NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Politieauto vernield bij huis minister Van der Wal • 'Agenten moesten kiezen voor veiligheid'

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog af. Een samenvatting van de uit de hand gelopen acties en de reacties daarop kun je hier lezen:

 • Boeren storten lading zand bij provinciehuis Noord-Brabant

  Een berg zand voor de deur van het Brabantse provinciehuis Meesters Multi Media

  Boeren hebben in Den Bosch voor de deur van het provinciehuis een berg zand gestort. "Dit is de enige grond die jullie krijgen", staat op een bord dat in de zandberg is gestoken.

  Een journalist bij het provinciehuis meldt dat de berg door medewerkers van de gemeente wordt opgeruimd.

 • Politie: situatie zo dreigend dat agenten niet meteen konden ingrijpen

  De situatie bij de woning van stikstofminister Van der Wal was voor agenten zo dreigend dat er niet meteen kon worden ingegrepen. "Er is op dat moment gekozen voor de eigen veiligheid", schrijft de politie Gelderland op Twitter. Volgens de politie is de situatie rond de woning nu beheersbaar.

 • LTO-voorman keurt actie bij ministerswoning af

  Ook LTO-voorman Sjaak van der Tak heeft gereageerd op de doorgebroken politieblokkade bij de woning van Van der Wal. "Ik keur dit voor 100 procent af. Dit helpt niet om aan de slag te gaan met de stikstof en kaalslag te voorkomen", zegt hij tegen de NOS. "Ik roep iedereen op die hieraan heeft meegedaan om met elkaar in gesprek te gaan binnen onze boerenfamilies. Dat is de enige weg om rust te creëren."

  Van der Tak richt zich ook op de omgeving van rellende agrariërs. "Tegen boeren die niet hebben meegedaan aan de acties en jongens kennen die wel hebben meegedaan zeg ik: ga in gesprek."

 • Politiechef: onderzoek naar daders vernielingen bij huis minister

  De politie gaat met een opsporingsteam op zoek naar de boeren die bij het huis van stikstofminister Van der Wal vernielingen hebben aangericht. Dat zegt politiechef Willem Woelders tegen de NOS. "Op basis van de beelden zijn hier misdrijven gepleegd. De openbare orde is verstoord, ze waren bezig met vernielingen en hebben ook nog het nodige afval gestort. Onacceptabel."

  Volgens Woelders doet de politie er alles aan om ongeregeldheden te voorkomen, maar is het moeilijk in te schatten waar en wanneer de protesten zijn. Hij riep boeren nogmaals op om bij de demonstraties geen geweld te gebruiken en vernielingen aan te richten.

 • D66 en Partij voor de Dieren willen debat over boerenacties

  D66 en de Partij voor de Dieren willen snel een debat over de verharding van de boerenprotesten. "Een ding moet duidelijk zijn: op deze manier krijg je je zin in Nederland niet", zei D66-leider Paternotte in de talkshow Humberto. Hij vindt dat er een harde grens moet worden getrokken en dat er morgen een debat moet plaatsvinden.

  PvdD-leider Ouwehand wil dat premier Rutte terugkomt van de NAVO-top in Spanje. "Want de situatie in Nederland loopt totaal uit de hand", schrijft ze.

 • Politieauto vernield en giertank geleegd bij huis minister

  De politie meldt dat er een politieauto is vernield en een giertank is geleegd door actievoerende boeren in de buurt van het huis van stikstofminister Van der Wal. "Hierbij zijn duidelijk grenzen overschreden", twittert de politie Gelderland.

  De rellende boeren vormden volgens de politie een bedreiging voor hulpverleners en agenten. Het is onduidelijk of er arrestaties zijn verricht.

  Dit zijn beelden die bij in de buurt van Van der Wals huis:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Beelden van onrust bij huis minister Van der Wal
 • Politiechef: actie bij woning minister is onacceptabel

 • Rellende boeren breken door politieblokkade bij huis minister Van der Wal

  Een groep boeren is erin geslaagd een politieblokkade te passeren in de buurt van de woning van stikstofminister Van der Wal in Gelderland. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden.

  Op foto's en video's van persfotografen is te zien dat de situatie uit de hand is gelopen. Zo belagen boerenactivisten een politieauto. Ook zou er vuurwerk worden afgestoken bij de woning van de minister.

  Ingewijden melden dat de minister niet thuis is, maar haar gezin wel.

  1/2 Een vernielde politiewagen in de buurt van het huis van minister Van der Wal Persbureau Heitink
  2/2 Deze hakselaar stond ook aan bij het huis van Van der Wal NOS
 • Boeren vallen politiebusjes bij Stroe aan

  Bij de A1 ter hoogte van Stroe hebben relschoppers politiebusjes aangevallen, is te zien op beeld van een lokaal persbureau. Aanwezigen hadden stalen pijpen en grote houten hamers bij zich, waarmee ze insloegen op de busjes.

  Eerder prikten boeren in de buurt al banden van politievoertuigen lek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  ME-busje wordt aangevallen bij boerenprotest
 • Politie zet taser in bij Stroe

  Bij de blokkade van de snelweg A1 bij Stroe heeft de politie een stroomstootwapen ingezet, zo is te zien op beelden van een plaatselijk persbureau. Agenten tikten de ruit van een busje in, waarna de taser werd afgeschoten. Ook werd een voertuig van het leger ingezet om een trekker mee te nemen.

  Bij Stroe staken boeren banden lek van politieauto's en -motoren en werden ventielen opengedraaid. Op de snelweg staken actievoerders banden in brand.

  1/2 Een agent zet een stroomstootwapen in Persbureau Heitink
  2/2 Een trekker wordt in beslag genomen en weggereden op een truck van het leger Persbureau Heitink
 • Ook boerenactie in Amsterdam

  In het buurtschap Het Schouw, aan de noordkant van Amsterdam, hebben 35 trekkers een kruispunt geblokkeerd, meldt AT5. Ook hebben ze hooibalen neergelegd.

  De politie ging in gesprek met de boeren: "Het moge duidelijk zijn dat dit niet de bedoeling is. Maar dat betekent niet dat je niet eerst het goede gesprek met hen kan aangaan." Mogelijk komt later de ME in actie.

 • Boeren willen naar vliegveld Eindhoven

  Boeren met trekkers proberen de luchthaven in Eindhoven te bereiken. Vooralsnog lijken ze daar niet in te slagen, politie en marechaussee blokkeren de toegangswegen met hun eigen voertuigen.

  Trekkers en politie in de buurt van luchthaven Eindhoven SQ Vision
 • Actievoerders plegen vandalisme op politieauto's

  Op de A1 bij Stroe zijn de banden van politieauto's en -motoren lekgestoken en ventielen opengedraaid. Dat meldt de politie op Twitter. Eerder op de avond gingen er trekkers naar de snelweg en werden er banden in brand gestoken.

  Volgens de politie is voorkomen dat er boomstammen op de weg werden gelegd.

  Bekijk hieronder beelden van brandstichtingen door boeren op verschillende snelwegen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Brandende banden en balen bij snelwegen
 • Boeren verhinderen Zaltbommelse raadsleden te vertrekken

  Boeren hebben met trekkers de toegangsweg naar Slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel geblokkeerd. Gemeenteraadsleden die binnen waren voor een presentatie kunnen daardoor niet vertrekken. Het slot ligt in het Munnikenland, een zogeheten Natura 2000-gebied waarvoor strenge regels gelden rondom de neerslag van stikstof.

  Het kasteel heeft de politie gebeld om te zorgen dat de boeren vertrekken.

  Boeren met trekkers voor het kasteel Slot Loevestein