NOS Nieuws Binnenland Aangepast

EU bestelt 20 miljoen extra vaccins tegen verspreiding omikron • 13.331 positieve tests

Liveblog gesloten
 • EU bestelt 20 miljoen extra vaccins tegen verspreiding omikronvariant

  De Europese Unie heeft 20 miljoen extra vaccins van Pfizer/BioNTech besteld. De vaccins komen bovenop de 195 miljoen prikken van Pfizer/BioNTech die al waren besteld, wat het totaal op 215 miljoen brengt.

  De vaccins zijn bedoeld voor lidstaten die op de korte termijn extra vaccins nodig hebben. In een verklaring over de aankoop verwijst de commissie naar de nieuwe omikronvariant. Om de verspreiding daarvan het hoofd te bieden, is de bestelling volgens de commissie extra urgent.

 • Dan maar winkelen in Antwerpen, denken deze Nederlanders

  Vanaf vandaag geldt er in Nederland een harde lockdown. Sommige Nederlanders gaan daarom de grens over naar Antwerpen om daar nog de laatste kerstinkopen te doen.

  "Soms moet je regels verbreken," zegt een voorbijganger:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dan maar winkelen in Antwerpen, denken deze Nederlanders: 'Soms moet je regels verbreken'
 • In beeld: lege straten in Amsterdam en Rotterdam op eerste dag lockdown

  Een contrast met de winkeldrukte van gisteren: rust, leegte en gesloten winkels in de stadscentra van Amsterdam en Rotterdam op de eerste dag van de lockdown.

  Gisteren riep het Rotterdamse gemeentebestuur inwoners nog op om niet naar de binnenstad te komen. Het was zo druk, dat het Weena werd afgesloten, een doorgaande weg in het centrum. Ook in andere binnensteden stonden lange rijen bij kappers en niet-essentiële winkels.

  Bekijk hieronder de foto's van lege straten in de binnensteden van Amsterdam en Rotterdam:

  1/6 ANP
  2/6 ANP
  3/6 ANP
  4/6 ANP
  5/6 ANP
  6/6 ANP
 • 3500 deelnemers bij protest tegen coronabeleid in België

  In Brussel zijn zo'n 3500 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het Belgische coronabeleid. Het is de derde keer in een maand dat betogers in de Belgische hoofdstad zijn samengekomen om hun ongenoegen uit te spreken over de huidige coronamaatregelen in het land.

  Het protest richt zich op twee aspecten van het coronabeleid: de vaccinatieplicht van zorgmedewerkers en het Covid Safe Ticket, de Belgische variant van de Nederlandse CoronaCheck-app. Uit vrees voor een herhaling van de ongeregeldheden tijdens eerdere demonstraties, was veel politie ingezet. Ook waren er vrijwilligers die de demonstratie in goede banen moesten leiden.

  Deze keer verliep de demonstratie grotendeels rustig, schrijft de Vlaamse omroep VRT. Een klein groepje demonstranten gooide tegen het einde van het protest vuurwerk naar de politie. Zeker dertien mensen zijn aangehouden.

  Gisteren werd er ook in andere Europese steden gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen in die landen. Zo kwamen op het Londense Parliament Square duizenden mensen bijeen, en in het Duitse Hamburg en Neurenberg gingen in totaal zo'n 20.000 demonstranten de straten op.

  Bekijk hieronder beelden van het protest in België:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  3.500 deelnemers bij protest tegen coronabeleid in België
 • 13.331 positieve tests, daling van 22 procent

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1374 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.278 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 22 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.

  48 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 48 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 51 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  1/2 covidcijfers.nl
  2/2 covidcijfers.nl
 • Weer een lockdown, 'mensen worden moedeloos'

  Weer een lockdown, voor in ieder geval een kleine maand, en geen zicht op een vaccin om ons "uit de crisis te prikken" zoals vorig jaar. Toen was de boodschap 'hou vol', maar inmiddels blijkt het vaccin niet zaligmakend en blijft corona voorlopig vrijwel zeker onder ons.

  Doordat mensen geen uitzicht hebben of controle voelen, ervaren ze een 'aangeleerde hulpeloosheid', stelt hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers (Universiteit Leiden) "Daardoor kunnen ze somber en moedeloos worden en in het ergste geval in een depressie raken. Het is cruciaal om waar dan ook een stukje controle te voelen. Je toekomst kunnen plannen, is daar een essentieel onderdeel van."

  Dat premier Rutte en minister De Jonge niet meer perspectief hebben gegeven, vindt Evers een gemiste kans. "Dat hebben mensen nodig. Wat zijn de scenario's vanaf 15 januari?"

 • Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

  In de ziekenhuizen zijn 146 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 26 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2342 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2373), van wie 628 op de IC (gisteren: 637), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er negentien Nederlandse patiënten in Duitsland op de IC.

  In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/3 LCPS
  2/3 LCPS
  3/3 LCPS
 • Oostenrijk organiseert voor een keer koopzondag na lange lockdown

  In Oostenrijk heerst normaalgesproken de zondagsrust. Ook in de hoofdstad Wenen zijn de meeste winkels en supermarkten gesloten op de zondag. Het land komt net uit een drieweekse lockdown, en daarom geldt voor een keer een uitzondering. Dat geeft consumenten de kans om kerstinkopen te doen en ondernemers om extra omzet te draaien. Wenen verwacht vandaag ruim 200.000 mensen in de winkelstraten.

  Deze koopzondag geldt overigens niet voor ongevaccineerden, die inmiddels al vijf weken in lockdown zitten vanwege het 2G-beleid in het land. Alleen gevaccineerde of genezen mensen mogen zonder beperkingen naar buiten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oostenrijk opent winkels op zondag
 • Rechtszaken gaan door tijdens lockdown

  Tijdens de huidige lockdown gaan rechtszaken door en blijven gerechtsgebouwen toegankelijk. De Raad voor de Rechtspraak schrijft dat er in de gebouwen anderhalvemeter afstand kan worden gehouden. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Publiek en pers zijn ook welkom, maar moeten zich van tevoren aanmelden.

  Vorig jaar liepen veel zaken vertragingen op; toen waren gerechtshoven en rechtbanken wel enige tijd dicht. Komende week staat onder meer het liquidatieproces Marengo en het MH17-proces op de planning.

 • Reacties op weer een lockdown: Te laat, vervelend en een beetje begrip

  De eerste dag van de nieuwe lockdown is ingegaan; de winkels zijn gesloten en de binnensteden nagenoeg verlaten. Wat denken mensen in de Amsterdamse winkelstraten van weer een nieuwe lockdown?

  "Ik heb er ook wel een beetje begrip voor, de ziekenhuizen lopen weer vol":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reacties op wéér een lockdown: Te laat, vervelend en een beetje begrip
 • Minister: 60 procent nieuwe besmettingen in Engeland is omikron

  In Engeland is de omikronvariant inmiddels waarschijnlijk verantwoordelijk voor 60 procent van alle nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van data, zegt gezondheidsminister Javid. In Londen was de omikronvariant afgelopen week al verantwoordelijk voor 60 procent van de nieuwe besmettingen.

  Vandaag zijn in heel het Verenigd Koninkrijk 12.133 besmettingen met de omikronvariant geregistreerd. Dat brengt het totaal aantal omikronbesmettingen op 37.101.

  Recordaantal besmettingen

  Afgelopen week braken de Britse coronacijfers records met 93.000 geregistreerde besmettingen op vrijdag, het hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Toch zegt de gezondheidsminister dat ze er beter voor staan dan een jaar geleden, vanwege vaccinaties en het hoge aantal testen dat wordt afgenomen.

  Javid zegt niet te kunnen garanderen dat er voor de kerstdagen geen nieuwe maatregelen worden ingevoerd. Volgens de Londense burgemeester Khan zijn nieuwe coronamaatregelen "onvermijdelijk", vanwege de hoge druk op de zorg.

  EPA
 • RIVM: zonder maatregelen mogelijk duizenden IC-bedden nodig

  Als er geen extra maatregelen waren genomen zouden er, door de opmars van de omikronvariant, begin februari naar verwachting ruim 4000 coronapatiënten op de intensive care liggen. Dat blijkt althans uit modellen die Jaap van Dissel gisteren in het overleg met de ministers heeft getoond, en door het kabinet nu online zijn gezet. Op dit moment liggen er ruim 600 coronapatiënten op de IC. Op het hoogtepunt van de eerste golf waren dat er zo'n 1400.

  De modellen kennen een grote onzekerheidsmarge, omdat over omikron nog veel onduidelijk is. Maar zelfs in een gunstig scenario zouden er zonder extra maatregelen zo'n 3000 mensen met corona op de IC komen te liggen. Ook in dat geval zouden ziekenhuizen maandenlang in fase code zwart belanden.

  Van Dissel benadrukte in zijn presentatie ook dat er nog zeer veel onzekerheden zijn. De grootste onzekerheid is hoe ziekmakend de omikronvariant is. Een andere vraag is hoe goed de vaccins nog beschermen. In de berekeningen gaat het RIVM ervan uit dat gevaccineerde mensen na twee prikken 50 procent minder goed beschermen tegen ziekenhuisopname, en 75 procent minder tegen een infectie in vergelijking met de deltavariant. De boostercampagne is bedoeld om de bescherming weer op peil te krijgen.

  Het RIVM heeft ook berekend wat er zou gebeuren als er maatregelen worden genomen. Als de huidige lockdown pas in de kerstvakantie zou ingaan, zou de piek alsnog richting 2000 bedden eind januari gaan. Er is niet gemodelleerd wat er gebeurt als de lockdown vandaag ingaat, zoals nu het geval is.

 • Bijna 6,9 miljoen mensen zagen persconferentie

  De persconferentie van gisteravond is door flink meer mensen bekeken dan vorige keer. Het waren er op alle zenders bij elkaar bijna 6,9 miljoen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De vorige, van afgelopen dinsdag, trok 5,2 miljoen kijkers.

  De meesten keken ernaar op NPO 1 (ruim 4 miljoen mensen), waarmee het het best bekeken programma van de dag was. Op RTL 4 keken 2,1 miljoen mensen naar demissionair premier Rutte, minister De Jonge en RIVM-hoofd Van Dissel. Naar SBS6 keken 656.000 mensen.

  In de persconferentie werd bekendgemaakt dat Nederland in lockdown gaat, wat betekent dat alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, openblijven. In dit artikel vind je een overzicht van alle maatregelen die de komende weken gelden.

 • WHO: omikronvariant nu in 89 landen vastgesteld

  De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels in 89 landen vastgesteld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het aantal besmettingen in die landen verdubbelt zich iedere 1,5 tot 3 dagen. Volgens WHO wordt omikron nu snel de dominante variant die de deltavariant verdrijft.

  Er zijn nog veel vragen over de omikronvariant. Zo is niet duidelijk of omikron zich zo snel verspreidt omdat het de bestaande immuniteit omzeilt, makkelijker overdraagbaar is dan eerdere varianten of een combinatie van beide.

  Ook is nog niet duidelijk hoe effectief de bestaande coronavaccins zijn tegen de omikronvariant.

 • Nieuwe lockdown ingegaan

  Vanaf dit moment geldt een nieuwe lockdown. Die werden gisteren in een ingelaste persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wegens de snelle opmars van de omikronvariant van corona.

  1/6 NOS
  2/6 NOS
  3/6 NOS
  4/6 NOS
  5/6 NOS
  6/6 NOS