NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rusland roept Oekraïners Marioepol op zich over te geven • Anti-oorlogconcert in Berlijn

Liveblog gesloten
 • Zelensky gaat Tweede Kamer toespreken

  De Oekraïense president Zelensky spreekt binnenkort de Tweede Kamer toe via een videoverbinding, bevestigen bronnen aan De Telegraaf. Mogelijk gebeurt dat al komende week. Volgens de krant zal hij vermoedelijk oproepen om meer werk te maken van het bevriezen van banktegoeden van Russische oligarchen.

  Het idee is door de Oekraïense ambassadeur voorgelegd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die dit weekend bij Kamerleden heeft gepeild of er vraag naar is.

  Zelensky heeft sinds de inval van Rusland toespraken gehouden voor meerdere parlementen, waaronder dat van Duitsland, Groot-Brittannië, Israël en het Europees Parlement.

 • Russen demonstreren tegen Poetin in Den Haag: 'We kunnen niet meer aan zijlijn staan'

  De Rus Ilya woont al tien jaar in Nederland. Vandaag sprak hij zich bij een demonstratie in Den Haag fel uit tegen de acties van president Poetin, die hij een dictator noemt. Bang voor de risico's van zo'n protest is hij wel: zo vreest hij op korte termijn niet naar Rusland te kunnen gaan. Maar, vindt hij: "De tijd dat we alleen aan ons eigen lot konden denken is voorbij."

  "We protesteren hier vandaag zij aan zij tegen onze dictators in Belarus en Rusland", zegt Ilya:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zonder risico is het niet, maar Ilya staat op tegen Poetin: 'Kunnen niet meer aan de zijlijn staan'
 • Rusland roept Oekraïners in Marioepol op zich over te geven

  Het Russische ministerie van Defensie roept Oekraïense militairen in Marioepol op om hun wapens neer te leggen. Volgens de Russen voltrekt zich een "verschrikkelijke humanitaire ramp" in de Oekraïense havenstad, die te wijten is aan de Oekraïense "nationalisten". Zij plegen terreurdaden in de wijken die ze nog in handen hebben, schrijft het Russische staatspersbureau Tass.

  Als de Oekraïners de wapens neerleggen en zich dus overgeven, kunnen ze Marioepol veilig verlaten via humanitaire corridors naar het oosten en westen, zei een Russische defensiefunctionaris op een persconferentie. "Ze zullen dan gegarandeerd in leven blijven", schrijft het Russische staatspersbureau RIA. Oekraïne heeft volgens het persbureau tot morgenochtend vroeg om op het Russische voorstel te reageren.

  Volgens de defensiefunctionaris worden de corridors morgenochtend in gebruik genomen. Ook vandaag was er een humanitaire corridor vanuit Marioepol naar Zaporizja. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn bijna 4000 mensen geëvacueerd via die route. Oekraïne is van plan om morgen zo'n vijftig evacuatiebussen naar Marioepol te sturen.

  1/3 Russische militairen controleren auto's van inwoners van Marioepol Reuters
  2/3 Inwoners van Marioepol graven een graf voor dodelijke slachtoffers van de oorlog Reuters
  3/3 Mensen komen bij elkaar om de stad te ontvluchten Reuters
 • Russen vluchten naar Istanbul: 'Ik leef in een illusie over mijn eigen land'

  Tienduizenden Russen hebben het land verlaten sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Velen komen terecht in Turkije, waar ze nog naartoe kunnen vliegen.

  In Istanbul vinden vooral jonge en progressieve Russen een onderkomen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russen vluchten naar Istanbul: 'Ik leef in een illusie over mijn eigen land'
 • 'Hooggeplaatste Russische marineofficier omgekomen'

  Bij gevechten in Marioepol is een hooggeplaatste Russische marineofficier om het leven gekomen. Dat zegt de Russische gouverneur van Sebastopol, een havenstad op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Het zou gaan om de 51-jarige Andrej Paly, plaatsvervangend commandant van de Zwarte Zeevloot. De Russische marine is nog niet met een reactie gekomen, ook een officiële reactie uit Moskou ontbreekt.

  Eerder vandaag meldden de Oekraïense autoriteiten dat het Russische leger opnieuw een paar hooggeplaatste militairen had verloren, onder anderen commandanten van het parachutistenregiment. Die berichten zijn niet onafhankelijk te verifiëren en de Russen hebben er nog niet op gereageerd.

  In ruim drie weken oorlog heeft Kiev al meerdere keren geclaimd hooggeplaatste Russische officieren te hebben gedood, onder wie vijf generaals. Andrej Paly zou de eerste Russische marineofficier zijn die in de oorlog om het leven is gekomen.

 • Zelensky wil dat Israël krachtiger stelling neemt tegen Rusland

  De Oekraïense president Zelensky heeft in een videotoespraak het Israëlische parlement toegesproken, de Knesset. Daarin heeft hij zich onder andere uitgesproken over de Israëlische weigering om Rusland sancties op te leggen.

  Ook trok de Oekraïense president een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem praat het Kremlin op dezelfde wijze over een definitieve oplossing voor Oekraïne als de nazi's toen spraken over de "eindoplossing" voor de Joden in Duitsland.

  "We kunnen jullie vragen waarom we geen wapens van jullie krijgen, waarom Israël Rusland geen krachtige sancties heeft opgelegd of Russische bedrijven onder druk heeft gezet", zei Zelensky. "Die keuze is aan jullie, maar jullie moeten wel leven met het antwoord." Volgens hem is het luchtverdedigingssysteem van Israël het beste in de wereld en zou dat systeem Oekraïne kunnen beschermen.

  Tot nu toe heeft Israël echter een bemiddelende en neutrale rol ingenomen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

 • Pro-Ruslandprotest in Libanon

  In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn Russische vrouwen en Syrische werknemers de straat opgegaan voor een pro-Ruslandprotest. De demonstranten verzamelden zich bij het gebouw van de Verenigde Naties in het centrum van Beiroet. Sommigen hadden Russische vlaggen bij zich, anderen hielden foto's van president Poetin in de lucht.

  1/3 Een Russische inwoner van Libanon zwaait met zowel de Russische als de Libanese vlag EPA
  2/3 Sommige demonstranten hielden een portret van president Poetin vast EPA
  3/3 Ook zwaaiden veel betogers met de Russische vlag, zoals deze Russische vrouwen die in Libanon wonen EPA
 • Anti-oorlogdemonstraties in meerdere steden

  Ook vandaag zijn wereldwijd weer mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. Onder andere in Berlijn, Napels en Madrid werd geprotesteerd.

  In Berlijn was een anti-oorlogconcert waarbij volgens de politie ongeveer 10.000 mensen aanwezig waren. Onder de optredende muzikanten was de Oekraïense Natalia Klitsjko, die is getrouwd met de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko.

  1/6 Bij de Brandenburger Tor in Berlijn werd een anti-oorlogconcert georganiseerd: 'Sound of Peace' Reuters
  2/6 Volgens de politie waren daar zo'n 10.000 mensen aanwezig Reuters
  3/6 Ook in de Duitse stad Hamburg protesteerden mensen vandaag tegen de Russische invasie Reuters
  4/6 In Madrid gingen honderden mensen de straat op voor een protestmars EPA
  5/6 In Napels houdt een demonstrant een bord omhoog met daarop de tekst: 'We willen vrede voor Oekraïne' EPA
  6/6 Bij de Russische ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok was gisteren een demonstratie AFP
 • Oekraïense vicepremier: Rusland pleegt genocide

  De Russische oorlogsdaden in Oekraïne komen neer op genocide, zegt de Oekraïense minister voor Europese en Euro-Atlantische Integratie, Olga Stefanisjina, tegen de Britse nieuwszender Sky News. Volgens haar heeft Rusland "bijna alle mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd". Op Twitter spreekt ze van een "massamoord op het Oekraïense volk".

  Volgens Stefanisjina, ook een van de vicepremiers van Oekraïne, is het Openbaar Ministerie inmiddels zo'n 2000 onderzoeken gestart tegen Russische militairen die worden verdacht van oorlogsmisdaden als moord en verkrachting. "Iedere persoon die een misdaad heeft begaan, moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden", zegt ze.

  Ze zegt gruwelijke verhalen te hebben gehoord over wreedheden tegen met name Oekraïense vrouwen:

 • Frankrijk bevriest 856 miljoen euro aan Russisch vermogen

  Frankrijk heeft tot nu toe 856 miljoen euro aan goederen en bezittingen van Russen 'bevroren', heeft de Franse minister van Economische Zaken bekendgemaakt. Het grootste deel van dat bedrag zit in onroerend goed, zoals huizen en appartementen. Ook zijn twee jachten met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro aan de ketting gelegd en is er zo'n 150 miljoen euro aan Russisch geld op rekeningen in Frankrijk bevroren. Bevroren bezit mag niet worden verhandeld of verplaatst.

 • Nederland herbergt tientallen miljarden aan vermogen van gesanctioneerde Russen

  In Nederland staat ruim 80 miljard euro aan vermogen geparkeerd dat verband houdt met Russische ondernemingen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant is meer dan de helft van het vermogen te koppelen aan personen en organisaties die op de sanctielijst van de Europese Unie staan.

  Onder hen zijn de topman van het in Rusland populaire sociale netwerk VK en de bestuursvoorzitter van oliebedrijf Rosneft. Die laatste wordt ook wel "de Russische Darth Vader" en "grijze kardinaal van het Kremlin" genoemd, vanwege zijn machtspositie in Rusland. De bedrijven van de twee hebben enkele miljarden aan vermogen in Nederland gestald.

  Nederland heeft tot nu toe 200 miljoen euro aan Russisch geld bevroren, zei directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank afgelopen week in Nieuwsuur. Dat geld betrof alleen banksaldo's. Experts zeggen tegen het FD dat ze vermoeden dat het meeste geld van Russische oligarchen in Nederland in aandelen zit.

  De meeste banden met Rusland lopen hier via trustkantoren, die verschillende financiële diensten uitvoeren voor bedrijven maar ook vaak in verband worden gebracht met brievenbusfirma's. Inmiddels zijn trustkantoren gedwongen om te stoppen met hun financiële dienstverlening aan Russische klanten.

 • Demonstraties in Oekraïense steden

  In verschillende door Rusland bezette Oekraïense steden wordt vandaag gedemonstreerd. De demonstraties in Cherson, Kachovka en Berdjansk verlopen vreedzaam en zijn tot nu toe niet door Russische militairen uiteen geslagen.

  Demonstranten in Cherkon roepen 'ga naar huis' naar Russische militaire voertuigen:

  Reuters
 • UNHCR: 10 miljoen mensen op de vlucht

  Sinds de Russische invasie een kleine maand geleden zijn tien miljoen mensen in Oekraïne hun huis ontvlucht, meldt topman Filippo Grandi van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op Twitter. Volgens de de organisatie zijn zo'n 3,4 miljoen mensen uit deze groep naar het buitenland gevlucht.

  Volgens de VN zijn er tot gisteren middernacht 902 burgers omgekomen bij de oorlog en 1459 mensen gewond geraakt. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger, aangezien er nog geen gegevens beschikbaar zijn van zwaar getroffen steden als Marioepol.

 • Duitse minister: hervat onderhandelingen over vrijhandelsakkoord met de VS

  De Duitse minister van Financiën Lindner wil dat de EU weer gaat onderhandelen met de VS over het vrijhandelsverdrag TTIP. De onderhandelingen daarover werden in 2016 opgeschort, onder meer in afwachting van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na het aantreden van president Trump verliep de voortzetting van TTIP problematisch, omdat Trump een handelsoorlog met de EU in gang zette. TTIP was juist bedoeld om de handel tussen beide handelsblokken goedkoper en eenvoudiger te maken.

  De onderhandelingen zijn sindsdien nooit hervat, maar Lindner zegt nu in een interview met het Handelsblatt dat "het juist nu, met de Oekraïne-crisis, weer duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om vrijhandel te kunnen voeren met partners wereldwijd die onze waarden delen." Hoe breed de wens van Lindner gedeeld wordt door andere lidstaten, is nog niet duidelijk: sommige landen zijn voorstander van hervatting, andere stellen zich voorzichtiger op.

  De Amerikaanse ambassade in Berlijn heeft niet meteen op Lindners opmerkingen gereageerd, maar zei in het algemeen wel dat "de huidige crisis aantoont dat de VS en Duitsland, en de hele EU, onmisbare partners voor elkaar zijn."

 • Nu 12.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, er is plek voor 20.000

  Het aantal Oekraïners dat in Nederland wordt opgevangen, is dit weekend flink gestegen: het zijn er nu zo'n 12.000, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Net als vorig weekend lijkt het aantal opgevangen vluchtelingen dit weekeinde sneller te zijn gestegen dan doordeweeks. Gisteren werd er een aantal van ruim 10.000 gemeld. Doordeweeks kwamen er dagelijks honderden mensen naar Nederland.

  De doelstelling die het Rijk en de gemeenten hadden gesteld, 25.000 plekken op maandag, lijkt niet te worden gehaald. Donderdag werd ervan uitgegaan dat er op dat moment 23.000 plekken waren. Verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie) zei voor het weekeinde nog dat "we dat aantal gaan halen of nagenoeg halen".

  Gisteren stelde het ministerie dat aantal naar beneden bij, naar zo'n 20.000. Het systeem waarin het aantal plekken wordt bijgehouden was opnieuw ingericht, wat heeft geleid tot "een reëler beeld", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Dit verschil in aantallen neemt niet weg dat de veiligheidsregio's en gemeenten de afgelopen twee weken keihard hebben gewerkt en dat heeft voor nu voor meer dan genoeg opvangplekken gezorgd."

  ANP