De videotoespraak van Zelensky werd ook uitgezonden op een plein in Tel Aviv
NOS NieuwsAangepast

Zelensky kritisch over Israëlische terughoudendheid tegenover Knesset

In een videotoespraak in het Israëlische parlement heeft de Oekraïense president Zelensky zich kritisch uitgelaten over de reactie van Israël op de oorlog in Oekraïne. Israël neemt vooralsnog een bemiddelende rol in en heeft tot nu toe onder meer geweigerd om Rusland sancties op te leggen.

"Iedereen weet dat jullie luchtverdedigingssysteem het beste is in de wereld", zei Zelensky, doelend op het geavanceerde Iron Dome-systeem dat Israël gebruikt om raketaanvallen af te weren. "Jullie kunnen onze mensen helpen en de levens van Oekraïners redden, van Oekraïense Joden."

'Keuze is aan jullie'

Zelensky vraagt zich af waarom Israël zich niet krachtiger uitspreekt voor Oekraïne en tegen Rusland. "We kunnen jullie vragen waarom we geen wapens van jullie krijgen, waarom Israël Rusland geen krachtige sancties heeft opgelegd of Russische bedrijven onder druk heeft gezet", zei de president. "Die keuze is aan jullie, broeders en zusters, en jullie moeten vervolgens leven met het antwoord."

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lapid zegt in een reactie dat de Israëliërs zo veel doen als ze kunnen om Oekraïne te helpen. Zo heeft het land een veldhospitaal en humanitaire hulp naar Oekraïne gestuurd, benadrukt hij.

Zelensky vergeleek de huidige situatie in Oekraïne in zijn toespraak met de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem praat het Kremlin op dezelfde wijze over een oplossing voor Oekraïne als de nazi's in de Tweede Wereldoorlog deden over de Endlösung voor de Joden.

"Luister naar wat er nu in Moskou wordt gezegd: 'eindoplossing', maar dan in verband met de Oekraïense kwestie", zei Zelensky, die zelf Joods is. Hij ondersteunde die bewering niet met bewijs.

Niet iedereen neemt de president zijn vergelijking met de Holocaust in dank af. Zo zegt de Israëlische minister van Communicatie Hendel op Twitter dat hij de president van Oekraïne waardeert en het Oekraïense volk steunt, maar dat de vergelijking met de massamoord door de nazi's "schandalig" is. "Het is onmogelijk om de verschrikkelijke geschiedenis van de Holocaust te herschrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl