Reuters
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 40 arrestaties na grimmig protest in Brussel

De politie in Brussel heeft 44 arrestaties verricht na een coronademonstratie die vreedzaam begon maar later steeds grimmiger werd. Drie agenten en zeker één betoger raakten gewond.

Op de demonstratie waren tienduizenden mensen afgekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Volgens een officiële telling van de politie waren er 35.000 betogers op de been. Een deel van de betogers weigerde de afgesproken route te lopen en raakte slaags met de politie en richtte vernielingen aan.

Even voor 17.00 uur meldde de politie dat het een einde ging maken aan de demonstratie en "overgaat tot aanhouding van onruststokers". Een groep relschoppers werd door de politie bijeengedreven in een park. Daarna ontstond er een kat-en-muisspel tussen relschoppers en agenten.

Waterkanon en traangas

Het protest begon grotendeels vreedzaam, maar later zag de politie zich toch genoodzaakt een waterkanon in te zetten en traangas te gebruiken, meldt Het Laatste Nieuws.

De massa liep in een stoet door de Belgische hoofdstad, sommige betogers weken af van de route en stuitten dan op de politie. Op verschillende plekken werd de politie bekogeld met vuurwerk en flessen.

Volgens de politie is er "een enorme schade" aangericht in de stad. Zo zijn de ruiten van verschillende auto's stukgeslagen en is een terras vernield. Op enkele plekken zijn brandjes gesticht. Ook werden er zes politiewagens beschadigd en één politiescooter in brand gestoken. Daarnaast werden openbare gebouwen en etalages van winkels vernield.

Na de rustige start van de betoging liep het uit de hand en greep de politie in:

Tienduizenden bij coronaprotest in Brussel

De betogers zijn de straat op gegaan om, zoals ze het verwoorden, hun vrijheid terug te eisen. Ze missen de wetenschappelijke basis voor sommige maatregelen en vinden dat niet-gevaccineerde mensen worden gedemoniseerd.

Zo geldt in België vanaf 1 januari een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers en moeten bezoekers van horecazaken een coronapas tonen.

Een verslaggever van de VRT die ter plekke is zegt dat de organisatoren van het protest hebben opgeroepen om het vreedzaam te laten verlopen. In de aanloop naar de demonstratie was de vrees in enkele media dat het net zo uit de hand zou lopen als in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl