Johnson versnelt boostercampagne • Zuid-Afrikaanse president positief getest
- Welkom in het coronablog van zondag 12 december.
- 16.671 positieve tests, 39 overleden covid-patiënten.
- Duizenden protesteren in Tsjechië tegen coronabeleid.
- Geboortejaren 1955 en 1956 aan de beurt voor boosterprik.
Johnson waarschuwt voor omikronvloedgolf, boostercampagne versneld
De Britse premier Johnson waarschuwt dat er een vloedgolf aan omikronbesmettingen zit aan te komen. In verband daarmee wordt de boostercampagne in Engeland versneld. Iedereen boven de 18 jaar kan voor 1 januari een boosterprik krijgen, een maand eerder dan de bedoeling was. Om dat mogelijk te maken komen er pop-upvaccinatiecentra en worden het leger en vrijwilligers ingezet.
Johnson zei in een tv-toespraak dat het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus elke twee of drie dagen verdubbelt. "Het is nu wel duidelijk dat twee vaccinaties niet genoeg zijn voor de bescherming die we nodig hebben. Maar het goede nieuws is dat onze wetenschappers ervan overtuigd zijn dat een derde vaccinatie de bescherming weer op peil brengt." Omdat de omikronvariant snel oprukt, is sinds vandaag alarmfase 4 van kracht. Alarmfase 5 breekt aan als de zorg de toevoer van patiënten niet meer aankan.
De omikronvariant is besmettelijker dan de deltavariant en de Britse gezondheidsautoriteiten verwachten dat het snel de meest voorkomende variant zal zijn. Het is nog niet duidelijk of deze nieuwe variant ook ernstiger is.
Wales, Schotland en Noord-Ierland voeren hun eigen coronabeleid. De verwachting is dat zij het voorbeeld van Engeland zullen volgen.
Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa positief getest
De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, heeft zijn kantoor bekendgemaakt.
De 69-jarige Ramaphosa liet zich vandaag testen omdat hij zich na een herdenkingsdienst voor de onlangs overleden president De Klerk niet goed voelde, staat in de verklaring.
Ramaphosa, die volledig is gevaccineerd, is thuis in Kaapstad in isolatie gegaan. Hij heeft al zijn taken voor de komende week overgedragen aan vicepresident Mabuza.
Frankrijk begint onderzoek naar handel in valse QR-codes
In Frankrijk zijn 400 onderzoeken gestart naar netwerken die valse QR-codes verspreiden. Dat heeft minister Darmanin van Binnenlandse Zaken op de Franse radio gezegd. Volgens hem heeft de politie al duizenden van zulke netwerken ontdekt. Ook zijn er mensen opgepakt; hoeveel precies zei Darmanin niet.
De minister zei ook dat de straffen voor het verspreiden van valse QR-codes "extreem zwaar" zijn: iemand die daarin handelt kan een gevangenisstraf krijgen die oploopt tot vijf jaar en een boete van 75.000 euro.
In Frankrijk moeten mensen een QR-code laten zien in horeca, het openbaar vervoer, winkelcentra en ziekenhuizen. Iemand krijgt zo'n 'pass sanitaire' als die persoon volledig is gevaccineerd, hersteld is van het coronavirus of een negatieve testuitslag heeft.
Coronamaatregelen tot begin volgend jaar verlengd
De avondlockdown wordt tot zeker begin volgend jaar verlengd Dat is volgens bronnen de uitkomst van overleg op het Catshuis van experts en een deel van het demissionaire kabinet.
Dat betekent dat tot minstens begin januari onder meer de horeca en niet-essentiële winkels moeten sluiten om 17.00 uur. Ook sporten in sportscholen of in verenigingsverband blijft na 17.00 uur verboden.
Duizenden protesteren in Tsjechië tegen coronabeleid
In Praag zijn circa 4000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het coronabeleid. De betogers kwamen samen op het Wencelausplein in het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Ze droegen geen mondkapjes en hielden geen afstand. Toen agenten de demonstranten vroegen zich aan de coronaregels te houden, werden ze uitgejouwd.
Tsjechië kampt net als andere landen in Europa met een nieuwe coronagolf; de ziekenhuizen staan onder grote druk. Eind vorige maand gingen daarom nieuwe maatregelen in om het virus in te dammen, zoals een 2G-beleid in de horeca en op evenementen. Ook geldt er een avondlockdown tussen 22.00 en 05.00 uur.
Ziekenhuisbezetting neemt toe: 2782 coronapatiënten
In de ziekenhuizen zijn 218 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 33 nieuwe patiënten bij.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2782 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2764), van wie 662 op de IC (gisteren: 655), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel liggen er 20 patiënten in Duitsland op de IC.
In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:
Politie beëindigt betoging in IJmuiden
De politie heeft een groep mensen in IJmuiden uit elkaar gedreven die op een plein in het centrum waren samengekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid van het kabinet. De burgemeester kondigde een noodbevel af "vanwege ernstige vrees voor de openbare orde", waarna onder meer de mobiele eenheid ingreep.
Nadat de betogers uiteen waren gedreven bij Plein 1945, liepen ze naar omliggende woonwijken. Daar rijdt de politie nu rond met ME-busjes.
16.671 positieve tests, daling zet door
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 16.671 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1131 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.404 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.
39 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 39 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 64 doden per dag, tegen 50 doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Mediapark en Catshuis extra beveiligd na berichten over protest
Op meerdere plaatsen in het land is de politie extra alert op onrust door demonstranten. Er zijn volgens de politie "signalen dat er groeperingen de rechtsorde willen verstoren". Onder andere bij het Mediapark in Hilversum is er extra beveiliging, meldt de politie Gooi en Vechtstreek. Ook het Catshuis in Den Haag, waar het kabinet bijeen is om over coronamaatregelen te spreken, wordt extra beveiligd. Verder staat bij het Tweede Kamergebouw een aantal busjes van de marechaussee.
Op sociale media is opgeroepen tot "verzet" op onbekende locaties in het land vandaag. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om groeperingen die zich 'Defend' noemen en op open en besloten platforms op sociale media oproepen te gaan demonstreren. "De politie anticipeert daarop. Er zijn verschillende scenario's denkbaar", aldus de woordvoerder.
Demissionair kabinet overlegt op het Catshuis over 'avondlockdown'
Een deel van het demissionaire kabinet is in het Catshuis bijeen om te praten over de corona-maatregelen. De huidige 'avondlockdown' geldt tot en met zaterdag en wat daarna gaat gebeuren, wordt de komende dagen besloten. Versoepelingen liggen niet voor de hand, liet minister Van Engelshoven van Cultuur afgelopen week al doorschemeren, en ook het Outbreak Management Team is daar geen voorstander van. Het OMT adviseert om de huidige coronamaatregelen te verlengen.
De afgelopen tijd is het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen weliswaar afgenomen, maar de druk op de zorg is nog hoog. Het OMT vindt het niet nodig om strengere maatregelen in te voeren, maar volgens de experts is er - mede vanwege de onzekerheid rond de omikronvariant - ook geen ruimte voor versoepelingen. Dat betekent wat betreft het OMT dus ook geen uitzondering op het maximaal aantal gasten thuis met Kerst. De mogelijkheid van een verruiming voor de kerstdagen is achter de schermen wel geopperd.
De komende dagen zijn er nog meer overleggen en dinsdag is er een coronapersconferentie van het kabinet.
Zo kwamen de bewindslieden vanmiddag aan:
Geboortejaren 1955 en 1956 aan de beurt voor boosterprik
Vanaf vandaag kunnen mensen met de geboortejaren 1955 en 1956 zich aanmelden voor een boosterprik. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge op Twitter. De uitnodiging geldt alleen voor afspraken via de website voor vaccinaties. Wie liever telefonisch een afspraak maakt moet wachten op een uitnodigingsbrief per post.
Boris Johnson onder vuur door kerstquiz vorig jaar
De Britse premier Boris Johnson heeft vorig jaar op 15 december een kerstquiz georganiseerd vanuit zijn ambtswoning, omringd door naaste medewerkers die de vragen moesten beantwoorden. Dat meldt de tabloid Daily Mirror, die sprak met deelnemers en foto's achterhaalde van de quiz. Op het moment dat de quiz werd gehouden, gold voor Britten vanwege de hoge besmettingscijfers het dringende advies geen kerstborrels of -etentjes te organiseren, en binnenshuis geen bezoek te ontvangen.
Volgens een deelnemer aan de quiz, met wie de Mirror sprak, was de kerstquiz bedacht als een gezellige activiteit waaraan mensen zouden moeten deelnemen via een videoverbinding. Op de dag zelf besloten veel medewerkers van de premier toch gewoon naar kantoor te komen, en Johnson hield ze niet tegen. "Dat was gewoon de cultuur", zegt de bron. "De premier keek de andere kant op, hij vond bijeenkomsten totaal geen probleem."
In een reactie zegt een woordvoerder van Johnson dat het wel degelijk ging om een quiz op afstand, maar dat Johnsons staf in diezelfde periode wel vaak op kantoor moest zijn vanwege de strijd tegen de coronacrisis. Ook zegt de woordvoerder dat Johnson slechts kort heeft deelgenomen aan de quiz.
De Britse premier ligt ook al onder vuur vanwege een kerstborrel die vorig jaar eveneens op Downing Street 10 zou zijn gehouden, en waarbij tientallen medewerkers van Johnson aanwezig zouden zijn geweest. Die vond enkele dagen na deze kerstquiz plaats.
Lockdown Oostenrijk nu alleen nog voor niet-gevaccineerden
In Oostenrijk is de lockdown voorbij, maar alleen voor inwoners die zijn gevaccineerd of genezen van een besmetting met covid-19. Sinds 22 november mochten inwoners alleen de deur uit voor essentiële zaken, zoals werk en boodschappen. Die regel blijft voorlopig nog 10 dagen gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn, maar bondskanselier Nehammer zei eerder deze week dat die periode mogelijk nog verlengd wordt.
Na drie weken sluiting gaan restaurants, cafés, musea en theaters weer open, al geldt er wel een sluitingstijd van 23.00 uur. In overdekte locaties moet nog wel een mondkapje worden gedragen.
De afgelopen weken waren er meerdere grote coronademonstraties in Wenen, met steeds meer dan 40.000 deelnemers. Ook gisteren kwamen er weer zo'n 44.000 mensen protesteren tegen de in hun ogen te strenge coronamaatregelen. Veel actievoerders zijn ook boos over de voorgenomen vaccinatieplicht, die vanaf februari voor iedereen zou moeten gelden.
Welkom
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van zondag 12 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.