Teleurstelling bij Feyenoord

Veerkrachtig Feyenoord ziet Slavia Praag in blessuretijd toch langszij komen: 3-3

Feyenoord en Slavia Praag ontlopen elkaar maar weinig, zo bleek maar weer eens tijdens het derde onderlinge treffen in de Conference League. De eerste kwartfinale in de Kuip eindigde in 3-3. Ibrahim Traoré maakte namens de Tsjechen diep in blessuretijd de gelijkmaker. Volgende week valt de beslissing.

In de groepsfase stonden beide teams ook al tegenover elkaar. Toen wonnen de Rotterdammers thuis met 2-1 en werd het in Praag 2-2 door toedoen van Cyriel Dessers. Zijn doelpunt in blessuretijd betekende destijds plaatsing voor de knock-outfase.

Basisplaats Linssen

In plaats van Dessers stond vanavond Bryan Linssen enigszins verrassend aan de aftrap. Trainer Arne Slot had het plan opgevat om met zijn ploeg Slavia Praag meteen fanatiek af te jagen en zag daarin een belangrijke rol weggelegd voor Linssen.

Een andere aanvaller, Luis Sinisterra, eiste in de beginfase echter de hoofdrol op. De Colombiaanse steunpilaar dribbelde na tien minuten gevaarlijk richting het Tsjechische doel en verraste doelman Ondrej Kolar met een verdekt schot in de korte hoek: 1-0.

Een droomstart voor de Rotterdammers, die later een vervolg had kunnen krijgen bij kansen voor Orkun Kökcü, Tyrell Malacia en Sinisterra. Vooral Kökcü had pech met zijn schot, dat via de onderkant van de lat terug het veld in stuiterde.

Slavia Praag verstopte zich niet en kreeg ook enkele mogelijkheden voor rust. Eén daarvan, vlak voor de pauze, deed de Kuip voor even zwijgen. Aanvoerder Peter Olayinka scoorde uit een klutssituatie, al leek er in aanloop naar de goal sprake te zijn geweest van buitenspel. Zonder VAR kon de situatie echter niet nader bestudeerd worden.

Na het rustsignaal van de uitgefloten Turkse arbiter Halil Umut Meler liepen de gemoederen rondom de middencirkel even hoog op, waarbij assistent-trainer Marino Pusic rood kreeg. Geel was er voor Feyenoord-keeper Ofir Marciano en Olayinka.

Marino Pusic (uiterst rechts) laat zich gelden bij een opstootje

Vroeg in de tweede helft tilde Guus Til vanuit de draai de stand bijna naar 2-1. Zijn van richting veranderde poging kon ternauwernood door Kolar onschadelijk worden gemaakt, maar het fanatieke thuispubliek roerde zich weer en hoopte op een nieuwe voorsprong.

Zij kwamen van een koude kermis thuis, want halverwege de tweede helft tikte Yira Sor de bal van dichtbij binnen, nadat hij even daarvoor nog een enorme kans om zeep had geholpen.

Dessers belangrijk

Vlak voor de 1-2 waren Dessers en Jens Toornstra in de ploeg gekomen. De Belgische spits had ruim een kwartier voor tijd een aandeel in de gelijkmaker. Zijn voorzet werd door de mee opgekomen Marcos Senesi met de buik tegen de touwen gewerkt.

Feyenoord wilde meer, maar kwam goed weg bij een kopkans voor Olayinka. Met een rake vrije trap, na een fout van Kolar, leek Kökcü de Rotterdammers alsnog een prima uitgangspositie voor de return te bezorgen. De late gelijkmaker van Traoré gooide roet in het eten.

"Uit een standaardsituatie, zo vlak voor tijd, dat voelt als weggeven", reageerde Slot na afloop. "We moeten eerlijk zijn: 3-3 is geen fantastische uitgangspositie. Het betekent dat wij daar moeten winnen."

Bekijk hieronder de reacties van Arne Slot en Jens Toornstra.