Feyenoord-aanvoerder Jens Toornstra (midden) heeft schik na de 1-0
NOS Voetbal

Feyenoord op het gemak langs Partizan in verplicht Europees nummer

Feyenoord heeft zich zoals verwacht op het gemak geplaatst voor de kwartfinales van de Conference League. Na de 5-2 uitzege van een week geleden, waren de Rotterdammers ook in de eigen Kuip te sterk voor Partizan Belgrado: 3-1.

Zonder trainer Arne Slot op de bank en vertrouwde kracht Gernot Trauner in het centrum van de defensie - beiden waren positief getest op het coronavirus - duurde het even voordat Feyenoord op gang kwam in het 'verplichte nummer'. Want dat was het, ook volgens de statistieken: 575 eerder was een club na een Europese uitzege met minstens drie doelpunten verschil aan het thuisduel begonnen en nooit leidde dat tot uitschakeling.

Het eerste vuurwerk liet een dik halfuur op zich wachten. Guus Til schoot op de paal, waarna Cyriel Dessers in de rebound toesloeg. Volgens de Engelse scheidsrechter Anthony Taylor deed de spits dat echter in buitenspelpositie en een VAR om de leidsman te corrigeren ontbreekt in het derde Europese clubtoernooi.

Rug Dessers

Op slag van rust zat het de Rotterdammers wel mee. Een vrije trap van Jens Toornstra werd per ongeluk door Dessers met de rug getoucheerd, waarna Partizan-doelman Nemanja Stevanovic alleen nog maar machteloos kon toekijken hoe de bal in het Servische doel zeilde (1-0).

In de tweede helft liet Luis Sinisterra zich als eerste gelden. Stevanovic pareerde het schot van Colombiaan, zoals Feyenoord-doelman Ofir Marciano - de vervanger van de voor de rest van het seizoen uitgeschakelde Justin Bijlow - een antwoord had op het schot van Ricardo Gomes.

Reiss Nelson schuift de 2-0 binnen

Vlak voor zijn op handen zijnde wissel verdubbelde Reiss Nelson in de 59ste minuut de marge. Til zette op rechts goed door en bediende de Engelse huurling op maat (2-0).

Een minuut later hadden de gasten de aansluitingstreffer alweer te pakken. Ricardo Gomes kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten en de topschutter bedacht zich geen moment (2-1). Voor de Kaapverdiaan al zijn 28ste goal dit seizoen in zijn 42ste wedstrijd.

Partizan kreeg prompt even de geest. Marciano redde bij een volgend schot van Ricardo en zag een kopbal van Lazar Markovic via een stuit over het doel gaan.

Vlammend slotakkoord

De wissels die gelegenheidscoach John de Wolf in het laatste halfuur doorvoerde, waren met het oog op de competitietopper tegen Ajax van komende zondag meer dan logisch, maar ze kwamen de wedstrijd niet ten goede. Die dreigde langzaam dood te bloeden, maar invaller Bryan Linssen had in de slotminuut nog een vlammend slotakkoord in huis (3-1).

Feyenoord boekte zijn tiende Europese zege van het seizoen en kwam daarmee naast de Nederlandse recordhouders AZ (seizoen 2004/2005 in de UEFA Cup) en Ajax (2018/2019 in de Champions League).

Toornstra: 'Leuk om je te meten met clubs in Europa'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl