liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland: één matroos van de Moskva omgekomen • VN-chef Guterres ontmoet Poetin in Moskou

  • Dit is het liveblog van vrijdag 22 april over de oorlog in Oekraïne.
  • VN-chef Guterres ontmoet Poetin in Moskou.
  • Rusland: wapendepot ingenomen, munitie in Russische handen.
  • Oekraïne staakt onderhandelingen als Rusland referendum organiseert in Cherson.
  • Oekraïense postdienst getroffen door cyberaanval na online verkoop postzegel.
liveblog gesloten

Russische activist Kara-Moerza in voorlopige hechtenis

De rechtbank in Moskou heeft de Russische activistische journalist Vladimir Kara-Moerza in voorlopige hechtenis gezet. Hij wordt volgens het staatspersbureau Interfax verdacht van het verspreiden van valse informatie over de Russische strijdkrachten, waarvoor hij een jarenlange gevangenisstraf krijgen.

Kara-Moerza blijft voorlopig tot 12 juni in de cel. Zijn advocaat heeft gezegd in beroep te gaan.

Kara-Moerza is een bekend criticus van het Kremlin. In 2015 en 2017 werd hij in het ziekenhuis opgenomen toen hij symptomen vertoonde van vergiftiging. Volgens onderzoeksplatform Bellingcat zou hij net als de prominente oppositieleider Navalny zijn gevolgd door de Russische inlichtingendienst FSB voordat hij vergiftigd werd.

Vandaag werd de lijst met 'buitenlandse agenten' uitgebreid. Behalve Kara-Moerza kwamen daar nog acht tegenstanders van het beleid van het Kremlin bij. Mensen die als buitenlands agent worden aangemerkt komen onder streng financieel toezicht te staan.

Oekraïense vluchtelingen in Poltava: 'Wanneer komt het normale leven terug?'

Oksana wil via Poltava, een stad in het noordoosten van Oekraïne, naar het relatief veilige westen van Oekraïne, en uiteindelijk zelfs het land ontvluchten. Voor haar kinderen: "We zijn al blij als we kunnen slapen zonder beschoten te worden". Een verslag van Kysia Hekster vanuit Poltava.

Oekraïense vluchtelingen in Poltava: 'Wanneer komt het normale leven terug?'

Rusland: één matroos van de Moskva omgekomen

Volgens Rusland is één matroos van het gezonken Russische vlaggenschip Moskva omgekomen. Daarnaast worden nog 27 bemanningsleden vermist en zijn 396 bemanningsleden gered, schrijft het staatspersbureau Ria.

Hoe het kon dat de Moskva vorige week is gezonken, is nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens de Russen kwam dit door een brand aan boord. Het Oekraïense leger claimt dat het met raketten het Russische vlaggenschip had getroffen. Een bron binnen de Amerikaanse regering zei vorige week tegen The Washington Post dat de Moskva inderdaad is geraakt door een Oekraïens wapen.

De krant Novaja Gazeta Europe meldde onlangs dat er zo'n veertig bemanningsleden van het oorlogsschip Moskva om het leven zijn gekomen. Vele anderen zouden gewond zijn geraakt. De krant baseerde zich op de moeder van een militair die het wel overleefde.

Defensietop over Oekraïne met meer dan 20 landen

Meer dan 20 landen gaan dinsdag naar een door de Verenigde Staten georganiseerde defensietop over de oorlog in Oekraïne. Dat zegt woordvoerder Kirby van het Pentagon. Het betreft geen NAVO-top. Ook niet-NAVO-landen hebben hun deelname toegezegd.

Kirby zei dat toezeggingen wat betreft militaire langetermijnsteun aan Oekraïne niet verwacht hoeven te worden. "We gaan de gesprekken niet in met een voorgekookt aantal besluiten."

Onderzoek naar massagraf Marioepol race tegen klok: 'Bewijs kan vernietigd worden'

Onderzoeken wat er precies is gebeurd bij Marioepol, waar mogelijk 9000 lichamen zijn begraven, is ingewikkeld. Zolang het gebied door Rusland wordt bezet, kunnen onafhankelijke onderzoekers de bewijzen van mogelijke oorlogsmisdaden niet vaststellen. Maar onmogelijk is dat niet, zeggen deskundigen en onderzoekers van oorlogsmisdaden.

Oekraïense postdienst getroffen door cyberaanval na online verkoop postzegel

De Oekraïense nationale postdienst Ukrposhta zegt vandaag te zijn getroffen door een DDoS-aanval. Dat gebeurde nadat de online verkoop was begonnen van de inmiddels bekende postzegel met daarop een Oekraïense soldaat die een grof gebaar maakt naar een Russisch oorlogsschip.

Ihor Smiliansky, directeur-generaal van Ukrposhta, heeft zijn excuses aangeboden aan klanten voor de aanval, maar zei niet wie erachter zou kunnen zitten. "We doen er echt alles aan om zowel de webwinkel als andere Ukrposhta-systemen die ook tijdelijk niet werken te herstellen", schrijft hij op Facebook.

Oekraïense functionarissen hebben gewaarschuwd voor het gevaar van cyberaanvallen door Russische hackers sinds de Russische invasie. Oekraïne zei eerder deze maand dat het een poging van Russische hackers om zijn elektriciteitsnet te ontregelen met een cyberaanval verijdeld had.

Vorige week vormden zich lange wachtrijen bij postkantoren van mensen die de postzegel wilden kopen. De zegel ging in de verkoop nadat de Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee-vloot, gezonken was:

Verkoop Oekraïense postzegel door het dak: 'Dit laten we aan onze kleinkinderen zien'

Oekraïne dreigt onderhandelingen te staken als Rusland referendum organiseert in Cherson

Als Rusland in de bezette provincie Cherson een onafhankelijkheidsreferendum organiseert, dan is dat voor Oekraïne reden om de vredesonderhandelingen te staken. Dat zegt een hooggeplaatste Oekraïense functionaris tegen de krant Oekrajinska Pravda.

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse zaken zei eerder vandaag overigens dat de onderhandelingen al vastgelopen zijn. Hier verwees hij opnieuw naar het schriftelijke voorstel dat de Russen vijf dagen geleden aan Oekraïne zouden hebben overhandigd. Omdat de Oekraïners daar niet op hebben gereageerd, zijn de onderhandelingen gestopt, aldus Lavrov.

De Oekraïense president Zelensky zegt dat hij geen voorstel gezien heeft.

Rusland: wapendepot ingenomen, munitie in Russische handen

Het Russische leger heeft een groot wapendepot in de Oekraïense regio Charkov ingenomen, meldt het persbureau TASS op basis van het Russische ministerie van Defensie. Het ministerie zegt dat het wapendepot duizenden tonnen munitie bevat, die nu in Russische handen is. De bewering kan niet worden geverifieerd.

Oekraïne meldde wel dat dat Russische troepen probeerden een offensief in het gebied te beginnen. In de stad Charkov zijn volgens Oekraïne een trouwzaal en een belangrijke markt door granaten geraakt, waarbij slachtoffers zijn gevallen.

VN-chef Guterres ontmoet Poetin in Moskou

VN-secretaris-generaal António Guterres gaat dinsdag naar Moskou voor een gesprek met de Russische president Poetin. Het is de eerste keer dat Guterres Poetin persoonlijk ontmoet sinds de oorlog in Oekraïne begon.

Guterres spreekt dinsdag ook met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Een woordvoerder van Guterres zegt dat de VN-baas hoopt te kunnen praten over wat er kan worden gedaan om snel vrede te krijgen in Oekraïne.

Guterres stuurde eerder deze week verzoeken voor een ontmoeting naar Poetin, maar ook naar de Oekraïense president Zelensky. Of Guterres de komende dagen ook Zelensky kan ontmoeten, is vooralsnog niet duidelijk.

Amsterdam Trade Bank, eigendom van Russen, failliet verklaard

De Amsterdam Trade Bank (ATB), die eigendom is van de Russische oligarch Michaïl Fridman, is vandaag failliet verklaard. Het FD meldde donderdag dat de Russische eigenaren de Amsterdamse bank wilden verkopen.

De bank had zelf faillissement aangevraagd waarop de rechtbank in Amsterdam curatoren benoemd heeft. De Nederlandse spaarders van de bank zouden nu niet meer bij hun geld kunnen. Volgens de krant heeft ATB deze maatregel genomen om een 'bankrun' te vermijden, als een groot aantal rekeninghouders tegelijkertijd hun geld zouden komen opnemen.

ATB is een dochteronderneming van Alfa Bank, die deels in handen is van Fridman. De bank zou in de problemen zijn gekomen door westerse sancties. ATB staat zelf niet op sanctielijsten, maar Michaïl Fridman, die bij de inner circle van president Poetin hoort, wel.

ATB had eind 2020 1,2 miljard euro op de balans staan.

Brand in ziekenhuis, waarschijnlijk door artillerievuur

Op beelden die op Telegram en Twitter rondgaan is een ziekenhuis dat in brand staat te zien in Lyman (provincie Donetsk). De brand is vermoedelijk door artilleriebeschietingen ontstaan.

We hebben de locatie en tijd van het beeld geverifieerd:

Ook Iuliia Mendel, voormalig woordvoerder van Zelensky, twitterde nog een video van de brand vanuit een andere hoek:

Onderhandelaar Rusland: 'Lange gesprekken met Oekraïne gevoerd'

Vandaag hebben "verschillende lange gesprekken" plaatsgevonden met het hoofd van de Oekraïense delegatie, heeft de Russische hoofdonderhandelaar bevestigd. Vladimir Medinsky ging niet op de inhoud van die gesprekken.

Deze week zei het Kremlin dat Rusland een nieuw schriftelijk voorstel had ingediend, maar de Oekraïense president Zelensky zei dat hij een dergelijk voorstel niet gezien had of van het bestaan ervan had gehoord.

Er zijn verschillende rondes vredesbesprekingen geweest tussen Moskou en Kiev, maar de twee partijen moeten het nog eens worden over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren.

'Rusland bereid tot staakt-het-vuren en evacuatie bij Azovstal-fabriek'

Rusland is bereid een staakt-het-vuren af te kondigen en de Oekraïense militairen die de staalfabriek Azovstal in Marioepol verdedigen te laten gaan, samen met burgers die daar naartoe gevlucht zijn. Dat meldt persbureau AFP op gezag van het Russische ministerie van Defensie.

"We verklaren nogmaals dat Rusland op elk moment klaar is om een regime van stilte in te voeren en een humanitaire pauze aan te kondigen voor de evacuatie van burgers", aldus het ministerie van Defensie, eraan toevoegend dat het staakt-het-vuren zou moeten beginnen met het "hijsen van de witte vlaggen" door de Oekraïense troepen.

Oekraïne heeft tot dusver niet op het voorstel gereageerd. Gisteren kregen de Russische troepen het bevel om een laatste groep strijders die zich daar verschanst van de buitenwereld af te sluiten.

'Val Marioepol geen kwestie van tijd maar van middelen'

De val van de belegerde stad Marioepol is niet een "kwestie van tijd", maar "een kwestie van middelen". Dat zegt het Oekraïense parlementslid Zhelezniak tegen Sky News. Russische troepen houden duizenden mensen in de zuidelijke havenstad tegen. "Het is geen kwestie van tijd, het is een kwestie van middelen. De mensen in Marioepol zitten zonder voedsel, elektriciteit, water en zonder enige levering van medische spullen en Rusland blokkeert nog steeds meer dan 50.000 mensen in Marioepol."

Het Westen moet Rusland meer sancties opleggen om de Russen te dwingen hiermee te stoppen, aldus Zhelezniak.

Poetin wil niet praten met Zelensky, Michel wil een 'Paasbestand'

De Russische president Poetin wil alleen rechtstreeks in gesprek met zijn Oekraïense collega Zelensky als dat concrete resultaten oplevert. Dat zei Poetin in gesprek met Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Poetin zei tegen Michel dat Kiev niet klaar is om wederzijds aanvaardbare oplossingen te zoeken en dat Oekraïne inconsistent was in de onderhandelingen.

Dat verwijt krijgt Oekraïne vaker van Rusland. Deze week zei de woordvoerder van het Kremlin dat Rusland belangrijke documenten aan Oekraïne had overhandigd om de vredesbesprekingen voort te zetten, en dat de bal bij Oekraïne ligt. Maar Zelensky beweerde later dat Oekraïne geen documenten uit Rusland heeft ontvangen.

Michel heeft volgens een hoge EU-functionaris ook bij Poetin aangedrongen op een Paasbestand. Een humanitair staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen biedt de mogelijkheid om komend weekend burgers uit belegerde steden zoals Marioepol te evacueren. Dinsdag riep VN-baas Guterres al op tot een wapenstilstand van donderdag tot en met paaszondag.

Volgens Zelensky heeft Rusland een voorstel voor een wapenstilstand rond het orthodoxe paasfeest afgewezen.

Nederland wil pantserhouwitsers naar Oekraïne sturen

Nederland wil pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren. Eerder deze week meldden premier Rutte en minister Ollongren al dat het kabinet pantservoertuigen naar Oekraïne zou sturen en dat het met andere landen kijkt naar "aanvullend zwaarder materieel". Over dat laatste zei Ollongren dat ze met haar Duitse collega overlegt over het leveren van pantserhouwitsers, een geavanceerd wapensysteem, dat geldt als het zwaarste geschut van de landmacht.

Volgens Ollongren gaat het "om een beperkt aantal" en is het de bedoeling dat Duitsland de trainingen en de logistiek gaat verzorgen. De minister benadrukt dat het nog wel even duurt voordat de voorbereidingen klaar zijn en dat die zorgvuldig moeten gebeuren. Maar de gesprekken met de Duitsers zijn in de laatste fase, waardoor ze hoopt snel een besluit te kunnen nemen.

Nederland: eind dit jaar geen Russisch gas meer

Nederland wil aan het eind van dit jaar volledig af van de inkoop van Russisch gas en Russische kolen. Dat heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie bekendgemaakt.

Voor de komende winter worden de gasopslagen zo veel mogelijk gevuld. Dit moet voor een groot deel gebeuren door energie- en andere bedrijven. Voor zover die het financiële risico niet aandurven omdat gas nu heel duur is, komt het kabinet met een regeling die het prijsverschil deels compenseert.

Johnson: 'Mogelijk dat Rusland de oorlog eind volgend jaar wint'

De Britse premier Boris Johnson noemt het een "realistische mogelijkheid" dat Rusland de oorlog in Oekraïne eind volgend jaar wint. Dat zei hij op een persconferentie in New Delhi. "Poetin heeft een enorm leger. Hij heeft een zeer moeilijke politieke positie omdat hij een catastrofale blunder heeft begaan. "

"De enige optie die hij nu heeft, is door te gaan met deze uitputtingsslag van met name artillerievuur, om zo de Oekraïners op de knieën te krijgen", zei Johnson. "Hij is nu heel dicht bij het veiligstellen van een landbrug in Marioepol. De situatie is op dit moment onvoorspelbaar, daar moeten we realistisch in zijn".

Johnson benoemde ook de "ongelooflijke heldenmoed" van de Oekraïners tijdens de oorlog. Ongeacht "de militaire superioriteit" van Poetin, is de Russische president niet in staat zijn om "de geest te veroveren" van het Oekraïense volk", zei hij Johnson. Het VK gaat meer artillerie naar Oekraïne sturen en de ambassade van de Britse regering in Kiev wordt volgende week heropend, kondigde Johnson aan.

Russische bommen in Tsjernihiv worden opgeruimd.

Het Oekraïense leger ruimt Russische bommen op in de zwaar getroffen stad Tsjernihiv.

Oekraïne ruimt Russische bommen op in zwaar getroffen Tsjernihiv

Russische topzwemmer geschorst vanwege steun aan Poetin

De Russische topzwemmer Jevgeni Rylov is door de wereldzwembond FINA voor negen maanden geschorst, omdat hij onlangs bij een bijeenkomst aanwezig was om steun te betuigen aan de Russische troepen in Oekraïne. Eerder al raakte hij zijn kledingsponsor om dezelfde reden kwijt.

De 25-jarige Rus won bij de Olympische Spelen in Tokio goud op de 100 en 200 meter rugslag en zilver op de 4x200 meter vrije slag. Ook heeft hij al vijf wereldtitels en vier Europese titels in zijn bezit.

Russische commandant: 'Heel zuidelijk Oekraïne onder controle krijgen'

Rusland wil geheel zuidelijk Oekraïne onder controle krijgen en zo een route vrijmaken naar Transnistrië, een afgescheiden regio van Moldavië. In Transnistrië, dat zich in 1990 afscheidde van Moldavië, zijn Russische militairen gestationeerd, maar het staatje wordt door vrijwel geen land erkend.

De doelstelling is onderdeel van de tweede fase van de Russische "speciale operatie" in Oekraïne, die er vooral op is gericht de hele oostelijke Donbas-regio te veroveren en vanaf daar een route over land te creëren naar het door Moskou ingelijfde schiereiland de Krim. De Russische commandant Roestam Minnekajev zegt dat het onder controle krijgen van Zuid-Oekraïne de verbinding van het leger met Transnistrië zou verbeteren.

Niet eerder heeft Rusland zich zo duidelijk uitgelaten over de nieuwe doelen van Moskou. De boodschap van de commandant duidt erop dat Rusland voorlopig niet van plan is zijn offensief in Oekraïne te beëindigen.

"De media hebben het veel over de mislukkingen van onze strijdkrachten. Maar daarvan is geen sprake", zegt Minnekajev. Volgens hem hebben Russische militairen hun tactiek veranderd na de tegenslagen in de eerste dagen van de oorlog.

De regering in Kiev vreest dat Russische troepen vanuit Transnistrië een nieuw offensief kunnen beginnen. Oekraïne zei eerder deze maand dat een vliegveld in Transnistrië in gereedheid wordt gebracht voor het invliegen van Russische militairen, maar dat werd weersproken door Transnistrië en Moldavië.

Toch geen ontmoeting paus Franciscus met Russisch-orthodoxe patriarch

Paus Franciscus heeft op 14 juni toch geen ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. De Russische kerkleider steunt president Poetin bij de oorlog in Oekraïne.

De ontmoeting is opgeschort, zegt Franciscus in een interview met de Argentijnse krant La Nacion, omdat zo'n gesprek op dit moment tot veel verwarring zou kunnen leiden.

Nederlanders krijgen Dienstplichtbrief, maar geen relatie met oorlog Oekraïne

Meer dan 200.000 Nederlanders krijgen de komende dagen een Dienstplichtbrief. Daarin staat dat jongeren die dit jaar 17 zijn of worden, staan ingeschreven voor de dienstplicht. Ook mensen jonger dan 35 jaar, die (op)nieuw zijn ingeschreven als Nederlander, krijgen de brief.

Er is geen enkele relatie met de huidige ontwikkelingen in Oekraïne, benadrukt het ministerie van Defensie. De brief wordt elk jaar rond deze tijd verstuurd. Mensen die de brief krijgen, worden niet opgeroepen voor militaire dienst, omdat de opkomstplicht sinds 1997 is opgeschort.

In heel uitzonderlijke situaties kan de opkomstplicht weer worden ingevoerd, maar dat is volgens het ministerie nu niet aan de orde.

'Mogelijk 9000 lichamen in massagraf bij Marioepol'

Lokale Oekraïense autoriteiten zeggen dat in een massagraf bij de stad Marioepol mogelijk wel 9000 lichamen liggen. Gisteren was nog sprake van zeker 200 lichamen.

Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar waren op een stuk land op zo'n 20 kilometer van Marioepol graafwerkzaamheden te zien. Volgens de burgemeester van Marioepol begraven Russische militairen Oekraïners in massagraven buiten de stad om "militaire misdaden" te verhullen. President Zelensky zegt dat de oorlog aan tienduizenden inwoners van Marioepol het leven heeft gekost.

De Russische defensieminister Sjojgoe zei gisteren dat Marioepol in handen is gevallen van Russische troepen. President Poetin zei daarop dat "de operatie om Marioepol te bevrijden succesvol is verlopen". De Amerikaanse president noemt het twijfelachtig of de claim van Poetin juist is. "Er is geen bewijs dat Marioepol volledig is gevallen."

  • AFP
    Een foto van de begraafplaats op 19 maart: boven zijn nog geen graven te zien
  • AFP
    Een foto van de begraafplaats op 3 april: boven zijn zo'n 200 graven te zien

De Donbas; dit is het gebied dat Rusland wil innemen

Na wekenlange gevechten in grote delen van Oekraïne is Rusland een nieuw offensief begonnen in de Donbas. Een regio in Oost-Oekraïne waar het sinds 2014 oorlog is. Waarom is de Donbas zo belangrijk?

De Donbas; dit is het gebied dat Rusland wil innemen

Zelensky waarschuwt voor Russisch nepreferendum

De Oekraïense president Zelensky zegt dat Rusland een vals onafhankelijkheidsreferendum wil organiseren in de gedeeltelijk bezette gebieden in en rond de steden Cherson en Zaporizja. Hij heeft inwoners opgeroepen om geen persoonsgegevens aan de Russen te geven.

Russische militairen zouden inwoners vragen om hun paspoort. "Ze doen dat niet om jullie te helpen. Ze willen een referendum vervalsen over jullie grondgebied. Dat is de realiteit. Wees voorzichtig", zegt Zelensky. Hij spreekt van een "georganiseerde komedie uit Moskou".

In 2014 presenteerde Rusland een referendum over de Krim. Een overgrote meerderheid van de kiezers zou toen hebben gezegd dat ze bij Rusland willen horen. Dat referendum werd veroordeeld door de Oekraïense regering en het Westen.

Rode Kruis geeft prepaid betaalkaart aan Oekraïners

Het Rode Kruis gaat de komende maanden prepaid betaalkaarten aan zo'n twee miljoen Oekraïners geven. Die kunnen daarmee in hun land betalen in bijvoorbeeld de supermarkt. Het is niet duidelijk welk bedrag er op de kaarten wordt gezet.

Deze vorm van hulp aan mensen in Oekraïne is nieuw voor het Rode Kruis: eerder werden vooral hulpgoederen en voedselpakketten gestuurd. "Maar door de betaalkaarten kunnen mensen de regie op hun leven terugkrijgen", zegt Derk Segaar van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis bracht de afgelopen maanden al ruim 1800 ton aan onder meer voedsel, toiletspullen, dekens, slaapmatten en dekzeilen naar Oekraïne. De hulporganisatie verwacht zeker twee jaar hulp te moeten leveren en zegt dat daar 1,2 miljard euro voor nodig is.

Wereldbank: schade aan Oekraïense infrastructuur nu 60 miljard dollar

De schade aan gebouwen en infrastructuur in Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu tot zo'n 60 miljard dollar, schat de Wereldbank. In die schatting wordt geen rekening gehouden met de hoge economische schade door de oorlog.

De Oekraïense president Zelensky was via een videoverbinding een van de sprekers bij de conferentie van de Wereldbank. Hij zei daar dat zijn land naar verwachting zo'n 7 miljard dollar aan steun per maand nodig zal hebben om de economische schade op te vangen, en "honderden miljarden om alles later weer op te bouwen".

Zelensky vroeg landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland om bevroren Russische tegoeden na de oorlog te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne.

Zelensky: Rusland wijst staakt-het-vuren met orthodox Pasen af

Rusland heeft een voorstel om de wapens neer te leggen tijdens orthodox Pasen - van zaterdag tot en met zondag - verworpen. Dat zei de Oekraïense president Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap. Vanuit het Kremlin en de Russisch Orthodoxe Kerk is nog niet gereageerd op de boodschap van Zelensky. De Oekraïense leider zegt desondanks nog de hoop te koesteren dat er vrede kan worden bereikt.

Eerder deze week wees Rusland een vergelijkbaar voorstel van VN-secretaris-generaal António Guterres af. De VN-chef had voorgesteld om de wapens met orthodox Pasen te doen zwijgen om humanitaire steun toe te laten en burgers de kans te geven om het oorlogsgebied te ontvluchten.

De Russische ambassadeur bij de VN, Poljanski, sprak toen van een "onoprecht" voorstel, omdat de Oekraïners volgens hem een wapenstilstand zouden misbruiken om zichzelf te bewapenen.

Oekraïne krijgt hulp bij onderzoek naar oorlogsmisdaden

Amerikaanse aanklagers bekijken bewijzen van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. De Amerikaanse minister van Justitie, Garland, zegt dat er contact is met de procureur-generaal in Oekraïne. Ook andere bondgenoten helpen met het in kaart brengen van de mogelijke oorlogsmisdaden. "We helpen bij het verzamelen en behouden van bewijzen die wijzen op mogelijke oorlogsmisdaden", aldus Garland.

De Oekraïense procureur-generaal Venediktova heeft verder bekendgemaakt dat er vandaag een Slowaaks team in Kiev is aangekomen om te helpen met het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden. Ze zegt dat er in het land tot nu toe ruim 7600 gevallen van mogelijke oorlogsmisdaden zijn vastgesteld. Daarom is er volgens haar dringend behoefte aan hulp om bewijzen veilig te stellen.

Hoekstra: nu voor bijna 633 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

Nederlandse financiële instellingen hebben bijna 633 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren in verband met de sancties tegen Rusland. Verder is er voor ruim 274 miljoen euro aan financiële transacties tegengehouden. Dat schrijft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De douane heeft verder twintig vaartuigen onder verscherpt toezicht gesteld en twee daarvan zijn 'bevroren' omdat ze van Russen zijn die op de sanctielijst staan.

Ongeveer twee weken geleden werd bekend dat er in Nederland zo'n 516 miljoen euro was bevroren. In andere landen, zoals Frankrijk (22 miljard euro) en België (10 miljard euro) is veel meer geld bevroren. Hoekstra schrijft dat dat bijvoorbeeld verklaard kan worden door de positie van België in de wereldwijde effectenhandel en het internationale betalingsverkeer.

Hoekstra schrijft dat in sommige media een beeld is geschetst van miljarden aan bezittingen van gesanctioneerde Russische partijen die zich in Nederland bevinden, of miljarden die zijn weggelekt doordat Nederland te laat heeft gehandeld. Naar aanleiding van dat beeld is onderzoek gedaan en daar is volgens Hoekstra uit naar voren gekomen dat er geen sprake lijkt van substantiële niet-bevroren bezittingen van mensen of partijen op de sanctielijst.

Volgens Hoekstra valt echter niet uit te sluiten dat er kort na het invoeren van de sancties bezittingen zijn weggesluisd. Aanwijzingen dat dat op grote schaal is gebeurd, zijn er niet.

Welkom!

Welkom, in dit blog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws rond de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.