Feyenoord jubelt na de 1-0 van Cyriel Dessers
NOS Voetbal

Dessers schiet Feyenoord langs Marseille in enerverende halve finale

Feyenoord is de halve finales in de Conference League begonnen met een kleine overwinning. Het werd in De Kuip in een enerverende wedstrijd 3-2 tegen Olympique Marseille.

De ploeg van de Argentijnse coach Jorge Sampaoli was via de Europa League in het nieuwe Europese clubtoernooi terecht gekomen en had op dat niveau al zijn zes duels in een overwinning weten om te zetten. Over een week is de return in de Zuid-Franse havenstad.

Inschattingsfout

Arne Slot was na afloop erg enthousiast over het spectaculaire duel, met kansen over en weer. "Ik denk dat het een fantastische wedstrijd was om naar te kijken. De sfeer in het stadion maakte het helemaal geweldig. Er waren heel veel kansen, constant plotwendingen en goed en mooi voetbal."

De coach kon tegen de huidige nummer twee van Ligue 1 tot zijn tevredenheid beschikken over Guus Til, die afgelopen weekeinde wegens een blessure nog ontbrak tegen FC Utrecht, en Marcos Senesi, die tegen de Domstedelingen uitviel. Voor beiden had hij een basisplaats gereserveerd.

Al snel werd duidelijk dat Slot ook in deze fase van het toernooi geen concessies aan de speelstijl van zijn ploeg wenste te doen. Feyenoord zette de Fransen zo vroeg mogelijk vast. De eerste kans kwam echter voort uit een inschattingsfout van Luan Peres, die zich verkeek op een hoge bal. Cyriel Dessers, die in zes van de laatste zeven Europese wedstrijden van Feyenoord scoorde, handelde te gehaast om zuiver te kunnen uithalen.

Feyenoord-coach Slot tevreden met zege op Marseille

Even later lanceerde Olympique-vedette Dimitri Payet de snelle Bamba Dieng. De Senegalees stuitte op doelman Ofir Marciano. Nog voor het eerste kwartier voorbij was, dook Dieng opnieuw voor de vervanger van de langdurig geblesseerde Justin Bijlow op. Dit keer schoof hij de bal naast.

Hoe het wel moet, demonstreerde na achttien minuten Dessers, met een subtiel hakje door Luis Sinisterra in stelling gebracht en met de punt afrondend.

Drie keer scheepsrecht

De gasten waren amper van de schrik bekomen of ook de 2-0 lag achter doelman Steve Mandanda, in zijn honderdste Europese duel voor Marseille. Reiss Nelson mocht randje buitenspel door en vond Sinisterra, die via het been van Valentin Rongier zijn elfde Europese treffer van het seizoen maakte.

Luis Sinisterra rent juichend weg na de 2-0

Voor Dieng bleek vervolgens drie keer is scheepsrecht te gelden. Hij haalde van buiten het strafschopgebied verwoestend uit, Marciano in de korte hoek kansloos latend: 2-1 na nog geen halfuur voetbal in de kolkende Kuip. De imitatie van Orkun Kökcü aan de andere kant stuiterde net naast.

De Rotterdammers bleven aandringen, maar dat bleef ook Olympique ruimte verschaffen voor de counter. De 35-jarige sterspeler en smaakmaker Payet zette op rechts Matteo Guendouzi aan het werk, waarna de lage voorzet die volgde via de half ingrijpende Marciano bij Gerson terechtkwam. De Braziliaan had de bal voor het intikken en deed dat ook, waardoor beide ploegen met 2-2 de rust ingingen.

Tien seconden

De eerste helft had al het nodige spektakel geboden, maar het tweede bedrijf was nog geen tien seconden door Olympique in gang gezet of Dessers had zijn tweede van de avond erin liggen. De doorjagende spits profiteerde optimaal van een te korte terugspeelbal van Duje Caleta-Car.

Een kwartier later kreeg Lutsharel Geertruida de bal net niet bij Dessers voor een intikker en voorkwam Tyrell Malacia met een knappe tackle dat Dieng kon uithalen.

Tyrell Malacia in duel met Bamba Dieng

Langzaam maar zeker kreeg Marseille de overhand en drukte het Feyenoord terug op eigen helft. Toch was de beste kans in die fase weer voor Dessers, die ruzie leek te hebben met de bal maar evengoed wist af te drukken en Mandanda tot een redding dwong.

Vingertoppen

De thuisploeg ontsnapte toen Marciano onder een hoekschop door liep en William Saliba verzuimde binnen te koppen. De Israëliër stond wel goed opgesteld toen Dieng weer eens een scoringskans kreeg, maar slechts de benen van de sluitpost trof. Marciano kreeg kort voor tijd de vingertoppen tegen een geplaatst schot van Payet.

Invaller Alireza Jahanbakhsh had in de extra tijd de marge voor Feyenoord kunnen verdubbelen, maar hij schoot vrij voor Mandanda tegen de 37-jarige keeper op. De achtste Europese zege van het seizoen in negen beurten - alleen Slavia Praag keerde met een remise (3-3) huiswaarts - kwam echter niet meer in gevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl