Nog geen Kruys-effect bij Utrecht, Fortuna pakt punt in Domstad

Bekijk hier de samenvatting van FC Utrecht - Fortuna Sittard

In een wedstrijd met twee gezichten heeft FC Utrecht ook in de tweede wedstrijd onder interim-coach Rick Kruys punten laten liggen tegen een laagvlieger. Na het 1-1 gelijkspel tegen RKC Waalwijk werd het in de Galgenwaard 1-1 tegen Fortuna Sittard. In de slotminuten werd een goal van de thuisploeg afgekeurd.

Het was een confrontatie tussen de jongste trainers in de eredivisie, tussen twee (geboren) Utrechters: Kruys (36 jaar) versus Sjors Ultee (34 jaar). Bij elkaar opgeteld zijn beide trainers nog altijd twee jaar jonger dan Dick Advocaat, de mentor van Kruys bij Utrecht. Van 2006 tot 2016 vervulde Ultee verschillende functies bij FC Utrecht.

Eerste helft voor Utrecht, tweede voor Fortuna

Tot vreugde van de fans was de start van de thuisploeg veelbelovend. Bart Ramselaar haalde van net buiten het strafschopgebied ineens uit en via een stuit vloog de bal langs Fortuna-keeper Yanick van Osch in het doel. Met onder meer kansen voor Othmane Boussaid, Quinten Timber en Ramselaar bleef Utrecht in de eerste helft de betere ploeg.

Knuffels voor Bart Ramselaar na zijn snelle goal

De tweede helft gaf een totaal ander beeld. Fortuna Sittard nam het heft in handen en kreeg via Zian Flemming en Mats Seuntjens meerdere kansen op rij. In de 61ste minuut was het raak. Doelman Fabian de Keijzer bracht eerst redding, maar na een ouderwetse scrimmage werkte Flemming de bal in het doel.

Afgekeurde goal

Een minuut voor tijd leek Mark van der Maarel Utrecht alsnog de zege te bezorgen. Adam Maher pompte een vrije trap in het strafschopgebied van Fortuna. Via Mike van der Hoorn, de lat en kunst- en vliegwerk van de Fortuna-defensie kopte Van der Maarel binnen. Utrecht juichte, maar Fortuna protesteerde gelijk.

Wat was er aan de hand? Willem Janssen bleek de bal met de arm te hebben geraakt voordat Van der Hoorn de bal over Van Osch richting doel wipte. Na ingrijpen van de VAR, talloze herhalingen en het terugkijken van de beelden aan de zijlijn besloot scheidsrechter Sander van der Eijk de goal af te keuren.

Sander van der Eijk bekijkt de beelden en besluit de goal af te keuren

Ver in blessuretijd toonde Flemming zich een meervoudige held van Fortuna door een bal van de lijn te houden. In de strijd tegen degradatie pakte de ploeg van Ultee een belangrijk punt. Utrecht werd getrakteerd op een fluitconcert. Van een Kruys-effect is geen sprake.

Kijk hieronder naar de reacties van FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen, trainer Rick Kruys en Fortuna Sittard-coach Sjors Ultee.