liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland: vliegtuigen vernietigen opleidingscentrum Howitzer • 'Meer luchtaanvallen in Donbas'

  • Welkom in het liveblog van zaterdag 4 juni over de oorlog in Oekraïne
  • 'Russen slopen gebouwen Marioepol en vernietigen bewijsmateriaal'
  • De kerncentrale in Tsjernobyl is volgens medewerkers geplunderd door Russische militairen
  • 'De Russen sturen al hun troepen en middelen naar de stad Severodonetsk'
  • Uitleg: hoe seksueel geweld gebruikt wordt in oorlogen
liveblog gesloten

Oekraïne bevestigt dood Nederlandse vrijwilliger

De internationale brigade van het Oekraïense leger heeft de dood van een Nederlandse vrijwilliger bevestigd die meevocht tegen de Russen. De dood van deze Ron Vogelaar, die diende in het vreemdelingenlegioen van de Oekraïners, werd op 9 mei al gemeld door zijn familie, maar dat werd toen niet bevestigd door de autoriteiten.

Het vreemdelingenlegioen geeft ook nu geen details over waar of wanneer Vogelaar is gesneuveld. Wel is duidelijk dat hij op 21 mei is begraven in Charkov, meldt persbureau AFP. Hij zou daar in de buurt zijn omgekomen. Voor zover bekend is Vogelaar de enige Nederlandse strijder die in Oekraïne is omgekomen. Hij was 55 jaar.

Poetin: Rusland heeft tientallen Oekraïense wapens vernietigd

De Russische president Poetin heeft gezegd dat Rusland tientallen Oekraïense wapens heeft vernietigd. "Ze worden als noten gekraakt door onze luchtafweersystemen", stelde Poetin in een kort fragment van een interview dat nog moet worden uitgezonden.

Het Russische staatspersbureau RIA meldde in eerste instantie dat Poetin had geantwoord op een vraag over wapens die door de VS waren geleverd, waarop hij zou hebben geantwoord dat Rusland die "met gemak" aankan en dat er al tientallen waren vernietigd. Maar uit het videofragment van het interview blijkt dat Poetin antwoord gaf op een andere vraag, die niet was te zien.

Het hele interview voor de Russische televisie wordt zondag uitgezonden.

Winnende Swiatek op Roland Garros tegen Oekraïne: 'Houd vol!'

De Poolse tennisster Iga Swiatek heeft na haar winst in de finale van Roland Garros bemoedigende woorden gesproken voor Oekraïne. In haar speech na de toernooiwinst in het stadion in Parijs zei ze: "Ik wil iets zeggen over Oekraïne. Blijf sterk, het is nog steeds oorlog".

De nummer één van de wereld heeft het hele toernooi gespeeld met de Oekraïense kleuren aan haar pet vastgespeld.

AFP
Swiatek met de beker en de Oekraïense kleuren op haar pet

Oekraïense onderhandelaar: 'Nu niet praten met Rusland'

De Oekraïense onderhandelaar Mychajlo Podoljak zegt dat het geen zin heeft om met Rusland te praten voordat de Russische troepen "zo ver mogelijk naar de Oekraïense grens zijn teruggedrongen".

"Todat we alle wapens hebben ontvangen en onze posities hebben versterkt en hen zo ver mogelijk hebben teruggedrongen, heeft dat geen zin", zei Podoljak.

Podoljak reageerde op een aanbod van de Franse president Macron. In een interview met regionale kranten zei die dat hij "ervan overtuigd is dat het de rol van Frankrijk is om te bemiddelen".

Macron stelde ook dat president Poetin een historische vergissing heeft gemaakt door Oekraïne binnen te vallen en dat hij nu geïsoleerd is. Hij voegde eraan toe dat Rusland niet moet worden vernederd zodat er een diplomatieke oplossing mogelijk is als de strijd voorbij is.

Oud houten klooster in brand

Bij een luchtaanval in de regio Donetsk is een houten klooster uit 1912 geraakt, meldt een woordvoerder van het Oekraïense leger op Facebook. Er ontstond een brand. Het klooster valt onder de Russisch-orthodoxe kerk.

'Russen slopen gebouwen Marioepol en vernietigen bewijsmateriaal'

Volgens een adviseur van de burgemeester van de Oekraïense stad Marioepol, zijn de Russen begonnen met het slopen van beschadigde gebouwen in de havenstad. Volgens hem liggen er mogelijk nog lichamen in de ruïnes.

"De Russen vernietigen bewijsmateriaal zonder eerst te zoeken naar lichamen", schrijft adviseur Petro Andrjoesjtsjenko op Telegram. Volgens hem zijn huizen op de Vrijheidslaan al met de grond gelijk gemaakt. Hij deelde beelden waarop volgens hem bulldozers te zien zijn die de huizen afbreken.

"Het is hierdoor niet mogelijk om de identiteit van de lichamen te achterhalen. Alles wordt namelijk naar de sloop gebracht", schrijft Andrjoesjtsjenko verder.

Beelden van de sloop van gebouwen die Andrjoesjtsjenko op Telegram heeft gedeeld:

Adviseur burgemeester: 'Russen slopen beschadigde gebouwen in Marioepol'

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede zet prijs te koop

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van vorig jaar, de Rus Dmitry Muratov, heeft zijn prijs aangeboden op een veiling. Het geld wil hij doneren aan de humanitaire hulp die Unicef biedt aan gevluchte Oekraïners. Muratov is hoofdredacteur van de Russische krant Novaya Gazeta

Gebouw Nationale Garde Rusland in brand gestoken

Een kantoor van de Nationale Garde in Rusland is in brand gestoken, meldt de Russische krant Novaya Gazeta. Het gebouw staat in de plaats Komsomolsk-na-Amoere, in het verre oostelijke deel van Rusland.

De dader liep het pand binnen met een blik petroleumolie, gooide de inhoud op de vloer en stak die vervolgens in de brand. De brandweer heeft het vuur geblust. Volgens de Russische media is er niemand gewond geraakt.

De brandstichter is weggerend en is tot nu toe niet aangehouden.

Hoe seksueel geweld gebruikt wordt in oorlogen

In het begin van de oorlog in Oekraïne verschenen de eerste berichten over verkrachtingen door Russische soldaten. Hoewel die verhalen de wereld schokken, is het niets nieuws. Ook in andere oorlogen komt seksueel geweld namelijk veel voor.

Hoe seksueel geweld gebruikt wordt in oorlogen

Verslaggever tegengehouden door kinderen: 'Ze droegen nepwapens'

Verslaggevers van het Britse Sky News zijn tijdens een bezoek aan de frontlinie van de oorlog bij een controlepunt tegengehouden door jonge kinderen. De drie jongens hadden nepwapens bij zich en zeiden dat ze elke dag opstaan om hun dorp te verdedigen.

Een Oekraïens jongetje, Nazar, dat de leider van de groep is, vertelt dat hij gewend is geraakt aan de moorden, bombardementen en verschrikkingen. "Ze hebben een vrouw verkracht op school, er waren veel kinderen en vrouwen verstopt in de kelder," zegt Nazar tegen de verslaggever van Sky News. "Bedenk hoe schokkend dat citaat eigenlijk is. Nazar is 10 jaar oud", zegt de journalist.

De jongetjes dragen nepwapens en staan elke dag van 09.00 uur tot en met 21.00 uur bij hun controlepost. Daar vragen ze voorbijgangers om twee Oekraïense woorden te zeggen die moeilijk uit te spreken zijn voor Russen. Nazar geeft toe dat hij iemand die de woordencheck niet passeerde toch heeft laten gaan. "De volgende keer zullen we niet zo toegeeflijk zijn", voegt hij eraan toe.

Verslaggever Stuart Ramsay plaatste een foto van Nazar op Twitter:

'Vliegtuigen vernietigen opleidingscentrum Oekraïense militairen'

In Oekraïne is een centrum vernietigd waar Oekraïense militairen werden getraind door wapenexperts uit het buitenland, meldt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie aan RIA.

"Precisieraketten raakten het artillerie-trainingscentrum van de strijdkrachten van Oekraïne in de plaats Stetskovka, die in de regio Soemy ligt", zegt de Russische regeringsmedewerker. In het opleidingscentrum zouden Oekraïense militairen onder meer getraind worden voor het gebruik van de M777 houwitsers die door het Westen geleverd zijn. Dat zijn artilleriesystemen die op lange afstanden doelen kunnen raken.

Verder zouden in de regio Loegansk en Donetsk 27 plekken waar Oekraïense troepen gestationeerd zijn, twee commandoposten en zes wapendepots geraakt zijn door Russische aanvallen. De woordvoerder van het ministerie zegt verder dat er in een dag tijd zeventien Oekraïense drones zijn neergehaald in de regio's Charkov, Mykolajiv en Loegansk.

Royal Canadian Air Force
Een M777 Howitzer van Canada werd eind mei richting Oekraïne gebracht met een vliegtuig

VK: Rusland voert aantal luchtaanvallen in de Donbas op

Rusland voert het aantal luchtaanvallen in de Donbas op. Het gaat om aanvallen met precisiewapens en wapens die minder nauwkeurig op doelen afgevuurd worden, zegt het Britse miniserie van Defensie in een update.

Het gebruik van luchtaanvallen, vooral met minder precieze wapens, zoals bommen die uit een vliegtuig geworpen worden, leiden tot veel onbedoelde schade aan gebouwen en burgerslachtoffers, stelt het ministerie. Het vermoeden bestaat dat de voorraden met Russische precisiewapens, zoals kruisraketten, bijna uitgeput zijn en dat daarom andere munitie wordt gebruikt.

De kruisraketten worden vooral gebruikt om de Oekraïense bevoorrading en het versterken van de troepen te verstoren. Tot toe zijn de bombardementen volgens het Britse ministerie van Defensie weinig succesvol gebleken.

Van welke landen zijn wij nog meer afhankelijk voor olie?

De oorlog in Oekraïne maakte duidelijk: we zijn voor onze toevoer van olie (en gas) te afhankelijk geworden van Rusland.

Inmiddels zijn er boycots in de maak, wordt burgers gevraagd om minder energie te verbruiken en er wordt naar andere olieleveranciers gezocht. Rusland is echter niet het enige olierijke land dat een autocratisch regime kent:

'Russen sturen alle reserves naar Severodonetsk'

De Russen sturen al hun troepen en middelen naar de stad Severodonetsk. Dat zegt de regionale gouverneur vandaag op Telegram. De situatie voor de overgebleven mensen in de stad is moeilijk omdat "het onmogelijk is om voedsel en medicijnen naar de stad te brengen", schrijft hij.

De afgelopen 24 uur zijn er in de regio Loegansk negen aanvallen van de Russen afgeslagen, vervolgt de gouverneur. Verschillende artilleriesystemen en pantservoertuigen van de Russen zouden zijn vernietigd. Ook is een kruisraket en een onbemand verkenningsvliegtuig neergehaald.

De gevechten in Loegansk gaan in alle hevigheid door, stelt de gouverneur. In het mijnwerkersstadje Horskoje zijn volgens hem een moeder en een kind omgekomen na een Russische beschieting. In andere delen van de regio vielen gewonden er werden gebouwen beschadigd.

Reuters
Buitenlandse vrijwilligers die zich hebben aangesloten bij het Oekraïense leger in Severodonetsk

100 toespraken van Zelensky in een foto

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne heeft Zelensky elke dag zijn volk toegesproken. Daarin moedigde hij mensen aan om mee te vechten, had hij het vaak over de steun van het Westen en sprak hij het zichtbaar emotioneel over de slachtoffers en de daden van de Russen.

Persbureau Associated Press plaatste een foto van elke toespraak in de onderstaande compilatie:

AP

'Tsjernobyl is geplunderd door de Russen'

Tsjernobyl is geplunderd en beschadigd door Russische troepen. Dat zeggen medewerkers van de voormalige kerncentrale tegen de BBC.

Ze zeggen dat er in totaal duizend computers zijn gestolen of vernield. Ook zijn vrachtwagens en stralingsmeters meegenomen. De totale schade wordt geschat op ruim 50 miljoen euro. Een directeur van de kerncentrale zegt dat de stralingsniveaus desondanks op orde zijn.

De oude kerncentrale, waar in 1986 een grote kernramp gebeurde, werd vrij vlak na het begin van de invasie op 24 februari bezet door de Russen. Door beschietingen viel de stroom uit, waardoor er grote zorgen ontstonden over de veiligheid. Na vijf weken bezetting trokken de Russen zich terug.

De kernramp bij Tsjernobyl gebeurde op 26 april 1986:

Ramp met de kerncentrale Tsjernobyl

Gouverneur: deel Severodonetsk heroverd

Een deel van Severodonetsk is heroverd door de Oekraïense troepen. Dat zegt de gouverneur van de provincie Loegansk, waar de stad deel van uitmaakt, op de nationale televisie.

Russen hebben een groot deel van Severodonetsk in handen gekregen na hevige gevechten. Zeker 20 procent daarvan zou nu weer in Oekraïense handen zijn. De gouverneur zei verder dat het niet waarschijnlijk is dat de stad de komende periode in Russische handen valt.

"Zodra we genoeg westerse langeafstandswapens hebben, zullen we hun artillerie aanvallen. En dan, geloof me, rent de Russische infanterie gewoon weg", zei de gouverneur verder.

Reuters
Een Russische tank schiet in de richting van de stad Severodonetsk

'Het was net de Apocalyps': vier jonge Oekraïners over 100 dagen oorlog

Gisteren was het honderd dagen geleden dat de Russische invasie begon. Vier jonge Oekraïners blikten terug op die dag, en ze keken vooruit naar een mogelijk einde.

'Het was net de Apocalyps': vier jonge Oekraïners over 100 dagen oorlog

Tienduizenden doden, tientallen verwoeste steden en ruim 14 miljoen vluchtelingen in binnen- en buitenland. Dat is de tol van honderd dagen Russische invasie in Oekraïne. Er zijn geen tekenen dat de oorlog op korte termijn afloopt. Over hoe en wanneer het bloedvergieten moet worden beëindigd, wordt verschillend gedacht:

Afrikaanse Unie 'gerustgesteld' na gesprek met Poetin

Macky Sall, de voorzitter van de Afrikaanse Unie, is "gerustgesteld" na zijn gesprek met de Russische president Poetin. De twee spraken elkaar gisteren over de voedselcrisis. Rusland blokkeert namelijk de graanexporten via de Zwarte Zee, waardoor er voedseltekorten dreigen op de wereldmarkt. Volgens Sall is Poetin bereid om de uitvoer van Russische tarwe en kunstmest te garanderen en de export van Oekraïens graan te versoepelen.

Poetin zei na afloop dat Rusland de veiligheid van graanexport via de havens kan garanderen. Hij noemt het bovendien onzin dat Rusland de graanexport uit havens niet zou toestaan. Ook meent hij dat graan uitgevoerd kan worden via Belarus, Roemenië en Polen.

Zelensky: 'Wij zullen overwinnen'

In een video die gisteren gepubliceerd werd, op dag 100 van de oorlog, sprak de Oekraïense president Zelensky de burgers van zijn land moed in. Dat deed hij in bijzijn van de Oekraïense premier en andere topambtenaren. Daarmee wil hij laten zien dat zijn mensen nog altijd in hoofdstad Kiev aan het werk zijn.

"Wij zullen overwinnen", zegt Zelensky in de video. "Leve Oekraïne. Leve onze helden":

Zelensky: 'We zullen overwinnen'

Goedemorgen

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren vind je hier terug.