gesprek toch niet plaatsvindt.

Persbureau Meter
Boeren in het provinciehuis in Drenthe

Ministers: begrip, maar hou je aan de wet

De ministers die verantwoordelijk zijn voor het landbouw- en stikstofbeleid zeggen op Twitter begrip te hebben voor de boeren. Met hun acties gaan ze echter een grens over, zeggen Henk Staghouwer en Christianne van der Wal. "Iedereen in Nederland heeft het recht om te demonstreren, maar niet om daarbij het verkeer te ontwrichten, de veiligheid van anderen in gevaar te brengen, natuur te vernielen of bestuurders en mediavertegenwoordigers te intimideren", aldus Staghouwer.

Blokkade A28 nog altijd gaande

Op de A28 tussen Meppel en Staphorst blokkeren boeren nog altijd de snelweg. De blokkade is al uren gaande. De weg was de andere kant op ook geblokkeerd, maar daar kon het verkeer weer gaan rijden,

De politie heeft een trekker in beslag genomen en de boeren verteld dat ze moeten vertrekken. Aan de kant van de snelweg wachten automobilisten tot de blokkade voorbij is. Sommige maken zich zorgen om gebrek aan drinken.

 • Noordernieuws
  De politie neemt een trekker in beslag
 • Noordernieuws
  De blokkade op de A28

Blokkeerboeren A59 krijgen boete

Bestuurders van trekkers die vandaag op de A59 reden tussen Oss en Nuland zijn bekeurd, meldt de politie Oost-Brabant. Er reden zo'n zeventig trekkers op de snelweg. Ze verlieten de snelweg toen de politie hen daartoe opriep.

Boeren geven blokkade A59 bij Heesch op

Beeld van de boerenblokkade op de A28

Op de A28 blokkeren boeren vandaag de weg met trekkers, bij Staphorst. Zo ziet de actie eruit.

Boeren blokkeren A28

Politievakbond: acties belasten ons enorm zwaar

Alle acties van boeren leggen veel druk op het werk van de politie, zegt woordvoerder Maarten Brink van politievakbond ACP tegen Omroep Brabant: "Wat er nu gebeurt bij de boerenprotesten, is niet zoals we het met elkaar hebben afgesproken en doet geen recht aan de rechtsstaat."

In Den Bosch moest de ME het provinciehuis bewaken. In Limburg werden ME'ers uit Oost-Brabant opgeroepen voor hulp in Limburg. ME'ers dienen normaal gesproken in hun eigen onderdeel van de politie en zijn op het moment dat ze worden opgeroepen niet beschikbaar voor hun eigenlijke taken: "Dat baart ons zorgen, want dat betekent bijvoorbeeld dat er minder agenten door de straten lopen van de wijken die extra aandacht verdienen."

Boeren hebben uiteraard het recht om te protesteren, maar de manier waarop dat nu gebeurt gaat te ver, vindt Brink: "De boeren hebben veel krediet opgebouwd en willen hun punt maken, maar dan zie ik sommigen vervolgens hooibalen in de fik steken en mest uitrijden op de snelweg. Of politici intimideren. Dat begrijp ik niet."

Politie stuurt boeren op A59 weg

De politie heeft in Noord-Brabant ingegrepen bij een protest op de A59 bij Heesch. Er reden zo'n zeventig trekkers over de snelweg. De politie zegt de boeren gesommeerd te hebben de weg te verlaten en daar hebben ze naar geluisterd.

Boeren bij provinciehuis Groningen

Boeren hebben rond het middaguur een brandbrief aan het Groningse provinciebestuur aangeboden. Ze waren met enkele tientallen mensen en een aantal trekkers naar het provinciehuis in de stad gekomen. Gedeputeerde Johan Hamster nam de brandbrief in ontvangst.

Op het Martinikerkhof hadden de boeren een berg zand uitgestort met daarin een bord met de tekst: "Dit is de enige grond die jullie krijgen van ons", een verwijzing naar het plan om boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden uit te kopen. Eddie van Marum, woordvoerder van de actievoerders in Groningen, zei tegen RTV Noord nieuwe en hardere acties niet uit te sluiten. "Dat ligt helemaal aan het kabinet. Als ze doorgaan met deze onzalige plannen kan het weleens heel raar gaan in Nederland."

Ook blokkade op A59 tussen Oss en Nuland

De A59 richting Den Bosch is dicht tussen Oss en Nuland, meldt Rijkswaterstaat. Tractoren blokkeren de weg. Weggebruikers kunnen omrijden via Eindhoven. Ook op de A28 is er nog overlast.

Op sommige plekken in het land staan trekkers in de berm, zoals op de A1 bij Markelo. Volgens Rijkswaterstaat levert dat geen hinder op voor weggebruikers.

In beeld: protest bij de Tweede Kamer

 • ANP
  Beelden van het protest voor de Tweede Kamer
 • ANP
  Beelden van het protest voor de Tweede Kamer
 • ANP
  Beelden van het protest voor de Tweede Kamer
 • ANP
  Beelden van het protest voor de Tweede Kamer
 • ANP
  Beelden van het protest voor de Tweede Kamer
 • ANP
  Beelden van het protest voor de Tweede Kamer

Verkeer langzaam in beweging op A28

Op de A28 is het verkeer richting Hoogeveen weer in beweging gekomen. De tractoren rijden breed over de weg richting de A32, meldt Rijkswaterstaat. Weggebruikers die achter de blokkade stonden, rijden daar nu langzaam achteraan.

Rijkswaterstaat
Tractoren onderweg op de A28