NOS Voetbal

Toen toeschouwer, nu coach: Slot hoopt op 'magische' Feyenoord-sfeer als in 2002

Slot denkt terug aan 2002: 'Kwartfinale-sfeer in de Kuip van andere orde'

In maart 2002 was Arne Slot een van de 50.000 toeschouwers in de Kuip, toen Feyenoord het opnam tegen PSV in de kwartfinales van de UEFA Cup. Hij was nog speler van PEC Zwolle, waarmee hij later dat seizoen zou promoveren naar de eredivisie. Donderdagavond staat Slot langs de lijn, als coach, voor de eerste Europese kwartfinale van de Rotterdamse club in twintig jaar.

"Ik was er gewoon als liefhebber, als iemand die het leuk vindt om bijzondere wedstrijden te bezoeken. Het is namelijk niet zo dat ik jarenlang in een Feyenoord-pyjama heb geslapen", vertelt Slot over die memorabele avond in 2002. "Bij de finale was ik er trouwens ook. Een sponsor van PEC nodigde me na ons kampioenschap uit om daarbij aanwezig te zijn."

Slot vloog naar Praag

Als het aan Slot ligt, wordt het treffen met Slavia Praag donderdag in de Conference League net zo gedenkwaardig als de Europese avonden van 2002. "Voor mij is het vooral bijzonder omdat het mijn eerste Europese kwartfinale als trainer is. Ook voor de meeste spelers is het hun eerste kwartfinale. Dan lijkt het me vrij logisch dat we er zin in hebben."

Bekijk hieronder een samenvatting van Feyenoord-PSV in maart 2002. In de returnwedstrijd in de kwartfinales van de UEFA Cup trokken de Rotterdammers na penalty's aan het langste eind.

Nederlandse kwartfinale in Europa: Feyenoord knikkert PSV uit UEFA Cup

Feyenoord heeft donderdag de beschikking over een vrijwel volledig fitte selectie. De Rotterdammers troffen Slavia Praag afgelopen najaar ook in de groepsfase van de Conference League. In Tsjechië speelden beide clubs gelijk (2-2), in de Kuip won Feyenoord (2-1).

Hoewel de aankomende tegenstander dus weinig geheimen kent, vloog Slot afgelopen weekend naar Praag om Slavia nog eens 'in het echt' te bekijken. "Ik had de mogelijkheid om er naartoe te gaan, omdat we zondag vrij waren. Dat deed ik ook omdat het zo'n belangrijke wedstrijd is en omdat zij een aantal andere spelers hebben dan bij onze vorige ontmoeting."

'Compleet over de top'

Als het aan de coach van Feyenoord ligt, wordt Slavia donderdagavond geconfronteerd met een "magische sfeer". Slot: "Ik hoorde de trainer van de tegenstander zeggen dat hij de vorige keer zo onder de indruk was van de sfeer in de Kuip. Ik hoop dat hij na de wedstrijd zegt: 'Dat was nog maar de groepsfasesfeer. In de kwartfinales is het helemaal compleet over de top.'"

Volgens Slot leeft immers niet alleen bij de technische staf en de spelersgroep, maar ook bij de Feyenoord-supporters het gevoel dat er een speciale wedstrijd te wachten staat. "En hoe verder we komen, hoe meer bijzonder het wordt. Als we de halve finales halen, is dat - net als bij deze kwartfinale - ook weer voor het eerst in twintig jaar."

Slot: "Ook in breder perspectief is dit speciaal. We moesten afgelopen zomer bezuinigen, we hebben veel spelers moeten laten gaan. Als je dan negen maanden later in de kwartfinale van een Europees toernooi staat, is dat een enorm compliment naar de spelersgroep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl