NOS Sport

Steunbetuiging aan Poetin levert Russische topzwemmer negen maanden schorsing op

De Russische topzwemmer Jevgeni Rylov is door de wereldzwembond FINA voor negen maanden geschorst, omdat hij onlangs bij een bijeenkomst aanwezig was om steun te betuigen aan de Russische troepen in Oekraïne. Eerder al raakte hij zijn kledingsponsor om dezelfde reden kwijt.

De 25-jarige Rus won bij de Olympische Spelen in Tokio goud op de 100 en 200 meter rugslag en zilver op de 4x200 meter vrije slag. Ook heeft hij al vijf wereldtitels en vier Europese titels in zijn bezit.

Jevgeni Rylov, goed voor twee gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Tokio

Rylov werd gezien met de letter z op zijn outfit, een symbool dat gebruikt wordt door de aanhangers van de militaire operatie van de Russen in Oekraïne. Zowel zijn aanwezigheid in het Loezjniki-stadion in Moskou als het gedrag van Rylov zijn volgens de FINA meegenomen in de strafmaat.

Kremlin woedend

De Russische overheid reageert woedend op het besluit. "We zijn van mening dat dit absoluut in strijd is met de waarden van sport", zegt een woordvoerder van het Kremlin. "Als de sterksten geen kans meer krijgen om deel te nemen aan wedstrijden, schaadt dit uiteindelijk internationale federaties en internationale competities."

Eerder deze week kreeg ook de organisatie van het tennistoernooi Wimbledon ervan langs, dat besloot Russische en Belarussische sporters te weren.

Rylov zelf heeft nog niet gereageerd op zijn schorsing, die overigens grotendeels symbolisch is. Want de FINA sloot onlangs alle zwemmers uit Rusland en Belarus al voor de rest van dit jaar uit van deelname aan internationale toernooien.

Sport en politiek zijn gescheiden werelden, zeggen ze. Maar met de boycot van Russische en Belarussische atleten in zo'n beetje alle sporten, lijken die twee werelden juist meer met elkaar verweven te zijn dan ooit. Hoe uniek is dat? Dat zochten we uit.

Zijn politiek en sport écht gescheiden werelden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl