Supporters van Ajax in de Johan Cruijff Arena
NOS Voetbal

Clubs worstelen met beperkte bezetting: Ajax gaat loten, PSV laat keuze aan fans

Het leek heuglijk nieuws voor de voetbalclubs in Nederland. Het kabinet versoepelde afgelopen woensdag de coronamaatregelen waardoor er na maanden weer publiek welkom is in de voetbalstadions. Maar niet iedereen is blij.

De stadions mogen maximaal voor een derde worden gevuld, tot teleurstelling van de clubs in het betaald voetbal. Het kabinet acht het vanwege de besmettelijkheid van de omikronvariant nog steeds te onveilig om de stadionpoorten helemaal open te gooien, in ieder geval tot 8 maart.

Voor de eredivisieclubs betekent het passen en meten om te bepalen wie er dan tot de uitverkorenen behoren, en hoe ze dit gaan doen. Veel clubs gaven al aan dat ze de stadions voor minimaal twee derde willen vullen om teleurstellingen te voorkomen. Voorlopig blijft het kabinet bij zijn standpunt.

Loting of zelf kiezen

De club met de grootste stadioncapaciteit van Nederland, Ajax, speelt tot 8 maart drie thuiswedstrijden: tegen Heracles Almelo, FC Twente en RKC Waalwijk. Ajax heeft ervoor gekozen om door middel van loting te bepalen wie deze wedstrijden mag bezoeken.

De Johan Cruijff Arena, met een maximumcapaciteit van 55.000 mensen, is normaal gesproken voor meer dan een derde gevuld met seizoenkaarthouders. Die zullen dus niet allemaal naar binnen kunnen bij een thuiswedstrijd.

De seizoenkaarthouders die worden uitgeloot gaat Ajax compenseren, zo laat de club weten.

Supporters van PSV langs de lijn

Bij PSV mogen de seizoenkaarthouders zelf kiezen welke wedstrijd ze willen bezoeken. PSV speelt in die periode twee thuiswedstrijden in de eredivisie, tegen AZ en Heerenveen. In het Philips-stadion komt een derde van het stadion neer op een kleine 12.000 bezoekers.

Vanaf dinsdag kunnen de seizoenkaarthouders voor één van de twee wedstrijden een toegangskaart downloaden. Dat houdt in dat nog steeds een klein deel van de 28.000 seizoenkaarthouders deze twee wedstrijden niet kunnen bezoeken.

Nog steeds lege tribunes in Europese wedstrijden

Naast de eredivisie speelt PSV in die periode ook in de beker tegen NAC en Europees in de Conference League tegen Maccabi Tel Aviv. Tegen NAC kunnen seizoenkaarthouders een kaartje kopen, en geldt de regel: wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Tegen Maccabi Tel Aviv heeft PSV een ander probleem. Stadionbezoek is slechts tot 22:00 uur toegestaan en de wedstrijd tegen Tel Aviv staat gepland om 21:00 uur. Er is bij de UEFA een aanvraag gedaan om de wedstrijd te vervroegen, maar daar hebben de Eindhovenaren nog geen antwoord op.

Alleen supporters in de eerste helft toelaten, lijkt geen optie. Voorlopig blijft het onduidelijk of er publiek tegen Maccabi Tel Aviv aanwezig mag zijn.

Een stuk duidelijker is FC Twente. Meteen na het aankondigen van maatregel van het kabinet kwamen de club met een verklaring.

Supporters van FC Twente

'Iedereen naar binnen of helemaal niemand', zo luidt het statement. Volgens de club kost voetballen bij een derde capaciteit nog steeds meer geld dan het oplevert, en daarbij vindt Twente het niet eerlijk voor de mensen die niet naar binnen mogen. Om dit te versterken wordt het streekwoord noaberschap gebruikt, vanouds een intensieve vorm van burenhulp.

Na persconferentie

De rest van de eredivisieclubs hebben het statement gedeeld dat ze tegen een derde stadionbezetting zijn en wacht nog met communiceren over hoe ze de stadions gaan vullen. Wel heeft AZ nog een aanvullend statement gemaakt.

De Alkmaarders spelen de komende drie wedstrijden buitenshuis en spelen pas na de eerstvolgende persconferentie van 15 februari een thuiswedstrijd, op 19 februari tegen Heracles Almelo. AZ zegt te hopen dat op die persconferentie versoepelingen worden aangekondigd en wacht die dag af om informatie te verstrekken.

Voorlopig zijn er nog geen signalen dat de capaciteit van de stadions tegen die tijd daadwerkelijk wordt verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl