NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Weer Russische generaal omgekomen • 1449 Oekraïners geëvacueerd

Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit blog is nu gesloten. We gaan door in een nieuw liveblog. Dat is hier te lezen.

 • Russische oligarch Deripaska brengt superjacht naar Turkse wateren

  Turkije legt, in tegenstelling tot veel Westerse landen, geen jachten van Russische oligarchen aan de ketting. Na Roman Abramovitsj heeft ook de superrijke Oleg Derpaska een enorm jacht naar de Turkse Riviera aan de zuidwestkust gestuurd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russische oligarch Deripaska brengt superjacht naar Turkse wateren
 • Oud NAVO-ambassadeur over Poetin: 'Voorbereid zijn op inzet nucleair wapen'

  "Hoe meer Poetin zich in de hoek gedreven voelt, hoe waarschijnlijker het is dat hij naar extremere maatregelen zoekt." Dat zei Ivo Daalder, oud VS-ambassadeur bij de NAVO, in Nieuwsuur.

  Daalder denkt daarbij aan het inzetten van een "tactisch nucleair wapen" door de Russen. Hij doet die uitspraak na een week waarin de Moskva zonk en waarin Zweden en Finland zich uitspraken voor deelname aan de NAVO.

  Volgens Daalder moet het Westen er op voorbereid zijn dat Poetin voor het behoud van zijn geloofwaardigheid massavernietigingswapens gaat gebruiken.

  Als het zover komt, moet er worden ingegrepen "Als chemische of kernwapens worden ingezet, moeten de VS en de NATO duidelijk maken dat Rusland hier geen politiek militair voordeel mee kan behalen. Dat betekent dat die landen Oekraïne moeten verdedigen."

 • Paus in paaswake tegen Oekraïense genodigden: 'We bidden voor jullie'

  Paus Franciscus heeft tijdens de paaswake de Oekraïense aanwezigen direct aangesproken. Onder hen was de burgemeester van de Zuid-Oekraïense stad Melitopol. Ivan Fedorov werd op 11 maart ontvoerd door Russische militairen. Hij kwam vrij bij een gevangenenruil waarbij Oekraïne negen Russische militairen vrijliet.

  De paus, die niet voorging in de wake, ging in op de oorlog in Oekraïne. Hij sprak over "de duisternis van oorlog, van wreedheid".

  Hij richtte zich vervolgens direct tot de burgemeester en andere Oekraïners die vooraan zaten. "Wij bidden allemaal voor jullie en met jullie. We bidden omdat er zo veel geleden wordt. We kunnen jullie alleen ons gezelschap en onze gebeden aanbieden en tegen jullie zeggen: 'houd moed, wij vergezellen jullie'".

  Hij besloot in het Oekraïens met de woorden "Christus is opgestaan".

  Paus Franciscus loopt langs een Oekraïense delegatie met onder anderen de burgemeester van Melitopol AFP
 • Beelden van gehavende Nederlandse legervoertuigen na ongeluk

  Eerder vandaag werd gemeld dat vijf Nederlandse legervoertuigen op elkaar zijn gereden in Tsjechië. De voertuigen maakten deel uit van een van de drie konvooien die Patriot-luchtafweersystemen vanuit Limburg naar Slowakije brengen.

  Hier zie je een video van de schade aan de Nederlandse voertuigen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ongeluk Nederlands Patriotkonvooi in Tsjechië
 • Weer Russische generaal omgekomen, vandaag begraven in Sint-Petersburg

  In Oekraïne is opnieuw een Russische generaal om het leven gekomen. Het gaat om generaal-majoor Vladimir Frolov, die plaatsvervangend commandant was van troepen van het zuidelijke militaire district van het Russische leger. Hij is vandaag begraven in Sint-Petersburg, melden lokale Russische autoriteiten. Wanneer en waar Frolov precies is omgekomen, is onduidelijk. Zijn voorganger, luitenant-generaal Andrej Mordvitsjev, zou eind maart om het leven zijn gekomen.

  Volgens gouverneur Beglov van Sint-Petersburg was Frolov een echte held. "Hij stief een heroïsche dood in de strijd met Oekraïense nationalisten", zei de gouverneur volgens zijn officiële website. "Hij offerde zijn leven op zodat kinderen, vrouwen en oude mensen in de Donbas de explosies van de bommen niet meer zouden horen." Beglov benadrukte dat de speciale militaire operatie in Oekraïne, zoals Rusland de oorlog nog altijd noemt, is bedoeld om de oostelijke Donbas-regio te beschermen.

  Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zouden al zeker zeven Russische generaals zijn omgekomen. Tot nu toe had Rusland slechts de dood van één van hen bevestigd: die van generaal Andrej Soechovetski, die in de buurt van Kiev om het leven is gekomen.

 • Rusland: 'Alle Oekraïense militairen weg uit bewoonde gebieden Marioepol'

  Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alle Oekraïense militairen verdreven uit de bewoonde gebieden in Marioepol. In de stad houden zij zich alleen nog op bij de Azovstal-staalfabriek, beweert Moskou.

  De Russische generaal Igor Konasjenkov zegt dat tot nu toe 1464 Oekraïense militairen zich hebben overgegeven. Volgens hem zijn er nog minder dan 2500 Oekraïense militairen over die zich schuilhouden bij de Azovstal-fabriek. Deze informatie is echter niet te verifiëren.

  Kiev heeft nog niet gereageerd op de Russische cijfers.

 • Applaus voor Oekraïense sporters bij Invictus Games

  Oekraïense deelnemers aan de Invictus Games zijn bij de openingsceremonie van de Invictus Games speciaal welkom geheten door premier Rutte. "Jullie zijn hier ongetwijfeld met gemengde gevoelens en ernstige zorgen over wat er thuis gebeurt", zei hij. "Sommige leden van uw team kunnen hier niet zijn, omdat ze aan het vechten zijn aan de frontlinies. Net als u denken wij aan hen."

  De premier zei dat "we allemaal" achter Oekraïne staan en benadrukte het belang van sport voor de onderlinge eenheid. "Laten we bewijzen dat saamhorigheid en solidariteit het altijd winnen van conflicten en onenigheid." Na zijn welkomsttoespraak klonk een luid applaus vanuit de zaal voor de Oekraïense deelnemers aan het internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen en veteranen.

  Applaus voor het Oekraïense team bij de openingsceremonie van de Invictus Games AP
 • 1449 Oekraïners geëvacueerd

  Vandaag zijn 1449 mensen geëvacueerd uit steden in Oekraïne, meldt een Oekraïense regeringsmedewerker. Dat zijn er minder dan gisteren, toen ruim 2800 mensen in veiligheid konden worden gebracht.

 • Hoofd van Russische marine ontmoet bemanning van gezonken vlaggenschip

  Het hoofd van de Russische marine, admiraal Nikolaj Jevmenov heeft volgens staatspersbureau TASS bemanningsleden ontmoet van het donderdag gezonken vlaggenschip Moskva. Op beelden is te zien dat hij ze toespreekt in Sebastopol op de Krim, de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

  Of dit daadwerkelijk mensen zijn die aan boord waren, is niet onafhankelijk te verifiëren. De Russische regering zegt niets over slachtoffers en zei eerder dat de vijfhonderd bemanningsleden van boord zijn gehaald. Jevmenov zei tijdens de ontmoeting dat de bemanning van het schip in dienst blijft bij de marine.

  Volgens de Russen is het schip in slecht weer gezonken na een brand aan boord waardoor er munitie is ontploft. Het Oekraïense leger zegt dat het het schip met raketten heeft aangevallen.

  Op deze beelden zouden de bemanningsleden van het eergisteren gezonken Russische schip te zien zijn:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Defensie Rusland toont beelden van 'bemanning gezonken Moskva'
 • Zelensky: Troepen in Marioepol 'elimineren' betekent einde van besprekingen

  De Oekraïense president Zelensky zegt dat de besprekingen met Rusland worden beëindigd als de overgebleven Oekraïense troepen in Marioepol worden "geëlimineerd". Dat heeft hij gezegd tegen Oekraïense journalisten, meldt Ukrayinska Pravda.

  Onduidelijk is of wat Zelensky hiermee precies bedoelt. Een mogelijkheid is dat hij de vredesonderhandelingen staakt wanneer Oekraïense militairen door Russen worden gedood nadat de stad is gevallen. Maar het kan ook dat hij bedoelt dat hij met onderhandelingen stopt als de overgebleven Oekraïense soldaten omkomen tijdens gevechten.

  Rusland heeft een groot deel van de havenstad inmiddels in handen, maar nog altijd wordt er hevig verzet geboden., met name in de buurt van de Azovstaal-staalfabriek.

  Zelensky maakte een vergelijking met het stadje Borodjanka op zo'n 50 kilometer van Kiev. Die stad is zwaar getroffen en Zelensky zei eerder dat hier misschien wel meer mensen zijn vermoord dan in Boetsja. "Marioepol zou wel tien Borodjankas kunnen zijn", sprak hij vandaag. "En ik wil zeggen dat het uitschakelen van onze militairen, onze jongens, een eind maakt aan alle onderhandelingen."

 • Ongeluk met Nederlands Patriot-konvooi in Tsjechië

  Vijf voertuigen van het Nederlandse leger zijn in Tsjechië op elkaar gereden, meldt defensie. De voertuigen maakten deel uit van een van de drie konvooien die Patriot-luchtafweersystemen vanuit Limburg naar Slowakije brengen.

  Het ongeluk gebeurde vanochtend. Volgens een woordvoerder was het wegdek door regen glad geworden en was het zicht beperkt. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

  Een van de voertuigen remde onverwacht en de vier voertuigen daarachter konden niet op tijd stoppen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ongeluk Nederlands Patriotkonvooi in Tsjechië
 • Zwitserland wil sancties tegen Russische sportofficials

  Zwitserland wil dat Russen en Belarussen niet langer op hoge posities in internationale sportfederaties kunnen zitten. De Zwitserse minister van Sport Viola Amherd heeft dat in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten.

  Vanwege de oorlog in Oekraïne is het niet langer genoeg om alleen atleten uit de twee landen uit te sluiten van internationale competities, schrijft zij. Het IOC is net als een aantal grote andere sportorganen zoals wereldvoetbalbond FIFA gevestigd in Zwitserland. Volgens de Zwitsers hebben vele sportofficials nauwere banden met Rusland of Wit-Rusland dan de atleten.

  Het IOC heeft nog niet gereageerd op de brief.

  Het IOC-hoofdkantoor in Zwitserland AFP
 • 'Russen willen Zelensky in nepvideo negatieve dingen laten zeggen over Marioepol'

  Rusland is van plan om een deepfake-video te publiceren waarin president Zelensky een negatieve verklaring aflegt over een aantal Oekraïense steden. Daarvoor waarschuwt het Oekraïense parlement. In de video zou het onder meer moeten lijken alsof Zelensky zich negatief uitlaat over steden als Marioepol, dat al weken wordt belegerd en grotendeels in puin ligt. Hoe de Oekraïners al weten van de mogelijke Russische desinformatiecampagne, is niet bekendgemaakt.

  In deepfake-video's manipuleren slimme algoritmes beeld en geluid. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld het gezicht van een acteur wordt verwisseld met het gezicht van president Zelensky. Als die acteur Zelensky overtuigend weet te imiteren - eventueel door ook zijn stem te manipuleren met een algoritme - kan het daardoor lijken alsof Zelensky dingen zegt die hij nooit heeft gezegd.

  Deepfakes zijn eerder gebruikt in de oorlog in Oekraïne. In maart verwijderde Facebook een deepfake-video waarin president Zelensky leek te zeggen dat hij de Oekraïense regio Donbas overleverde aan Rusland en leek het alsof hij Oekraïense troepen vroeg de wapens neer te leggen. Overigens was de Zelensky in de gemanipuleerde video volgens kenners geen overtuigende imitatie: er zou overduidelijk gerommeld zijn met de beelden en de Oekraïense president zou erg Russisch hebben geklonken in het filmpje.

 • Gouverneur Loegansk verwacht offensief bij betere weersomstandigheden

  Rusland heeft volgens de gouverneur van Loegansk in het oosten van Oekraïne nu tienduizenden Russische militairen verzameld voor een offensief. Ook is er veel materieel naar de regio gestuurd volgens deze gouverneur Haidai. "Ze hebben nu alles voorbereid om een doorbraak te forceren", zegt hij. Haidai denkt dat de troepen wachten op betere weersomstandigheden, om daarna tegelijk in de regio's Loegansk en Donetsk aanvallen uit te voeren. Hij houdt er rekening mee dat het offensief op korte termijn begint.

  Aan het oostfront waren de weersomstandigheden de afgelopen weken gunstig voor het Oekraïense leger. Het heeft stevig geregend, wat de bodem erg nat maakte, waardoor zwaar militair materieel niet van de verharde wegen af kon. Daardoor ontstonden files met militaire voertuigen, die voor het Oekraïense leger eenvoudig te treffen waren. In de komende dagen wordt het droger en warmer, wat gunstig is voor de Russen.

  Hoe beïnvloedt het weer de strijd in Oekraïne?