liveblog
NOS NieuwsAangepast

Besmettingsrecords in Europese landen • Geen snellere versoepeling lockdown

liveblog gesloten

Ministerie gaat FFP2-maskers tegen laag bedrag aanbieden aan zorg

Demissionair minister De Jonge moedigt het gebruik van FFP2-maskers in de zorg aan, hoewel deskundigen dit hoog beschermende mondkapje niet nodig vinden bij contact met coronapatiënten. Het ministerie van Volksgezondheid gaat deze mondneusmaskers tegen een laag bedrag aan zorginstellingen aanbieden.

De Jonge komt met dit aanbod nadat er discussie was ontstaan over het gebruik van de FFP2-maskers in het licht van de besmettelijkere omikron-variant. Een aantal politieke partijen pleitte ervoor om de mondkapjes breder beschikbaar te stellen.

Recordaantal besmettingen in Frankrijk, Ierland en Italië

Verschillende Europese landen hebben de afgelopen 24 uur een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. In Italië (59 miljoen inwoners) werden ruim 50.000 nieuwe besmettingen gemeld, zo'n 6000 meer dan het record dat gisteren werd verbroken. Ierland (5 miljoen inwoners) telde een recordaantal van ruim 11.000 positieve tests.

In Frankrijk (67 miljoen inwoners) werden 94.124 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds de start van de coronapandemie. Komende maandag overlegt president Macron met de meest betrokken ministers over eventuele nieuwe coronamaatregelen.

In heel Europa worden hoge coronacijfers geregistreerd

Sportschool Leiden voor twee maanden gesloten na overtreden lockdown

De burgemeester van Leiden heeft een sportschool voor twee maanden gesloten vanwege het overtreden van de coronamaatregelen. Volgens de gemeente werden er "ernstige en omvangrijke overtredingen" geconstateerd. Zo bleef de sportschool deze week geopend, ondanks de ingestelde lockdown.

Volgens Omroep West overtrad de sportschool dit voorjaar ook al de coronaregels, door open te blijven terwijl binnensportlocaties gesloten moesten zijn. Toen kreeg de sportschool een "last onder dwangsom" om herhaling te voorkomen. Afgelopen dinsdag werd de boete daadwerkelijk opgelegd, toen bleek dat de sportschool geopend was. Gisteren werd het fitnesscentrum opnieuw betrapt.

Storing DigiD voorbij, weinig invloed op corona-afsprakensites

De storing bij DigiD is na zo'n 14 uur verholpen. Dat zegt een woordvoerder van Logius, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor DigiD. Sinds 06.00 uur vanochtend kwamen er meldingen binnen van mensen die problemen hadden met het gebruik van DigiD.

Het systeem wordt onder meer gebruikt om bij de GGD afspraken te maken voor een coronatest of een vaccinatie. Het is niet duidelijk hoeveel mensen daarbij problemen ondervonden. De GGD zei eerder vandaag geen grote problemen door de DigiD-storing te ondervinden. Zo was er geen merkbare toename van telefonische afspraken.

De oorzaak van de storing is niet bekend.

OMT: geen reden versoepeling lockdown door onzekerheid omikron

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het demissionaire kabinet adviseert over het coronabeleid, ziet voorlopig geen aanleiding om de lockdownmaatregelen aan te passen. Dat schrijft het OMT in een vandaag verschenen advies.

Gisteren verscheen een grote Britse studie, waaruit bleek dat de omikronvariant waarschijnlijk minder ziek maakt dan de, tot dusver dominante, deltavariant. Ook vanuit Zuid-Afrika klinken er "optimistische berichten", die een gunstiger beeld schetsen. Maar, zo benadrukt het OMT, die data zijn gebaseerd op een gering aantal besmettingen en bovendien voorbarig. Daarom kunnen er nu nog geen conclusies over de omikronvariant worden getrokken.

Het OMT verwacht binnen twee weken voldoende gegevens te hebben om te kunnen concluderen of de omikronvariant minder ziekmakend is. Het volgende OMT-advies staat gepland voor 3 januari.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat het OMT-advies wordt opgevolgd. De huidige maatregelen blijven dus gelden.

Besmettingsrecord in VK, 1 op de 20 Londenaren had tegelijk corona

Het Verenigd Koninkrijk noteert al enkele dagen op rij records wat betreft het aantal coronabesmettingen. Vandaag werden maar liefst 122.186 positieve tests geregistreerd, zo'n 2000 meer dan het vorige record, dat gisteren werd genoteerd. De forse stijging van het aantal besmettingen wordt toegeschreven aan de omikronvariant.

Statistiekbureau ONS schat dat het werkelijke aantal mensen dat besmet raakt, nog veel hoger ligt. Voor Engeland zou het vorige week om zo'n 1,5 miljoen mensen gaan, wat zou betekenen dat 1 op 35 Engelsen een corona-infectie opliep. In Londen lag dat aantal op 1 op de 20 mensen. Begin deze week is het mogelijk zelfs gestegen tot 1 op de 10 mensen, denkt ONS.

Ziekenhuizen vrezen dat de huidige besmettingsgolf grote gevolgen gaat hebben. Veel bedrijven merken de gevolgen nu al: door personeelstekorten zijn sommige winkels noodgedwongen gesloten.

De regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland werken aan nieuwe coronamaatregelen, die na de kerstdagen worden ingevoerd. Premier Johnson, die over het coronabeleid van Engeland gaat, zegt dat er vooralsnog geen maatregelen op de planning staan. Desondanks sluit hij nieuwe beperkingen vanaf januari niet uit.

De populaire winkelstraat Oxford Street in Londen vandaag

Zorgen om nieuwe quarantaineregels jonge kinderen

De nieuwe quarantaineregels voor kinderen van 0 tot 4 jaar zijn "ontzettend ingrijpend" voor ouders, zegt Boink, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang. In de nieuwe regels staat dat deze kinderen ook tien dagen in quarantaine moeten als een huisgenoot of nauw contact besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Eerder waren ze daarvan uitgezonderd.

"Het is geen goed nieuws voor ouders", zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. Hij hoopt dat over twee weken, als alle ouders weer moeten werken, de regels weer anders zijn. "Ik hoop heel erg dat het beperkt blijft, maar ik houd mijn hart vast." De voorzitter benadrukt dat het nu vooral heel vervelend is voor zorgmedewerkers, die tijdens de kerstvakantie doorwerken.

De quarantainetijd van tien dagen kan worden verkort bij een negatieve test bij de GGD, op dag vijf na het laatste contact met de besmette persoon. Maar het testen van jonge kinderen is "niet heel leuk", zegt Jellesma.

De vereniging heeft vanavond "als een razende" gewerkt om een nieuwe beslisboom te maken, een vragenschema waarmee ouders kunnen bepalen of met de huidige coronamaatregelen een kind naar de kinderopvang mag. "We zitten al aan de 23ste versie", zegt Jellesma. Het schema wordt naar alle instellingen gestuurd. "Zo hebben we minder discussies over of een kind naar de opvang kan komen of niet. We doen alles om dit zo harmonieus mogelijk te laten verlopen."

Novavax voor beperkte groep Nederlanders

Het nieuwe Novavax-vaccin komt beschikbaar voor een beperkte groep Nederlanders. Het gaat om mensen die wel een prik willen, maar niet met een mRNA-vaccin, zoals dat van Pfizer. Dat heeft demissionair minister De Jonge besloten na een advies van de Gezondheidsraad.

Strenge quarantaine-richtlijnen vanwege omikronvariant

Het RIVM verzwaart de isolatie- en quarantaine-richtlijnen vanwege de opmars van de omikronvariant. Voortaan geldt voor alle huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon een quarantaine-advies van tien dagen.

Het maakt dus niet meer uit of je gevaccineerd bent of al corona hebt gehad. Wel mag de quarantaine bij een negatieve test bij de GGD, op dag vijf na het laatste contact met de besmette persoon, nog steeds worden beëindigd.

38 euro voor iedere Bulgaarse 65-plusser die zich laat inenten

De Bulgaarse overheid gaat 65-plussers een bonus van 75 leva, omgerekend 38 euro, geven wanneer zij zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Op die manier hoopt de regering de vaccinatiegraad in het land op te krikken. De prikbonus wordt overgemaakt na het ontvangen van drie vaccinaties, dus inclusief een boosterprik.

Bulgarije heeft met een vaccinatiegraad van 27 procent van de totale bevolking de laagste prikgraad van de Europese Unie. In het land heerst veel wantrouwen tegen de medische wetenschap; ook bestaat er een levendige handel in valse vaccinatiecertificaten.

Relatief gezien heeft Bulgarije, na Peru, de meeste coronasterfgevallen ter wereld. In het land zijn er ruim 30.000 coronagerelateerde doden gemeld, op een bevolking van zo'n 7 miljoen.

De Bulgaarse premier Petkov, die vorige week aantrad, hoopt dat de prikbonus leidt tot 300.000 extra gevaccineerde 65-plussers. "Zo voorkomen we dat het te druk wordt in de ziekenhuizen", zei hij bij de aankondiging van het plan.

Amerikaans inreisverbod voor zuidelijk Afrika wordt opgeheven

De Verenigde Staten gaan het inreisverbod voor zuidelijk Afrika vanaf 1 januari opheffen. De maatregel werd eind november ingevoerd om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Sindsdien mogen mensen die recent in Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Eswatini (Swaziland), Mozambique en Malawi zijn geweest niet meer naar de VS reizen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat de huidige vaccins voldoende bescherming bieden tegen de omikronvariant, vooral na het ontvangen van een boosterprik. Daarom is het verantwoord om het inreisverbod op te heffen, aldus het Witte Huis.

Inmiddels bestaat driekwart van de besmettingen in de VS uit de omikronvariant, bleek eerder deze week.

12.517 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.517 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 843 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.688 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 16 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 41 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 42 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder.

2145 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 145 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 24 nieuwe patiënten bij.

Al met al nam de bezetting in de ziekenhuizen af. Er liggen nu 2145 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2240), van wie 565 op de IC (gisteren: 583), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 19 patiënten in Duitsland op de IC.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  • LCPS / NOS
    546 coronapatiënten en 482 anderen op de IC
  • LCPS / NOS
    Gemiddeld 27 IC-opnames; 171 buiten de IC
  • LCPS / NOS
    2145 patiënten in het ziekenhuis, 546 op de IC

Politiepost bij woning demissionair minister De Jonge

Bij het huis van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid staat een mobiele politiepost, ter beveiliging. Op de post zijn camera's te zien, die de omgeving in de gaten houden.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er is besloten om een politiepost bij de woning te zetten. Wat de directe aanleiding is, is niet bekendgemaakt.

Onlangs werd er een verdacht pakket bij de minister bezorgd en belde een coronademonstrant aan die met De Jonge "in gesprek wilde". Op sociale media als Telegram en Twitter gaat al langer het adres van De Jonge rond.

De politiepost bij het huis van De Jonge

Gezondheidsraad: vooralsnog geen Janssen-vaccin voor boosters

De Gezondheidsraad adviseert voor boosterprikken tegen het coronavirus vooralsnog geen gebruik te maken van het Janssen-vaccin, maar om de mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna in te blijven zetten. Voor mensen die eerder al het Janssen-vaccin kregen, lijkt boosten met het Janssen-vaccin in eerste instantie tot een lagere toename van antistoffen te leiden dan boosten met een mRNA-vaccin. Bovendien geeft het Janssen-vaccin een risico op een zeldzame vorm van trombose.

Eerder oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat Janssen gebruikt kan worden als boostervaccin. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vroeg de Gezondheidsraad daarop om advies.

Hoge Raad: winkels en horeca hebben recht op huurkorting

Horecabedrijven en winkels hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting, heeft de Hoge Raad beslist na vragen door de rechtbank Roermond. De coronamaatregelen die de bedrijven hebben getroffen, zijn volgens het hoogste rechtsprekende orgaan onvoorziene omstandigheden.

Bij het aangaan van een huurcontract voor 15 maart vorig jaar konden ondernemers niet voorzien hoe groot de impact van de crisis zou zijn. Daarom kan de rechter de huurovereenkomst aanpassen door de huurprijs te verminderen voor de periode waarin winkels en restaurants door de maatregelen omzetverlies leden. Volgens de Hoge Raad moet bij huurovereenkomsten die na 15 maart zijn gesloten, per geval worden gekeken of er recht op korting is.

Huurders wilden weten of ze in verband met de coronapandemie huurkorting konden afdwingen. In een zaak tussen een verhuurder en een huurder van een horecagelegenheid heeft de kantonrechter in Roermond de Hoge Raad om uitleg gevraagd. De rechter kan nu de beslissing van de raad meenemen in het besluit over de huurkorting voor de horecagelegenheid.

Geboortejaren 1968, 1969 en 1970 aan de beurt voor booster

Mensen die geboren zijn in 1968, 1969 of 1970 en die minimaal drie maanden geleden volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van een coronabesmetting, kunnen online een afspraak maken voor hun boosterprik.

Kritiek planbare zorg nog steeds onder druk door afschaling

De afgelopen maand hebben twintig ziekenhuizen aangegeven dat ze kritiek planbare zorg niet of niet altijd binnen zes weken kunnen leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Het gaat om zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Deze week kan 40 procent van de ziekenhuizen deze zorg niet altijd tijdig leveren en dat baart de NZa zorgen.

In een gezamenlijke brief met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt de NZa dat het belangrijk is om de komende weken bijzondere aandacht te hebben voor de kritiek planbare zorg en herstel van zorgverleners. Ook schrijft de NZa dat de omikronvariant van het coronavirus mogelijk medio januari leidt tot druk op de (semi-)acute zorg en verdere afschaling van de planbare zorg. "Voor mensen die wachten op kritiek planbare zorg is uitstel van zorg risicovol."

Ook de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg komt steeds verder onder druk te staan. De vraag naar ggz is al geruime tijd hoger dan voorheen en de wachttijden zijn langer dan normaal. Voor een aantal diagnoses lopen de wachttijden nog verder op, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Barneveldse kerk organiseert kerstvieringen

Een kerk in Barneveld organiseert dit jaar ondanks de geldende coronamaatregelen meerdere kerstvieringen. Per dienst ontvangt de kerk 650 mensen.

De eerste van de vier was gisteravond, vanavond op Kerstavond zijn er twee en er is ook een viering op Tweede Kerstdag. "Kerken hebben vrijheid van godsdienst", zegt voorganger Peter Paauwe tegen Omroep Gelderland. "Dat is een grondrecht en daar maken we gebruik van. We willen zo ook een signaal richting de overheid geven: dat het tijd is voor een beleid dat meer ruimte geeft aan de dingen die belangrijk zijn in het leven."

Bezoekers wordt niet gevraagd naar een QR-code, maar andere richtlijnen worden wel gerespecteerd. "Wij zitten nu op een derde van onze capaciteit. Er wordt afstand gehouden. Mensen gaan door de ene deur naar binnen en door de andere naar buiten", zegt Paauwe. "We doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te laten verlopen."

Kerkgangers zijn blij dat ze deze Kerst toch een dienst kunnen meemaken. "Mooi dat het kan, daar zijn we heel dankbaar voor", zegt een bezoeker. "Dat we deze boodschap mogen horen. Veel mensen leven nu in angst en daarom is het goed om nu de geboorte van Jezus te vieren."

GGD opent booster-telefoonnummer voor Zeeuwse 70-plussers

De GGD in Zeeland heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor Zeeuwse 70-plussers die het moeilijk vinden om een afspraak te maken voor een boosterprik. Dat is gebeurd met hulp van de gemeente Terneuzen. De wachttijden bij het landelijke nummer zijn vaak lang en online een afspraak maken blijkt vaak moeilijk voor ouderen.

"Wij hebben hier een callcenter", zegt Roel Schreurs van de gemeente Terneuzen tegen Omroep Zeeland. "Dat hebben we eerder in coronatijd opgericht voor heel Zeeland, om mensen te informeren. Nu loopt het wat stroef met het maken van boosterafspraken, het is heel erg druk. En wij hebben de infrastructuur om te helpen."

Alleen Zeeuwse 70-plussers mogen doordeweeks tussen 08.30 uur en 16.30 uur bellen naar 0115 - 455 000. Anderen moeten hun boosterafspraak regelen via het landelijke GGD-nummer. "We hebben ook al telefoontjes gekregen van mensen die jonger zijn, maar die kunnen we niet in behandeling nemen."

Johnson noemt vaccinaties geschenk in kersttoespraak

De Britse premier Johnson heeft zijn kerstboodschap op sociale media aangegrepen om zijn landgenoten nog eens op te roepen om zich te laten vaccineren. "We weten dat het nog steeds zwaar is, maar voor miljoenen families in het hele land denk ik dat deze Kerst aanzienlijk beter wordt dan die van vorig jaar", aldus Johnson.

"Als de berg verkreukeld inpakpapier dit jaar hoger is dan vorig jaar, dan is dat omdat we elkaar in de periode voor de Kerst een onzichtbaar cadeau van onschatbare waarde hebben gegeven: we hebben een vaccinatie gekregen die ons beschermt en die voorkomt dat we anderen besmetten", zegt de premier. "Geprikt worden doen we niet alleen voor onszelf, maar voor iedereen met wie we samenkomen."

"Denk aan iedereen die zich deze Kerst gedraagt als een goede buur, iedereen die omziet naar anderen. Denk aan de zorgmedewerkers die met Kerst werken en denk aan iedereen die betrokken is bij onze geweldige vaccinatiecampagne", zegt Johnson, die dat in de geest van Jezus Christus noemt.

"Hoewel de tijd om cadeaus te kopen opraakt, is er een mooi geschenk dat je jezelf en het hele land kunt geven: je kunt die prik halen. Of het nou je eerste is, je tweede of je booster: zo kunnen de festiviteiten volgend jaar nog grootser zijn dan dit jaar", besluit Johnson, alvorens iedereen fijne Kerstdagen te wensen.

Storing bij DigiD, onduidelijk of coronatest- en prikafspraken zijn getroffen

DigiD kampt met een storing. Sinds een uur of 06.00 vanochtend komt er een stijgend aantal meldingen hierover binnen bij de website allestoringen.nl. Inmiddels staat de teller op meer dan duizend meldingen.

Het systeem wordt onder meer gebruikt om bij de GGD afspraken te maken voor een coronatest of een inenting. In hoeverre de storing die afspraken treft, is nog niet duidelijk.

Brand in Russisch coronaziekenhuis

Bij een brand in een ziekenhuis voor coronapatiënten in de Russische stad Astrachan zijn twee mensen om het leven gekomen. Het vuur ontstond op een IC-afdeling, meldt staatspersbureau TASS. Het Russische ministerie van Noodsituaties meldt dat er slachtoffers zijn, maar heeft nog geen verdere informatie verstrekt.

Sinds de uitbraak van de pandemie heeft Rusland te kampen gehad met meerdere branden in coronaziekenhuizen en op intensivecareafdelingen. Vaak zijn die branden het gevolg van slecht onderhoud of gebrekkige veiligheidsnormen.

'Laagterecord inbraken door coronamaatregelen'

Niet eerder is er zo weinig ingebroken als dit jaar, meldt het AD op basis van de nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Tot begin deze week werd er 21.600 keer ingebroken, 23 procent minder dan vorig jaar.

Interpolis geeft tegenover de krant aan dat er nog zo'n duizend inbraken worden verwacht in de laatste week van het jaar. Dat zou betekenen dat het laagterecord van vorig jaar (30.557) ruim wordt verbroken.

Het AD schrijft de daling toe aan de coronamaatregelen die tussen januari en april van kracht waren. Toen gold een strenge lockdown waardoor veel mensen thuiswerkten, en eind januari kwam daar ook een avondklok bij. Na de versoepelingen steeg het aantal inbraken weer.

Vooral in het najaar was volgens de InbraakBarometer weer een stijging te zien, die weer stilviel met de invoering van de avondlockdown.

200 vluchten gecanceld op Kerstavond in VS

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Delta Air Lines hebben samen zo'n tweehonderd vluchten op kerstavond geannuleerd. Als reden geven de luchtvaartmaatschappijen de omikronvariant die bij veel bemanningsleden voor besmettingen heeft gezorgd.

Dagelijks vliegen er duizenden vliegtuigen over de Verenigde Staten, maar door de annuleringen zullen toch reizigers stranden.

Delta-topman Ed Bastian stelde eerder deze week aan de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC voor om de verplichte quarantaine voor volledig gevaccineerden te verkorten van tien naar vijf dagen na een besmetting. Dat zou ervoor zorgen dat minder personeel thuis moet blijven.

Jaarwisseling Times Square New York drastisch teruggeschroefd

De traditionele jaarwisseling op Times Square in New York wordt "drastisch teruggeschroefd". Burgemeester Bill de Blasio, die vorige maand nog aankondigde dat het evenement in tegenstelling tot vorig jaar door kon gaan, heeft die beslissing genomen wegens het "onthutsende" aantal nieuwe coronabesmettingen.

Het maximumaantal bezoekers op Times Square op oudejaarsavond wordt teruggebracht van 58.000 naar 15.000 en iedereen moet volledig gevaccineerd zijn en een mondkapje dragen, kondigde de burgemeester aan. Door deze extra maatregelen kan "de gevaccineerde mensenmenigte op een veilige manier het nieuwe jaar inluiden", aldus De Blasio.

Times Square was vorig jaar grotendeels leeg op oudejaarsavond. Alleen een paar honderd hulpverleners en hun familie waren uitgenodigd als eerbetoon. Dit jaar hoopte De Blasio op een "groots feest, vol leven", vertelde hij vorige maand.

Normaal verzamelen zich op het plein honderdduizenden mensen om de 'ball drop' te zien, waarbij een tijdbal op een vlaggenmast 43 meter naar beneden zakt om het nieuwe jaar in te luiden.

Burgemeesters van andere wereldsteden zoals Londen en Parijs besloten eerder al nieuwjaarsfestiviteiten grotendeels af te gelasten.

Aantal sterfgevallen opnieuw gedaald, nog steeds oversterfte

Het aantal sterfgevallen in ons land is vorige week voor de tweede week op rij gedaald, meldt het CBS, maar er is nog steeds duidelijk sprake van oversterfte. Vorige week overleden naar schatting in totaal 4100 mensen, ongeveer 950 meer dan gebruikelijk.

In alle leeftijdsgroepen is sprake van oversterfte, maar het aantal overlijdens is wel aan het dalen. In de leeftijdsgroep boven de 80 overleden vorige week ongeveer 600 meer mensen dan gebruikelijk. Tussen 65 en 80 jaar lag dat aantal op 300 meer dan normaal. Onder de 65 overleden 75 meer mensen dan te verwachten zou zijn.

Het CBS weet nog niet zeker waardoor de oversterfte komt, maar wel is bekend dat de oversterfte in de afgelopen anderhalf jaar grotendeels werd verklaard door Covid-19.

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van vrijdag 24 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.