NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Omikron veroorzaakt bijna alle besmettingen in Amsterdam • WHO: 9,5 miljoen coronagevallen wereldwijd

Liveblog gesloten
 • WHO: vorige week 9,5 miljoen coronagevallen wereldwijd

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vorige week wereldwijd 9,5 miljoen coronabesmettingen geteld, een record. Dat is 71 procent meer dan de week daarvoor. Het aantal geregistreerde sterfgevallen door het virus nam wel af.

  De organisatie noemt de snelle stijging van het aantal besmettingen een "tsunami". WHO-baas Tedros is ervan overtuigd dat het werkelijke aantal besmettingen nog hoger ligt, omdat er rond de feestdagen vertragingen zijn ontstaan bij het registreren van coronagevallen.

  Hoewel de omikronvariant minder ziekmakend lijkt te zijn dan de deltavariant, zeker onder gevaccineerden, mag de omikronvariant wat de WHO betreft niet als "mild" bestempeld worden. "Net als bij vorige varianten komen mensen door omikron in het ziekenhuis te liggen of te overlijden".

 • Feestende Canadese vliegtuigpassagiers vast in Mexico

  Een groep Canadese toeristen heeft op een vlucht naar Mexico zoveel coronaregels overtreden, dat geen enkele vliegtuigmaatschappij het gezelschap nog naar huis wil vervoeren. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is hoe de luidruchtige groep danst, wodka drinkt en elektrische sigaretten rookt - allemaal zonder mondkapje.

  De reizigers zijn gestrand in de omgeving van de badplaats Cancun. Een deel van de groep is positief getest. De Canadese premier Trudeau toonde geen medelijden met de reizigers, hij bestempelde ze vandaag als "barbaren" en "idioten".

 • Feyenoord ziet af van oefenduel tegen Club Brugge

  Feyenoord heeft toch besloten om vrijdag niet naar het Spaanse Marbella te reizen voor een oefenduel met Club Brugge. De club acht dat onverstandig, gezien de coronasituatie bij meerdere clubs die in de Zuid-Spaanse stad hun trainingskamp hebben.

 • Bijna alle besmettingen in Amsterdam zijn omikronvariant

  In Amsterdam wordt nu 99 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door de omikronvariant van het virus. Bij een steekproef met 72 positieve testmonsters van afgelopen woensdag bleek het in 71 gevallen om omikron te gaan, meldt het samenwerkingsverband van Amsterdam UMC, de GGD en het bedrijf inBiome.

  Het samenwerkingsverband monitort de opmars van omikron met een specifiek soort PCR-testen. In slechts enkele weken heeft de extra besmettelijke, maar waarschijnlijk minder ziekmakende variant zijn voorganger delta verdrongen.

  Kort voor Kerst meldden de Amsterdamse onderzoekers al dat omikron in de hoofdstad en omstreken de dominante variant was geworden. Vijf dagen later meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dit voor heel Nederland gold.

 • Waarschijnlijk geen fris geknipt haar op bordesfoto

  De aankomende ministersploeg lijkt gehoor te geven aan de oproep van de Nederlandse kappers om maandag met een 'coronacoupe' op het bordes te gaan staan. Kapperszaken zijn al een maand dicht en fris geknipt haar zou dus een verkeerde boodschap afgeven.

  Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge, straks minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, probeert "het met een potje gel een beetje in de plooi te krijgen", zegt hij. "Maar ik vrees dat u ongeveer dit gaat aantreffen." Vicepremier en aankomend minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten zegt zelf wel wat van haar coupe te kunnen maken. "Föhnen, ik hoop dat dat nog wel mag. Hier en daar een beetje krultang helpt ook nog wel eens."

  De Rijksvoorlichtingsdienst zegt zich nog te beraden op de vraag of koning Willem-Alexander met een 'coronacoupe' op de traditionele foto bij Paleis Noordeinde gaat.

 • Horeca wil met eigen routekaart weer open

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de horeca weer veilig open kan, en wil dat dat uiterlijk op 15 januari gebeurt. De branchevereniging komt opnieuw met een eigen routekaart waarbij in drie stappen de huidige maatregelen worden afgebouwd.

  Zo kan de horeca volgens KHN weer open met verplichte zitplaatsen en controle van de QR-code bij binnenkomst. Ook mag er volgens de plannen na 22.00 uur niemand meer naar binnen. Op de routekaart staat dat per 1 februari de verplichte zitplaats weer kan verdwijnen en de deur voor nieuwe gasten pas om middernacht dichtgaat. Nog eens twee weken later gaan de gewone sluitingstijden weer gelden.

  De opgestelde regels zijn ook bedoeld voor clubs en discotheken, die daardoor weer open zouden kunnen, stelt KHN. De branchevereniging wil graag in gesprek met het nieuwe kabinet over de routekaart en andere manieren waarop perspectief geboden kan worden aan horecaondernemers.

 • Spelersvakbond: bijna helft profvoetballers heeft corona gehad

  Ook de Nederlandse voetbalwereld ontkomt niet aan coronabesmettingen. Bijna de helft van alle profspelers (ere- en eerste divisie) die aan een enquête van spelersvakbond VVCS meewerkten hebben in de afgelopen twee jaar een corona-infectie doorgemaakt.

  Van de ondervraagde voetballers gaf 75 procent aan zich te hebben laten vaccineren. "Dat is aan de lage kant, zeker als je kijkt naar omringende landen", zegt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken van Fifpro en betrokken bij het VVCS-onderzoek.

 • 'Boostervaccinatiegraad op 38 procent'

  Sinds het begin van de boostercampagne zijn er ruim 5,5 miljoen prikken gezet, meldt demissionair minister voor Volksgezondheid De Jonge op Twitter. Het gaat om ruim 5,4 miljoen boosterprikken en om ruim 130.000 derde prikken voor mensen met een ernstige afweerstoornis.

  In de afgelopen zeven dagen werden meer dan 1,5 miljoen Nederlanders geprikt. Volgens het ministerie ligt de boostervaccinatiegraad nu op 38 procent.

 • Vlaardingers opgepakt voor fraude met vaccinatiebewijzen

  Twee 28-jarige mannen uit Vlaardingen zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van het verkopen van valse vaccinatiebewijzen.

  Mensen konden bij de verdachten een vaccinatiebewijs krijgen zonder geprikt te worden. Daarvoor betaalden ze een bedrag van tussen de 300 en 800 euro. Omdat een van de mannen bij de GGD werkte, kon hij persoonsgegevens verwerken in het registratiesysteem. Kopers konden daarna een werkende QR-code opvragen.

  De politie en het OM zetten het onderzoek naar de fraude voort en kijken daarbij ook naar hoeveel mensen valse vaccinatiebewijzen kochten en wie zij zijn. De aangehouden mannen zijn vandaag voorgeleid en blijven langer vastzitten. Het contract van de man die bij de GGD werkte is al voor zijn aanhouding beëindigd.

 • 'Lockdown was terechte keuze, maar lijkt niet zo effectief'

  Dat Nederland in lockdown is gegaan, is een terechte beslissing geweest. Maar in vergelijking met andere landen lijkt de maatregel niet zo effectief, zegt Marcel Levi, voormalig ziekenhuisdirecteur in Londen en hoogleraar geneeskunde. Hij verwijst daarbij naar de besmettingscijfers, die hier net zo hard oplopen als in bijvoorbeeld België en Frankrijk, waar geen lockdown is ingesteld.

  Ook Engeland zit ondanks het oplopend aantal besmettingen niet in lockdown en heeft zelfs geen extra maatregelen ingevoerd. "De meningen zijn in Engeland net zo verdeeld als hier, maar veel mensen zeggen daar dat ze niet meer willen leven van lockdown naar lockdown. Er zijn ook mensen die zeggen dat je daarmee het risico loopt dat de zorg overlopen wordt."

  Maar volgens Levi lijkt met de omikronvariant vooral de druk op de IC-bezetting in Engeland mee te vallen. "De omikronvariant is al vier weken enorm aan het pieken in Engeland en je ziet op dit moment nog helemaal niet de overbelasting van de zorg. De IC-opnames zijn eigenlijk alleen maar gedaald."

  Kwaliteit van zorg

  Wel houden ziekenhuizen rekening met meer patiënten, met name op de verpleegafdelingen. Door geen extra maatregelen te nemen, accepteren de Engelsen een lagere kwaliteit van de zorg. "In Engeland hebben ze iets meer personeel op kunnen leiden de afgelopen anderhalf jaar en bovendien maken ze veel meer gebruik van mensen die geen medische of verpleegkundige opleiding hebben gehad, maar toch worden ingezet in ziekenhuizen."

  In Nederland is er volgens Levi weerstand om dat ook te doen. "In Nederland vinden we het toch heel lastig om die topkwaliteit los te laten. Ik denk dat het arbeidsethos van de mensen in de Nederlandse zorg heel erg sterk ontwikkeld is en dat iedereen altijd de beste zorg wil leveren in onze ziekenhuizen."

 • Ondanks storing opnieuw recordaantal besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 24.700 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is voor de tweede dag op rij het hoogste aantal besmettingen dat in een dag is gemeten. Gisteren waren het er 24.561, 139 minder dan vandaag. Het werkelijke aantal positieve tests kan nog hoger liggen: volgens het RIVM zijn niet alle meldingen binnengekomen door een storing.

  Het gemiddelde aantal positieve coronatests steeg ook opnieuw. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.887 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  12 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 39 doden per dag een week eerder.

  In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Ziekenhuisbezetting gedaald

  In de ziekenhuizen zijn 109 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 12 nieuwe patiënten bij.

  De bezetting in de ziekenhuizen is, net als de afgelopen drie dagen, licht gedaald: er liggen nu 1551 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1644), van wie 429 op de IC (gisteren: 459), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 10 patiënten in Duitsland op de IC.

  In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich hebben ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • IJsbanen volgeboekt in kerstvakantie

  De lockdown en de kerstvakantie zorgen voor drukte op schaatsbanen. Omdat een ijsbaan een buitensportlocatie is, mogen ze van 05.00 tot 17.00 uur open zijn. Op tal van plekken zijn tijdsloten in de kerstvakantie uitverkocht. Omroep Brabant schrijft dat alle ijsbanen in Brabant de komende dagen vol zitten.

  De ijsbaan in Eindhoven krijgt volgens de regionale omroep dagelijks nog tientallen telefoontjes van mensen die graag willen schaatsen. "We zijn eigenlijk de enige accommodatie die nog open is", zegt manager Robin van der Heijden. "Vorige week was het nog veel drukker, maar sinds er op onze site staat dat we volgeboekt zijn, neemt de drukte wat af." Voor volgende week zijn wel weer kaartjes te koop.

 • Rapper Boef heeft spijt van deelname RIVM-campagne

  Rapper Boef wil het bedrag dat hij heeft ontvangen voor zijn deelname aan een RIVM-campagne doneren aan een goed doel of verdelen onder zijn fans. Hij schrijft in een bericht op Instagram dat hij niet meer achter het beleid van de overheid staat en daarom van het geld af wil. "Met de kennis van nu knaagt het aan mij dat ik mee heb gedaan aan een campagne van instanties die dit huidige beleid uitvoeren."

  Aan het begin van de coronapandemie deed Boef mee aan een campagne van het RIVM om jongeren te informeren over het coronavirus. Hij ging daarvoor onder meer in gesprek met een woordvoerder van het RIVM op zijn Instagramprofiel. Daarmee verdiende de rapper naar eigen zeggen rond de 20.000 euro. Hij roept zijn volgers op om met ideeën te komen waar hij het geld aan kan doneren.

 • Man aangehouden voor schenden contactverbod Rutte

  In Den Haag is een man aangehouden die eerder veroordeeld was voor het bedreigen van premier Rutte. Volgens de politie hield hij zich niet aan het contactverbod met Rutte dat hem na de bedreiging door de rechter was opgelegd.

  Agenten hielden de man van 53 uit Katwijk aan op het Plein, naast het Binnenhof. In een video die de man even daarvoor op zijn Twitteraccount plaatste, zegt hij dat hij dit keer niet aangehouden wil worden. Ook zegt hij op afstand te blijven van politici, maar slechts aanwezig te zijn om "te registreren wat jullie niet zien". Op het account staan ook video's waarop de aanhouding te zien is.

  De Katwijker werd eind november veroordeeld voor het bedreigen van demissionair premier Rutte en minister De Jonge op sociale media. De man, die zich klokkenluider noemt, plaatse op sociale media een foto van een auto in een bos waar twee gevulde lijkzakken bij lagen. Met daarbij de tekst: 'Sorry mensen. De persconferentie gaat niet door vanavond.' Hij plaatste de foto op 2 november, kort voor een coronapersconferentie.