liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bijna 2 miljoen kijkers voor conference Peter Pannekoek • Schonere lucht dan tijdens vorige jaarwisseling

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling, met nieuws over de feestelijkheden en de ongeregeldheden in binnen- en buitenland.

liveblog gesloten

Eind blog

Nu er een duidelijk beeld is van hoe de jaarwisseling is verlopen, sluiten we dit blog.

Bijna 2 miljoen kijkers voor Oudejaarsconference Peter Pannekoek

De Oudejaarsconference van Peter Pannekoek op NPO 1 heeft bijna 2 miljoen kijkers getrokken. Enkel het Nationaal Aftelmoment op NPO 1 werd gisteravond beter bekeken dan de conference van Pannekoek, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Wel ligt het gemiddeld aantal kijkers van zijn Oudejaarsconference net iets lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar van conferences bij de NPO. Een jaar geleden keken er nog bijna 2,7 miljoen mensen naar de laatste Oudejaarsconference van Youp van 't Hek. Herman Finkers scoorde in 2015 het best met zo'n 3 miljoen kijkers.

De enige andere Oudejaarsconference gisteravond naast die van Pannekoek - die van Najib Amhali op SBS6 - trok 487.000 kijkers. RTL 4 had een conference met Guido Weijers in de planning, maar de cabaretier trok zich afgelopen maand terug vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Vorig jaar trok Weijers bijna 1,3 miljoen kijkers. Daarom zond RTL 4 een speciale editie van The Masked Singer uit. Naar dat programma keken bijna 2 miljoen mensen.

Schonere lucht dan tijdens vorige jaarwisseling

De lucht was afgelopen nacht schoner dan tijdens de vorige jaarwisseling, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt vooral door het weer. "Er was een mooie, geleidelijke stroming wind over het land, nauwelijks mist en weinig vocht", zegt een betrokken RIVM-onderzoeker. Als het windstil is, of er is mist of vocht, dan mengt vuurwerk daarmee en blijft fijnstof langer in de lucht.

Op sommige plaatsen werden verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Dit komt waarschijnlijk door branden en vuurwerk. In Den Haag werd de hoogste concentratie fijnstof gemeten: 855 microgram fijnstof per kubieke meter lucht. Vorig jaar was dat 1555 microgram. Er werd gemeten tussen middernacht en 01.00 uur. Drie uur later was het bij het Haagse meetpunt 33 microgram, zegt de onderzoeker. "Dus het verwaaide heel snel."

Minder incidenten in Utrecht, maar autobranden en geweld 'niet normaal'

Utrecht heeft een relatief rustige jaarwisseling achter de rug, meldt RTV Utrecht. Wel werden in de stad veertien autobranden gemeld. In de wijk Overvecht ging de 'meidenhuiskamer' van het Jongerenwerk in vlammen op. In de Geuzenwijk trad de ME op tegen jongeren die vernielingen aanrichtten en politieagenten bekogelden met zwaar vuurwerk. De politie pakte in Utrecht twaalf mensen op.

"Het aantal incidenten in de stad ligt lager dan eerdere jaren", constateert burgemeester Dijksma bij RTV Utrecht. "Tegelijkertijd vind ik het niet normaal dat er (auto-)branden worden gesticht en er sprake is van agressie en geweld in de richting van hulpverleners. Dit is 365 dagen per jaar onacceptabel, dus ook tijdens de jaarwisseling."

Dijksma ging vannacht nog langs bij boa's en politiemensen die aan het werk waren. "Ik ben alle mensen die afgelopen nacht in touw waren, beroepsmatig of vrijwillig, ongelooflijk dankbaar. Samen houden we de stad heel. Ik ben ervan overtuigd dat het dankzij het harde werk van al deze mensen is dat de jaarwisseling met minder incidenten is verlopen dan eerdere jaren."

Man zwaargewond na oppakken vuurwerk in tuin

In Nieuw-Vennep is een man van 51 zwaargewond geraakt toen vuurwerk in zijn hand ontplofte. Het vuurwerk werd mogelijk door iemand anders in zijn achtertuin gegooid, zegt de politie. De man ging kijken en pakte het voorwerp op. Hij liep ernstig letsel op aan zijn hand en been en is naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft buren gesproken en onderzoek bij de woning gedaan. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Zo begon 2022 in Europa en Amerika

Zo begon 2022 in Europa en Amerika

Zeker vier jongeren gewond door TikTok-challenge

Bij zeker drie incidenten zijn jongeren gewond geraakt die meededen aan een challenge op het sociale medium TikTok waarbij ze vuurwerk uittrappen. Er zijn ten minste vier slachtoffers. Het gaat om derdegraads brandwonden aan de onderbenen of voeten, meldt de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen.

In het Rotterdamse Brandwondencentrum werd iemand behandeld die een rotje had uitgetrapt. Waarschijnlijk deed diegene ook mee aan een TikTok-challenge, zegt een woordvoerder.

Dertien aanhoudingen en vijf gewonde agenten in Noord-Nederland

In de drie noordelijke provincies zijn tijdens de jaarwisseling dertien mensen aangehouden. De politie is in Drenthe, Friesland en Groningen een aantal keer bekogeld met flessen en vuurwerk, waaronder zwaar vuurwerk. Vijf agenten raakten gewond.

De politie kreeg veel meldingen van branden. De mobiele eenheid werd zeven keer ingezet, waarvan vijf keer in Friesland. In Burdaard werd traangas gebruikt. Lees hier meer over de ME-acties in onder meer Friesland:

Rustige jaarwisseling in veel Europese hoofdsteden

In veel plaatsen in Europa is de jaarwisseling rustig verlopen. Vanwege de coronapandemie waren er weinig grote festiviteiten. In hoofdsteden als Parijs, Berlijn en Rome werden alle vieringen vanwege het coronavirus afgelast en in Londen gold hetzelfde voor de geplande vuurwerkshow.

In Engeland, waar nauwelijks maatregelen gelden, waren op straat wel grote mensenmassa's te zien. In Madrid vonden slechts beperkt festiviteiten plaats. Daar waren 7000 mensen welkom op een groot plein. Het aantal bezoekers was met zo'n 60 procent teruggebracht.

In Brussel werden 129 mensen opgepakt. Dat gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold. In Rome sloot de politie delen van het centrum af toen relschoppers vuurwerk naar voorbijgangers gooiden. Er raakte niemand gewond.

Avondklok

Frankrijk zette tijdens de Nieuwjaarsnacht meer dan 95.000 politieagenten in om te zorgen dat het op straat rustig bleef. Een traditionele vuurwerkshow in het centrum van Parijs werd afgelast, maar ondanks de coronamaatregelen trok een menigte naar de Champs Élysées. Toch bleef het ook daar rustig op straat. In de Franse stad Straatsburg arresteerde de politie twaalf mensen nadat er ongeregeldheden waren uitgebroken. Twee agenten raakten lichtgewond. In de stad gold een avondklok voor jongeren om problemen te voorkomen.

Vuurwerkshows

In Berlijn trad de politie op om te voorkomen dat grote groepen mensen samenkwamen. Na middernacht werd het er rustig op straat. De Duitse televisiezender ZDF zond een rechtstreeks oudejaarsprogramma uit vanaf de Brandenburger Tor, maar ook daar waren toeschouwers niet toegestaan.

Festiviteiten waren wel toegestaan in de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar duizenden mensen samenkwamen en naar een grote vuurwerkshow keken. Ook in Poolse steden waren veel bezoekers te zien bij lichtshows. In de Russische hoofdstad Moskou was er een vuurwerkshow bij het Rode Plein. Daar kwamen duizenden bezoekers op af.

Van feest op straat tot ME-inzet en brand: dit was de Nieuwjaarsnacht

Van feest op straat tot ME-inzet en brand: dit was nieuwjaarsnacht

(Smeulende) resten in Marrum

In het Friese Marrum moest de ME brandweermensen ondersteunen om hun zo ruimte te geven bij bluswerkzaamheden. Vanochtend zijn de resten op straat nog te zien.

Nieuwe burgemeester New York geïnaugureerd op Times Square

Op Times Square in New York is iets na middernacht de nieuwe burgemeester Eric Adams beëdigd. Bij de traditionele viering van de jaarwisseling waren 15.000 mensen. Dat was ongeveer een kwart van het normale aantal: vanwege corona was het aantal flink teruggebracht en toeschouwers moesten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd waren.

De 61-jarige voormalig politieman Adams volgt Bill de Blasio op.

Alcoholvergiftigingen en brandwonden op de spoedeisende hulp

Op de spoedeisendehulpafdelingen was Oud en Nieuw een drukke nacht met veel patiënten met alcohol- en drugsvergiftigingen. Ook kwamen er veel mensen met brandwonden, zegt David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen. Die wonden ontstonden door het afsteken van vuurwerk, maar ook door een TikTok-challenge waarbij jongeren vuurwerk uittrappen.

Wel merkten de artsen dat het vanwege de horecasluiting en het vuurwerkverbod rustiger was dan bij de jaarwisselingen voor coronatijd, zegt Baden. Woensdag volgen landelijke cijfers over het totale aantal vuurwerkslachtoffers.

Slechts drie patiënten naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn vannacht twee patiënten binnengekomen en een derde is vanuit een ander ziekenhuis onderweg. Normaal gesproken zien de artsen in de Nieuwjaarsnacht tussen de tien en vijftien patiënten met oogletsel door consumentenvuurwerk, zei oogarts Tjeerd de Faber in het NOS Radio 1 Journaal.

"Voor een jaarwisseling is twee patiënten eigenlijk heel weinig. Het vuurwerkverbod is wel degelijk merkbaar geweest. Dus wat ons betreft: ga vooral door met een verbod op consumentenvuurwerk. Veilig vuurwerk bestaat niet."

Eén patiënt werd geraakt met het illegale nitraat en was een omstander. De ander kreeg F1-vuurwerk in het oog, dat verkocht en afgestoken mag worden. Beiden houden er geen blijvend letsel aan over, verwacht De Faber.

32 mensen aangehouden in Noord-Holland

In Noord-Holland is de jaarwisseling wisselend verlopen, meldt de politie. Hier en daar was het onrustig met meldingen van onder meer vechtpartijen, mishandelingen en zwaar vuurwerk. Op andere plaatsen in de provincie was het volgens de politie niet drukker dan tijdens een normale doordeweekse nacht.

In totaal zijn er 32 mensen aangehouden. Van die arrestaties waren er 17 gerelateerd aan Oud en Nieuw, zoals voor illegaal vuurwerk en brand. Grote incidenten bleven volgens de politie uit.

In enkele plaatsen in de provincie werden illegale feesten ontdekt. Dat was onder meer het geval in Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Westknollendam. Die feesten werden op last van de gemeente beëindigd.

'Eén groot feest' in Utrecht

'Gelukkig nieuwjaar' klinkt het ook in Utrecht op straat

ME voert charges uit in Bovensmilde

De Mobiele Eenheid komt ook in actie in het Drentse dorp Bovensmilde. De politie meldt dat er brand is op straat en dat een grote groep zich tegen de ME keert.

Er wordt onder meer gegooid met zwaar vuurwerk en flessen. De ME voert charges uit.

ME in actie in Burdaard

De Mobiele Eenheid grijpt in aan de Kolkhuizerweg in het Friese Burdaard. Volgens de politie keert een grote groep zich tegen agenten en wordt er vuurwerk naar de ME gegooid. Mensen wilden niet luisteren naar meerdere oproepen om te vertrekken, waarop de politie besloot traangas in te zetten. Rond 05.30 uur meldde Omrop Fryslân dat de rust was teruggekeerd in Burdaard.

Burdaard is zeker de vierde plaats in Friesland waar de ME rond de jaarwisseling in actie moest komen. In Marrum en Tzummarum kreeg de brandweer ondersteuning van de politie-eenheid omdat er vuurwerk naar hen werd gegooid. In die laatste plaats raakte een agent lichtgewond nadat er een object tegen zijn hoofd was gegooid. Eerder op de avond was het ook onrustig in Kollumerzwaag.

Eerder vannacht meldde de politie dat in de stad Groningen de brandweer en ME'ers met vuurwerk werden bekogeld. Maar nu schrijft de politie dat die informatie onjuist was:

Twaalf gewonden in Berlijn door vuurwerkexplosie

Bij een vuurwerkexplosie in Berlijn zijn twaalf mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn ook meerdere kinderen, meldt de brandweer. Hoe ze eraan toe zijn, is onduidelijk. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De explosie vond plaats op een feestje in het oosten van de stad. De politie zegt tegen het Duitse persbureau DPA dat het mogelijk gaat om illegaal vuurwerk dat geëxplodeerd zou zijn.

Geen shows in Rotterdam, toch nemen mensen een kijkje

Een handjevol mensen is toch tevergeefs naar het centrum van Rotterdam gekomen. Normaal gesproken is daar het Nationale Vuurwerk vanaf de Erasmusbrug te zien, maar vanwege de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod is die show niet doorgegaan. Dat weerhield mensen er niet van om te kijken of er toch iets te beleven viel.

De gemeente waarschuwde eerder in de nieuwjaarsnacht al dat er in het centrum niets te zien was. Op RTL was zangeres Davina Michelle vanaf de Erasmusbrug te zien, maar dat optreden was al eerder opgenomen en dus niet door publiek live te volgen.

Op straat in Assen werd om 00.00 uur geproost met vuurwerk

Straatbeeld Assen: proosten en vuurwerk in het centrum

Gebouwen verwoest door brand

Op meerdere plekken in het land zijn gebouwen verwoest door brand. In het Gelderse Elburg brak brand uit in een pand in het historische centrum. Op beelden is te zien dat de vlammen uit de woning slaan. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat een persoon gewond is geraakt.

Rond 04.45 uur meldde de veiligheidsregio dat de brand onder controle was.

Woning in historisch centrum Elburg verwoest door brand

Op een schip bij Nieuwegein brak brand uit in de kajuit. De hulpdiensten hebben een slachtoffer zwaargewond van boord gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

In Leiden is een buurthuis in vlammen opgegaan. De brand ontstond kort na middernacht in buurthuis De Vijf Hoven, meldt Omroep West. Het pand was daarna al snel niet meer te redden; de brandweer heeft het gecontroleerd laten uitbranden.

Buurthuis Leiden volledig verwoest door brand

Ook op andere plekken in het land waren branden in gebouwen. Ook zijn op meerdere plekken autobranden gemeld.

Politie Eindhoven lost waarschuwingsschoten vanwege man met mes

In Eindhoven hebben agenten twee waarschuwingsschoten gelost vanwege een man die rondliep met een mes. Volgens de politie voelden omstanders op het Wilhelminaplein zich bedreigd en zagen agenten zich gedwongen om bij de aanhouding de waarschuwingsschoten te lossen.

Bij het incident raakte niemand gewond, meldt de politie. De man zit vast.

ME ingezet in Amsterdam, Arnemuiden, Marrum en Tzummarum

ME-inzet in onrustig Arnemuiden: meerdere aanhoudingen

De Mobiele Eenheid is in het Zeeuwse Arnemuiden in actie gekomen. Volgens een woordvoerder van de politie is er sprake van enkele ongeregeldheden, zoals brandjes en andere vernielingen. De politie heeft een aantal mensen aangehouden.

In het Friese dorp Marrum heeft de ME ingegrepen. Volgens de politie was dat nodig om de brandweer ruimte te geven bij het blussen van een brand.

Ook in het Friese Tzummarum is de ME ingezet, nadat de brandweer werd bekogeld:

AT5 meldt dat de ME ook in Amsterdam Nieuw-West heeft ingegrepen. Agenten zouden daar zijn bekogeld met stenen.

Eerder op de avond kwam de ME ook al in actie in Friesland en Groningen, omdat de brandweer tijdens het blussen werd bekogeld met vuurwerk.

Nieuwjaarsstunt: Legobeeld André Hazes duikt op in Friesland

Het Legobeeld van André Hazes dat begin deze week van zijn vaste plek op de Dam in Amsterdam verdween, is opgedoken in het Friese Oldeberkoop. Het gaat zoals verwacht om een stunt. De Geitefok, de plaatselijke oudejaarsvereniging van Oldeberkoop, zegt het beeld te hebben ontvreemd.

Ze willen met de actie aandacht vragen voor de zware coronatijd die Nederland al twee jaar in zijn greep houdt.

Tegen de regels, maar vriendengroep in Molenhoek viert jaarwisseling toch samen

Zij vieren de jaarwisseling toch met een groep thuis: 'Zijn getest en gevaccineerd'

Zo viert Nederland 2022

Ondanks de beperkingen is op meerdere plekken in ons land 2022 feestelijk ingeluid. In meerdere steden was, ondanks het vuurwerkverbod, siervuurwerk te zien.

In het Haagse Laakkwartier vierden bewoners de jaarwisseling op straat. Dat deden ze met fakkels en nieuwjaarswensen op afstand:

De jaarwisseling op straat: met de buren en op afstand

In Nijmegen stonden deze mensen buiten klaar, met een pot vuurwerk:

Op het Domplein in Utrecht is het normaal druk tijdens de jaarwisseling, maar nu was het rustig. Enkel de hulpdiensten stonden er paraat, met een aantal politie-auto's en ambulances.

Ook in Doetinchem was in de lucht hier en daar wat vuurwerk te zien bij de ingang van het nieuwe jaar:

Het mag niet, maar het is er wel: vuurwerk boven Doetinchem

Op RTL is een optreden van zangeres Davina Michelle te zien vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam. De gemeente moet belangstellenden die het concert live willen zien teleurstellen, want daar is momenteel niets te zien:

ME ingezet in Groningen, hulpdiensten bekogeld met vuurwerk

In Groningen is de Mobiele Eenheid ingezet. Brandweerlieden werden bij bluswerkzaamheden aan de Meerpaal bekogeld met vuurwerk. Daarop werd de ME ingeschakeld, die volgens de politie Groningen daarna ook bekogeld werd met vuurwerk.

Ook op andere plekken in het land was het eerder op de avond al onrustig. In het Zuid-Hollandse Moordrecht en het Friese Kollumerzwaag moest ook de ME ingezet worden. In die laatste plaats werd de brandweer ook bekogeld met vuurwerk.

Paar duizend mensen op de Dam in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam waren rond 00.00 uur 3000 tot 4000 mensen op de been om het begin van 2022 te vieren, meldt de politie. Sommigen staken vuurwerk af. Ook werden agenten bekogeld met vuurwerk. Agenten hebben ingegrepen, onder meer met de wapenstok. Volgens de politie was de situatie daarna onder controle.

De ME was aanwezig op de Dam, maar heeft zelf niet ingegrepen. Op beelden is te zien dat rond 00.45 uur al veel minder mensen nog op de Dam aanwezig waren.

Veel mensen op de Dam: politie gebruikt wapenstok bij ontruiming

Op andere plekken in de stad is het volgens stadszender AT5 relatief rustig. Hier en daar zijn wat kleine brandjes, zo zijn er in Amsterdam-Noord een paar pallets in brand gestoken.

2022 ingeluid in Top 2000-café

In het Top 2000-café is 2022 ingeluid. Hoewel hij in thuisquarantaine zit, presenteerde Herman van der Zandt het Aftelmoment. Hij was via een videoverbinding op een beeldscherm alsnog te zien in het Top 2000-café, waar even voor middernacht Bohemian Rhapsody van Queen klonk, de nummer een van de eindejaarslijst van NPO Radio 2.

Zo werd er in het café afgeteld naar het nieuwe jaar:

Het nationale aftelmoment, met Herman van der Zandt vanuit huis

Kleine brandjes in Rotterdam en Amsterdam

In Rotterdam is het tot op heden rustig, zegt brandweercommandant Rogier Piek in Met het Oog op Morgen. "Het beeld is tot nu toe wat kleine brandjes en opstootjes, maar dat kunnen lokale eenheden afhandelen. Er zijn nog geen specialistische teams van de politie of brandweer nodig geweest."

De commandant zegt goed voorbereid de Nieuwjaarsnacht in te gaan. De brandweer heeft 450 brandweerlieden die klaar staan om waar nodig ingezet te kunnen worden. Ook staat een extra gepantserde wagen paraat, maar de Rotterdamse brandweer heeft die tot nu toe niet hoeven gebruiken. Verder is geïnvesteerd in korte communicatielijnen met de politie. "Als zij iets weten, weet de brandweer het ook en andersom."

Buurtvaders

In Amsterdam-West gaan 33 buurtbewoners de straat op om de sfeer vannacht feestelijk te houden. Ze spreken jongeren aan en als situaties uit de hand dreigen te lopen, staan ze direct in contact met de politie. "Buurtvaders spelen een voorbeeldrol in de buurt. Jongeren hebben heel erg de neiging om respect te tonen voor ons", zegt een van de buurtvaders, Hamza Farrahi.

Volgens hem verloopt de jaarwisseling tot nu toe rustig in de buurt. De buurtbewoners hebben enkel wat kleine brandjes moeten blussen. "Drie van ons rijden met een brandblusser in de auto rond om kleine vuurtjes te blussen."

Oud & Nieuw wordt gevierd, ondanks de coronamaatregelen

Op veel plekken in Nederland wordt Oud & Nieuw zo goed en kwaad als het kan gevierd. Zo hebben veel mensen het gezellig, is te lezen op sociale media.

Zo zit deze Twitteraar bij de open haard, en bakt hij meteen een stukje vlees mee:

Maar er zijn ook mensen die te moe zijn om de jaarwisseling te halen:

Ook wordt er lekker gegeten:

Hoe dan ook, bij de mensen die de livestream van artiest Marco Kraats volgen, is het sowieso feest.

Zo bereidde hij zich vandaag voor:

Eindelijk weer een optreden, maar dan wel voor een livestream

Onrustig op meerdere plekken in Nederland

Op meerdere plekken in Nederland is het onrustig. Zo werden in Lunteren hulpdiensten bekogeld bij het blussen van een brand.

In Den Haag werd onder meer een portiek zwaar beschadigd door vuurwerk en kunnen mensen die de wijk Duindorp in willen gecontroleerd worden door de politie. Op het Sint Annaplein werd een vuurwerkbom naar de politie gegooid.

In Groningen is de politie ook bekogeld door jongeren in de wijk Vinkhuizen, meldt Het Dagblad van het Noorden. De politie greep volgens de krant op meerdere plekken in de provincie in om te zorgen dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden hun werk konden blijven doen.

ME in Moordrecht en Kollumerzwaag

In Moordrecht was het onrustig en is de ME uitgerukt om ervoor te zorgen dat de brandweer kon blussen. In Friesland is de ME bekogeld in Kollumerzwaag. De agenten waren daar om de brandweer te ondersteunen. Een persoon is aangehouden vanwege openlijke geweldpleging, meldt de politie.

Onrustig in Kollumerzwaag tijdens blussen caravanbrand

Staatsloterij verkoopt recordaantal oudejaarsloten

De Staatsloterij heeft dit jaar ruim 7,1 miljoen loten verkocht voor de oudejaarstrekking, meldt het ANP. Het recordaantal van ruim 7 miljoen loten dat in 2020 werd verkocht, is daarmee overschreden.

"Het lijkt erop dat meer mensen loten kopen nu ze de jaarwisseling vanwege de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod opnieuw minder goed op een andere manier kunnen vieren", stelt een woordvoerder. Er werden ongeveer evenveel halve loten (3,7 miljoen) als hele loten (3,4 miljoen) verkocht.

"Op dit moment is de trekking bezig, waarna er nog een extra controle wordt uitgevoerd", aldus de woordvoerder. Rond middernacht wordt bekendgemaakt waar de hoofdprijs van 30 miljoen euro is gevallen. Vorig jaar kwamen de winnaars uit Zwolle en Tiel.