NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Hoge officieren VS en Rusland bellen • Oekraïens leger: Rusland blijft aanvallen uitvoeren in Donetsk-regio

Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Vrijdag starten we een nieuw blog.

 • EU wil Russische tegoeden gebruiken voor wederopbouw Oekraïne

  De Europese Commissie onderzoekt of de bevroren tegoeden van Russische oligarchen gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei donderdagavond tegen de Duitse zender ZDF dat ze vindt "dat Rusland zijn bijdrage moet leveren".

  De EU heeft voor zo'n 30 miljard euro aan Russische en Belarussische bezittingen bevroren, waaronder boten, vastgoed en kunst. Juristen kijken momenteel wat de mogelijkheden zijn om die middelen te gebruiken voor Oekraïne, zei Von der Leyen.

  De commissievoorzitter wil ook dat hulp voor de wederopbouw gekoppeld wordt aan de hervormingen die nodig zijn voor de eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie, zoals het tegengaan van corruptie en het opbouwen van de rechtsstaat.

 • Hoge officieren VS en Rusland bellen

  De hoogste Amerikaanse militaire officier, generaal Mark Milley, en de Russische stafchef Valeri Gerasimov hebben elkaar voor het eerst sinds de inval in Oekraïne gesproken, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zoals vooraf afgesproken, blijft de inhoud van het telefoongesprek geheim.

  "De militaire leiders bespraken verschillende veiligheidsgerelateerde problemen en kwamen overeen om de communicatielijnen open te houden", zei een woordvoerder van het Pentagon. Het Russische ministerie van Defensie zegt tegen staatspersbureau RIA dat de twee onderwerpen van "gemeenschappelijk belang" bespraken, waaronder Oekraïne.

 • '90 procent van Oekraïners kan in armoede belanden als oorlog voortduurt'

  Als de oorlog in Oekraïne voortduurt, zou 90 procent van de Oekraïners in armoede kunnen belanden. Daarvoor waarschuwt plaatsvervangend vertegenwoordiger van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in Oekraïne Manal Fouani.

  Tegen de BBC zegt ze het "een schokkend aantal" te vinden, omdat voor de oorlog slechts 2,5 procent van de Oekraïners onder de armoedegrens leefde.

  Volgens haar kan achttien jaar van steun van westerse landen teniet gedaan worden als de oorlog nog veel langer voortduurt.

 • Oekraïens leger: Rusland blijft aanvallen uitvoeren in Donetsk

  Russische troepen blijven de Oekraïense regio Donetsk bestoken met aanvallen, meldt het Oekraïense leger in een update op Facebook. Ze gebruiken daarbij volgens Oekraïne onder meer vliegtuigen en mortieren. Zij hebben op sommige plekken hun aanvallen opgevoerd.

  Onder meer in de stad Sjevjerodonetsk zouden de Russen verliezen hebben geleden en zich hebben teruggetrokken naar eerder veroverde gebieden. Ook zegt het Oekraïense leger dat er wordt gevochten in gebieden ten noordoosten van Charkov. Daar zouden Russische eenheden proberen eerder veroverde gebieden te verdedigen en enkele verloren gebieden te heroveren.

  Hoe de situatie er echt voor staat is lastig te zeggen. Zowel berichten van Russische als Oekraïense kant zijn zeer moeilijk te verifiëren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russische raketaanval op Bachmoet, huizen in puin
 • Meekijken via bodycam: het werk van een arts aan het front in Oekraïne

  De Oekraïense arts Joelia Pajevska wordt door Oekraïne als held gezien door haar werk in het oorlogsgebied. Ze werd in maart aangehouden in Marioepol en zit nog altijd vast. De eerste weken van de oorlog droeg ze een bodycam. Ze gaf de beelden mee aan journalisten. Die beelden zijn nu naar buiten gebracht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Meekijken via bodycam: het werk van een arts aan het front in Oekraïne
 • Senaat VS stemt in met steunpakket voor Oekraïne van 40 miljard dollar

  De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een steunpakket aan Oekraïne van 40 miljard dollar (ongeveer 38 miljard euro). Eerder stemde ook het Huis van Afgevaardigden al in met het steunpakket. Het besluit moet nog wel bekrachtigd worden door president Biden, maar dat lijkt een formaliteit.

  De helft van het steunpakket gaat naar Defensie. De rest is onder meer bedoeld voor humanitaire hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

 • Nederland levert niet nog meer pantserhouwitsers aan Oekraïne

  Nederland gaat niet opnieuw pantserhouwitsers naar Oekraïne sturen. Dat heeft premier Rutte gezegd in een persgesprek met de Duitse Bondskanselier Scholz in Den Haag. Samen met Nederland stuurt Duitsland twaalf van deze zware pantservoertuigen naar Oekraïne; vijf daarvan levert Nederland. "We gaan niet nog meer leveren", zei Rutte. "Dat gaat niet gebeuren."

  Nederland kampt met veel achterstand bij het materieel bij Defensie, benadrukt Rutte. "Er zijn grenzen aan wat wij kunnen leveren."

  De pantserhouwitsers zijn nog niet in gebruik, omdat het personeel in het oorlogsgebied nog getraind moet worden en dat is een complex proces. "Dat gaat niet in een paar dagen."

 • Noord-Brabantse jachtbouwer verbreekt banden met Rusland

  Jachtbouwer Heesen Yachts uit Oss heeft deze week de banden met Rusland verbroken. Het bedrijf was in handen van de Russische oligarch Vagit Alekperov. Om Europese sancties te voorkomen, wilde Heesen Yachts zo snel mogelijk van de Rus af. Hoeveel hij voor zijn aandelen in het Osse bedrijf heeft gekregen, wil woordvoerder Matthijs Goes niet tegen Omroep Brabant zeggen.

  Alekperov was voorheen onderminister voor olie in de Sovjet-Unie en verdiende een fortuin met het door hem opgerichte olieconcern Lukoil. Onlangs trad de zakenman af als topman van het bedrijf. Ook wordt hij beschouwd als vriend van president Poetin. Om van hem af te komen wilde Heesen alle aandelen van de Rus onderbrengen in een nieuwe stichting. Dat mislukte aanvankelijk.

 • Oud-bondskanselier Schröder verliest deel privileges vanwege band met Russen

  De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder verliest een deel van de privileges die hij als voormalig regeringsleider had. Dat heeft de begrotingscommissie van de Bondsdag volgens het persbureau DPA besloten vanwege Schröders nauwe banden met president Poetin en zijn functies bij Russische staatsbedrijven.

  Een door de staat betaald kantoor en het personeel dat daarbij hoorde raakt Schröder kwijt. Wel behoudt hij zijn pensioen en zijn recht op persoonsbeveiliging.

  Vooral in Duitsland is veel kritiek op de 78-jarige Schröder. Hij neemt geen afstand van Poetin en houdt vast aan zijn functies bij de Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft.

 • Bijna 60.000 Oekraïners schreven zich tot nu toe in Nederland in

  De afgelopen week hebben 1740 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. In totaal staan er nu 58.600 Oekraïners ingeschreven. Dat meldt ANP op basis van cijfers van de Rijksoverheid.

  Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen is met 472 toegenomen tot bijna 46.000. In totaal zijn 37.775 van deze bedden in gebruik. Daaruit blijkt dat ruim 20.000 Oekraïners onderdak hebben buiten de gemeentelijke opvang, bijvoorbeeld bij gastgezinnen.

 • In beeld: Oekraïeners vieren 'klederdrachtdag'

  Ondanks de oorlog in het land wordt in Oekraïne de jaarlijkse vyshyvanka-dag gevierd. Met vyshyvanka wordt de kleding met uitbundige borduursels bedoeld die wordt gedragen in onder meer Oekraïne en Belarus. In Oekraïne wordt de kleding sinds het uitbreken van de oorlog steeds meer gedragen als symbool van nationale trots.

  1/4 Oekraïners dansen op straat in Lviv EPA
  2/4 Activisten brengen borduursel aan op een shirt in een park in Odessa EPA
  3/4 In Lviv staat traditionele Oekraïense kleding buiten opgesteld EPA

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  4/4 Oekraïense dag van de geborduurde klederdracht
 • Stoltenberg denkt bezwaren Turkije tegen toetreding weg te kunnen nemen

  Ondanks de herhaalde dreiging van de Turkse president Erdogan met een veto, is NAVO-chef Stoltenberg er nog altijd van overtuigd dat Zweden en Finland snel bij de NAVO zullen horen. Hij zegt onder meer tegen persbureau Reuters dat hij in gesprek is met Turkije en dat oplossingen worden gezocht voor de bezwaren die Ankara heeft.

  Volgens Erdogan bevinden zich in Zweden en Finland mensen die gelieerd zijn aan de Koerdische terroristische beweging PKK. Hoewel uitleveren aan Turkije geen mogelijkheid lijkt, is er volgens correspondent Mitra Nazar "wellicht wat te winnen op het gebied van wapenembargo's tegen Turkije en zijn concessies mogelijk".

  Stoltenberg noemt het niet ongewoon dat er onenigheid is tussen NAVO-leden. "Maar daar vinden wij oplossingen voor". Turkije lijkt op dit moment de enige van de dertig NAVO-lidstaten met grote bezwaren tegen toetreding van Zweden en Finland. Verder ging de NAVO-chef ook kort in op de oorlog in Oekraïne. Hij zei dat de Russische troepen hun doel niet hebben bereikt, maar dat hij zich er tegelijk op voorbereidt dat de oorlog nog lang kan duren.

  Jens Stoltenberg EPA
 • Eis: levenslang tegen Russische militair

  De Oekraïense aanklager eist een levenslange celstraf tegen de Russische soldaat die een 62-jarige Oekraïner doodschoot. Vadim Sjisjimarin is de eerste Rus die in Oekraïne terechtstaat voor oorlogsmisdaden sinds de Russische invasie.

  De 21-jarige soldaat heeft bekend schuldig te zijn aan de dood van de man. Een andere militair beval hem om de man neer te schieten, zodat hij hun aanwezigheid niet zou verraden. Omdat de andere militair niet hoger in rang stond, had Sjisjimarin volgens de aanklager het bevel niet hoeven opvolgen. Oekraïne kent geen doodstraf, dus levenslang is de maximale straf die de aanklager kon eisen.

  Eerder in het proces vroeg Sjisjimarin vergiffenis aan de weduwe van de gedode man. Zij gaf al aan medelijden met de soldaat te hebben, maar hem deze misdaad niet te kunnen vergeven. Ze getuigde in de rechtbank over de dood van haar echtgenoot.

 • Video: Oekraïense militairen uit Azovstalfabriek geven zich over

  Volgens Rusland hebben zich ook vandaag weer honderden strijders overgegeven en de Azovstalfabriek in Marioepol verlaten. Het ministerie van Defensie gaf daarvan deze beelden vrij. De beelden en aantallen kunnen niet onafhankelijk bevestigd worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Meer Oekraïense militairen uit Azovstalfabriek geven zich over