Yukinari Sugawara

Deceptie AZ in Conference League: uitschakeling na 2-2 tegen Bodø/Glimt

AZ is er in eigen huis niet in geslaagd zich in de achtste finales van de Conference League te ontdoen van FK Bodø/Glimt. Na de onfortuinlijke 2-1 nederlaag van een week geleden in Noorwegen, eindigde de return in Alkmaar ondanks twee keer een voorsprong in 2-2, een score die pas na een verlenging op het bord verscheen.

Er moest vanwege de nipte nederlaag van een week geleden - na een onterechte strafschop in de extra tijd - sowieso gescoord worden door AZ. Alle reden voor trainer Pascal Jansen om met Sam Beukema te beginnen, de kopsterke centrumverdediger die van pas zou kunnen komen bij aanvallende spelhervattingen. Die keuze ging ten koste van Pantelis Hatzidiakos.

Met de eveneens in de basis teruggekeerde Jordy Clasie begon AZ behoedzaam tegen de Noren, die geen concessies deden aan de speelstijl die ze gewend zijn en volop druk zetten op de tegenstander. De thuisploeg slaagde daar in de openingsfase al een paar keer onderuit te voetballen en was bij de eerste hoekschop van de wedstrijd dicht bij de 1-0. Met Beukema als bliksemafleider kopte Dani de Wit over.

Lastige hoek

De verdiende 1-0 kwam er na een dik kwartier alsnog. Bruno Martins Indi stuurde Vangelis Pavlidis de diepte in, die was precies op tijd vertrokken om niet buitenspel te staan. De Griek was ook net even eerder bij de bal dan de uitgelopen Bodø/Glimt-doelman Nikita Haikin, maar leek zich in een lastige hoek gemanoeuvreerd te hebben. Hij rondde desalniettemin beheerst af.

De 1-0 van Vangelis Pavlidis in de maak

Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong en weer stond Martins Indi aan de basis van de goal. Eerst zag de 34-voudig international Runar Espejord over het hoofd en toen hij na diens lobje redding wilde brengen voor het lege doel, kwam de bal voor de voeten van Amahl Pellegrino, die wel raad wist met de buitenkans (1-1).

Maar AZ, dat dit seizoen z'n vier Europese thuisduels allemaal had gewonnen, liet zich niet uit het lood slaan. Na een combinatie uit het boekje over de flank bracht rechtsback Aslak Witry de bal laag voor het doel, waar Pavlidis met een intikker zijn tweede van de avond maakte en de totaalstand weer in evenwicht bracht (3-3).

Beducht

Na rust startte AZ - kennelijk toch beducht voor een volgende gelijkmaker - wat meer met de handrem erop. Veel meer dan een afzwaaier van Jesper Karlsson leverde daardoor het derde kwart van de wedstrijd niet op. Bij een volgende poging ontbeerde de Zweed het nodige geluk: hij trof met een ferme knal de kruising.

Jesper Karlsson

Met Zakaria Aboukhlal, die dit seizoen al vijf keer als invaller scoorde, voor doelpuntenmaker Pavlidis hoopte Jansen in het laatste kwartier van de reguliere speeltijd dan toch de beslissing af te dwingen. Even later maakte ook voormalig Bodø/Glimt-speler Hakon Evjen zijn opwachting. Hij loste Clasie af.

Halve schampbal

De wisselingen konden een verlenging niet voorkomen. Ook omdat Karlsson te gehaast schoot na slecht uitverdedigen bij de kampioen van Noorwegen, die al aan zijn achttiende Europese wedstrijd van dit seizoen bezig was - meer dan welke club dan ook.

De toegift bracht aanvankelijk meer spanning dan doelrijpe kansen. Pas aan het eind van de eerste verlenging wist AZ gevaarlijk worden. De invallers Kamal Sowah en Evjen kwamen echter niet aan afronden toe, terwijl de inzet van Aboukhlal door Chaikin onschadelijk werd gemaakt. De rekening volgde kort daarop, toen Hugo Vetlesen de vrijgelaten Alfons Sampsted vond, die met een halve schampbal Peter Vindahl-Jensen passeerde: 2-2.

In de tweede helft van de verlenging nam Aboukhlal nog een keer het Noorse doel onder vuur, aanvoerder Owen Wijndal probeerde het nog een keer uit de draai en Martins Indi kopte in de slotminuut in kansrijke positie naast, maar de verlossende Alkmaarse treffer - voor in ieder geval nog een strafschoppenserie - bleef uit.

Martins Indi: 'Het mocht niet zo zijn'