NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Minister Hoekstra test positief • Meerdere lampjesprotesten tegen coronabeleid

Liveblog gesloten
 • Minister Hoekstra test positief

  De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, heeft corona. Voorlopig blijft hij thuis, laat hij via Twitter weten.

  Hoekstra ging gisteren in quarantaine nadat een van zijn kinderen positief had getest. Dinsdag was de minister nog in Brussel, waar hij sprak met onder meer EU-buitenlandchef Josep Borrell.

 • Coalitiepartijen bezorgd over ondernemers

  Kamerleden van coalitiepartijen CDA en D66 maken zich zorgen over ondernemers. Het CDA noemt de huidige coronamaatregelen niet houdbaar.

  "Het is op een gegeven moment een politieke keuze om de totale balans voor ogen te houden, dus economie, gezondheid en handhaving. Daar zit nu een grote spanning op", zegt CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch. "Er moet iets gebeuren":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coalitiepartijen bezorgd over ondernemers
 • Lampjesprotesten in verscheidene steden tegen coronabeleid

  Op verschillende plekken in het land is vanavond gedemonstreerd tegen het coronabeleid. In Sittard, Voorburg en Vriezeveen zijn mensen de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over de lockdown. In Maastricht liepen mensen met lampjes door de stad, om te demonstreren tegen de sluiting van de winkels.

  Bekijk hieronder een foto van het lichtprotest in Maastricht:

  Via Track '88
 • Chinese vrouw komt bij plotselinge lockdown vast te zitten bij blind date

  Een vrouw die zaterdag een date had in de Chinese stad Zhengzhou, kwam vast te zitten in het huis van haar blind date vanwege een plotselinge lockdown. In China zijn de laatste weken meerdere strenge lockdowns ingevoerd, en het verhaal van de vrouw laat zien hoe plotseling die soms in kunnen gaan.

  De vrouw, die zelf uit de zuidelijke provincie Guangdon komt, was voor een week naar Zhenzhou gegaan omdat haar ouders daar meerdere blind dates voor haar hadden geregeld. De man bij wie ze vast kwam te zitten, was een van die dates. Hij had haar uitgenodigd om een hapje te komen eten.

  Maar tijdens hun maaltijd ging het stadsdeel in lockdown. Ze moesten samen binnenblijven. Op het Chinese sociale medium Weibo deelde de vrouw filmpjes van de situatie, die viraal gingen. De vrouw heeft minstens vier dagen bij de man doorgebracht.

  Miljoenensteden in lockdown

  Zhenzhou is niet de enige stad in China waar coronabesmettingen hebben geleid tot acute lockdowns. Vorige week ging miljoenenstad Yuzhou op slot nadat drie inwoners positief waren getest op het coronavirus. Xi'an, waar 13 miljoen mensen wonen, is al sinds 23 december in totale lockdown.

  De lockdowndate is overigens niet uitgelopen op een romantische relatie.

 • Steeds meer winkels gooien deuren open, meerdere gemeenten staan daarachter

  De winkelstraten zijn leeg door de huidige lockdown. Niet-essentiële winkels hebben de deuren hooguit open voor 'click en collect', maar verder dan de deur mogen klanten niet komen. Toch lappen op steeds meer plekken winkels en horecazaken de regels aan hun laars, met steun van gemeenten.

  Zo gaan in de Gelderse gemeente Didam zo'n twintig niet-essentiële winkels en horecaondernemingen ook op zaterdag open. Volgens Karin van der Velden van winkeliersvereniging Gastvrij Didam speelden zij al met die gedachte, en omdat de plaats uit zichzelf zei niet te zullen handhaven, was het besluit snel genomen.

  Didam is niet de enige plek waar winkels en horeca klanten zullen verwelkomen; in gemeenten als Aalten, Montferland en Oude IJsselstreek zullen de ondernemers geen bezoek krijgen van handhavers en gaan winkels open.

  Lees hier verder:

 • Oostenrijkse politie controleert op mondkapjes en coronabeleid

  De politie in Oostenrijk controleert mensen op het coronabewijs en op het dragen van mondkapjes. Dat doen ze op drukke openbare plaatsen en in winkels.

  In Oostenrijk geldt momenteel een 2G-beleid. Winkels, horeca en culturele instellingen zijn alleen toegankelijk voor mensen die een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen.

  Ook buiten op plekken waar geen afstand kan worden gehouden, moeten Oostenrijkers een mondkapje op:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie Oostenrijk controleert op mondkapjes en coronabewijs: 'Mensen houden zich eraan'
 • Celstraffen voor demonstranten Museumplein die geweld pleegden tegen agenten

  Drie mannen die op 2 januari meededen aan het verboden coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam, hebben celstraffen gekregen voor geweldpleging tegen agenten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een snelrechtzitting.

  Het gaat om een 34-jarige man uit Rotterdam, een 57-jarige man uit Haarlem en een 60-jarige man uit Gouda. De Rotterdammer en Haarlemmer sloegen ME'ers in hun gezicht, de man uit Gouda heeft een politieagent in zijn kruis getrapt.

  De mannen moesten gelijk na de zitting terug naar de cel.

  Gewonden

  Bij het protest zijn vier agenten gewond geraakt. Ook een aantal demonstranten raakte gewond. Dertig mensen werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, het overtreden van de Wet op de identificatieplicht, verboden wapenbezit, belediging en niet voldoen aan een bevel of vordering.

  Bekijk hieronder beelden van de confrontaties tussen demonstranten en de politie op 2 januari:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie treedt op tijdens demonstratie in Amsterdam
 • Recordaantal besmettingen Turkije

  In Turkije zijn op een dag 77.722 mensen positief getest op het coronavirus, meldt het Turkse ministerie van Volksgezondheid. Het is het hoogste aantal besmettingen in Turkije dat in een dag is geregistreerd sinds het begin van de pandemie.

  Ruim 83 procent van de volwassen bevolking in Turkije heeft twee vaccinaties gekregen, met Pfizer, het Chinese Sinovac of sinds kort met Turkovac, het vaccin dat Turkije zelf ontwikkelde en dat president Erdogan eind vorige maand via een spoedprocedure liet goedkeuren.

  De Turkse artsenorganisatie TTB heeft sindsdien kritiek geleverd op Turkovac. Volgens de organisatie is er onvoldoende transparantie gegeven over de ontwikkeling van het vaccin en de resultaten van de derde testfase, waarbij een vaccin onder duizenden mensen wordt getest op effectiviteit.

  Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, hoeven mensen niet aan het Turkse vaccin te twijfelen. "We kunnen ons Turkovac-vaccin veilig gebruiken", schrijft hij in een Twitterbericht.

 • Diverse experts willen uitgebreidere zelftest

  Meerdere deskundigen zetten vraagtekens bij de manier van zelftesten. Zo waarschuwt de Belgische viroloog Marc Van Ranst dat wie vroeg in de infectie alleen een nasale swab (in de neus dus) doet, wellicht bedrogen uitkomt. Effectiever is het volgens hem om ook de keel mee te nemen. Begin deze maand drong hij er op Twitter op aan ook de keel te testen, nadat collega-virologen en epidemiologen in het buitenland hetzelfde hadden gedaan.

  Sinds hij zijn tweet plaatste, ontving de viroloog meerdere berichten van mensen die bij de keel-neus-manier een andere uitslag kregen dan bij het enkel testen van de neus. "Er zijn ondertussen tig voorbeelden van mensen die een verschil zien. Natuurlijk, dat is geen formeel wetenschappelijk bewijs. Maar het kan geen kwaad om het wel te doen en je vangt er mogelijk meer virusdeeltjes mee."

 • Agent vrijgesproken van mishandeling bij arrestatie eerste lockdown

  Een 31-jarige agent die in april 2020 geweld gebruikte bij een arrestatie van iemand die de coronaregels overtrad, is vrijgesproken van mishandeling. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald.

  Het gaat om een arrestatie tijdens de eerste lockdown in april 2020 in Hilversum. De agent hield een man staande die met drie anderen in een auto zat, waarmee hij de toen geldende coronaregels overtrad. Toen de man de agent beledigde, besloot de agent hem te arresteren, zo staat in het rechtbankverslag. De man verzette zich hiertegen, waarop de agent pepperspray gebruikte. Kort daarna gaf de agent de man een trap tegen zijn billen en een knietje om hem op de grond te krijgen. "Op de grond klootzak", zei de agent daarbij.

  De agent verklaarde tijdens de zitting dat hij geen andere manier zag om de man aan te houden. De agent wilde dat de man op zijn knieën ging zitten omdat hij bang was om besmet te worden met het coronavirus. De rechtbank oordeelt dat het geweld gezien de situatie "relatief fors" was "en tegen de randen aan schuurt", maar niet disproportioneel was. Daarom sprak de rechter de agent vrij van mishandeling.

 • Overijsselse gedeputeerden: 'Begrip voor winkeliers die zaak openen'

  De sluiting van de horeca, cultuursector, winkels en evenementenbranche is niet langer verantwoord, schrijft het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten in een brandbrief aan het kabinet. De gedeputeerden doen een dringende oproep aan het kabinet om de samenleving op korte termijn weer open te gooien.

  In de brief staat ook dat het college er begrip voor heeft als ondernemers hun zaken openen, ook al mag dat niet volgens de huidige lockdownregels. "Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar wanneer het water je aan de lippen staat."

  Steun van burgemeesters

  Ook in Gelderland is begrip voor ondernemers die hun zaken willen openen. De burgemeesters van Aalten, Montferland en Oude IJsselstreek hebben laten weten een aangekondigde protestactie aankomende zaterdag te gedogen. Als winkeliers en horecaondernemers hun zaken dan willen openen, zal daar niet op worden gehandhaafd, bevestigen de burgemeesters aan De Gelderlander.

  De burgemeester van Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, laat desgevraagd weten ruimte willen bieden voor het protest, zolang het niet uit de hand loopt en veiligheidsregels in acht worden genomen.

  Het is nog de vraag of de huidige lockdownmaatregelen zullen worden verlengd. Het kabinet geeft vrijdag om 19.00 een persconferentie.

  Gisteren protesteerden ondernemers ook al op meerdere plekken in het land tegen het coronabeleid. In Beilen stonden winkeliers letterlijk in hun hemd.:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winkeliers houden lawaaiprotest: 'Het kan zo niet langer'
 • GGD-medewerker krijgt celstraf voor oplichting en computervredebreuk

  Een 26-jarige Rotterdammer die in 2020 als uitzendkracht voor de GGD werkte, heeft een celstraf van 130 dagen en een taakstraf opgelegd gekregen voor oplichting en voor het opslaan en doorsturen van persoonsgegevens. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

  De man heeft, buiten zijn bevoegdheden om de gegevens van zeker 484 personen in het GGD-systeem ingezien, waaronder die van bekende Nederlanders. Een groot deel daarvan sloeg hij vervolgens op zijn eigen computer op. Enkele gegevens deelde hij in berichtenapp Telegram.

  Ook gebruikte de man de gegevens om mensen met een testafspraak op te lichten. Dat deed hij door zich aan de telefoon voor te doen als GGD-medewerker; hij wekte vertrouwen doordat hij persoonsgegevens van mensen kon opnoemen. Vervolgens vroeg hij een borg van 100 euro, met de uitleg dat dit nodig was om mensen naar hun testafspraak te laten komen. Twee slachtoffers zijn op die manier opgelicht.

  De verdachte verklaarde dat hij het geld wilde gebruiken om uit de schulden te komen. De persoonsgegevens waren bedoeld voor een contactenbestand. Die wilde de Rotterdammer gebruiken voor een nog te starten eigen bedrijf.

 • 32.149 positieve tests, ziekenhuisbezetting daalt verder

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 32.149 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3089 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 29.868 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 71 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden 8 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

  1435 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 94 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er elf nieuwe patiënten bij.

  De ziekenhuisbezetting nam af. Er liggen nu 1435 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1497), van wie 378 op de IC (gisteren: 395), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 3 patiënten in Duitsland op de IC.

  1/3 covidcijfers.nl
  2/3 covidcijfers.nl
  3/3 covidcijfers.nl
 • 'Fitnessruimtes in bedrijven en ziekenhuizen mogen openblijven'

  Fitnessruimtes in bedrijven en ziekenhuizen mogen openblijven. Dat antwoordde minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen naar aanleiding van kritiek van sportscholen. Die reageerden verontwaardigd op het bericht dat de fitnessruimte in het Erasmus Medisch Centrum open is, terwijl vanwege de coronacrisis 'gewone' sportscholen dicht zijn. Kuipers was tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC.

  "Het gaat daar om een niet publiek toegankelijke ruimte, enkel en alleen voor medewerkers", zei de minister. "Volgens de regels die in het verleden zijn vastgesteld en nu nog steeds gelden, is het aan een werkgever om te bepalen of zo'n ruimte open is, ja of nee." Kuipers voegde er nog aan toe dat in de ruimte in het Erasmus MC zelfs bij maximale bezetting iedere medewerker die daar sport een gebied van vijf bij zes meter tot zijn beschikking heeft.

  De minister zei ook dat sporten "ongelooflijk belangrijk" is. Maar hij wilde niet vooruitlopen op de vraag of er na vrijdag iets voor de sportscholen verandert.

 • Vrijdag eerste coronapersconferentie nieuwe kabinet

  Premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid geven vrijdag een persconferentie over de coronamaatregelen. De huidige lockdown loopt tot en met die dag. Net als gisteren wilde Kuipers na overleg met collega's niet vooruitlopen op wat het kabinet zal besluiten: "Het is niet omdat ik het niet wil zeggen, maar omdat ik het nog niet weet."

  Het kabinet krijgt vandaag nog een nieuw advies van het OMT, morgen overleggen de meest betrokken bewindslieden op het Catshuis en vrijdag hakt het kabinet de knoop door. Kuipers zei ook dat hij toe wil naar een voorspelbaarder langetermijnbeleid: "Dat is geen verkapte kritiek op het vorige kabinet. Integendeel. Maar corona gaat niet meer weg, dat betekent dat je naar een zekere voorspelbaarheid moet in welke setting welke maatregelen nodig zijn."

  De persconferentie start zoals gebruikelijk om 19.00.