EPA
Sport en corona

Tennisser Novak Djokovic is de toegang geweigerd tot Australië, zijn visum is als ongeldig bestempeld. Dat was de uitkomst van een verhoor van acht uur midden in de nacht op het vliegveld van Melbourne.

De nummer een van de wereld kreeg te horen dat hij donderdag het land weer moet verlaten, maar Australische media melden al dat de Serviër dat niet zonder slag of stoot zal doen en een hoger beroep zal aantekenen.

De Australische premier Scott Morrison was duidelijk op Twitter: "Regels zijn regels. Niemand staat boven de regels."

Djokovic was vanuit Dubai afgereisd naar Australië voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het nieuwe tennisjaar. Dat begint over anderhalve week.

Vaccinatie of niet

Het is niet officieel bekend of Djokovic gevaccineerd is tegen het coronavirus (hij liet eerder weten tegen een vaccin te zijn), maar hij had een medische vrijstelling nodig om mee te doen. Dat zorgde al voor veel commotie.

De medische vrijstelling kreeg hij van de staat Victoria en de tennisbond van Australië, niet van de landelijke overheid. Naar verluidt mist Djokovic een officieel document, waarin vermeld staat waarom aan hem een medische vrijstelling is verleend.

Niemand mag Australië in zonder coronavaccin of medische vrijstelling.

'Bizarre ontwikkeling, Djokovic komt het land gewoon niet in'

Op hoog politiek niveau is nog geprobeerd om invloed uit te oefenen ten gunste van Djokovic. Zo bood de president van Servië zijn hulp aan, maar het mocht niet baten.

Federer en Nadal

De Australian Open beginnen op 17 januari. Djokovic zegevierde al negen keer in Melbourne. Net als Roger Federer en Rafael Nadal staat hij op twintig grandslamtitels. Federer is niet fit en doet niet mee in Australië, Nadal keert terug van een blessure. Kortom, een uitgelezen kans voor Djokovic om met 21 titels alleen recordhouder te worden.

STER reclame