liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Doden en gewonden bij beschietingen Charkov' • Rusland ontkent burgerexecuties

liveblog gesloten

Verwoesting binnenkant theater Marioepol in beeld

Beelden van persbureau Reuters tonen de vernietiging aan de binnenkant van het theater in Marioepol. Volgens lokale autoriteiten gebeurde dit door een Russische luchtaanval op 16 maart. Destijds schuilden honderden mensen in het gebouw.

Theater in Marioepol ook van binnen verwoest

Hoe bewijs je dat de gruwelijkheden in Boetsja oorlogsmisdaden zijn?

De vondst van tientallen lijken op de straten van de Oekraïense plaats Boetsja leidt wereldwijd tot geschokte reacties. Het lijkt erop dat terugtrekkende Russische soldaten uit frustratie en wraak willekeurige burgers dood hebben geschoten.

De Oekraïense buitenlandminister spreekt van een "opzettelijke massaslachting" door de Russen. Maar om in de rechtszaal te kunnen bewijzen dat het om oorlogsmisdaden gaat, moeten een paar belangrijke vragen worden beantwoord. Onderzoekers zijn daar nu al mee bezig.

Rusland roept Veiligheidsraad bijeen om Oekraïense 'provocatie' te bespreken

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is door Rusland verzocht om morgen bijeen te komen om te spreken over wat het land een "provocatie door Oekraïense radicalen" in de stad Boetsja noemt.

Oekraïne beschuldigt Russische troepen van het doden van burgers in deze voorstad van Kiev. Gruwelijke beelden van straten die vol liggen met lichamen van dode burgers zijn de wereld overgegaan.

Paus condoleert journalisten met verlies collega's

Paus Franciscus heeft vandaag gezegd dat hij hoopt dat de omgekomen journalisten in Oekraïne door God beloond worden. Dat deed hij tijdens de terugreis van een bezoek aan Malta. Zeker zes journalisten zij tot nu toe omgekomen in Oekraïne.

Onderweg terug naar Rome condoleerde de paus journalisten in het vliegtuig met het verlies van hun collega's. "Laten we niet vergeten dat ze moedig waren. Ik bid voor hen", zei de paus, meldt persbureau Reuters.

Paus Francis beantwoord vragen van journalisten in het vliegtuig naar Rome

Paus Franciscus herhaalde tijdens de vlucht dat hij klaar is om een reis naar de Oekraïense hoofdstad Kiev te maken, maar voegde eraan toe dat de mogelijkheden nog bekeken worden.

Journalisten vertelden vorige maand over het gevaarlijke werk in het Oekraïense oorlogsgebied:

'Bijna 2700 Oekraïners geëvacueerd uit ooglogsgebied'

Vicepremier Iryna Vereshchuk van Oekraïne zegt dat 2694 mensen zijn geëvacueerd uit ooglogsgebieden in Marioepol en de regio Loegansk.

Ook zegt ze dat haar land gesprekken voert met Rusland over het toelaten van Rode Kruis-bussen in Marioepol, dat zwaar onder vuur ligt. De bussen worden gebruikt om inwoners naar veilige gebieden te brengen.

Al meerdere dagen probeert het Rode Kruis grote groepen mensen uit de stad te evacueren en hulpgoederen de stad in te krijgen. Gisteren lukte dat opnieuw niet.

Gouverneur: zeven doden en tientallen gewonden bij beschietingen Charkov

Bij Russische beschietingen in de stad Charkov zijn zeven doden gevallen, zegt de gouverneur van de regio. 34 mensen zijn gewond geraakt, onder wie drie kinderen.

De beweringen van de regionale autoriteiten konden niet worden geverifieerd. Eerder sprak de gouverneur op Telegram van 23 slachtoffers.

In Charkov woonden voor de Russische invasie 1,4 miljoen mensen, maar inmiddels zijn honderdduizenden van hen gevlucht.

Inwoners Boetsja: 'Ineens begonnen ze te schieten'

Lijken op straat, ooggetuigenverslagen over beschietingen van burgers: zelden waren verhalen en beelden van Russische aanvallen op Oekraïense steden zo gruwelijk als in Boetsja. Een journalist van persbureau AP sprak vandaag met ooggetuigen.

Inwoners over het drama in de straten van Boetsja: 'Ineens begonnen ze te schieten'

Rusland bevestigt raketaanvallen bij Kiev en Mykolajiv

Rusland heeft vandaag bevestigd dat het raketaanvallen heeft uitgevoerd in de regio's Kiev en Mykolajiv. Bij de raketaanvallen is een controlecentrum vernietigd op de luchtmachtbasis in Vasylkiv, meldt het Russische ministerie van Defensie. Ook zouden de Russen brandstofdepots in de zuidelijke Oekraïense regio Mykolajiv en in de Rivne-regio in het noordwesten met raketten hebben bestookt. Eerder maakte de burgemeester van Mykolajiv melding van meerdere raketaanvallen.

Nederlandse oorlogsverslaggever uit Oekraïne gezet

De Nederlandse oorlogsverslaggever Robert Dulmers is aangehouden in Oekraïne en het land uitgezet. Dat schrijft het Nederlands Dagblad. Voor die krant deed Dulmers sinds eind februari verslag van de oorlog.

De 56-jarige Dulmers had vandaag opnames gemaakt van een raketaanval op de havenstad Odessa, waar hij woont. Nadat hij de beelden op sociale media had geplaatst, kreeg de journalist naar eigen zeggen "berichten dat ik staatsgeheimen had geopenbaard".

Massagraf gevonden in Boetsja

Meer dan 300 burgers zijn volgens burgemeester Anatoli Fedoroek om het leven gebracht in Boetsja, een voorstad van Kiev. Lokale autoriteiten melden dat er 57 lichamen werden gevonden in een haastig gegraven greppel achter een kerk.

Massagraf aangetroffen in Boetsja

'Doden en gewonden bij beschietingen Charkov'

Russische troepen hebben vandaag de stad Charkov onder vuur genomen, stelt de gouverneur van de regio. Volgens hem zijn er doden en gewonden gevallen bij de artilleriebeschietingen.

Op Telegram spreekt de gouverneur van 23 slachtoffers "inclusief kinderen", maar het is onbekend hoeveel mensen er zijn gedood of verwond. De beweringen van de regionale autoriteiten konden niet worden geverifieerd.

Charkov is na Kiev de grootste stad van het land. Honderdduizenden inwoners zijn sinds de oorlog gevlucht uit de oostelijke stad. Als gevolg van Russische aanvallen is er grote schade aan de infrastructuur:

Westen komt met meer sancties, zegt Duitse bondskanslier

Het Westen zal het de komende dagen eens worden over extra sancties tegen Rusland, zegt de Duitse bondskanselier Scholz. In een verklaring aan journalisten veroordeelde hij de veronderstelde moordpartij door Russische militairen in Boetsja.

"Poetin en zijn aanhangers zullen de consequenties voelen", zei Scholz. De details van de nieuwe strafmaatregelen zijn niet bekendgemaakt.

Ook de Britse premier Johnson kondigde nieuwe sancties aan tegen het Kremlin. "Ik zal er alles aan doen om de Russische oorlogsmachine uit te hongeren", zei hij in een verklaring.

'Russische soldaten stelen, verkrachten en moorden'

In zeker drie Oekraïense regio's hebben Russische militairen eind februari en begin maart waarschijnlijk oorlogsmisdaden gepleegd, meldt Human Rights Watch (HRW). De organisatie baseert zich op interviews met slachtoffers en ooggetuigen.

Het gaat om een zaak van herhaaldelijke verkrachting en standrechtelijke executies. Een van die veronderstelde executies was bij de plaats Boetsja op 4 maart. Dit weekend heeft Oekraïne Rusland beschuldigd van het doden van zeker 300 burgers in Boetsja.

Volgens HRW zijn bij de twee executies van een maand geleden in totaal zeven mensen gedood door Russische militairen. Verder spreken veel ondervraagde Oekraïense burgers van diefstal door de invasiemacht, meldt de mensenrechtenorganisatie. Directeur Hugh Williamson spreekt van "onbeschrijfelijke en doelbewuste wreedheid en geweld" tegen burgers. Rusland heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.

Raketinslagen, kogelgaten en puin in pretpark Charkov

Kraters, kogelgaten en verwoeste attracties zijn het bewijs van oorlog in het nu stille Gorky Park, een plek die ooit werd gevuld met kindergelach. De Oekraïense president Zelensky zei zaterdag dat Russische troepen waren opgetrokken naar Charkov.

Raketinslagen, kogelgaten en puin in pretpark Charkov

Oekraïne: 410 lichamen gevonden in plaatsen bij Kiev

In dorpen en steden rond Kiev zijn 410 lichamen gevonden, melden Oekraïense onderzoekers van oorlogsmisdaden. De openbaar aanklager zegt op tv dat 140 van de lichamen zijn onderzocht.

Het gaat mogelijk om burgerslachtoffers, maar dat wordt niet bevestigd in bericht van persbureau Reuters. Ook onduidelijk is hoeveel van de lichamen zijn aangetroffen in Boetsja. Volgens de burgemeester van die plaats hebben Russische militairen zeker 300 burgers gedood.

Het Russische leger heeft zich naar eigen zeggen volledig teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne. Het strijdtoneel is nu verplaatst naar de oostelijke regio Donbas. De autoriteiten daar melden zeer zware artilleriebeschietingen en bombardementen.

Correspondent over Boetsja: 'Dit zagen we niet eerder deze oorlog'

Het veronderstelde bloedbad in Boetsja is uitzonderlijk, vertelt correspondent David Jan Godfroid vanuit Kiev.

"Burgerslachtoffers zijn altijd verschrikkelijk, maar dat er sprake zou zijn van het doelbewust en van dichtbij vermoorden van een groot aantal burgers, dat hebben we nog niet eerder gezien deze oorlog. Als daar sprake van is, want het is nog niet onafhankelijk vastgesteld. Het gebied rondom Boetsja is nu afgesloten.

De beelden zijn ook heftiger dan wat we tot nu toe hebben gezien. Dat komt doordat uit plekken als het belegerde Marioepol vooral zelfgemaakte beelden komen, terwijl er nu professionele tv-ploegen van grote internationale media hebben gefilmd."

Rusland ontkent doden van burgers in Boetsja

Rusland ontkent de beschuldigingen van Oekraïne dat hun troepen zeker 300 burgers hebben gedood in Boetjsa. Alle Russische militairen hebben op 30 maart de stad in het noorden al verlaten, stelt het ministerie van Defensie in een verklaring.

Volgens het ministerie zijn alle gepubliceerde beelden van de veronderstelde moordpartij "een provocatie" door Oekraïne. Op foto's en video's is te zien dat er lijken in de straten van Boetsja liggen. Sommige doden waren vastgebonden.

Zelensky over drama Boetsja: 'Dit is genocide'

De Oekraïense president Zelensky beschuldigt Rusland van het plegen van genocide. De directe aanleiding daarvoor zijn de berichten over het drama in de stad Boetsja. Volgens de burgemeester van deze stad hebben Russische troepen zeker 300 burgers gedood.

"Inderdaad, dit is genocide - het elimineren van een natie met zijn volk", zegt Zelensky tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS News. De president noemt het onvoorstelbaar dat dit gebeurt in "het Europa van de 21ste eeuw".

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken vergelijkt de daden van het Russische leger met die van terreurgroep Islamitische Staat.

Oekraïne: stad bij kerncentrale Tsjernobyl ingenomen

De luchtmacht van Oekraïne zegt dat troepen de stad naast kerncentrale Tsjernobyl hebben heroverd op de Russen. Het gaat om de spookstad Pripjat, waar werknemers van de voormalige energiecentrale vroeger woonden.

Rusland stelde vandaag dat het al zijn militairen uit het noorden van Oekraïne heeft teruggetrokken, ook uit de omgeving van de kerncentrale. Enkele dagen geleden sprak Oekraïne die berichten nog tegen, maar nu lijken hun strijdkrachten het gebied weer te controleren.

Een Oekraïense soldaat poseert hier met zijn nationale vlag, met op de achtergrond de voormalige kerncentrale:

Een Oekraïense soldaat poseert met de vlag voor de uitgeschakelde kerncentrale

Begin maart waren er nog grote zorgen over de situatie in de energiecentrale. De stroomkabels van het complex waren volgens de Oekraïense autoriteiten beschadigd geraakt bij de Russische aanval. De koelsystemen dreigden uit te vallen en reparaties zouden niet mogelijk zijn geweest. Het is onduidelijk hoe de situatie nu is in de kerncentrale.

De kerncentrale van Tsjernobyl is al jaren niet meer operationeel. In 1986 vond er de grootste kernramp uit de geschiedenis plaats. Zo'n 200 mensen werken nog altijd aan het ontmantelen van de uitgeschakelde reactoren.

Kabinet stopt niet direct met importeren van Russisch gas

Het kabinet blijft erbij dat Nederland niet onmiddellijk met de import van Russisch gas moet stoppen. Gisteren maakte Litouwen als eerste land in de EU bekend dat het stopt met de toelevering van gas uit Rusland. President Nausèda riep de rest van de EU op dat voorbeeld te volgen.

In tv-programma Buitenhof noemde minister Jetten voor Klimaat en Energie het Litouwse besluit een "heel belangrijk signaal". Hij zei dat het kabinet met allerlei maatregelen bezig is om ook in Nederland de afhankelijkheid van het Russische gas snel af te bouwen en dat ons land dat ook relatief snel kan doen, omdat maar 15 procent van ons gas uit Rusland komt.

Maar de minister wees er ook op dat bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Hongarije voor hun energievoorziening voor een veel groter deel zijn aangewezen op Russisch gas. Volgens Jetten is het de kracht van Europa dat de EU steeds als één blok sancties heeft afgekondigd: "Wat mij betreft is elke vorm van sancties bespreekbaar om de agressie van Poetin te stoppen, maar als we echt willen stoppen met Russische gasimport, dan moeten we dat doen samen met de Europese landen die die grotere afhankelijkheid hebben."

Schade aan grootste vrachttoestel ter wereld duidelijk: 'Er is niets van over'

De Mriya was het grootste vrachttoestel ter wereld. Het vliegtuig was 84 meter lang, had een spanwijdte van 88 meter, en kon meer dan 250.000 kilo aan vracht meenemen.

Maar de Antonov-225, bijnaam Mriya (Droom), is niet meer. Het reusachtige toestel is bij de Russische aanval op thuishaven Hostomel verwoest. Russische troepen zijn niet meer aanwezig in de omgeving, daardoor kon luchtvaartpersoneel de schade nu eindelijk opnemen:

Luchtvaartpersoneel neemt de schade op: grootste vliegtuig ter wereld is onherstelbaar verwoest

Ook gemeente Amersfoort geeft vluchtelingen geld

In navolging van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat de gemeente Amersfoort leefgeld betalen aan Oekraïense vluchtelingen. Een regeling van het Rijk die leefgeld garandeert is nog niet klaar, daarom besluiten steeds meer gemeenten zelf leefgeld te geven aan vluchtelingen.

Amersfoort geeft de vluchtelingen eenmalig een bedrag van 150 euro dat op een prepaidkaart wordt gezet. Daarmee kunnen vluchtelingen betalen in winkels en geld opnemen bij pinautomaten.

Rusland voert aanval uit op olieraffinaderij bij Odessa

Rusland heeft volgens het Russische ministerie van Defensie raketaanvallen uitgevoerd op een olieraffinaderij en drie benzinedepots bij Odessa. De doelen werden volgens de Russen gebruikt om Oekraïense troepen bij Mykolajiv van benzine te voorzien.

De aanval op één benzinedepot wordt bevestigd door de burgemeester. Volgens hem is de situatie nu onder controle. Wel zijn onder meer huizen beschadigd, zegt hij. Odessa ligt aan de Zwarte Zee en is de belangrijkste thuisbasis voor de Oekraïense marine.

In de regio Poltava werd de olieraffinaderij van Krementsjoek zaterdag aangevallen. Die is volledig verwoest, meldden functionarissen.

Rook boven Odessa

Steeds meer duidelijk over gruwelijkheden in Boetsja

In Boetsja heeft zich een drama voorgedaan. Dat wordt steeds duidelijker. Gisteren verschenen er al beelden van vele doden op straat in de plaats ten noordwesten van Kiev. De slachtoffers dragen geen uniform, maar houden een boodschappentas vast of liggen naast een fiets.

Opnieuw evacuatiepoging Rode Kruis in Marioepol

Zondag wordt met hulp van het Rode Kruis opnieuw een poging gedaan om grote groepen mensen de zwaar beschadigde havenstad Marioepol uit te krijgen. Bussen zullen volgens de Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk proberen dicht bij de stad te komen.

Al meerdere dagen probeert het Rode Kruis grote groepen mensen uit de stad te evacueren en hulpgoederen de stad in te krijgen. Dat lukte gisteren opnieuw niet. Wel wisten 765 mensen met eigen vervoer de stad in Zaporizja te bereiken.

In totaal worden volgens Vereshchuk zeventien bussen gereedgemaakt om mensen uit Marioepol en de andere havenstad Berdjansk te evacueren.

Russen: 'Nog geen zicht op vredesakkoord'

Er is nog geen sprake van een naderend vredesakkoord, zegt de Russische onderhandelaar Vladimir Medinski. De Oekraïense en Russische onderhandelaars zijn nog niet tot een document gekomen dat de Oekraïense en Russische leiders Zelensky en Poetin zouden kunnen gebruiken in een eventuele ontmoeting.

Volgens Mendinsky blijft de positie van Rusland over de Krim en de Donbas ongewijzigd. Maandag gaan de onderhandelingen tussen de twee landen door.

Zwarte Zee nog altijd geblokkeerd door Russische schepen

De Russische marine blijft de Oekraïense kust bij de Zwarte Zee en de Zee van Azov blokkeren. Hierdoor is Oekraïense herbevoorrading via het water nog altijd niet mogelijk, melden Britse inlichtingendiensten.

Verder blijft Rusland volgens de inlichtingendiensten de capaciteit houden om militairen en militaire goederen aan land te krijgen voor een aanval. Volgens hen is dat echter niet waarschijnlijk vanwege de lange tijd die het Oekraïense leger heeft gehad om zich hierop voor te bereiden.

Ook waarschuwen de inlichtingendiensten voor de aanwezigheid van mijnen in de Zwarte Zee.

Rook boven Odessa

Zwarte rook stijgt op boven Odessa nadat er explosies waren te horen in de Oekraïense havenstad, vanochtend vroeg.

Rook boven Odessa

Zo ziet het verwoeste grootste vliegtuig van de wereld er nu uit

Het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov-225, werd vorige maand door Russische bombardementen verwoest. Nu de Russen zijn weggetrokken uit gebieden in de buurt van Kiev, kunnen fotografen het vliegveld van Hostomel bereiken, in de buurt van Kiev waar de restanten van het vliegtuig te zien zijn.

Een Oekraïense soldaat bij het verwoeste vliegtuig

Het vliegtuig was 84 meter lang, had een spanwijdte van 88 meter, en kon meer dan 250.000 kilo aan vracht meenemen. Zo zag het vliegtuig eruit:

De Antonov-225 landt bij Tel Aviv

Zo worden de Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Nederland

Meer dan 4 miljoen Oekraïners zijn op de vlucht voor de oorlog in hun land. Een deel is inmiddels aangekomen in Nederland. Maar waar moeten die vluchtelingen naartoe en hoe worden ze hier opgevangen? We zochten het uit.

Zo worden de Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Nederland

Explosie gehoord in Odessa

In de havenstad Odessa, in het zuiden van Oekraïne, is een reeks explosies gehoord. Getuigen zeggen dat er een rookpluim boven het centrum van de stad is te zien.

Zelensky: Rusland verlegt focus nu naar oosten en zuiden van Oekraïne

Rusland richt zich nu op het veroveren van het oosten en zuiden van Oekraïne. Dat zei de Oekraïense president Zelensky in een videotoespraak. "Wat is het doel van de Russische troepen? Ze willen de Donbas en het zuiden van Oekraïne innemen", zei hij. "Wat is ons doel? Onszelf verdedigen, onze vrijheid, ons land en ons volk."

In dat kader was Zelensky vol lof over de Oekraïense strijdkrachten die al weken de belegerde havenstad Marioepol verdedigen. Het verzet in de grotendeels verwoeste zuidelijke stad en andere Oekraïense steden heeft Kiev "onbetaalbare tijd" gegeven om zich te verdedigen en Rusland verder te verzwakken, vertelde Zelensky.

VK helpt bij verzamelen bewijs oorlogsmisdaden

De Britse regering reageert geschokt op de beelden van vermoorde burgers op straat in steden bij Kiev, zoals in Boetsja, aan de noordwestkant van de stad. "De berichten over Russische militairen die onschuldige burgers hebben aangevallen, zijn weerzinwekkend", schrijft minister Truss van Buitenlandse Zaken.

Truss schrijft dat het Verenigd Koninkrijk samen met andere landen en organisaties bewijs van mogelijke oorlogsmisdaden zal verzamelen, zodat dat gebruikt kan worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. "De verantwoordelijken zullen verantwoording moeten afleggen", schrijft ze.

Premier Johnson zegt dat hij afgelopen avond heeft gesproken met de Oekraïense president Zelensky. Hij heeft hem gefeliciteerd met het terugdringen van het Russische leger bij Kiev. Ook staat hij stil bij het grote leed dat Oekraïense burgers is aangedaan. Johnson laat weten de militaire, economische en diplomatieke steun aan Oekraïne uit te breiden en de sancties tegen Rusland op te voeren om de economische druk op "Poetins oorlogsmachine" te verhogen.

'Ruim 300 inwoners Boetsja gedood', ooggetuigen vertellen

Na de schokkende beelden die eerder vanuit de steden rondom Kiev naar buiten kwamen, volgen nu ook steeds meer ooggetuigenverslagen. Onder anderen journalisten van persbureau Reuters zijn in de voorstad Boetsja, waar eerder beelden vandaan kwamen van lichamen van vermoorde burgers op straat. Volgens burgemeester Fedoruk van Boetsja zijn meer dan 300 inwoners om het leven gebracht.

"Rotzakken", zegt de 66-jarige Vasili tegen Reuters over de Russische militairen die volgens hem de peetoom van zijn zoon hebben gedood. "We zaten twee weken in een kelder. Er was eten, maar geen licht en geen verwarming. We bewaarden ons water boven kaarsen om de ruimte op te warmen en sliepen met onze vilten laarzen aan."

Ook de 74-jarige Mariia Zhelezova vertelt over de ontberingen gedurende de Russische bezetting. Tot drie keer toe is ze aan de dood ontsnapt, zegt ze in tranen tegen Reuters. "De eerste keer ging ik de kamer uit en schoot er een kogel door het raam, zo het dressoir in. De tweede keer kreeg ik bijna rondvliegende glasscherven in mijn been. En de derde keer was tijdens een wandeling. Toen had ik niet gezien dat er iemand stond met een geweer. Toen gingen de kogels rakelings langs me heen. Eenmaal thuis kon ik niet meer praten."

Vrijwilligers bij een lichaam op straat in Boetsja

Welkom

Goedemorgen en welkom in een nieuw liveblog over de oorlog in Oekraïne. Volg hier de laatste ontwikkelingen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.