liveblog
NOS NieuwsAangepast

Fout in CoronaCheck-app verholpen • Hoog verzuim in schoonmaakbranche


Voetbalclubs worstelen met beperkte bezetting

Nu voetbalstadions maximaal voor een derde mogen worden gevuld, worstelen veel eredivisieclubs met de vraag wie ze toelaten. De clubs gaan daar verschillend mee om. Zo heeft Ajax ervoor gekozen om door middel van loting te bepalen wie de wedstrijden mag bezoeken. Bij PSV kunnen seizoenkaarthouders vanaf dinsdag voor een van de twee geplande thuiswedstrijden een toegangskaart downloaden.

Ministerie: fout in CoronaCheck-app verholpen

Door een fout in de CoronaCheck-app konden sommige gebruikers vandaag ten onrechte geen QR-code krijgen. Het gaat om twee groepen: mensen die een Janssen-vaccin kregen en nu met een booster zijn geprikt; en mensen die een besmetting doormaakten, één vaccinatie kregen en nu een booster hebben gehad.

De CoronaCheck-app zag de boosterprik bij hen niet als booster, maar als een tweede vaccinatie. Voor een tweede vaccinatie geldt een wachttijd van twee weken. De app zag de gebruiker dus (nog) niet als volledig gevaccineerd. Het probleem is nu verholpen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Als de gedupeerden opnieuw een bewijs aanmaken, krijgen ze wel een QR-code.

Hoog verzuim in schoonmaakbranche, sector wil dat zelftest leidend wordt bij isolatie

Bij mensen met een positieve zelftest moet de verplichte isolatieperiode van zeven dagen direct ingaan, zonder dat ze eerst nog naar de GGD moeten voor een PCR-test. Daarvoor pleit werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland, die de verzuimcijfers in de schoonmaakbranche naar eigen zeggen ziet exploderen. De afgelopen week is het aantal positief geteste schoonmakers verdubbeld, zegt een woordvoerder. Ruim 1 op de 10 schoonmakers zit ziek thuis.

Sommige van hen zitten meer dan tien dagen in isolatie, zegt directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland. Hij wijst erop dat veel schoonmakers regelmatig uit voorzorg een zelftest doen, maar dat de officiële isolatieperiode pas begint als er een positieve PCR-test ligt. "Omdat de GGD de toeloop op dit moment niet aankan, ben je weer een paar dagen verder voordat je aan de beurt bent", zegt hij. "Dit is onhoudbaar."

Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie vult aan dat veel ondernemingen bij de branchevereniging aan de bel hebben getrokken. "Er zitten veel schoonmakers thuis, en dan ook nog eens extra lang. Het loopt de spuitgaten uit, horen we."

Ondernemers krijgen meer tijd om belasting te betalen

Ondernemers die vanwege de coronacrisis betalingsproblemen hebben, krijgen meer tijd om aan hun belastingplicht te voldoen. Ze kunnen tot en met 31 maart uitstel van betaling aanvragen, eerder was dat 31 januari. Ondernemers kunnen onder meer uitstel aanvragen voor het betalen van loonheffing, omzetbelasting, milieubelastingen en accijns.

Momenteel hebben ruim 264.000 ondernemers samen een belastingschuld opgebouwd van 18,7 miljard euro. Meer dan 380.000 ondernemers hebben al gebruikgemaakt van het betalingsuitstel.

Tienduizenden positieve tests (nog) niet meegeteld

Sinds begin vorige week is er iets geks aan de hand met de coronacijfers die het RIVM elke dag bekendmaakt. Ze zijn niet volledig, maar tegelijkertijd is bekend hoe groot de achterstand is: vandaag zo'n 76.000 positieve tests. Boosdoener blijkt de handmatige verwerking van de cijfers. Lees meer in onderstaand artikel.

QR-code voor gevaccineerde bezoekers buiten de EU

Op de centraal stations van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam komen loketten waar volledig gevaccineerde bezoekers van buiten de Europese Unie een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen. Het gaat om bijvoorbeeld toeristen, zakenreizigers en cabinepersoneel van luchtvaartorganisaties, die in hun eigen land wel zijn ingeënt maar niet zijn aangesloten op het Europese coronapaspoort. Zij kunnen straks een QR-code aanmaken voor een kort verblijf, die maximaal twee weken geldig is.

Daarmee kunnen ze in Nederland gebruikmaken van voorzieningen waar een coronatoegangsbewijs vereist is, zoals de horeca en evenementen. Tot nu toe konden bezoekers van buiten de EU daar alleen eenmalig en met een recente negatieve testuitslag terecht, ook als ze volledig waren ingeënt.

Het kabinet verwacht dat dagelijks zo'n 2000 tot 2500 mensen gebruik zullen maken van het tijdelijke coronatoegangsbewijs. Wanneer de balies precies opengaan, is niet bekend.

74.085 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 74.085 nieuwe positieve tests geregistreerd, ongeveer 10.000 meer dan gisteren. Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM momenteel een achterstand heeft van zo'n 76.000 positieve tests van de afgelopen elf dagen die nog niet verwerkt zijn in de dagcijfers. In werkelijkheid zijn dat er dus meer dan nu uit de cijfers blijkt.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden er per dag gemiddeld 61.105 per dag geregistreerd. Dat is 54 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

9 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 9 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

1141 coronapatiënten in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen zijn 143 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 17 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de totale bezetting toe. Er liggen nu 1141 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat zijn er tien meer dan gisteren. 238 liggen op de IC, dat zijn er 5 meer ten opzichte van gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Onderzoek naar luchtzuivering in scholen

Er komt een onderzoek op 100 scholen in België en Nederland naar de effectiviteit van luchtzuiveraars. In ongeveer 500 klassen worden luchtzuiveringsapparaten geplaatst van meerdere fabrikanten. Hiermee willen de onderzoekers, onder wie de Belgische viroloog Marc van Ranst en hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven, achterhalen in welke mate kleine speekseldruppeltjes (aerosolen) uit de lucht te filteren zijn. Ook willen ze weten of er een relatie is tussen luchtreiniging en de verspreiding van het coronavirus op scholen.

De scholen die meewerken moeten de komende maanden het aantal coronabesmettingen bijhouden, zowel in de klassen waar de luchtzuiveringsapparatuur wordt geplaatst als in klassen waar dat niet het geval is. Daarnaast zullen de onderzoekers de hoeveelheid virusdeeltjes in de klassen meten. Inmiddels staan de eerste luchtzuiveringsapparaten al in de klassen.

Eerder deed Blocken onderzoek naar de verspreiding van aerosolen in onder meer binnensportaccommodaties en stadions. Daaruit bleek dat ventilatie gecombineerd met luchtreiniging een goede voorzorgsmaatregel is. Uit dat onderzoek bleek ook dat er te weinig aerosolen worden afgevoerd als er alleen geventileerd wordt.

België hanteert vanaf vandaag de coronabarometer

Vanaf vandaag werken de Belgen met een coronabarometer. Het doel ervan is om meer voorspelbaarheid te brengen in het coronabeleid. Met de barometer kan bepaald worden welke maatregelen gelden in de horeca, de cultuur-, de sport- en de evenementensector. De barometer is niet van toepassing op het onderwijs, op de werkvloer en in de thuissituatie.

De barometer werkt met drie alarmfases: geel, oranje en rood. Die zijn gebaseerd op de opnamecijfers van ziekenhuizen en de bezetting op de IC's.

België start in code rood, en dat betekent dat er vanaf vandaag een aantal versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Zo mogen theater- en concertzalen met een goede ventilatie weer volgeboekt worden. Andere binnenruimten moeten de bezetting beperken tot 70 procent en bezoekers moeten hun coronapas laten zien. De horeca mag openblijven tot middernacht en bij sportwedstrijden is publiek weer toegestaan. Wel geldt er nog een mondmaskerplicht binnen en buiten.

Bij code oranje is een mondmasker niet meer verplicht en er geldt een maximum van 100 tot 200 personen bij activiteiten. Bij code geel verdwijnen bijna alle maatregelen zoals bezoekerslimieten en sluitingsuren, maar dan moet de IC-bezetting onder de 300 zijn gezakt en het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten onder de 65 liggen. Zo ver is het nog niet, want dagelijks worden gemiddeld 344 nieuwe patiënten met covid-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Op de IC's liggen in totaal 357 coronapatiënten.

Commerciële teststraten niet open omdat GGD te weinig zou doorverwijzen

De commerciële teststraten die de GGD helpen met testen zijn boos over het lage aantal mensen dat naar ze wordt doorgestuurd. Daarom gaan een aantal van deze teststraten vandaag niet open.

Sacha Goossen van Alegria Health-teststraten zegt dat afgesproken was dat als iemand niet binnen 12 uur terecht kan bij een GGD-locatie, deze persoon wordt doorverwezen naar een commerciële tester in de regio. Zij constateert dat dat niet gebeurt en daarom blijven haar vijf teststraten dicht.

De GGD erkent dat er problemen zijn, maar wijt ze aan ict-problemen. De systemen moeten worden aangepast, meldt de GGD, maar het is nog onduidelijk wanneer het is opgelost.

Ongeveer tien commerciële testbedrijven hebben zich gemeld om de GGD's te helpen. Het zou gaan om 50 locaties met een dagelijkse capaciteit van 50.000 tests.

Morgen geen quarantaineplicht meer voor reizigers uit Zuid-Afrika

Reizigers uit Zuid-Afrika hoeven vanaf morgen niet meer in quarantaine bij aankomst in Nederland. Ze moeten nog wel een test doen, voorafgaand aan de reis. Deze versoepeling geldt ook voor reizigers uit Swaziland, Lesotho, Zimbabwe, Namibië, Malawi, Mauritius, Nigeria en Jordanië.

In Zuid-Afrika werd de omikronvariant als eerste ontdekt. Omdat het virus besmettelijker leek dan andere varianten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de variant als zorgwekkend had bestempeld werd op 26 november door de Europese Unie een inreisverbod ingesteld voor landen in zuidelijk Afrika. Het Europese inreisverbod werd op 10 januari opgeheven, maar de landen golden nog wel als zeerhoogrisicogebied. Vanaf morgen worden ze bestempeld als hoogrisicogebied.

Bermuda, de Britse Maagdeneilanden en St Kitts en Nevis veranderen zaterdag juist van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Reizigers uit deze landen moeten bij aankomst in Nederland in quarantaine.

Ook minder bussen en metro's door hoger ziekteverzuim

Een aantal openbaarvervoerbedrijven kan door ziekteverzuim de dienstregeling niet meer rond krijgen. Daardoor rijden er de komende tijd minder treinen, bussen, trams en metro's in het hele land. Volgens voorzitter Gerrit Spijksma van OV-NL ligt het ziekteverzuim hoger dan gebruikelijk, voornamelijk door de hoge besmettingscijfers.

Gisteren maakte de NS al bekend vanaf 7 februari de dienstregeling te versoberen.

De meeste vervoersbedrijven hebben begin vorig jaar al afgeschaald, omdat er veel minder reizigers waren. "Nu schalen we nog verder af vanwege het tekort aan personeel", zegt Spijksma in het NOS Radio 1 Journaal. Hij verwacht niet dat het nu drukker wordt in het openbaar vervoer. Sinds het begin van de pandemie zijn forenzen thuis gaan werken en tot nu toe is die groep reizigers niet teruggekeerd in het openbaar vervoer, constateert Spijksma.

Onder andere de NS, Connexxion, NMBS, RET en GVB hebben de afgelopen dagen hun dienstregeling aangepast.

WHO onderschrijft kritiek Neil Young op desinformatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de kant gekozen van Neil Young. Op zijn twitter-account bedankt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus de Canadees-Amerikaanse singer-songwriter "voor het opkomen tegen desinformatie en onnauwkeurigheden rond de coronavaccinaties." Hij benadrukt dat "iedereen een rol heeft bij de beëindiging van de pandemie en de infodemie".

Deze week liet Young zijn muziek van streamingdienst Spotify verwijderen, omdat op hetzelfde platform de podcast van Joe Rogan is te horen. Rogan verspreidt volgens Young desinformatie over het coronavaccin. "Spotify is het thuis geworden van levensbedreigende desinformatie over covid", zei Young hierover. "Leugens die verkocht worden voor geld." Ook wetenschappers en medici hebben eerder Spotify gevraagd actie te ondernemen tegen Rogan.

'Ruim 11.000 coronapatiënten thuis aan zuurstof tijdens pandemie'

Meer dan 11.000 ernstig zieke coronapatiënten lagen tijdens de coronapandemie thuis aan het zuurstof. Zij zijn niet meegeteld in de ziekenhuiscijfers, wat betekent dat het coronavirus in Nederland nog harder heeft toegeslagen dan gedacht, schrijft het AD.

Uit nog niet eerder geopenbaarde cijfers van de Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie (FHI) blijkt dat er in de laatste zestien maanden van de pandemie 11.200 thuispatiënten waren. Het totale aantal patiënten die thuis werden behandeld valt vermoedelijk nog enkele duizenden hoger uit, omdat cijfers over de eerste acht maanden van de pandemie ontbreken. Op het hoogtepunt van de pandemie kwamen er wekelijks bijna 500 thuispatiënten bij.

Op dit moment worden er ongeveer 1760 patiënten thuis behandeld.

'Horeca kampt met personeelstekorten door concurrentie GGD'

Bij Koninklijke Horeca Nederland komen duizenden klachten binnen van ondernemers die personeel naar de GGD hebben zien vertrekken, meldt De Telegraaf. Veel horeca-ondernemers kampen met personeelstekorten. Woensdag mochten ze na weken de deuren weer openen.

Volgens directeur Dirk Beljaarts van KHN speelde het personeelstekort al voor de coronacrisis. "Maar covid heeft absoluut niet geholpen", zegt hij in de krant. Hij spreekt van oneerlijke concurrentie van de GGD's: "Op zondagen betaalt de overheid een uurloon van 23 euro. Daardoor hebben zij geen tekorten, maar de horeca, die op last van de overheid gesloten was, wordt dubbel gepakt."

Volgens ondernemers komen de tekorten niet alleen door de hoogte van het salaris. Ook de werktijden en de drukke agenda's van jongeren spelen een rol: "Op maandagavond hebben ze hockey, op woensdag voetbal en zaterdag is voor vrienden. De prioriteiten liggen anders", aldus een restauranthouder in Lisse.

'Miljard minder coronasteun van EU voor Nederland'

Waarschijnlijk krijgt Nederland ruim een miljard euro minder aan Europese coronasteun dan werd verwacht. Dat schrijft minister Sigrid Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland verwacht nu 4,7 miljard euro te krijgen, in plaats van de 6 miljard euro waar het kabinet eerder vanuit ging.

Dat het bedrag lager uitvalt, komt doordat de Nederlandse economie minder hard werd geraakt door de coronacrisis dan in eerste instantie werd gedacht: de economie kromp niet met 5,3 procent, maar met 3,8 procent. De hoogte van het uiteindelijke bedrag dat Nederland krijgt is deels afhankelijk van de krimpcijfers.

Eind juni wordt bekend op welk bedrag Nederland kan rekenen.

Marokko heropent luchtruim

Het luchtruim van Marokko wordt op 7 februari heropend. Reguliere vluchten van en naar Marokko werden eind november door de regering stopgezet. De Marokkaanse overheid bestudeert nog welke voorwaarden gaan gelden voor reizigers om straks het land in te mogen.

Marokkanen die in de toerismesector werken, protesteerden afgelopen maand tegen het besluit om het luchtruim te sluiten. Zij riepen de Marokkaanse overheid op om de grenzen weer te openen.

Sinds de pandemie heeft de Marokkaanse overheid meerdere malen de grenzen plotseling gesloten. In maart 2020 zaten daardoor duizenden Nederlanders vast in het Noord-Afrikaanse land.

Eerder maakte de Marokkaanse overheid al bekend dat de noodtoestand wordt verlengd tot eind februari.

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van vrijdag 28 januari. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.