liveblog
NOS VoetbalAangepast

Miedema scoort zes keer bij monsterzege Oranje • Go Ahead mag denken aan Europees voetbal

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we weer terug met drie wedstrijden in de eredivisie. Utrecht-Fortuna, Ajax Sparta en NEC-Twente.

Fijne avond!

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 8-4

NED-CYP | En die van Roord en Parsons

NED-CYP | De reacties van Miedema en Egurrola

Zo ging het in de Keuken Kampioen divisie vanavond

FC Emmen met één been in eredivisie, Volendam wint weer eens

De eredivisie komt steeds dichterbij voor FC Emmen. Vrijdagavond kwam het thuis tegen Jong AZ geen moment in de problemen: 3-0. Het was de zesde overwinning in zeven wedstrijden voor de ploeg van Dick Lukkien. Al na drie minuten was het raak. Miguel Araujo kopte zijn vijfde goal van het seizoen binnen uit een vrije trap van Jasin-Amin Assehnoun. Na rust bediende Assehnoun met zijn tweede assist van de avond Ole Romeny.

Araujo is blij met de 1-0

NED-CYP | Wedstrijdverslag

Oranje viert een van de treffers van Vivianne Miedema

Oranjevrouwen veel te sterk voor Cyprus, Miedema maakt zes doelpunten

De Oranjevrouwen hebben in de WK-kwalificatie een ruime zege geboekt op Cyprus. De ploeg van bondscoach Mark Parsons was met liefst 12-0 te sterk. Zes doelpunten kwamen op naam van Vivianne Miedema.

Het Nederlands elftal kwam wat moeizaam op gang in Groningen. Kansen waren er genoeg, maar het vizier stond bij onder anderen Lineth Beerensteyn, Marisa Olislagers en Miedema nog niet op scherp in de openingsfase tegen het zwakke Cyprus.

NED-CYP | 90+3' Afgelopen

Einde wedstrijd in Groningen. Oranje wint met 12-0 en evenaart daarmee het record voor grootste zege ooit. In 1977 werd Israël met dezelfde cijfers verslagen. In 2009 werd het 13-1 tegen Macedonië.

NED-CYP | 77' DOELPUNT NEDERLAND!

Invaller Esmee Brugts met haar eerste voor Oranje. Na een mooie pass van Nouwen schiet ze de bal simpel binnen.

NED-CYP | 76' DOELPUNT NEDERLAND!

"Ze is op dreef hoor", aldus commentator Arman Avsaroglu over Miedema. De spits knalt van net buiten de 16 haar zesde binnen.

NED-CYP | Egurrola maakt debuut

Vlak voor de treffer van Miedema was er nog een ander bijzonder moment in Groningen. In de stad van haar moeder maakte de Nederlands-Spaans-Amerikaanse Damaris Egurrola haar debuut voor Oranje. De middenvelder van Olympique Lyonnais is geboren in Amerika, verhuisde op haar zevende naar Spanje en heeft een Nederlandse moeder.

Onlangs besloot ze dat ze voor Nederland wilde spelen en zojuist kwam ze in het veld voor haar eerste minuten in het oranjeshirt.

NED-CYP | 69' DOELPUNT NEDERLAND!

En daar is nummer tien voor Oranje! Miedema schuift simpel haar vijfde van de wedstrijd binnen.

GAE-WIL | Wedstrijdverslag

Go Ahead kijkt na royale winst hoopvol naar Europa, Willem II vreest voor degradatie

Go Ahead Eagles heeft thuis op de Adelaarshorst een eenvoudige overwinning geboekt tegen Willem II: 4-0. Go Ahead - voor even de nummer negen van de eredivisie - kijkt stiekem omhoog naar een plekje dat recht geeft op Europees voetbal. Willem II kijkt angstig naar beneden, degradatie komt akelig dichtbij.

NED-CYP | 60' DOELPUNT NEDERLAND!

Spitse doet ook een duit in het zakje met een schitterend schot van ver. De recordscore van twaalf doelpunten verschil komt akelig snel dichterbij.

NED-CYP | 56' DOELPUNT NEDERLAND!

Kramp in de vingers voor de blogger van dienst want Oranje scoort weer. Roord met haar derde van de avond. 8-0 inmiddels.

NED-CYP | 54' DOELPUNT NEDERLAND!

Nummer vier voor Miedema! Op aangeven van Pelova schiet ze via de onderkant van de lat de 7-0 binnen. Waar gaat dit eindigen?

NED-CYP | 52' DOELPUNT NEDERLAND!

De eerste treffer na rust is een feit! Beerensteyn knalt een afgevallen bal hard in de verre hoek.

GAE-WIL | 90' Afgelopen

Go Ahead wint met 4-0 en nestelt zich in het linkerrijtje van de eredivisie. Voor Willem II blijft de degradatiezone gevaarlijk dichtbij.

GAE-WIL | 81' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Go Ahead speelt allesbehalve een goede wedstrijd, maar toch staat het inmiddels met 4-0 voor. Wellenreuther gaat volledig onder de bal door na een hoekschop waarna Cardona heel simpel de vierde van de avond binnen kan tikken.

NED-CYP | 45+2' Rust in Groningen

Nederland heeft zoals verwacht helemaal niets te dulden van Cyprus. Na 45 minuten staat er een 5-0 tussenstand op het bord. De vraag is waar dit eindigt. Eerder won Oranje al met 8-0 op Cyprus.

De grootste zeges die Nederland ooit boekte waren de duels met Israël in 1977 (12-0) en met Macedonië in 2009 (13-1).

NED-CYP | 44' DOELPUNT NEDERLAND!

Oranje lijkt op weg naar een monsterscore. Miedema krijgt de bal voor de voeten via een Cypriotisch been en schiet simpel haar derde van de avond binnen.

GAE-WIL | 70' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Heil gooit de wedstrijd in het slot. Met een schot in de verre hoek maakt de Duitser er 3-0 van.

NED-CYP | 41' DOELPUNT NEDERLAND!

Miedema staat nu ook twee keer op het scoreformulier. Alleen voor de keeper maakt ze er 4-0 van.

GAE-WIL | Willem II wordt sterker

In de tweede helft kruipt Willem II steeds meer uit de schulp en krijgt het ook kansen. Saddiki schiet over en Noppert moest zojuist redding brengen op een kopbal van Hornkamp.

NED-CYP | 34' DOELPUNT NEDERLAND!

Het is 3-0 in Groningen! Beerensteyn met de voorzet, Pelova die terug legt waarna Roord haar tweede van de wedstrijd binnenschiet.

NED-CYP | 26' DOELPUNT NEDERLAND!

En daar is alweer de tweede van Nederland. Vlak na de openingstreffer kopt Jill Roord de tweede van Oranje binnen.

NED_CYP | 23' DOELPUNT NEDERLAND!

Het duurde eventjes, maar daar is dan toch de eerste voor Oranje. Miedema controleert een lange bal en prikt hem achter de Cypriotische keeper.

NED-CYP | Kansen stapelen zich op

Het mag even duren voordat Oranje de openingstreffer maakt tegen het nietige Cyprus, maar de kansen dienen zich wel steeds meer aan. Miedema was net het dichtst bij een goal, maar de bal werd tegengehouden door de keeper van Cyprus.

GAE-WIL | 46' Tweede helft begonnen

In Deventer is de bal weer gaan rollen.

Rust in de Keuken Kampioen divisie

Ruststanden

MVV - Jong FC Utrecht 2-2
NAC Breda - VVV-Venlo 2-0
Roda JC - Jong Ajax 1-1
FC Volendam - De Graafschap 1-1
FC Emmen - Jong AZ 1-0
FC Den Bosch - FC Dordrecht 0-0
FC Eindhoven - Almere City 2-1
ADO Den Haag - Helmond Sport 1-0
Excelsior - Telstar 1-2
TOP Oss - Jong PSV 1-0

NED-CYP | 1' Aftrap

In Groningen is de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Cyprus inmiddels ook begonnen. Oranje won eerder in de kwalificatiereeks al met 8-0 van de Cypriotische vrouwen, gaat de ploeg van Mark Parsons dat aantal overtreffen?

De wedstrijd kun je hier volgen, maar is ook live te zien via NOS.nl. de NOS-app of NPO 3.

GAE-WIL | 45' Rust in Deventer

Go Ahead, dat zelf niet al te geweldig speelt, gaat met een 2-0 voorsprong de rust in tegen een nog zwakker Willem II.

GAE-WIL | 34' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

En daar is ook al de 2-0 van Go Ahead. Cordoba verlengt een schot van Oratmangoen en maakt er 2-0 van.

GAE-WIL | 26' DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Een ouderwetse scrimmage voor de goal van Willem II levert Go Ahead de voorsprong op. Kramer kopt uit een hoekschop van Rommens gevaarlijk richting doel waarna de bal lang blijft liggen in de doelmond.

Veel spelers weten de bal te raken, maar uiteindelijk is het Lidberg die het laatste zetje geeft. Go Ahead op 1-0.

NED-CYP | Opstelling Oranje

Opstelling Nederland tegen Cyprus

GAE-WIL | Opstellingen

  • NOS
    Opstelling Go Ahead
  • NOS
    Opstelling Willem II

GAE-WIL | 1' bal rolt

In Deventer zijn we begonnen!

Op het Veld blikt kort vooruit op Nederland-Cyprus

'Record van 12 goals zou een mooi doel kunnen zijn'

Dortmund speelt benefiet tegen Dinamo Kiev

Borussia Dortmund speelt op 26 april een benefietwedstrijd tegen Dinamo Kiev. De opbrengsten van het duel in het Signal Iduna Park gaan naar een organisatie die directe hulp biedt aan mensen in Oekraïne die in nood verkeren na de inval van Rusland.

"Voetbal is het leukste tijdverdrijf ter wereld, maar er zijn dingen die zoveel belangrijker zijn. Vrede, gezondheid, een thuis hebben, onderwijs", aldus Hans Joachim Watzke, algemeen directeur van Borussia Dortmund, in een verklaring. "In het hart van Europa is dit allemaal niet meer vanzelfsprekend. En dat doet veel pijn. Wij staan achter Oekraïne."

Het benefietduel is drie dagen na de topper in de Bundesliga tussen Bayern München en Borussia Dortmund.

Guardiola: 'Rivaliteit met Liverpool grootste in mijn loopbaan'

De rivaliteit tussen Manchester City en Liverpool is de grootste die trainer Pep Guardiola in zijn trainersloopbaan heeft meegemaakt. Dat zei de Spanjaard in aanloop naar het onderlinge duel tussen de twee Engelse topclubs van komende zondag.

Guardiola beleefde als coach van FC Barcelona memorabele duels met Real Madrid, dat toen onder leiding stond van José Mourinho. Als trainer van Bayern München waren de ontmoetingen met het Borussia Dortmund van Jürgen Klopp ook vaak spectaculair.

"Maar Liverpool stuwt ons echt tot grote hoogte", aldus Guardiola. "Als ik straks met pensioen ben en op de golfbaan sta, zal ik me herinneren dat de rivaliteit met Liverpool de grootste was."

Manchester City is na dertig speelronden koploper met 73 punten, gevolgd door Liverpool met 72 punten. De andere clubs in Engeland doen niet meer mee in de titelrace.

"Het wordt een enorm belangrijk duel", aldus Guardiola. "Aan de andere kant zijn er hierna nog zeven duels te spelen. Er kan nog van alles gebeuren, ook gezien het drukke programma van beide clubs, met ook nog de Champions League en de FA Cup."

Manchester City en Liverpool staan komende zondag om 17.30 uur tegenover elkaar.

Rangnick wil weinig zeggen over Ten Hag

Interim-coach Ralf Rangnick wil weinig kwijt over de mogelijke aanstelling van Erik ten Hag als nieuwe coach van Manchester United. De trainer van Ajax wordt al enige tijd met de Red Devils in verband gebracht.

"Het enige wat ik weet is dat de club met trainers heeft gesproken die topcoach zijn. En mochten ze met Erik ten Hag hebben gesproken, hij is ook een toptrainer. Verder wil er niets over kwijt", aldus Rangnick.

Ralf Rangnick

Feyenoord ongeschonden uit Conference League gekomen

Feyenoord is ongeschonden uit de strijd gekomen tegen Slavia Praag in de Conference League (3-3).

De club meldt dat alleen de al langer geblesseerden Lutsharel Geertruida, Justin Bijlow en Philippe Sandler er niet bij zijn. Van het drietal zit Geertruida wel in de buurt van een rentree.

Dat betekent dat trainer Arne Slot voldoende opties heeft voor de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo van komende zondag (16.45 uur).

Arne Slot

Schmidt: 'Tegen RKC misschien veranderingen doorvoeren'

Trainer Roger Schmidt zit eraan te denken om zondag voor het thuisduel met RKC Waalwijk (aftrap 14.30 uur) een aantal veranderingen door te voeren.

De trainer van PSV zegt het niet, maar uit zijn woorden valt op te maken dat hij spelers wil sparen richting de Conference League-return van komende donderdag tegen Leicester City in Eindhoven.

"Voor een paar spelers is het misschien goed om rust te krijgen en voor een aantal spelers is het juist goed om meer speelminuten te maken om in de juiste vorm te komen", legt Schmidt uit op de luchthaven in Engeland, vlak voor de terugreis naar Eindhoven. "Op zondag zullen we een aantal knopen doorhakken."

Schmidt vindt dat PSV naar aanleiding van de 0-0 bij Leicester City zichzelf een schouderklop mag geven. "De spelers hebben het goed gedaan. Uit deze wedstrijd kunnen we veel vertrouwen uit halen", vindt de Duitser.

Op hoede voor RKC

Ondanks de mogelijke wissels in zijn elftal is Schmidt op zijn voor de kracht van RKC. Een paar weken geleden verloren ze pas in de laatste minuut van Ajax, dus dat geeft aan dat ze kwaliteit hebben en dat we geconcentreerd zullen moeten zijn."

Roger Schmidt

Brama na 4,5 maand terug in selectie FC Twente

Wout Brama maakt zaterdag in het uitduel van FC Twente met NEC zijn rentree in de selectie van de Tukkers. De 35-jarige middenvelder was sinds eind november uitgeschakeld met een kuitblessure.

Tegen NEC beschikt trainer Ron Jans niet over de geschorste Ricky van Wolfswinkel. Zijn vervanger voorin is Manfred Ugalde. "Die jongen verdient een kans en die gaat hij krijgen", laat Jans weten op de website van de nummer vijf van de eredivisie.

Na alle onrust rond Oranjevrouwen komt potje tegen Cyprus als geroepen

Moeizaam. Wie de kwalificatie van de Oranjevrouwen voor het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023 moet omschrijven, komt op dat woord uit.

In Zeist maken ze zich klaar voor het volgende kwalificatieduel: vanavond tegen Cyprus.

Het eerste duel eindigde op Cyprus in een monsterzege voor Oranje, het werd 8-0. Klein bier dus, maar weer zo'n monsterzege zou een welkome oppepper zijn voor de ploeg van bondscoach Mark Parsons.

Henk Fraser en Utrecht er bijna uit

Henk Fraser moet de nieuwe trainer van FC Utrecht worden. De trainer en de club zijn er volgens het Algemeen Dagblad en VI bijna uit over een dienstverband.

Volgens FC Utrecht is het nog wachten op een definitief akkoord tussen beide partijen. Er moeten nog wat plooien worden gladgestreken, zoals bijvoorbeeld de rol van Fraser bij het Nederlands elftal.

De 55-jarige Fraser stond hoog op de verlanglijst in Utrecht. Hij heeft in de Domstad ook een verleden als speler, die tussen 1986 en 1988 voor de club uitkwam.

De assistent-bondscoach van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal vertrekt aan het einde van het seizoen bij Sparta, dat momenteel tegen degradatie uit de eredivisie strijdt.

Henk Fraser

Klopp: 'City belangrijk geweest voor onze ontwikkeling'

De voetbalwereld gaat er zondag eens goed voor zitten als titelkandidaten Manchester City en Liverpool elkaar treffen in de Premier League.

City heeft in de titelrace één punt voorsprong op de Reds en lijkt bij een overwinning een voorschot te nemen op de landstitel.

Zowel City als Liverpool maakt de voorbije jaren een ijzersterke indruk. Volgens Liverpool-trainer Klopper maken de club elkaar beter. "Als club helpt het enorm als je een sterke rivaal heb, vooral op de lange termijn", zegt de coach.

"Kijk naar de rivaliteit die Nadal en Federer hebben gehad. Zo zit sport in elkaar. Ik wil niet zeggen dat ik zo blij ben dat City zo goed is, maar het is voor onze ontwikkeling niet slecht geweest."

'Pep beste coach ter wereld'

Klopp had ook nog een compliment voor zijn collegatrainer van City. "Pep is de beste trainer in de wereld en daar zijn we het allemaal over eens. Als iemand aan hem twijfelt, heb ik geen idee waar dat vandaan zou kunnen komen."

Liverpool-coach Klopp: 'Guardiola beste manager ter wereld'

Volledig programma in de eerste divisie

Een volle bak vanavond in de Keuken Kampioen Divisie, waarbij alle twintig clubs in actie komen.

Koploper FC Emmen krijgt aan De Oude Dijk te maken met Jong AZ. Nummer twee FC Volendam speelt de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

Programma 34ste speelronde (20.00 uur)

MVV - Jong FC Utrecht
NAC Breda - VVV-Venlo
Roda JC - Jong Ajax
FC Volendam - De Graafschap
FC Emmen - Jong AZ
FC Den Bosch - FC Dordrecht
FC Eindhoven - Almere City
ADO Den Haag - Helmond Sport
Excelsior - Telstar
TOP Oss - Jong PSV

Stand eerste divisie

1. FC Emmen 33-71 (55-23)
2. FC Volendam 33-65 (69-45)
3. Excelsior 33-62 (73-45)
4. FC Eindhoven 33-61 (61-37)
5. Roda JC 33-59 (66-39)
6. Jong Ajax 33-58 (72-55)

Vanaf 20.45 uur op NPO 3: Nederland-Cyprus

De Nederlandse Oranjevrouwen spelen vanavond de WK-kwalificatiewedstrijd tegen het bescheiden Cyprus.

Een overwinning is noodzakelijk voor de ploeg van bondscoach Alan Pearsons om in verliespunten niet verder achterop te raken bij concurrent IJsland.

Oranje leidt in groep met 11 punten uit 5 wedstrijden en staat 2 punten voor op IJsland, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

De voorbeschouwing van de wedstrijd tussen Nederland en Cyprus is omstreeks 20.20 uur en is te zien via NOS.nl, de NOS-app en op televisie via NPO 3.

Vitesse-Heerenveen vervroegd

Een huishoudelijke mededeling.

De aftrap van de competitiewedstrijd tussen Vitesse en sc Heerenveen op zondag 8 mei is vervroegd van 16.45 naar 14.30 uur.

Doordat de Arnhemmers rondom dit speelweekend geen Europese verplichtingen meer hebben, kan deze wedstrijd eerder op de dag aanvangen, zo meldt de KNVB.

Maximilian Wittek en Eli Dasa

Zege Bayern bij Freiburg blijft staan, ondanks twaalf spelers op veld

De uitslag van de Bundesliga-wedstrijd tussen SC Freiburg en Bayern München blijft ook na protest van de thuisclub staan.

Bayern won zaterdag in Freiburg met 4-1, maar stond in de slotfase even met twaalf spelers in het veld. De thuisploeg diende daarom een protest in, maar dat werd door de tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond DFB van tafel geveegd.

Volgens de tuchtcommissie was Bayern niet verantwoordelijk voor de gemaakte fout en is er daarom geen reden om de overwinning om te zetten in een reglementaire nederlaag. Volgens de commissie was de fout te wijten aan scheidsrechter Christian Dingert en zijn team.

'Ten Hag wil volledige zeggenschap in transferbeleid United'

De overgang van Erik ten Hag naar Manchester United krijgt steeds meer vorm.

Volgens de bekende voetbaltransferspecialist Fabrizio Romano heeft de trainer aan het bestuur van United laten weten volledige zeggenschap in het transferbeleid te willen hebben.

"Ten Hag vindt dit van doorslaggevend belang om Manchester United weer te kunnen opbouwen. Nieuwe spelers moeten perfect passen bij zijn ideeën en het project dat hij bij de club voor ogen heeft", aldus Romano.

'Bayern mengt zich nadrukkelijk in strijd om Mazraoui'

Er wordt stevig getrokken aan de transfervrije Noussair Mazraoui.

De rechtervleugelspeler van Ajax wordt in verband gebracht met Barcelona, maar nu lijkt Bayern München nadrukkelijk in de markt.

Volgens het doorgaans goed ingevoerde Sport1 uit Duitsland zou Mazraoui een bruto jaarsalaris van 10 miljoen euro kunnen gaan verdienen. Dat bedrag zou hoger liggen dan wat Barcelona de Marokkaan heeft geboden.

Bayern München hengelt naar verluidt ook nog steeds naar Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch, die in Amsterdam nog een contract tot medio 2023 heeft.

Teleurstelling bij Feyenoord na 3-3

In tegenstelling tot PSV is het gevoel bij Feyenoord juist teleurstellend na de 3-3 tegen Slavia Praag, dat in De Kuip in blessuretijd de gelijkmaker produceerde.

De Rotterdammers halen wel vertrouwen uit het feit dat een 1-2 achterstand werd omgezet in een 3-2 voorsprong.

Bekijk hieronder de reacties van Arne Slot en Jens Toornstra na het duel met Slavia Praag:

PSV gematigd positief na gelijkspel bij Leicester

PSV en Feyenoord zijn na hun eerste kwarfinaleduel nog volop in de race om de halve finales van de Conference League te bereiken.

Op bezoek bij Leicester City speelde PSV met 0-0 gelijk. Dat resultaat is aan Eindhovense kant gematigd positief ontvangen, met de wetenschap dat er een nog een thuiswedstrijd in een uitverkocht Philips Stadion op komst is.

Bekijk hieronder de reacties van Roger Schmidt en Noni Madueke:

Nominatie voor Mauro Junior

Het optreden van PSV-linksback Mauro Junior in het King Power Stadium kon de UEFA donderdagavond wel bekoren.

De Braziliaan is samen met Dimitri Payet (Olympique Marseille), Yira Sor (Slavia Praag) en Ulrik Saltnes (Bodø/Glimt) genomineerd als Speler van de Week in de Conference League.

Programma en stand eredivisie

De eredivisie opent vanavond in Deventer haar deuren voor de 29ste speelronde.

Van de topclubs komt Ajax op zaterdag als eerste in actie, PSV en Feyenoord volgen op zondag.

Welkom!

Het is weer tijd voor onze wekelijkse dosis vooruitblikken op het nationale en internationale voetbalweekend.

Go Ahead Eagles en Willem II openen vanavond in Deventer de 29ste speelronde.

In de Premier League wordt er dit weekend reikhalzend uitgekeken naar de confrontatie tussen Manchester City en Liverpool. Het duel kan wellicht doorslaggevend worden in de titelrace.