liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming up: verliezend Emmen kampioen • Eindelijk weer eens zege Utrecht

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend:

liveblog gesloten

Programma en stand eredivisie

We houden ermee op hier in Hilversum en laten je achter met een blik op het programma van de eredivisie en de stand.

Tot morgen!

EIN-EMM : Klaar: FC Emmen kampioen

FC Emmen heeft zich ondanks een nederlaag verzekerd van het kampioenschap in de eerste divisie. Emmen, al zeker van promotie naar de eredivisie, verloor met 1-0 bij FC Eindhoven.

Maar omdat het eveneens gepromoveerde Volendam ook onderuitging, kan de titel Emmen niet meer ontgaan. Volendam verloor met 3-2 bij laagvlieger FC Dordrecht.

Metehan Guclu viert het kampioenschap van FC Emmen

UTR-NEC | Klaar: Utrecht wint eindelijk weer eens

FC Utrecht heeft zijn eerste zege geboekt onder interim-trainer Ricky Kruijs. Na twee gelijke spelen en een nederlaag in blessuretijd tegen Feyenoord, werd vrijdagavond NEC in de Galgenwaard met 1-0 verslagen.

Het was een overwinning op wilskracht, want beide ploegen speelden bepaald geen oogstrelend voetbal. Het winnende doelpunt viel een kwartier voor tijd uit een scrimmage en werd gemaakt door Anastasios Douvikas.

Bekijk hier de samenvatting van FC Utrecht - NEC

Vrouwen FC Twente halen uit tegen VV Alkmaar, Ajax blijft volgen op drie punten

FC Twente heeft op weg naar de derde landstitel op rij geen fout gemaakt bij het laag geklasseerde VV Alkmaar. Sterker nog, Twente haalde in eigen huis uit door met 7-0 te winnen.

Met nog drie competitiewedstrijden te gaan heeft Twente een voorsprong van drie punten op Ajax, dat ook wist te winnen. In Friesland won Ajax met 2-0 van Heerenveen.

UTR-NEC | 77' DOELPUNT UTRECHT

Veel kansen hadden we na de rust niet meer gezien, maar ineens is het raak via Douvikas. FC Utrecht op 1-0 tegen NEC.

Bij een Utrechte hoekschop ontstaat een scrimmage en Douvikas gleed de bal van dichtbij in het doel.

FC Utrecht-NEC 1-0

Tasos Douvikas glijdt FC Utrecht op 1-0

UTR-NEC | 65' Geen goals in 'recordstadion' Galgenwaard

Halverwege de eerste helft staat het nog altijd 0-0 bij FC Utrecht-NEC. Utrecht is misschien wel iets sterker, maar creëert nauwelijks iets. Aan de andere kant was het wel bijna raak bij een schot van Okita, dat net voorlangs ging.

Leuk feitje: in geen enkel stadion eindigden er in de geschiedenis van de eredivisie zoveel duels in een 0-0 gelijkspel als in de Galgenwaard (76). De Goffert volgt met 69 keer. Maar we moeten nog even in Utrecht.

FC Utrecht-NEC 0-0

UTR-NEC | Tweede helft in de Galgenwaard

De bal rolt voor de tweede helft bij FC Utrecht-NEC. We wachten nog op doelpunten.

EIN-EMM | Rust in de eerste divisie

FC Emmen heeft één punt nodig om kampioen van de eerste divisie te worden, maar staat met 1-0 achter bij FC Eindhoven. Omdat FC Volendam met 3-1 achter staat bij FC Dordrecht, ziet er toch goed uit voor de mannen van trainer Dick Lukkien.

FC Eindhoven-FC Emmen 1-0

UTR-NEC | Brilstand bij rust

FC Utrecht en NEC zoeken de kleedkamers op met de brilstand op het scorebord. In de slotfase van de eerste helft dook NEC eindelijk eens op voor het Utrecht-doel. Keeper De Keijzer moest zich strekken om een schot van Duelund onschadelijk te maken.

FC Utrecht-NEC 0-0

Lasse Schöne tijdens het duel van NEC met FC Utrecht

EIN-EMM | 40' Hoop voor Emmen

In de eerste divisie kijkt FC Emmen nog steeds tegen een 1-0 achterstand aan bij FC Eindhoven. En dat is terecht, want Eindhoven is veel beter en Emmen bakt er niet veel van.

Emmen heeft een punt nodig om vanavond de titel te pakken. Maar er is hoop: FC Dordrecht leidt met 1-0 tegen nummer twee FC Volendam, door een goal van Savastano. En als Volendam punten verliest, is Emmen ook kampioen.

FC Eindhoven-FC Emmen 1-0

UTR-NEC | 35' Utrecht blijft sterker

FC Utrecht blijft veel sterker dan NEC, dat nog helemaal niets heeft laten zien. Maar scoren, dat laten de Utrechters na. Zo kreeg Van der Kust een geweldige vrije schietkans, maar hij kwam niet verder dan een veredelde terugspeelbal op Branderhorst.

FC Utrecht-NEC 0-0

UTR-NEC | 18' Utrecht is sterker

FC Utrecht heeft voorlopig het beste van het spel in de Galgenwaard. Dat heeft één grote kans opgeleverd: NEC-goalie Branderhorst aarzelde bij een voorzet waardoor Douvikas kon koppen, maar Branderhorst herstelt zich met een redding.

FC Utrecht-NEC 0-0

Quinten Timber in duel met Lasse Schöne

NAC Breda neemt afscheid van Sydney van Hooijdonk (nu Bologna)

Sydney van Hooijdonk spreekt de supporters van NAC toe

EIN-EMM | 2' FC Emmen razendsnel op achterstand

In de Keuken Kampioen Divisie kan FC Emmen vanavond de titel pakken. Eén punt hebben de mannen van Dick Lukkien nodig en dan is het (wederom) feest. Emmen is al zeker van promotie naar de eredivisie.

Maar dat punt moet nog wel even gehaald worden natuurlijk, en het begin is niet best: al in de tweede minuut komt FC Eindhoven op voorsprong door een hard schot in de verre hoek van Dahlhaus.

FC Eindhoven-FC Emmen 1-0

UTR-NEC | Aftrap in de Galgenwaard

De bal rolt bij FC Utrecht-NEC. De sfeer in de Galgenwaard is in ieder geval prima: voor de wedstrijd werd het publiek vermaakt met zanger René Schuurmans ("Laat de zon in je hart") en vervolgens kwam daar ook nog een bescheiden vuurwerkshow overheen.

Veel supporters van NEC in Utrecht

Veel supporters van NEC in Utrecht

De verrassing: Rocco Robert Shein

Rocco Robert Shein is de verrassing in de opstelling van FC Utrecht. De middenvelder uit Estland speelde tot nu toe alleen nog maar in Jong FC Utrecht. Shein is pas 18 jaar.

Rocco Robert Shein

Opstellingen FC Utrecht-NEC (aftrap 20.00 uur)

Over een kleine drie kwartier gaat de bal rollen. FC Utrecht en NEC trappen de 31ste speelronde van de eredivisie af.

Bij FC Utrecht zijn er twee wijzigingen vergeleken met het verloren duel met Feyenoord van vorige week. Rocco Robert Shein debuteert in de basis, ten koste van Sander van de Streek. Othman Boussaid neemt de plaats in van Pontus Almqvist.

Bij NEC is er een verschil ten opzichte van de verloren thuiswedstrijd tegen Ajax: Mikkel Duelund neemt de plaats in van Mantus Mattson. Ali Akman is nog geschorst.

Britse zakenman Ratcliffe biedt op Chelsea

De Britse zakenman Jim Ratcliffe heeft een bod uitgebracht op Chelsea. Het gaat om een bedrag van omgerekend ruim 5 miljard euro, maakte de miljardair zelf bekend.

Ratcliffe is voorzitter van het chemiebedrijf Ineos en momenteel eigenaar van de Franse voetbalclub OGC Nice en het wielerteam Ineos Grenadiers.

Kort na de verklaring van Ineos meldde persbureau Reuters dat het consortium onder leiding van Todd Boehly, mede-eigenaar van de LA Dodgers, exclusieve onderhandelingen voert om Chelsea te kopen voor een bedrag van 3 miljard pond.

Chelsea werd in maart te koop aangeboden door eigenaar Roman Abramovitsj na de Russische inval in Oekraïne. De Rus staat op een sanctielijst van de Britse overheid, omdat hij nauwe banden zou hebben met president Vladimir Poetin. Chelsea heeft daardoor te maken met allerlei restricties.

Statistieken Utrecht-NEC (20.00 uur)

  • In 37 eerdere duels in de Domstad won de thuisploeg twee keer zo vaak: 20 om 10 zeges. NEC sloeg in 2013 (0-3) voor laatst toe.
  • De laatste editie in de eredivisie, in 2016, eindigde in 1-1.
  • Utrecht won dit seizoen in Nijmegen met 3-0 (Ramselaar twee goals en Douvikas).
  • Utrecht won al 6 duels niet meer, maar is vrijwel zeker van de play-offs. Ook NEC (negende) heeft daar nog zicht op.
  • Ali Akman (NEC) is geschorst.

Feyenoord traint met volledige selectie, ludieke actie Dessers

De spelers van Feyenoord hebben de succesvolle Europa Cup-avond tegen Olympique Marseille goed verteerd. De selectie van trainer Arne Slot meldde zich in volledige staat vandaag op het trainingsveld.

De groep werd in tweeën gedeeld, zo schrijft de website van Feyenoord. De basisspelers werkten een binnenprogramma af, terwijl de reserves wel op het veld stonden.

Dessers helpt fan

Ondertussen nam "Conference League-geweldenaar" Cyriel Dessers de tijd om Feyenoord-supporter Remco Ravenhorst op te vrolijken.

De fan is door het succesvolle Europese seizoen van Feyenoord krap in zijn vakantiedagen komen te zitten en schakelde de hulp van de Belgische spits in.

European Leagues niet blij met plannen UEFA

De European Leagues, de organisatie die de grootste clubcompetities in Europa vertegenwoordigt, ziet niets in de hervormingsplannen van de UEFA voor de Champions League. Vooral de toename van het aantal wedstrijden, vanaf het seizoen 2024-2025, is volgens voorzitter Claus Thomsen een slechte zaak.

De UEFA wil het hoofdtoernooi van de Champions League uitbreiden van 32 naar 36 clubs. Bovendien zou het toernooi dan in een competitievorm gespeeld gaan worden, met meer duels tot gevolg.

Schadelijk

Thomsen is bang dat dit ten koste gaat van de nationale competities. "De nationale competities vormen de ruggengraat van het Europese voetbal", zei hij vrijdag tijdens een persconferentie. "Een dergelijke toename van wedstrijden zal de grote meerderheid van de clubs schaden en slechts enkelen helpen."

De UEFA is verder van plan clubs plaatsen voor de Champions League toe te kennen op basis van eerdere coëfficiënten die zijn bepaald op basis van eerdere prestaties in Europa, en dus niet op basis van prestaties in de nationale competitie.

Grotere Europese clubs zijn daardoor sneller verzekerd van deelname, ook als ze het een keer slecht doen in eigen land. De UEFA lijkt de grote clubs, die vorig jaar dreigden met de oprichting van een Super League, daarmee tegemoet te willen komen.

De European Leagues is ook tegen het 'bevoordelen' van de grote clubs. Dat zou de spanning in de nationale competities weghalen. Thomsen: "Dat is het hart en de ziel van het voetbal. Daarom zijn fans elk weekend enthousiast over deze sport."

Strijd tussen City en Liverpool gaat verder

Na de midweekse overwinningen in de Champions League vervolgen koploper Manchester City en nummer twee Liverpool op zaterdag hun strijd om het kampioenschap in de Premier League.

Liverpool gaat op bezoek bij Newcastle United (aftrap 13.30 uur), waarna City om 18.30 uur aan de aftrap verschijnt voor de uitwedstrijd tegen Leeds United.

Programma:

Zaterdag:
Newcastle United - Liverpool
Aston Villa - Norwich City
Wolverhampton - Brighton & Hove
Southampton - Crystal Palace
Watford - Burnley
Leeds United - Manchester City

Zondag:
Everton - Chelsea
Tottenham Hotspur - Leicester City
West Ham United - Arsenal

Maandag:
Manchester United - Brentford

Dost na dit seizoen transfervrij weg bij Club Brugge

Bas Dost gaat deze zomer op zoek naar een nieuwe werkgever. De 32-jarige spits krijgt geen nieuw contract bij Club Brugge.

"Het spreekt voor zich dat dit een aflopend verhaal is", zegt zaakwaarnemer René Oosterhof van Dost tegen Het Nieuwsblad. "We hebben niks meer van Club gehoord en het was voor Bas ook een teleurstellend seizoen. Met de komst van Alfred Schreuder ging het even beter, maar vrij snel zat hij weer op de bank."

Dost speelt sinds januari 2021 voor Club Brugge, dat hem van Eintracht Frankfurt overnam. Zijn statistieken in Belgische dienst zijn overigens nog niet eens zo heel gek: in 56 wedstrijden kwam hij tot 24 goals en 3 assists.

Bas Dost

'United moet contact met Ten Hag minderen'

De top van Manchester United heeft te horen gekregen dat er in de 48 uur voor een wedstrijd van Ajax geen contact meer mag worden opgenomen met trainer Erik ten Hag, zo meldt ESPN. Ten Hag wil zich op die manier optimaal kunnen focussen op het slot van de competitie.

Ajax is nog altijd koploper in de eredivisie, maar presteert de laatste wedstrijden buitengewoon moeizaam. De club boekt in de competitie uiterst moeizame zeges en verloor onlangs de finale van het bekertoernooi met 2-1 van PSV.

Het contact tussen Ten Hag en United is volgens ESPN flink toegenomen sinds duidelijk is geworden dat de trainer volgende seizoen bij de Engelse club aan de slag gaat.

Erik ten Hag

Vol programma eerste divisie

FC Emmen en FC Volendam zijn in de eerste divisie inmiddels verzekerd van promotie naar de eredivisie, maar de strijd om de tickets voor de play-offs ligt nog open.

ADO Den Haag en Excelsior hebben op basis van respectievelijk de eerste en tweede periode al een ticket afgedwongen. De derdeperiodetitel van kampioen FC Emmen is doorgeschoven naar de nummer 8 in de competitie.

  • FC Dordrecht - FC Volendam
  • MVV - Jong Ajax
  • NAC Breda - TOP Oss
  • FC Den Bosch - Roda JC
  • VVV-Venlo - Excelsior
  • FC Eindhoven - FC Emmen
  • ADO Den Haag - Almere City
  • De Graafschap - Jong PSV
  • Telstar - Jong FC Utrecht
  • Jong AZ - Helmond Sport

Vitesse mist geschorst drietal tegen Go Ahead

Vitesse heeft na de 1-0 nederlaag van vorige week bij laagvlieger Willem II (1-0) wat recht te zetten in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Trainer Thomas Letsch van de Arnhemmers moet het bovendien in Deventer stellen zonder de geschorsten Matúš Bero, Sondre Tronstad en Jacob Rasmussen.

"Het is een lang seizoen met veel wedstrijden, maar dat is geen excuus", zegt Letsch op de website van Vitesse. "De motivatie, energie en intensiteit moeten we elke wedstrijd weer kunnen opbrengen. Wat dat betreft hebben we wel goed en scherp getraind deze week. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk alleen om wat er zondag op het veld gebeurt."

Loïs Openda en Thomas Letsch (rechts)

'Borgtocht Greenwood verlengd'

De borgtocht van Manchester United-voetballer Mason Greenwood is verlengd tot medio juni, meldt de BBC. De 20-jarige aanvaller wordt verdacht van verkrachting, mishandeling en bedreiging van een jonge vrouw.

Greenwood werd in januari aangehouden nadat de vrouw foto's online had gezet waarop de gevolgen van de mishandeling te zien zouden zijn. Hij werd op borgtocht vrijgelaten, maar speelde sindsdien geen enkele wedstrijd meer voor zijn club, die hem tot nader order heeft geschorst.

Mason Greenwood

Rangnick bondscoach Oostenrijk

Ralf Rangnick is de nieuwe bondscoach van Oostenrijk. De interim-trainer van Manchester United is de opvolger van Franco Foda, die vorige maand opstapte nadat het niet gelukt was om Oostenrijk naar het WK te leiden.

Voor Rangnick, die bij United opgevolgd wordt door Erik ten Hag, wordt het zijn eerste klus als bondscoach. Eerder was hij trainer van onder meer VfB Stuttgart, Hannover 96, Schalke 04, Hoffenheim en RB Leipzig.

Oekraïne speelt oefenduel met Gladbach

De nationale voetbalploeg van Oekraïne neemt het op 11 mei op tegen de Duitse voetbalclub Borussia Mönchengladbach. De oefenwedstrijd wordt het eerste duel van het Oekraïense elftal sinds de start van de Russische invasie in het land.

Voor Oekraïne geldt de wedstrijd in Duitsland als voorbereidingswedstrijd voor de play-off tegen Schotland, op 1 juni in Glasgow. De winnaar strijdt vier dagen later met Wales om een plek op het WK.

Miedema net geen voetbalster van het jaar, Salah weer verkozen

Vivianne Miedema heeft net naast de jaarlijkse onderscheiding van de Football Writers' Association (FWA) gegrepen. De Nederlandse aanvalster van Arsenal werd tweede achter Chelsea-spits Sam Kerr uit Australië, die 40 procent van de stemmen kreeg. Kerr is dit seizoen topscorer van de Women's Super League met 18 doelpunten.

Bij de mannen ging de prijs naar Liverpool-aanvaller Mohamed Salah. De 29-jarige Egyptenaar, die de prijs in 2018 ook al eens won, liet met 48 procent van de stemmen middenvelder Kevin de Bruyne van Manchester City en verdediger Declan Rice van West Ham United achter zich.

Salah kwam dit seizoen in 44 wedstrijden tot 30 doelpunten en 14 assists. Zijn ploeg Liverpool doet vijf speelrondes voor het einde van de Premier League nog volop mee om de titel met 1 punt achterstand op koploper Manchester City. Ook de finale van de Champions League is binnen handbereik na een 2-0-thuiszege eerder deze week tegen Villarreal.

Geldboetes voor Vitesse

Vitesse heeft van de KNVB twee boetes opgelegd gekregen voor incidenten bij de wedstrijden tegen FC Utrecht (20 februari) en Sparta (4 maart).

Voor de vuurwerkincidenten in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht kreeg Vitesse een geldboete van 7.500 euro. Daarnaast kregen de Arnhemmers ook een boete van 15.750 euro nadat het duel met Sparta was gestaakt vanwege wanordelijkheden op de tribunes.

"Vitesse gaat alles in het werk stellen om de geldboetes te verhalen op specifieke daders die een hoofdrol speelden bij de incidenten", zo meldt Vitesse op zijn officiële website.

Een vuurwerkincident tijdens Utrecht-Vitesse bij het uitvak van de fans van de Arnhemmers

Infantino bezoekt WK-gastland Mexico

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft een bezoek gebracht aan Mexico, een van de drie gastlanden van het WK voetbal in 2026. Hij sprak met onder anderen president Andrés Manuel Lopez Obrador en voorzitter Yon de Luisa van de Mexicaanse voetbalbond.

Het WK van 2026 wordt voor het eerst in drie landen gehouden. Naast Mexico zijn dat de Verenigde Staten en Canada. Een andere primeur is het aantal deelnemende landen: 48 in plaats van de 32 die eind dit jaar aan de eindronde in Qatar meedoen.

De WK-finale wordt ditmaal niet in het Aztekenstadion in Mexico-stad gespeeld. Vanaf de kwartfinales worden alle duels in de VS afgewerkt. De finale is in het MetLife Stadium in New York.

Schmidt houdt kaken weer op elkaar: 'Op deze manier geniet ik het meest'

"Het is niet aan mij om iets aan te kondigen, dus ik concentreer mij nu volledig op PSV", vertelt Roger Schmidt over zijn nieuwe klus als trainer van Benfica. De Portugese club meldde deze week al een principe-akkoord met de Duitse trainer.

"Ik weet uit ervaring dat je het vooral over het hier en nu moet hebben, kijk niet te veel naar het verleden of de toekomst. Ik wil nu van mijn team genieten. Op die manier geniet ook het meest van leven als voetbalcoach", voegt Schmidt eraan toe.

Een bekerfinale of Cambuur-uit, je kunt altijd op Mario Götze rekenen.

Roger Schmidt

Schmidt vertelt desgevraagd ook over de uitstekende vorm van Mario Götze. "Hij is topfit. Wat hij zowel voetballend als fysiek op het veld momenteel laat zien, is van topkwaliteit. Hij speelt altijd heel intens. In zware wedstrijden, zoals tijdens de bekerfinale en uit bij Cambuur, kan je altijd op hem rekenen."

'Had graag in situatie van Feyenoord gezeten'

Schmidt kan zich er goed in vinden dat de topper van volgende week zondag tegen Feyenoord is verschoven van 14.30 naar 16.45 uur.

"Het spelen van een wedstrijd op donderdag en zondag is een flinke uitdaging. Het is heel begrijpelijk, ik vind het geen enkel probleem. Feyenoord heeft net zoals PSV een zwaar internationaal seizoen gedraaid. Het is bovendien voor de eredivisie goed dat Feyenoord nog in de race is. Het liefst had ik natuurlijk ook in hun situatie gezeten, maar wij zijn uitgeschakeld."

Schmidt wil nog altijd niets zeggen over Benfica: 'Wil nu van PSV genieten'

PSV mist Mauro Jr en Ramalho op training

Er staat zondag nog een klein vraagteken achter de inzetbaarheid van PSV'ers Mauro Junior en André Ramalho voor het thuisduel met Willem II (14.30 uur).

Trainer Roger Schmidt van PSV verwacht het tweetal zaterdag wel terug op de groepstraining en dat ze erbij zijn voor de wedstrijd tegen Willem II.

De al langer geblesseerden Olivier Boscagli, Noni Madueke, Ryan Thomas, Philipp Mwene en Armando Obispo zijn er zondag niet bij.

Schmidt wilde net zoals de voorbije weken niet ingaan op zijn overstap naar Benfica en concentreert zich op de titelrace met Ajax.

André Ramalho

Programma en stand eredivisie

FC Utrecht en NEC trappen vanavond de 31ste speelronde van de eredivisie af.

Koploper Ajax moet zaterdagavond (18.45 uur) met PEC Zwolle zien af te rekenen om stevig op koers richting het kampioenschap te blijven. Nummer twee PSV ontvangt zondag degradatiekandidaat Willem II (14.30 uur).

Feyenoord speelt zondag om 16.45 uur de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard, dat eveneens tegen degradatie strijdt.

Van Bronckhorst mag nog hopen

Trainer Giovanni van Bronckhorst van Rangers FC incasseerde donderdag in de halve finales van de Europa League een nipte nederlaag bij RB Leipzig (1-0), door een goal van voormalig PSV- en NAC-linksback Angeliño.

De Schotten koesteren dus nog volop hoop voor de return in het Ibrox Stadium van volgende week donderdag.

"We weten wat ons volgende week te doen staat. Ik ben ervan overtuigd dat we met de support van de fans, Leipzig volgende week kunnen verslaan", toonde Van Bronckhorst zich strijdbaar na afloop.

Bekijk via de onderstaande tweet de uitgebreide reactie van Van Bronckhorst:

Wervelende voetbalshow in Rotterdam: een terugblik

Feyenoord-Olympique Marseille (3-2) werd donderdagavond het spektakel waarop menigeen hoopte, en met een positief resultaat vanuit Nederlands perspectief.

Wat was het verhaal van de wedstrijd? "Heb je even?", lachte Feyenoord-trainer Arne Slot.

De Franse sportkrant L'Équipe onderstreepte de woorden van Slot. "Oorverdovende techno, rookbommen, raketten en bierdouches: de sfeer in De Kuip was donderdag even folkloristisch als fantastisch."

Bekijk via de onderstaande video de reactie van Arne Slot:

Feyenoord-coach Slot: 'Een fantastische wedstrijd om naar te kijken'

Welkom!

Goedemorgen!

Het is weer tijd voor onze wekelijkse dosis vooruitblikken op het nationale en internationale voetbalweekend. Ook kijken nog even terug op de prachtige voetbalavond die Feyenoord achter de rug heeft.

Utrecht en NEC trappen vanavond om 20.00 uur de 31ste speelronde af van de eredivisie.

Je blijft via ons liveblog helemaal op de hoogte.