liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: Marioepol kan 'rode lijn' zijn in vredesbesprekingen • 'Die in'-protest in Taiwan

liveblog gesloten

Russische krant: veertig bemanningsleden Moskva omgekomen

De krant Novaja Gazeta Europe meldt dat er zo'n veertig bemanningsleden van het gezonken Russische oorlogsschip Moskva om het leven zijn gekomen. Vele anderen zouden gewond zijn geraakt.

Novaja Gazeta Europe baseert zich op de moeder van een militair die het wel overleefde. De naam ervan is uit veiligheidsoverwegingen niet gepubliceerd, maar de krant schrijft documenten gezien te hebben waaruit op te maken valt dat hij inderdaad werkte op het Russische oorlogsschip.

"Hij belde mij en huilde om wat hij had gezien", zei de moeder tegen de krant. "Het was vreselijk." Veel gewonden zouden ledematen zijn kwijtgeraakt. De militair zei ook dat dat vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot geraakt is door drie raketten die vanuit Oekraïens grondgebied waren afgevuurd.

Vanuit Russische zijde is nog niets naar buiten gebracht over slachtoffers. Rusland zegt dat het schip in slecht weer is gezonken na een brand aan boord, waardoor er munitie is ontploft. Een Oekraïense overheidsfunctionaris meldde eergisteren dat in ieder geval de kapitein van het schip, Anton Kuprin, aan boord is omgekomen "bij een explosie en de daaropvolgende brand".

Novaja Gazeta Europe werd vorige maand opgericht. De Russische krant Novaja Gazeta stopte vorige maand voorlopig uit vrees voor maatregelen vanuit de Russische overheid. Verschillende journalisten van de Russische krant werken nu vanuit het buitenland. De hoofdredacteur zei begin april te hopen dat er op termijn weer vanuit Moskou gewerkt kan worden.

Oekraïne: Russische aanvallen op Marioepol gaan door

Volgens de Oekraïense strijdkrachten gaan de Russische raketaanvallen op Marioepol door. Vooral het havengebied en de staalfabriek van Azovstal zouden worden gebombardeerd, zegt de generale staf van het leger op Facebook. Op het terrein van die fabriek zouden de laatst overgebleven Oekraïense strijdkrachten zich verschuilen.

Rusland had Oekraïne vandaag een ultimatum gesteld over Marioepol. Als de havenstad zich om uiterlijk 13.00 uur (Nederlandse tijd) had overgegeven, dan zouden de levens van de Oekraïners daar worden gespaard. Inmiddels is het ultimatum verstreken zonder dat er iets is veranderd. De autoriteiten in Kiev benadrukken dat de Oekraïense militairen hun stad tot het einde zullen blijven verdedigen.

Meer verhalen over verkrachtingen door Russen

Iryna Dovhan verzamelt getuigenissen van slachtoffers in dorpen waar het Russische leger is weggetrokken. Russische militairen lijken op grote schaal Oekraïense vrouwen te hebben verkracht. Dovhan weet niet hoe systematisch de verkrachtingen hebben plaatsgevonden, maar ze zegt vergelijkbare verhalen te hebben gehoord in de dorpen waar ze is geweest.

Lees meer:

Pro-Oekraïneprotest in Taiwan

In Taiwan hebben pro-Oekraïnedemonstranten hun steun betuigd aan de Oekraïense bevolking. Ze hielden een zogeheten 'die in-protest' op het Vrijheidsplein in de hoofdstad Taipei.

Bij een dergelijke demonstratie doen betogers alsof ze dood zijn:

Oekraïne: Marioepol kan 'rode lijn' zijn in vredesbesprekingen

Marioepol bestaat niet meer, heeft de Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken gezegd in een interview met de Amerikaanse zender CBS News. Volgens hem is de situatie in de Zuid-Oekraïense havenstad hartverscheurend. "Het overgebleven Oekraïense leger en grote groepen burgers zijn omsingeld door Russische troepen. Ze zetten hun strijd voort, maar afgaande op hoe de Russen zich gedragen in Marioepol lijkt het erop dat ze hebben besloten om de stad koste wat kost met de grond gelijk te maken."

Volgens Koeleba is er de afgelopen periode niet meer op hoog diplomatiek niveau onderhandeld met de Russen. Wat dat betreft kan Marioepol de rode lijn worden, zei hij, in navolging van president Zelensky. Die stelde gisteren dat de besprekingen met Rusland worden beëindigd als de overgebleven Oekraïense troepen in Marioepol worden "geëlimineerd". Onduidelijk was wat hij daarmee precies bedoelde.

Rusland had Oekraïne vandaag een ultimatum gesteld over Marioepol. Als de strategisch gelegen havenstad zich zou overgeven, zouden de levens van de Oekraïners daar gespaard blijven. Dat ultimatum is verstreken zonder dat er iets is veranderd. Volgens de Oekraïense premier Sjmyhal wordt er nog steeds gevochten in Marioepol en staan delen van de stad nog onder controle van Oekraïeners. "Ze zullen tot het einde vechten", zei de premier tegen ABC News.

Een Oekraïense vlag tussen een verwoest gebouw in Marioepol

Pasen met een zwarte rand in Boetsja

In Boetsja, waar tijdens de Russische bezetting honderden burgerdoden zijn gevallen, rouwden de nabestaanden op Eerste Paasdag om het verlies van hun geliefden.

"Ik weet niet hoe ik verder moet", zegt een moeder die haar 32-jarige zoon verloor:

Pasen in Boetsja: 'Ik heb gebeden of ik kan stoppen met huilen'

Meer mensen terug naar Oekraïne

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog zijn er meer mensen teruggekeerd naar Oekraïne dan er mensen het land zijn ontvlucht. Volgens de Oekraïense grenswacht kwamen gisteren meer dan 38.000 mensen het land binnen, van wie 35.000 met de Oekraïense nationaliteit. Andersom gingen ongeveer 32.000 Oekraïners juist de grens over naar onder meer Polen en Moldavië.

Volgens de grenswacht neemt het aantal terugkeerders de laatste periode toe. Sinds begin april zouden al meer dan 400.000 mensen zijn teruggekomen naar Oekraïne via de westelijke grens met de Europese Unie en Moldavië. De grenswacht vermoedt dat met name Oekraïners die in het buitenland studeren of werken nu terugkeren vanwege de paasvakantie. Onder de teruggekomen Oekraïners zouden ook mensen zijn die eerder waren geëvacueerd, maar die nu terugkomen om bijvoorbeeld familie te bezoeken.

Vrijdag zei ook busmaatschappij FlixBus te merken dat steeds meer mensen willen teruggaan naar Oekraïne. Volgens het busbedrijf gaat het om ongeveer de helft van de gevluchte Oekraïners. FlixBus hervat daarom de busreizen naar het land. Komende week gaan er onder meer bussen vanuit Maastricht en Amsterdam naar Kiev. Ook naar zeven andere Oekraïense steden wordt gereden, waaronder Lviv.

Ook beschietingen in regio Loegansk, zeker twee doden

Ook in de Oost-Oekraïense stad Zolote zijn vanmiddag beschietingen geweest, zegt de Oekraïense gouverneur van de regio Loegansk. Daarbij zouden zeker twee doden zijn gevallen en vier mensen gewond zijn geraakt. Volgens de gouverneur werd een hoog gebouw beschoten, waarbij twee verdiepingen zijn verwoest.

'Vijf doden en meerdere gewonden bij beschietingen Charkov'

Bij beschietingen in het centrum van Charkov zouden vijf mensen zijn omgekomen en zeker dertien anderen gewond zijn geraakt. Dat meldt de Oekraïense publieke omroep Suspilne op basis van lokale gezondheidsautoriteiten.

Reddingswerkers zijn momenteel aan het werk op de plek van de beschieting:

Bombardement in Charkov

Enorme file Russische en Belarussische vrachtwagens op grens Polen

Voor de grens van Polen met Belarus staat een file van tientallen kilometers met vrachtwagens uit Rusland en Belarus die de EU uit willen, meldt de BBC. De vrachtwagens kregen, vanwege de EU-sancties aan het adres van Rusland en Belarus, tot en met gisteren de tijd om de EU te verlaten.

Alleen vrachtwagens die medicijnen, post of olieproducten vervoeren mogen nog op EU-grondgebied rijden. Sommige vrachtwagens wachten al meer dan 33 uur voordat ze de grens over kunnen.

Het is niet duidelijk wat er met de vrachtwagens gebeurt nu de deadline om de EU te verlaten is verstreken. Het zou kunnen dat ze door de lokale autoriteiten in beslag worden genomen, maar in Polen wordt gevreesd dat Rusland dan Poolse vrachtwagens tegenhoudt als tegenreactie.

Deze vrachtwagens willen weg uit de EU

Paus vraagt aandacht voor Oekraïne in paastoespraak

Paus Franciscus heeft in zijn paastoespraak meerdere keren opgeroepen tot vrede in Oekraïne. Hij sprak van een "wrede en zinloze oorlog". Hij zei dat voordat hij zijn traditionele urbi-et-orbi-zegen uitsprak vanaf het balkon aan het Sint-Pietersplein.

Ultimatum voorbij: nog geen berichten over overgegeven Oekraïners in Marioepol

In Marioepol is het ultimatum verstreken dat Rusland had gesteld aan Oekraïense strijdkrachten. Zij hadden tot 12.00 uur Nederlandse tijd om zich over te geven. Er zijn geen berichten naar buiten gekomen dat ze dit hebben gedaan. Een adviseur van de burgemeester zegt tegen CNN dat de overgebleven manschappen Marioepol zullen blijven verdedigen.

Het merendeel van de Oekraïense strijdkrachten heeft zich verschanst in de Azovstal-staalfabriek. Dat is een fabriek die zo groot is als de binnenstad van Amsterdam, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp op NPO Radio 1. "Volgens president Zelensky is er nog steeds contact met de troepen daar. En ze willen de strijd voortzetten."

Nu het ultimatum is verstreken, is het afwachten wat de Russen gaan doen. Het zou kunnen dat er nu zwaar materieel wordt ingezet, zegt Groot Koerkamp. Als de zwaar belegerde havenstad volledig in handen van de Russen komt, kunnen die de aandacht vestigen op de Donbas. "Het zou voor Rusland goed zijn als de strijd in Marioepol geluwd is. Dan kan er meer materieel naar het oosten."

Volgens de correspondent wordt er al meer dan een week een groot offensief in de Donbas verwacht, waar de afvallige regio's Loegansk en Donetsk liggen. Als Marioepol valt, hebben de Russen een directe verbinding van de Krim naar de Donbas.

Oekraïne: 41 lichamen onder puin Borodjanka vandaan gehaald

De Oekraïense staatsnooddienst meldt dat er tot nu toe 41 lichamen onder het puin van vijf appartementengebouwen in Borodjanka vandaan zijn gehaald. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. De plaats, die zo'n 40 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kiev ligt, werd ruim een maand lang door de Russen bestookt.

Nu het Russische leger zich begin deze maand uit het gebied rond Kiev terugtrok, is duidelijk geworden wat voor schade er is aangericht. Zie ook onderstaande video, die begin april werd gemaakt.

Russen weg uit Borodjanka, lichamen en raketten blijven achter

Nog eens 50 miljoen euro voor humanitaire hulp van EU

Om slachtoffers van de oorlog humanitaire hulp te bieden, trekt de Europese Unie nog eens 50 miljoen euro uit.

"Terwijl de hevige gevechten aanhouden en raketaanvallen doorgaan met het vernietigen van civiele infrastructuur, blijven de humanitaire benodigdheden in Oekraïne zeer groot. Hoewel de toegang en veiligheid belemmerd wordt, biedt de EU onze humanitaire partners hulp aan voor de kwetsbare mensen in verschillende regio's in Oekraïne", staat in een verklaring van de EU.

5 miljoen euro daarvan gaat naar Moldavië. Daar zijn sinds het begin van de oorlog zo'n 420.000 Oekraïners naartoe gevlucht. In totaal heeft de EU nu 143 miljoen euro aan humanitaire hulp geboden.

Rusland: munitiefabriek in Brovary vernietigd

Het Russische leger heeft een munitiefabriek vernietigd in de buurt van Brovary, een voorstad van Kiev. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie.

De aanval werd volgens het ministerie uitgevoerd door raketten die met hoge nauwkeurigheid werden afgevuurd. De burgemeester van Brovary zei eerder al dat er infrastructuur in zijn stad is beschadigd door raketaanvallen. En vanochtend vroeg werden explosies gehoord in de regio Kiev. Of die met deze aanval verband houden, is nog niet duidelijk.

'Infrastructuur beschadigd bij raketaanval in voorstad Kiev'

Bij een raketaanval in Brovary, aan de oostgrens van de hoofdstad Kiev, is infrastructuur beschadigd geraakt. Dat meldt de burgemeester van de plaats. Het is niet bekend hoe groot de schade is en of er slachtoffers zijn gevallen.

Ook is niet duidelijk of er een verband is met de explosies die eerder vanochtend in Kiev zijn gehoord.

Oekraïne biedt journalisten ontspanning aan tijdens Pasen

NOS-verslaggever Kysia Hekster is in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar journalisten tijdens Pasen een activiteit krijgen aangeboden.

Prins Charles staat stil bij slachtoffers oorlog

In zijn jaarlijkse paastoespraak stond de Britse prins Charles stil bij de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, meldt de BBC. Hij zei dat hij "diep verdrietig" was over de benarde situatie van degenen die gedwongen zijn hun huis te ontvluchten.

Hij zei ook dat hij zich ontroerd voelde dat er mensen zijn die bereid zijn om hun woning beschikbaar te stellen voor mensen in nood. Sinds het begin van de Russische invasie zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht geslagen in eigen land of naar het buitenland.

Explosies gehoord in Kiev, luchtalarm gaat af in heel Oekraïne

Er zijn vannacht opnieuw explosies gehoord in de hoofdstad Kiev. Verder ging de hele nacht in bijna heel Oekraïne het luchtalarm af, meldt persbureau Reuters.

Een oorzaak of precieze locatie van de ontploffingen is nog niet duidelijk.

Ook derde Nederlandse Patriot-konvooi gearriveerd in Slowakije

De derde en laatste colonne van het Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssysteem dat drie dagen geleden naar Slowakije vertrok is daar aangekomen, meldt het ministerie van Defensie. Het konvooi arriveerde rond middernacht op zijn bestemming. Twee andere konvooien waren eerder op de dag al gearriveerd.

Donderdag vertrokken 150 Nederlandse militairen met de Patriot-systemen naar Slowakije. Doel van de missie is "het NAVO-verdragsgebied en de bevolking te beschermen tegen eventuele inkomende raketten", zegt het ministerie. De Nederlanders worden samen met Duitse troepen in het land gestationeerd.

Een van de drie Nederlandse konvooien was gisteren betrokken bij een ongeluk in Tsjechië. Dat gebeurde tijdens regenachtig weer. Volgens een legerwoordvoerder was het wegdek door de regen glad geworden en was het zicht slecht. Vier van de vijf voertuigen zijn voorlopig niet inzetbaar en moeten terug naar Nederland voor reparatie. Er was geen voertuig bij betrokken dat de luchtafweersystemen vervoerde. De voertuigen worden vervangen door ander Nederlandse materieel.

Meerdere voertuigen raakten bij de botsing zwaarbeschadigd:

Ongeluk Nederlands Patriotkonvooi in Tsjechië

Oekraïne: gisteren 1449 mensen geëvacueerd

Oekraïne meldt dat gisteren 1449 mensen zijn geëvacueerd via humanitaire corridors. 1381 mensen zijn met eigen vervoer naar de stad Zaporizja gegaan, melden de Oekraïense autoriteiten. Van hen komen er 170 uit de belegerde havenstad Marioepol. 1211 mensen komen uit de steden Berdjansk, Melitopol, Polohy en Vasylivka.

Ook zijn 68 mensen uit de steden Kreminna, Severodonetsk, Loegansk en Roebizjne geëvacueerd, volgens Oekraïne "ondanks constante beschietingen". Een evacuatie van mensen uit de stad Lysytsjansk in de regio Loegansk is niet gelukt vanwege "zware en massale beschietingen", zegt het kantoor van president Zelensky.

Een verwoest huis in Yatskivka, in het oosten van Oekraïne

Rusland komt met ultimatum voor troepen in Marioepol

Het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïense troepen in Marioepol gewaarschuwd zich binnen enkele uren over te geven. Als de overgebleven troepen zich tussen 06.00 uur Moskouse tijd (05.00 uur Nederlandse tijd) en 13.00 uur Moskouse tijd overgeven zullen hun levens gespaard blijven, bericht het Russische persbureau TASS.

Volgens de Russen zitten de troepen vast in de Azovstal-staalfabriek in de belegerde stad Marioepol. De situatie daar is volgens een hoge Russische legerfunctionaris "catastrofaal". Het gaat volgens Rusland niet alleen om Oekraïners, maar ook buitenlanders die aan de zijde van Oekraïne meevechten. De Russische berichtgeving is niet onafhankelijk te verifiëren. Kiev heeft er nog niet op gereageerd.

Eerder zei Rusland dat alle Oekraïense militairen zijn verdreven uit de bewoonde gebieden in Marioepol. Er zouden nog minder dan 2500 Oekraïense militairen zijn bij de staalfabriek. 1464 Oekraïense militairen hebben zich volgens de Russen overgegeven. Ook die informatie is niet te verifiëren.

Gisteren zei president Zelensky van Oekraïne dat de situatie in de havenstad uiterst ernstig is.

Russische oligarch Deripaska brengt superjacht naar Turkse wateren

Turkije legt, in tegenstelling tot veel Westerse landen, geen jachten van Russische oligarchen aan de ketting. Na Roman Abramovitsj heeft ook de superrijke Oleg Derpaska een enorm jacht naar de Turkse Riviera aan de zuidwestkust gestuurd.

Russische oligarch Deripaska brengt superjacht naar Turkse wateren

Welkom

Welkom, in dit blog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws rond de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.