NOS Nieuws

Bedreiger Rutte aangehouden bij Binnenhof, hield zich niet aan contactverbod

Een man die eerder is veroordeeld voor het bedreigen van premier Rutte en minister De Jonge is vanochtend aangehouden op het Plein, bij het Binnenhof in Den Haag. In een video die de man even daarvoor op zijn Twitteraccount plaatste, zegt hij dit keer niet aangehouden te willen worden.

Ook zegt hij op afstand te blijven van politici, maar slechts aanwezig te zijn om "te registreren wat jullie niet zien". Op het account staan ook video's waarop de aanhouding te zien is.

De politie meldt dat de man van 53 is aangehouden, omdat hij zich niet hield aan het contactverbod met demissionair premier Rutte dat hem door de rechter was opgelegd.

De Katwijker werd eind november veroordeeld voor het bedreigen van demissionair premier Rutte en minister De Jonge op sociale media. Hij kreeg tien weken cel, waarvan vier voorwaardelijk, en een contactverbod.

De man, die zich klokkenluider noemt, plaatste op sociale media een foto van een auto in een bos waar twee gevulde lijkzakken bij lagen. Met daarbij de tekst: 'Sorry mensen. De persconferentie gaat niet door vanavond.'

Rechtstreekse bedreiging

Hij plaatste de foto op 2 november, kort voor een coronapersconferentie. De rechter vond de afbeelding met de tekst een rechtstreekse bedreiging van de bewindslieden. "Het was een bestaande foto van iemand anders, met een bestaande tekst van iemand anders", zei de activist tijdens de zitting. "Ik vond het grappig."

De officier van justitie wees er in die zitting in november op dat de Katwijker eerder in een auto achter Rutte op de fiets aan is gereden. Ook sprak hij de maanden daaraan vooraf Rutte en De Jonge regelmatig aan op het Binnenhof. "Verdachte is geen cabaretier, en dit is geen grap", zei de aanklager. "De suggestie is dat De Jonge en Rutte dood zijn. Hier moet keihard tegen worden opgetreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl