liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax worstelt zich langs Sparta, Twente is NEC de baas en Utrecht en Fortuna in balans

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen staan er nog vijf wedstrijden op het programma in de eredivisie en wij zijn er dan natuurlijk ook op alle mogelijke manieren bij, waaronder een liveblog. Tot morgen!

Ronaldo zegt sorry voor smijten met mobiel telefoontje

Cristiano Ronaldo heeft via Instagram zijn excuses aangeboden voor een incident na de verloren uitwedstrijd tegen Everton. Op beelden op sociale media leek het alsof de teleurgestelde Portugees een mobiele telefoon van een fan op de grond smeet.

"Het is nooit makkelijk om met emoties om te gaan op moeilijke momenten", schrijft Ronaldo. "Desondanks moeten we altijd respectvol, geduldig en een voorbeeld zijn voor alle jongeren die van dit mooie spelletje houden. Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn uitbarsting en - als het mogelijk is - deze supporter uitnodigen voor een wedstrijd op Old Trafford, als teken van fairplay en sportiviteit."

Manchester United heeft laten weten het incident met Ronaldo te onderzoeken.

De stand na speelronde 29

Uitslagen en programma speelronde 29

Kijk naar de reacties na Ajax-Sparta

NEC-TWE | Klaar in Nijmegen, FC Twente wint

Lang was er niets aan de hand voor NEC tegen FC Twente in Nijmegen. Tot Ali Akman op de enkel van Michal Sadílek ging staan en scheidsrechter Dennis Higler na het bekijken van de beelden niet anders kon dan een rode kaart geven. Virgil Misidjan leidde FC Twente naar een 2-0 zege in Nijmegen.

Bekijk hier de samenvatting van NEC - FC Twente

NEC-TWE | 83' Flinke kans voor Tavsan

Tavsan kreeg het weer even op zijn heupen, geeft zichzelf een flinke kans, maar stuit op keeper Unnerstall.

Kort daarvoor kreeg Zerrouki een enorme - reglementaire - opdoffer van Vet. De middenvelder van Twente kan gelukkig worden opgelapt.

NEC-FC Twente 0-2

NEC-TWE | 75' DOELPUNT FC TWENTE

Misidjan, maker van de 1-0, geeft de assist en Limnios werkt de 2-0 binnen tegen NEC.

De voorzet is van links van Misidjan, de NEC-defensie grijpt niet bepaald kordaat in en de Griek profiteert.

NEC-FC Twente 0-2

Dimitrios Limnios maakt er 2-0 van voor FC Twente

NEC-TWE | 65' DOELPUNT FC TWENTE

Met een fraai afstandsschot maakt Misidjan er 1-0 van voor FC Twente bij NEC. En dat hoe hij, om commentator Philip Kooke te citeren "met een eruptie van snelheid, souplesse en kracht". Hij draait weg en schiet vanaf de rand van de zestienmeter raak.

NEC-FC Twente 0-1

FC Twente viert de treffer van Virgil Misidjan

NEC-TWE | 56' Rode kaart Akman (NEC)

Even later zien we de eerste gele kaart van de wedstrijd. De prent is voor Akman, die vol op de enkel van Sadílek gaat staan. Maar, de herhaling bekijkend, is dit niet meer dan geel?

De VAR vraagt zich dat ook af en roept scheidsrechter Higler naar de kant. Die trekt na het zien van de beelden dezelfde conclusie: rood voor Akman.

NEC is het er niet mee eens en de protesten leiden nog tot gele kaarten voor Márquez en trainer Meijer.

NEC-FC Twente 0-0

NEC-TWE | 53' Bijna de 1-0 van Tavsan

Sinds zijn invalbeurt met twee goals bij Jong Oranje voetbal Tavsan met veel zelfvertrouwen en dat laat hij nu ook maar weer eens zijn. Na een goede actie schiet hij vanuit een lastige hoek voorlangs. Dat was bijna de 1-0 voor NEC.

NEC-FC Twente 0-0

NEC-TWE | Tweede helft begonnen

Nog 45 minuten te spelen en dan is de eredivisiezaterdag voorbij. De tweede helft van NEC-FC Twente is begonnen met de brilstand op het scorebord.

AJA-SPA | Klaar in Amsterdam: Ajax wint

Met nog vijf wedstrijden te gaan in de eredivisie nadert Ajax zijn 36ste landstitel met rasse schreden. Na wederom een uiterst moeizame vertoning trokken uiteindelijk de Amsterdammers toch weer aan het langste eind, nu tegen Sparta (2-1).

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - Sparta Rotterdam

AJA-SPA | 90' Zes minuten blessuretijd

De blessuretijd loopt bij Ajax-Sparta, waar de Rotterdammers invaller Beugelsdijk naar voren hebben gestuurd als extra aanvaller, in de hoop er nog een puntje uit te kunnen slepen.

Desondanks is de grootste kans nog voor Ajax, via Taylor die in korte hoek op Okoye stuit.

Ajax-Sparta 2-1

NEC-TWE | Rust in Nijmegen: 0-0

Het is rust in Nijmegen en het staat 0-0 bij NEC-FC Twente.

We zagen in de slotfase nog een kans voor Vlap en een afstandsschot van Sadílek, dat van de lijn werd gehaald.

Jonathan Okita in duel met Joshua Brenet

AJA-SPA | 75' Ajax krijgt kansen op meer

Ajax maakt sinds de 2-1 de dienst uit in de Arena en had al een paar keer op 3-1 kunnen komen. Een doelpunt van Haller werd wegens buitenspel afgekeurd, Okoye redde knap op een laag afstandsschot van Gravenberch en Klaassen kopte via het lichaam van Abels op de paal.

Ajax-Sparta 2-1

NEC-TWE | 32' Wachten op doelpunten

In Nijmegen is het na een half uur nog wachten op doelpunten. FC Twente heeft twee aardige kansen gehad, beide voor Vlap.

Al na een kwartier viel Rots geblesseerd uit bij de ploeg uit Enschede, hij is vervangen door Misidjan.

NEC-FC Twente 0-0

AJA-SPA | 61' DOELPUNT AJAX

Aanvoerder Tadic benut een penalty op onberispelijke wijze en Ajax leidt met 2-1. De bal ging op de stip na een handsbal van Aussar, die in de muur stond bij een vrije trap van Tadic en zijn arm in de lucht stak. Hij krijgt daar ook nog een gele kaart voor.

Ajax-Sparta 2-1

Dusan Tadic is blij met zijn benutte strafschop

AJA-SPA | 49' DOELPUNT AJAX

Tadic stoomt op en bedient Klaassen vanaf de linkerkant, en die schiet de 1-1 binnen. Met een beetje hulp van de grabbelende keeper Okoye.

Ajax-Sparta 1-1

Maduka Okoye baalt, Davy Klaassen heeft haast na zijn 1-1

AJA-SPA | Tweede helft in Amsterdam

Bij Sparta is Van Crooy vervangen door Mijnans. Ajax moet aan de bak, wil het de eredivisie niet spannender maken, want Sparta leidt met 1-0.

Al snel is er een kansje voor Ajax - Tadic schiet in het zijnet - maar de vlag ging omhoog voor buitenspel.

NEC-TWE | 1' Aftrap in Nijmegen

De bal rolt bij het laatste eredivisieduel van vanavond: NEC, de nummer tien van de eredivisie, ontvangt FC Twente, de nummer vijf.

De ene nederlaag is de andere niet: Atlético Madrid verslikt zich weer in Mallorca

De een keek vol bewondering, de ander sprak er schande van: de 5-5-0-opstelling van Atlético Madrid in de kwartfinales van de Champions League tegen Manchester City.

Trainer Diego Simeone haalde de schouders op over de kritiek, koesterde de nipte 1-0 nederlaag en zal zijn ploeg tot de tanden toe bewapenen voor de return in Madrid komende woensdag.

Minder tevreden zal de Argentijnse oefenmeester zijn na de 1-0 nederlaag tegen laagvlieger Real Mallorca. Daarmee kwam namelijk een einde aan de reeks van zes overwinningen in La Liga.

Diego Simeone ziet zijn ploeg verliezen tegen RCD Mallorca.

AJA-SPA | Rust in Amsterdam

Werk aan de winkel voor Ajax, want Sparta leidt bij rust met 1-0 door een goal van De Kamps na een foutje van Onana. Op de tribunes in de Arena klinkt gemor, want Ajax heeft weliswaar veel de bal, maar creëert vooralsnog weinig.

UTR-FOR | Klaar in Utrecht, uitslag: 1-1

In een wedstrijd met twee gezichten heeft FC Utrecht ook in de tweede wedstrijd onder interim-coach Rick Kruys punten laten liggen tegen een laagvlieger. Na het 1-1 gelijkspel tegen RKC Waalwijk werd het in de Galgenwaard ook 1-1 tegen Fortuna Sittard. In de slotminuten werd een goal van de thuisploeg afgekeurd.

Bekijk hier de samenvatting van FC Utrecht - Fortuna Sittard

UTR-FOR | 89' Doelpunt FC Utrecht afgekeurd

In de laatste minuut lijkt Van der Maarel toch nog Utrecht de zege te brengen als hij na kunst- en vliegwerk in de doelmond van Fortuna Sittard raak kopt. Maar de goal wordt afgekeurd. De scheidsrechter wordt door de VAR naar de kant geroepen en constateert een handsbal van Janssen.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-1

AJA-SPA | 33' DOELPUNT SPARTA

De Kamps schiet Sparta verrassend op voorsprong in Amsterdam. De kans ontstond na een fout van de nonchalante Onana.

De Ajax-doelman brengt de bal ogenschijnlijk ongeïnteresseerd in het spel, waarna Sparta de bal overneemt en De Kamps, afkomstig uit de jeugd van Ajax, knalt Sparta op 1-0.

Ajax-Sparta 0-1

Sparta bejubelt de treffer van Joeri de Kamps tegen Ajax

AJA-SPA | 31' Tagliafico geblesseerd naar de kant

Een tegenvaller voor Ajax, en vooral ook voor Tagliafico. De Argentijn had eindelijk weer eens een basisplaats, maar moet geblesseerd naar de kant. Taylor is zijn vervanger.

Ajax heeft verreweg het meeste balbezit, maar echte kansen weten de Amsterdammers vooralsnog niet te creëren.

Ajax-Sparta 0-0

UTR-FOR | 83' Geen lijn meer in spel Utrecht

FC Utrecht is het al een tijdje helemaal kwijt in het thuisduel met Fortuna. Boussaid kreeg, een tijdje geleden alweer, nog een enorme kans - hij werkte de bal vlak voor het doel naast - maar sindsdien is het Fortuna dat de klok slaat. Er waren grote mogelijkheden voor Duarte en Flemming, maar het staat nog gelijk in Utrecht.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-1

Opstelling NEC tegen FC Twente (21.00 uur)

Rechtsback Bart van Rooij keert. na afwezigheid vanwege ziekte tegen Cambuur, terug van een blessure bij NEC en start in de basis. Cas Odenthal begint op de bank en Ilias Bronkhorst, Edgar Barreto en Dirk Proper zitten (nog) in de lappenmand.

AJA-SPA | 15' Ajax valt op gemakje aan

Ajax valt op zijn gemakje aan in de Johan Cruijff Arena. We zagen na een klein kwartier twee kansen voor de Amsterdammers: Okoye bracht stijlvol met de vuist redding na een afstandsschot van Berghuis, even later greep Vriends op tijd in bij een mogelijkheid voor Haller.

De eerste kans van de wedstrijd was trouwens voor Sparta, maar Engels schoot vanuit kansrijke positie naast.

Ajax-Sparta 0-0

Arno Verschueren in duel met Nicolás Tagliafico

UTR-FOR | 61' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Ineens is het raak voor de bezoekers uit Limburg. Flemming schiet vanuit een kluts de 1-1 binnen tegen FC Utrecht.

De Keijzer brengt eerst nog redding, maar na een ouderwetse scrimmage weet Flemming de bal alsnog in het doel te werken.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-1

Opstelling FC Twente tegen NEC (21.00 uur)

FC Twente mist tegen NEC de geschorste clubtopscorer Ricky van Wolfswinkel en voor hem start Manfred Ugalde. De 35-jarige Wout Brama keert na ruim vier maanden afwezigheid vanwege een spierblessure terug in de selectie en begint op de bank.

AJA-SPA | Speciale shirts voor Louis van Gaal

De spelers van Ajax en Sparta kwamen in speciale shirts het veld op, om bondscoach Louis van Gaal sterkte te wensen.

Trainers Erik ten Hag en Henk Fraser laten het shirt even zien.

Erik ten Hag en Henk Fraser laten het shirt voor Louis van Gaal zien

AJA-SPA | 1' Aftrap in Amsterdam

In de Johan Cruijff Arena is afgetrapt voor het duel tussen koploper Ajax en nummer zestien Sparta Rotterdam.

Aandachtig toeschouwer in Amsterdam: bondscoach Louis van Gaal

UTR-FOR | 51' Drie grote kansen voor Fortuna

Na vijf minuten is iedereen ineens wakker in de Galgenwaard, als het helemaal open ligt bij Utrecht en Fortuna drie enorme kansen op rij krijgt voor de gelijkmaker.

Flemming gaat alleen op keeper De Keijzer, die knap redt. In de rebound brengt de Utrecht-goalie opnieuw redding op een poging van Seuntjens, in de tweede rebound van Seuntjens werkt Van der Kust weg op de lijn en is de kust weer veilig voor Utrecht.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-0

UTR-FOR | Tweede helft in Utrecht

De bekertjes thee zijn leeg, de trainers hebben gesproken, dus de tweede helft kan weer beginnen. Geen wissels bij FC Utrecht en Fortuna Sittard. Utrecht leidt met 1-0.

De Vrij opnieuw geblesseerd bij rentree, maar Inter haakt wel aan in top Serie A

Stefan de Vrij bleef in de rust in de kleedkamer achter bij de wedstrijd tussen Internazionale en Hellas Verona (2-0). Het is nog onduidelijk hoe ernstig zijn nieuwe kwetsuur is, al lijkt het volgens de eerste berichten slechts om een lichte blessure aan het dijbeen te gaan.

De 30-jarige Oranje-international maakte vanavond zijn rentree nadat hij begin maart in het Champions League-duel met Liverpool een spierblessure opliep. Zonder zijn centrale verdediger speelde titelverdediger Inter tweemaal gelijk in de Serie A en De Vrij miste ook de interlandperiode met Oranje.

Internazionale-verdediger Stefan de Vrij

UTR-FOR | Rust in Utrecht

Het is rust in de Galgenwaard, waar FC Utrecht aan de thee gaat met een 1-0 voorsprong op Fortuna Sittard.

Utrecht kreeg aan het einde van de eerste helft nog een paar halve kansjes, Fortuna Sittard heeft eigenlijk nog niets laten zien.

AJA-SPA | Daar is Maarten Stekelenburg

Jawel, daar is hij inderdaad. Na maandenlang blessureleed is Maarten Stekelenburg terug in de wedstrijdselectie van Ajax.

Maarten Stekelenburg is terug in de Johan Cruijff Arena

Opstelling Sparta tegen Ajax (20.00 uur)

Deze elf namen heeft de bij FC Utrecht genoemde Sparta-coach Henk Fraser op het wedstrijdformulier geschreven voor het uitduel met Ajax.

Met drie wijzigingen ten opzichte van het in 1-1 geëindigde duel met sc Heerenveen van vorige week: Riza Durmisi, Younes Namli en Lennart Thy zitten op de bank, Mica Pinto, Laurent Jans en Jeremy van Mullem staan in de basis.

UTR-FOR | 28' Wedstrijd voorbij voor groggy Rienstra

Voor Fortuna-aanvoerder Rienstra is de wedstrijd na een klein half uur al voorbij. Hij komt lelijk met het hoofd in botsing met Boussaid. De Utrechter kan opgelapt worden, maar Rienstra wordt groggy en bebloed gezicht afgevoerd. Tekie is zijn vervanger.

De wedstrijd kabbelt vervolgens een beetje door, en dan zien we een beste kopkans voor Utrecht-aanvoerder Janssen: over. En weer even later is er nog een grotere kans voor Timber en Ramselaar. Ze twijfelen wie van de twee vanuit kansrijke positie zal afdrukken, en uiteindelijk is het te laat.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-0

UTR-FOR | 22' Utrecht zakt beetje weg maar leidt wel

FC Utrecht begon goed aan de wedstrijd, kwam ook vlot op voorsprong, maar inmiddels is het allemaal wel een toefje minder geworden. Het positiespel is stroperig en voorspelbaar en Fortuna weet de schade vooralsnog verder te beperken.

Wel zagen we net ineens een verrassend schot van Boussaid, dat voorlangs ging. Het levert een applausje van trainer Kruys op.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-0

Opstelling Ajax tegen Sparta (20.00 uur)

Ajax begint straks met Nicolás Tagliafico aan de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De Argentijn start als linksback. Daley Blind verhuist naar het centrum van de defensie, waar de geblesseerde Lisandro Martínez ontbreekt.

Perr Schuurs is de rechter centrale verdediger van Ajax. Jurriën Timber speelt op de positie van de afwezige rechtsback Noussair Mazraoui. Ook Davy Klaassen verschijnt weer aan de aftrap, vanwege het ontbreken van de geblesseerde Antony.

Op de bank zien we een oude bekende terugkeren bij Ajax: Maarten Stekelenburg zit voor het eerst sinds 29 augustus bij de wedstrijdselectie.

UTR-FOR | 5' DOELPUNT FC UTRECHT

Een prima begin voor Utrecht, tot vreugde van de fans. Ramselaar haalt van net buiten het strafschopgebied ineens uit en met een listige stuit vliegt de bal in het doel van Fortuna Sittard-keeper Van Osch.

FC Utrecht-Fortuna Sittard 1-0

Knuffels voor Bart Ramselaar na zijn snelle goal

UTR-FOR | 1' Aftrap in Utrecht

De bal rolt in de Galgenwaard. Het eerste duel van de eredivisiezaterdag, FC Utrecht-Fortuna Sittard, is begonnen.

UTR-FOR | Duel der jonge trainers uit en in Utrecht

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Fortuna Sittard is een duel tussen de jongste trainers in de eredivisie: Rick Kruys (36 jaar) versus Sjors Ultee (34 jaar). Bij elkaar opgeteld zijn beide trainers nog altijd twee jaar jonger dan Dick Advocaat, de mentor van Kruys bij Utrecht.

Kruys en Ultee zijn (geboren) Utrechters. Ultee vervulde van 2006 tot 2016 verschillende functies bij FC Utrecht, waaronder die van assistent van het eerste elftal in de periode 2014-2016.

Benauwde zege Bayern op Augsburg betekent mijlpaal Müller

Bayern München heeft in de Bundesliga een benauwde 1-0 zege geboekt op FC Augsburg, dat op 19 november op eigen veld verrassend met 2-1 had gewonnen.

Het was de 300ste Bundesligazege voor Thomas Müller in 411 wedstrijden, een record voor veldspelers. Alleen de huidige Bayern-doelman Manuel Neuer (313 zeges met Schalke/Bayern) en oud-Bayern-keeper Oliver Kahn (310 zeges met Karlsruhe/Bayern) hebben meer Bundesliga-overwinningen achter hun naam.

Thomas Müller

Opstelling Fortuna Sittard tegen FC Utrecht (18.45 uur)

Fortuna Sittard verloor vorige week thuis met 2-0 van Heracles en staat op een problematische zeventiende plaats in de eredivisie. Dit is de opstelling voor het duel met FC Utrecht. Tijjani Noslin heeft van trainer Sjors Ultee de voorkeur gekregen boven Lisandro Semedo.

Opstelling FC Utrecht tegen Fortuna Sittard (18.45 uur)

Rick Kruys debuteerde vorige week als interim-trainer op de bank bij FC Utrecht met een 1-1 gelijkspel tegen RKC Waalwijk. Vanavond wacht Fortuna Sittard, de nummer 17 van de eredvisie. Met deze elf gaan de Domstedelingen van Kruys de strijd aan.

Roord mist oefenduel met Zuid-Afrika vanwege verstandskies

Jill Roord mist dinsdag de oefeninterland van de Nederlandse voetbalsters tegen Zuid-Afrika. Ze laat dit weekeinde een pijnlijke verstandskies trekken.

Roord speelde gisteren wel mee tijdens het WK-kwalificatieduel met Cyprus. Met een hattrick was ze goed voor een kwart van het totaal aantal doelpunten bij de 12-0 zege.

Nederland zou dinsdag eigenlijk tegen Belarus in de WK-kwalificatie spelen. Maar de KNVB wil vanwege de oorlog in Oekraïne voorlopig niet tegen Rusland en Belarus voetballen.

Sugawara thuis op het veld, maar stamppot en Nederlandse vrouwen blijven wennen

Drie jaar is Yukinari Sugawara inmiddels in Nederland. Toch kijkt de Japanse rechtsback van AZ nog geregeld zijn ogen uit. "De Nederlandse vrouwen bijvoorbeeld. Die zijn zo lang. In Japan moet ik altijd naar beneden kijken, maar hier zelfs naar boven om ze aan te kijken."

De lach op het gezicht van de 21-jarige Sugawara verraadt dat hij het naar zijn zin heeft. Toch moest hij zeker wennen toen hij de Japanse miljoenenstad Nagoya verliet voor het knusse Alkmaar. Buiten het veld, maar ook zeker op het veld.

Lees een interview met Yukinari Sugawara, die het morgenavond om 20.00 uur met AZ opneemt tegen PEC Zwolle.

Sugawara vindt op het veld zijn weg, maar stamppot en Nederlandse vrouwen blijven wennen

Everton verlicht degradatiezorgen voor even na winst op zwak Manchester United

Tot grote opluchting van alle blauwe voetbalharten in Liverpool heeft Everton zaterdagmiddag met 1-0 van Manchester United gewonnen. Anthony Gordon zorgde voor de enige treffer en schonk de nummer zeventien van de Premier League drie broodnodige punten in strijd tegen degradatie.

Gitaar spelende Go Ahead Eagles-captain Kuipers krijgt uitdaging van rapper Snelle

Go Ahead Eagles-aanvoerder Bas Kuipers was na afloop van de zege uiteraard in een prima stemming. Tijdens het interview na afloop kreeg hij ook nog eens een challenge van zijn goede vriend Snelle tot de kiezen, wat leidde tot een bescheiden live optreden in voetbaltenue.

Gitaar spelende Go Ahead Eagles-captain Kuipers krijgt uitdaging van rapper Snelle

Gisteren: Go Ahead kijkt naar boven, Willem II vreest beneden

Go Ahead Eagles heeft gisteravond thuis op de Adelaarshorst een eenvoudige overwinning geboekt tegen Willem II: 4-0. Go Ahead - voor even de nummer negen van de eredivisie - kijkt stiekem omhoog naar een plekje dat recht geeft op play-offs voor Europees voetbal. Willem II kijkt angstig naar beneden, degradatie komt akelig dichtbij.

Bekijk hier de samenvatting van Go Ahead Eagles - Willem II

Welkom bij de eredivisiezaterdag!

In de eredivisie staan vanavond drie wedstrijden op het programma, waaronder het duel tussen koploper Ajax en Sparta Rotterdam.

Met dit liveblog houden we je de hele avond op de hoogte.

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS