NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rusland: één matroos van de Moskva omgekomen • VN-chef Guterres ontmoet Poetin in Moskou

 • Dit is het liveblog van vrijdag 22 april over de oorlog in Oekraïne.
 • VN-chef Guterres ontmoet Poetin in Moskou.
 • Rusland: wapendepot ingenomen, munitie in Russische handen.
 • Oekraïne staakt onderhandelingen als Rusland referendum organiseert in Cherson.
 • Oekraïense postdienst getroffen door cyberaanval na online verkoop postzegel.
Liveblog gesloten
 • Russische activist Kara-Moerza in voorlopige hechtenis

  De rechtbank in Moskou heeft de Russische activistische journalist Vladimir Kara-Moerza in voorlopige hechtenis gezet. Hij wordt volgens het staatspersbureau Interfax verdacht van het verspreiden van valse informatie over de Russische strijdkrachten, waarvoor hij een jarenlange gevangenisstraf krijgen.

  Kara-Moerza blijft voorlopig tot 12 juni in de cel. Zijn advocaat heeft gezegd in beroep te gaan.

  Kara-Moerza is een bekend criticus van het Kremlin. In 2015 en 2017 werd hij in het ziekenhuis opgenomen toen hij symptomen vertoonde van vergiftiging. Volgens onderzoeksplatform Bellingcat zou hij net als de prominente oppositieleider Navalny zijn gevolgd door de Russische inlichtingendienst FSB voordat hij vergiftigd werd.

  Vandaag werd de lijst met 'buitenlandse agenten' uitgebreid. Behalve Kara-Moerza kwamen daar nog acht tegenstanders van het beleid van het Kremlin bij. Mensen die als buitenlands agent worden aangemerkt komen onder streng financieel toezicht te staan.

 • Oekraïense vluchtelingen in Poltava: 'Wanneer komt het normale leven terug?'

  Oksana wil via Poltava, een stad in het noordoosten van Oekraïne, naar het relatief veilige westen van Oekraïne, en uiteindelijk zelfs het land ontvluchten. Voor haar kinderen: "We zijn al blij als we kunnen slapen zonder beschoten te worden". Een verslag van Kysia Hekster vanuit Poltava.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense vluchtelingen in Poltava: 'Wanneer komt het normale leven terug?'
 • Rusland: één matroos van de Moskva omgekomen

  Volgens Rusland is één matroos van het gezonken Russische vlaggenschip Moskva omgekomen. Daarnaast worden nog 27 bemanningsleden vermist en zijn 396 bemanningsleden gered, schrijft het staatspersbureau Ria.

  Hoe het kon dat de Moskva vorige week is gezonken, is nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens de Russen kwam dit door een brand aan boord. Het Oekraïense leger claimt dat het met raketten het Russische vlaggenschip had getroffen. Een bron binnen de Amerikaanse regering zei vorige week tegen The Washington Post dat de Moskva inderdaad is geraakt door een Oekraïens wapen.

  De krant Novaja Gazeta Europe meldde onlangs dat er zo'n veertig bemanningsleden van het oorlogsschip Moskva om het leven zijn gekomen. Vele anderen zouden gewond zijn geraakt. De krant baseerde zich op de moeder van een militair die het wel overleefde.

 • Defensietop over Oekraïne met meer dan 20 landen

  Meer dan 20 landen gaan dinsdag naar een door de Verenigde Staten georganiseerde defensietop over de oorlog in Oekraïne. Dat zegt woordvoerder Kirby van het Pentagon. Het betreft geen NAVO-top. Ook niet-NAVO-landen hebben hun deelname toegezegd.

  Kirby zei dat toezeggingen wat betreft militaire langetermijnsteun aan Oekraïne niet verwacht hoeven te worden. "We gaan de gesprekken niet in met een voorgekookt aantal besluiten."

 • Onderzoek naar massagraf Marioepol race tegen klok: 'Bewijs kan vernietigd worden'

  Onderzoeken wat er precies is gebeurd bij Marioepol, waar mogelijk 9000 lichamen zijn begraven, is ingewikkeld. Zolang het gebied door Rusland wordt bezet, kunnen onafhankelijke onderzoekers de bewijzen van mogelijke oorlogsmisdaden niet vaststellen. Maar onmogelijk is dat niet, zeggen deskundigen en onderzoekers van oorlogsmisdaden.

  Lees het artikel over het verzamelen van bewijs hier.

 • Oekraïense postdienst getroffen door cyberaanval na online verkoop postzegel

  De Oekraïense nationale postdienst Ukrposhta zegt vandaag te zijn getroffen door een DDoS-aanval. Dat gebeurde nadat de online verkoop was begonnen van de inmiddels bekende postzegel met daarop een Oekraïense soldaat die een grof gebaar maakt naar een Russisch oorlogsschip.

  Ihor Smiliansky, directeur-generaal van Ukrposhta, heeft zijn excuses aangeboden aan klanten voor de aanval, maar zei niet wie erachter zou kunnen zitten. "We doen er echt alles aan om zowel de webwinkel als andere Ukrposhta-systemen die ook tijdelijk niet werken te herstellen", schrijft hij op Facebook.

  Oekraïense functionarissen hebben gewaarschuwd voor het gevaar van cyberaanvallen door Russische hackers sinds de Russische invasie. Oekraïne zei eerder deze maand dat het een poging van Russische hackers om zijn elektriciteitsnet te ontregelen met een cyberaanval verijdeld had.

  Vorige week vormden zich lange wachtrijen bij postkantoren van mensen die de postzegel wilden kopen. De zegel ging in de verkoop nadat de Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee-vloot, gezonken was:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verkoop Oekraïense postzegel door het dak: 'Dit laten we aan onze kleinkinderen zien'
 • Oekraïne dreigt onderhandelingen te staken als Rusland referendum organiseert in Cherson

  Als Rusland in de bezette provincie Cherson een onafhankelijkheidsreferendum organiseert, dan is dat voor Oekraïne reden om de vredesonderhandelingen te staken. Dat zegt een hooggeplaatste Oekraïense functionaris tegen de krant Oekrajinska Pravda.

  De Russische minister Lavrov van Buitenlandse zaken zei eerder vandaag overigens dat de onderhandelingen al vastgelopen zijn. Hier verwees hij opnieuw naar het schriftelijke voorstel dat de Russen vijf dagen geleden aan Oekraïne zouden hebben overhandigd. Omdat de Oekraïners daar niet op hebben gereageerd, zijn de onderhandelingen gestopt, aldus Lavrov.

  De Oekraïense president Zelensky zegt dat hij geen voorstel gezien heeft.

 • Rusland: wapendepot ingenomen, munitie in Russische handen

  Het Russische leger heeft een groot wapendepot in de Oekraïense regio Charkov ingenomen, meldt het persbureau TASS op basis van het Russische ministerie van Defensie. Het ministerie zegt dat het wapendepot duizenden tonnen munitie bevat, die nu in Russische handen is. De bewering kan niet worden geverifieerd.

  Oekraïne meldde wel dat dat Russische troepen probeerden een offensief in het gebied te beginnen. In de stad Charkov zijn volgens Oekraïne een trouwzaal en een belangrijke markt door granaten geraakt, waarbij slachtoffers zijn gevallen.

 • VN-chef Guterres ontmoet Poetin in Moskou

  VN-secretaris-generaal António Guterres gaat dinsdag naar Moskou voor een gesprek met de Russische president Poetin. Het is de eerste keer dat Guterres Poetin persoonlijk ontmoet sinds de oorlog in Oekraïne begon.

  Guterres spreekt dinsdag ook met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Een woordvoerder van Guterres zegt dat de VN-baas hoopt te kunnen praten over wat er kan worden gedaan om snel vrede te krijgen in Oekraïne.

  Guterres stuurde eerder deze week verzoeken voor een ontmoeting naar Poetin, maar ook naar de Oekraïense president Zelensky. Of Guterres de komende dagen ook Zelensky kan ontmoeten, is vooralsnog niet duidelijk.

  De VN kreeg in de weken na het begin van de oorlog veelvuldig de kritiek onzichtbaar te zijn rond de vredesonderhandelingen. Lees daar meer over in dit artikel.

 • Amsterdam Trade Bank, eigendom van Russen, failliet verklaard

  De Amsterdam Trade Bank (ATB), die eigendom is van de Russische oligarch Michaïl Fridman, is vandaag failliet verklaard. Het FD meldde donderdag dat de Russische eigenaren de Amsterdamse bank wilden verkopen.

  De bank had zelf faillissement aangevraagd waarop de rechtbank in Amsterdam curatoren benoemd heeft. De Nederlandse spaarders van de bank zouden nu niet meer bij hun geld kunnen. Volgens de krant heeft ATB deze maatregel genomen om een 'bankrun' te vermijden, als een groot aantal rekeninghouders tegelijkertijd hun geld zouden komen opnemen.

  ATB is een dochteronderneming van Alfa Bank, die deels in handen is van Fridman. De bank zou in de problemen zijn gekomen door westerse sancties. ATB staat zelf niet op sanctielijsten, maar Michaïl Fridman, die bij de inner circle van president Poetin hoort, wel.

  ATB had eind 2020 1,2 miljard euro op de balans staan.

 • Brand in ziekenhuis, waarschijnlijk door artillerievuur

  Op beelden die op Telegram en Twitter rondgaan is een ziekenhuis dat in brand staat te zien in Lyman (provincie Donetsk). De brand is vermoedelijk door artilleriebeschietingen ontstaan.

  We hebben de locatie en tijd van het beeld geverifieerd:

  Ook Iuliia Mendel, voormalig woordvoerder van Zelensky, twitterde nog een video van de brand vanuit een andere hoek:

 • Onderhandelaar Rusland: 'Lange gesprekken met Oekraïne gevoerd'

  Vandaag hebben "verschillende lange gesprekken" plaatsgevonden met het hoofd van de Oekraïense delegatie, heeft de Russische hoofdonderhandelaar bevestigd. Vladimir Medinsky ging niet op de inhoud van die gesprekken.

  Deze week zei het Kremlin dat Rusland een nieuw schriftelijk voorstel had ingediend, maar de Oekraïense president Zelensky zei dat hij een dergelijk voorstel niet gezien had of van het bestaan ervan had gehoord.

  Er zijn verschillende rondes vredesbesprekingen geweest tussen Moskou en Kiev, maar de twee partijen moeten het nog eens worden over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren.

 • 'Rusland bereid tot staakt-het-vuren en evacuatie bij Azovstal-fabriek'

  Rusland is bereid een staakt-het-vuren af te kondigen en de Oekraïense militairen die de staalfabriek Azovstal in Marioepol verdedigen te laten gaan, samen met burgers die daar naartoe gevlucht zijn. Dat meldt persbureau AFP op gezag van het Russische ministerie van Defensie.

  "We verklaren nogmaals dat Rusland op elk moment klaar is om een regime van stilte in te voeren en een humanitaire pauze aan te kondigen voor de evacuatie van burgers", aldus het ministerie van Defensie, eraan toevoegend dat het staakt-het-vuren zou moeten beginnen met het "hijsen van de witte vlaggen" door de Oekraïense troepen.

  Oekraïne heeft tot dusver niet op het voorstel gereageerd. Gisteren kregen de Russische troepen het bevel om een laatste groep strijders die zich daar verschanst van de buitenwereld af te sluiten.

 • 'Val Marioepol geen kwestie van tijd maar van middelen'

  De val van de belegerde stad Marioepol is niet een "kwestie van tijd", maar "een kwestie van middelen". Dat zegt het Oekraïense parlementslid Zhelezniak tegen Sky News. Russische troepen houden duizenden mensen in de zuidelijke havenstad tegen. "Het is geen kwestie van tijd, het is een kwestie van middelen. De mensen in Marioepol zitten zonder voedsel, elektriciteit, water en zonder enige levering van medische spullen en Rusland blokkeert nog steeds meer dan 50.000 mensen in Marioepol."

  Het Westen moet Rusland meer sancties opleggen om de Russen te dwingen hiermee te stoppen, aldus Zhelezniak.

 • Poetin wil niet praten met Zelensky, Michel wil een 'Paasbestand'

  De Russische president Poetin wil alleen rechtstreeks in gesprek met zijn Oekraïense collega Zelensky als dat concrete resultaten oplevert. Dat zei Poetin in gesprek met Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Poetin zei tegen Michel dat Kiev niet klaar is om wederzijds aanvaardbare oplossingen te zoeken en dat Oekraïne inconsistent was in de onderhandelingen.

  Dat verwijt krijgt Oekraïne vaker van Rusland. Deze week zei de woordvoerder van het Kremlin dat Rusland belangrijke documenten aan Oekraïne had overhandigd om de vredesbesprekingen voort te zetten, en dat de bal bij Oekraïne ligt. Maar Zelensky beweerde later dat Oekraïne geen documenten uit Rusland heeft ontvangen.

  Michel heeft volgens een hoge EU-functionaris ook bij Poetin aangedrongen op een Paasbestand. Een humanitair staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen biedt de mogelijkheid om komend weekend burgers uit belegerde steden zoals Marioepol te evacueren. Dinsdag riep VN-baas Guterres al op tot een wapenstilstand van donderdag tot en met paaszondag.

  Volgens Zelensky heeft Rusland een voorstel voor een wapenstilstand rond het orthodoxe paasfeest afgewezen.