NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bijna 2 miljoen kijkers voor conference Peter Pannekoek • Schonere lucht dan tijdens vorige jaarwisseling

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling, met nieuws over de feestelijkheden en de ongeregeldheden in binnen- en buitenland.

Liveblog gesloten
 • Eind blog

  Nu er een duidelijk beeld is van hoe de jaarwisseling is verlopen, sluiten we dit blog.

 • Bijna 2 miljoen kijkers voor Oudejaarsconference Peter Pannekoek

  De Oudejaarsconference van Peter Pannekoek op NPO 1 heeft bijna 2 miljoen kijkers getrokken. Enkel het Nationaal Aftelmoment op NPO 1 werd gisteravond beter bekeken dan de conference van Pannekoek, meldt Stichting KijkOnderzoek.

  Wel ligt het gemiddeld aantal kijkers van zijn Oudejaarsconference net iets lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar van conferences bij de NPO. Een jaar geleden keken er nog bijna 2,7 miljoen mensen naar de laatste Oudejaarsconference van Youp van 't Hek. Herman Finkers scoorde in 2015 het best met zo'n 3 miljoen kijkers.

  De enige andere Oudejaarsconference gisteravond naast die van Pannekoek - die van Najib Amhali op SBS6 - trok 487.000 kijkers. RTL 4 had een conference met Guido Weijers in de planning, maar de cabaretier trok zich afgelopen maand terug vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Vorig jaar trok Weijers bijna 1,3 miljoen kijkers. Daarom zond RTL 4 een speciale editie van The Masked Singer uit. Naar dat programma keken bijna 2 miljoen mensen.

 • Schonere lucht dan tijdens vorige jaarwisseling

  De lucht was afgelopen nacht schoner dan tijdens de vorige jaarwisseling, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt vooral door het weer. "Er was een mooie, geleidelijke stroming wind over het land, nauwelijks mist en weinig vocht", zegt een betrokken RIVM-onderzoeker. Als het windstil is, of er is mist of vocht, dan mengt vuurwerk daarmee en blijft fijnstof langer in de lucht.

  Op sommige plaatsen werden verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Dit komt waarschijnlijk door branden en vuurwerk. In Den Haag werd de hoogste concentratie fijnstof gemeten: 855 microgram fijnstof per kubieke meter lucht. Vorig jaar was dat 1555 microgram. Er werd gemeten tussen middernacht en 01.00 uur. Drie uur later was het bij het Haagse meetpunt 33 microgram, zegt de onderzoeker. "Dus het verwaaide heel snel."

 • Minder incidenten in Utrecht, maar autobranden en geweld 'niet normaal'

  Utrecht heeft een relatief rustige jaarwisseling achter de rug, meldt RTV Utrecht. Wel werden in de stad veertien autobranden gemeld. In de wijk Overvecht ging de 'meidenhuiskamer' van het Jongerenwerk in vlammen op. In de Geuzenwijk trad de ME op tegen jongeren die vernielingen aanrichtten en politieagenten bekogelden met zwaar vuurwerk. De politie pakte in Utrecht twaalf mensen op.

  "Het aantal incidenten in de stad ligt lager dan eerdere jaren", constateert burgemeester Dijksma bij RTV Utrecht. "Tegelijkertijd vind ik het niet normaal dat er (auto-)branden worden gesticht en er sprake is van agressie en geweld in de richting van hulpverleners. Dit is 365 dagen per jaar onacceptabel, dus ook tijdens de jaarwisseling."

  Dijksma ging vannacht nog langs bij boa's en politiemensen die aan het werk waren. "Ik ben alle mensen die afgelopen nacht in touw waren, beroepsmatig of vrijwillig, ongelooflijk dankbaar. Samen houden we de stad heel. Ik ben ervan overtuigd dat het dankzij het harde werk van al deze mensen is dat de jaarwisseling met minder incidenten is verlopen dan eerdere jaren."

 • Man zwaargewond na oppakken vuurwerk in tuin

  In Nieuw-Vennep is een man van 51 zwaargewond geraakt toen vuurwerk in zijn hand ontplofte. Het vuurwerk werd mogelijk door iemand anders in zijn achtertuin gegooid, zegt de politie. De man ging kijken en pakte het voorwerp op. Hij liep ernstig letsel op aan zijn hand en been en is naar het ziekenhuis gebracht.

  De politie heeft buren gesproken en onderzoek bij de woning gedaan. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

 • Zo begon 2022 in Europa en Amerika

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo begon 2022 in Europa en Amerika
 • Zeker vier jongeren gewond door TikTok-challenge

  Bij zeker drie incidenten zijn jongeren gewond geraakt die meededen aan een challenge op het sociale medium TikTok waarbij ze vuurwerk uittrappen. Er zijn ten minste vier slachtoffers. Het gaat om derdegraads brandwonden aan de onderbenen of voeten, meldt de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen.

  In het Rotterdamse Brandwondencentrum werd iemand behandeld die een rotje had uitgetrapt. Waarschijnlijk deed diegene ook mee aan een TikTok-challenge, zegt een woordvoerder.

 • Dertien aanhoudingen en vijf gewonde agenten in Noord-Nederland

  In de drie noordelijke provincies zijn tijdens de jaarwisseling dertien mensen aangehouden. De politie is in Drenthe, Friesland en Groningen een aantal keer bekogeld met flessen en vuurwerk, waaronder zwaar vuurwerk. Vijf agenten raakten gewond.

  De politie kreeg veel meldingen van branden. De mobiele eenheid werd zeven keer ingezet, waarvan vijf keer in Friesland. In Burdaard werd traangas gebruikt. Lees hier meer over de ME-acties in onder meer Friesland:

 • Rustige jaarwisseling in veel Europese hoofdsteden

  In veel plaatsen in Europa is de jaarwisseling rustig verlopen. Vanwege de coronapandemie waren er weinig grote festiviteiten. In hoofdsteden als Parijs, Berlijn en Rome werden alle vieringen vanwege het coronavirus afgelast en in Londen gold hetzelfde voor de geplande vuurwerkshow.

  In Engeland, waar nauwelijks maatregelen gelden, waren op straat wel grote mensenmassa's te zien. In Madrid vonden slechts beperkt festiviteiten plaats. Daar waren 7000 mensen welkom op een groot plein. Het aantal bezoekers was met zo'n 60 procent teruggebracht.

  In Brussel werden 129 mensen opgepakt. Dat gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold. In Rome sloot de politie delen van het centrum af toen relschoppers vuurwerk naar voorbijgangers gooiden. Er raakte niemand gewond.

  Avondklok

  Frankrijk zette tijdens de Nieuwjaarsnacht meer dan 95.000 politieagenten in om te zorgen dat het op straat rustig bleef. Een traditionele vuurwerkshow in het centrum van Parijs werd afgelast, maar ondanks de coronamaatregelen trok een menigte naar de Champs Élysées. Toch bleef het ook daar rustig op straat. In de Franse stad Straatsburg arresteerde de politie twaalf mensen nadat er ongeregeldheden waren uitgebroken. Twee agenten raakten lichtgewond. In de stad gold een avondklok voor jongeren om problemen te voorkomen.

  Vuurwerkshows

  In Berlijn trad de politie op om te voorkomen dat grote groepen mensen samenkwamen. Na middernacht werd het er rustig op straat. De Duitse televisiezender ZDF zond een rechtstreeks oudejaarsprogramma uit vanaf de Brandenburger Tor, maar ook daar waren toeschouwers niet toegestaan.

  Festiviteiten waren wel toegestaan in de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar duizenden mensen samenkwamen en naar een grote vuurwerkshow keken. Ook in Poolse steden waren veel bezoekers te zien bij lichtshows. In de Russische hoofdstad Moskou was er een vuurwerkshow bij het Rode Plein. Daar kwamen duizenden bezoekers op af.

 • Van feest op straat tot ME-inzet en brand: dit was de Nieuwjaarsnacht

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van feest op straat tot ME-inzet en brand: dit was nieuwjaarsnacht
 • (Smeulende) resten in Marrum

  In het Friese Marrum moest de ME brandweermensen ondersteunen om hun zo ruimte te geven bij bluswerkzaamheden. Vanochtend zijn de resten op straat nog te zien.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Nieuwe burgemeester New York geïnaugureerd op Times Square

  Op Times Square in New York is iets na middernacht de nieuwe burgemeester Eric Adams beëdigd. Bij de traditionele viering van de jaarwisseling waren 15.000 mensen. Dat was ongeveer een kwart van het normale aantal: vanwege corona was het aantal flink teruggebracht en toeschouwers moesten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd waren.

  De 61-jarige voormalig politieman Adams volgt Bill de Blasio op.

 • Alcoholvergiftigingen en brandwonden op de spoedeisende hulp

  Op de spoedeisendehulpafdelingen was Oud en Nieuw een drukke nacht met veel patiënten met alcohol- en drugsvergiftigingen. Ook kwamen er veel mensen met brandwonden, zegt David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen. Die wonden ontstonden door het afsteken van vuurwerk, maar ook door een TikTok-challenge waarbij jongeren vuurwerk uittrappen.

  Wel merkten de artsen dat het vanwege de horecasluiting en het vuurwerkverbod rustiger was dan bij de jaarwisselingen voor coronatijd, zegt Baden. Woensdag volgen landelijke cijfers over het totale aantal vuurwerkslachtoffers.

 • Slechts drie patiënten naar Oogziekenhuis Rotterdam

  In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn vannacht twee patiënten binnengekomen en een derde is vanuit een ander ziekenhuis onderweg. Normaal gesproken zien de artsen in de Nieuwjaarsnacht tussen de tien en vijftien patiënten met oogletsel door consumentenvuurwerk, zei oogarts Tjeerd de Faber in het NOS Radio 1 Journaal.

  "Voor een jaarwisseling is twee patiënten eigenlijk heel weinig. Het vuurwerkverbod is wel degelijk merkbaar geweest. Dus wat ons betreft: ga vooral door met een verbod op consumentenvuurwerk. Veilig vuurwerk bestaat niet."

  Eén patiënt werd geraakt met het illegale nitraat en was een omstander. De ander kreeg F1-vuurwerk in het oog, dat verkocht en afgestoken mag worden. Beiden houden er geen blijvend letsel aan over, verwacht De Faber.

 • 32 mensen aangehouden in Noord-Holland

  In Noord-Holland is de jaarwisseling wisselend verlopen, meldt de politie. Hier en daar was het onrustig met meldingen van onder meer vechtpartijen, mishandelingen en zwaar vuurwerk. Op andere plaatsen in de provincie was het volgens de politie niet drukker dan tijdens een normale doordeweekse nacht.

  In totaal zijn er 32 mensen aangehouden. Van die arrestaties waren er 17 gerelateerd aan Oud en Nieuw, zoals voor illegaal vuurwerk en brand. Grote incidenten bleven volgens de politie uit.

  In enkele plaatsen in de provincie werden illegale feesten ontdekt. Dat was onder meer het geval in Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Westknollendam. Die feesten werden op last van de gemeente beëindigd.