liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Nog dit jaar booster voor grootste deel 60-plussers' • Slob: geen vervroegde kerstvakantie

liveblog gesloten

De Jonge: grootste deel 60-plussers krijgt nog dit jaar boosterprik

Demissionair minister De Jonge heeft in de Kamer aangekondigd dat het uitdelen van de boosterprikken de komende tijd sneller zal gaan. Deze week vaccineert de GGD naar verwachting 200.000 60-plussers. Volgende week zullen dat er 350.000 zijn en in de weken daarna steeds 700.000. Het streven is dat een zo groot mogelijk deel van de 60-plussers en zorgmedewerkers nog dit jaar een boosterprik krijgt, zei De Jonge.

Vaccinatieplicht geen optie

Het woord vaccinatieplicht valt steeds vaker de afgelopen tijd, maar in de Tweede Kamer wordt het op dit moment niet als optie gezien. "In een crisis moet je niks uitsluiten", zegt D66-Kamerlid Paternotte. "Maar ik ben er niet voor omdat ik denk dat het veel beter is als we mensen weten te overtuigen."

PVV-Kamerlid Agema noemt een plicht om je te laten vaccineren "ondenkbaar". "Je gaat zelf over je lichamelijke integriteit."Kuzu van Denk denkt ook niet dat er een vaccinatieplicht gaat komen. "Dan ben je verder van huis en neemt het wantrouwen alleen verder toe." ChristenUnie-Kamerlid Bikker is ook geen voorstander en ze wijst erop dat het nu helemaal niet aan de orde is in Nederland. "De regering heeft dit ook niet voorgesteld, hiermee maken we het debat ingewikkelder."

Op dit moment geldt in Oostenrijk een vaccinatieplicht en in Duitsland wordt erover gesproken. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei vandaag dat het gesprek moet worden gevoerd. "Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak", zei ze. Von der Leyen wees er wel op dat het niet aan haar is om met een vaccinatieplicht te komen of überhaupt aan te bevelen.

Minister Slob: geen vervroegde kerstvakantie scholen

Het demissionaire kabinet vindt het niet nodig om de kerstvakantie in het basis- en voortgezet onderwijs een week eerder te laten beginnen. Dat heeft demissionair minister Slob gezegd in het coronadebat. "Is het dan helemaal van tafel? Dat kun je eigenlijk van niets zeggen", zei hij.

Verschillende fracties vroegen het kabinet of een week eerder vakantie een optie is omdat er veel besmettingen zijn onder leerlingen, leraren en docenten.

Sommige scholen hebben besloten vanwege het hoge aantal besmettingen zelf tijdelijk dicht te gaan. Slob: "Het gaat alleen om scholen waarbij het echt even niet mogelijk is om goed en veilig fysiek les te geven. De GGD geeft daar advies over."

Aan 600.000 oudere basisschoolleerlingen wordt twee keer per week een zelftest aangeboden, zegt hij. Met het voortgezet onderwijs erbij komt het op miljoenen zelftesten per week. Slob: "Het zijn enorme hoeveelheden. Vanaf maandag worden die netjes bij de deur van de scholen afgeleverd." Gezinnen waar een kind positief getest is moeten thuis blijven.

Scholen krijgen voorlichtingsmateriaal in verschillende talen om ouders te wijzen op de testen. Slob sprak namens het kabinet zijn waardering uit voor het onderwijspersoneel "waarvan veel wordt gevraagd" nu de scholen weer open zijn.

'Quarantaine-stel' op weg naar huis

Het Spaans-Portugese stel dat gedwongen in isolatie was geplaatst in een ziekenhuis in Groningen, is met het vliegtuig vertrokken naar hun woonplaats Barcelona. Dat meldt hun advocaat op Twitter. Gisteren mocht het stel het ziekenhuis verlaten, nadat de vrouw voor de tweede keer een negatieve PCR-testuitslag had gekregen.

De Portugese vrouw en Spaanse man werden afgelopen weekend in quarantaine geplaatst in een hotel vlakbij Schiphol, omdat de vrouw na een vlucht vanuit Zuid-Afrika positief was getest. De twee vertrokken echter uit het hotel en werden vervolgens uit een vliegtuig gehaald door de marechaussee.

In een interview zei de vrouw dat zij en haar man niet waren ontsnapt, maar dat de regels niet duidelijk waren.

Rutte: geen uitzondering voor sport bij avondlockdown

Demissionair premier Rutte vindt het geen goed idee om amateursport toe te staan tijdens de avondlockdown. Dat zei hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. "Ik denk dat we dat niet moeten doen. Als de Kamer dat wil, dan wil ik ook weten welke maatregel daar dan tegenover moet staan."

Een groot deel van de Tweede Kamer heeft er moeite mee dat kinderen en volwassenen na 17.00 uur niet kunnen sporten. Verschillende fracties vroegen of er een uitzondering mogelijk is.

Rutte vindt dat een te groot risico. "Dat betekent weer extra bewegingen van grote groepen mensen. Ik vind het echt heel onverstandig." De premier heeft de Tweede Kamer wel toegezegd dat "zodra er weer ruimte is" het sporten voor jongeren als eerste weer mag.

Aantal besmettingen in Zuid-Afrika verdubbeld

Het aantal geregistreerde positieve coronatests in Zuid-Afrika is in een dag tijd verdubbeld naar ruim 8500. Het nationale centrum voor infectieziekten kan niet zeggen hoeveel besmettingen er zijn met de omikronvariant, omdat niet bij iedere positieve test in kaart gebracht wordt om welke variant het gaat.

Onduidelijk is of de stijging het gevolg is van het aantal mensen dat zich heeft laten testen.

Toch zijn er wel wat gegevens beschikbaar: bij 74 procent van de 249 bekeken testmonsters in november werd de omikronvariant gevonden. Het centrum zegt dat omikron in Zuid-Afrika "in rap tempo de dominante variant aan het worden is".

Eerste besmetting met omikronvariant in VS

In de Verenigde Staten is de eerste besmetting met de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Dat maakte Anthony Fauci, immunoloog en medisch hoofdadviseur van president Biden, zojuist bekend.

Een inwoner van Californië, die op 22 november terugkwam uit Zuid-Afrika, heeft de variant onder de leden.

Het CDC - het Amerikaanse RIVM - werkt aan strengere toelatingseisen voor reizigers naar de VS. Mogelijk wordt het verplicht om vlak na aankomst een coronatest te doen.

Nederland steunt geldigheid van 9 maanden voor Europese coronapas

Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om het vaccinatiebewijs in Europa zonder boosterprik maximaal negen maanden geldig te laten zijn. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Nederland zette eerder nog in op een geldigheidsduur van minstens een jaar.

De Europese Commissie kwam vorige week met een advies aan EU-landen: om in Europa te mogen reizen zou iemand zes tot uiterlijk negen maanden na volledige vaccinatie een boosterprik moeten krijgen. Daar sluit Nederland zich nu dus bij aan.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat het "belangrijk is dat er wordt gewerkt aan een systeem voor heel Europa, zodat we de regels zo veel mogelijk gelijk kunnen trekken". Zo blijft vrij verkeer van personen en goederen mogelijk in de EU, aldus het ministerie.

Coronadebat geschorst

Het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen is geschorst tot 20.15 uur. Dan komen demissionair premier Rutte, demissionair minister De Jonge en demissionair minister Slob aan het woord.

Slob is op verzoek van de Kamer aanwezig om alle vragen over het onderwijs te beantwoorden. Verschillende fracties hebben gevraagd of het zou helpen om de kerstvakantie eerder te laten beginnen, gezien het hoge aantal besmettingen onder leerlingen en onderwijzend personeel.

Kamer zet vraagtekens bij verbod amateursport na 17.00 uur

Het niet toestaan van amateursport na 17.00 uur roept veel vragen op in de Tweede Kamer. D66, CDA, SP, Denk, GroenLinks, JA21, BBB en Groep Van Haga vragen zich af hoe effectief die maatregel eigenlijk is. Ook zien zij grote nadelen in het feit dat veel kinderen en volwassenen nu thuis zitten in plaats van bewegen.

"Je kunt 's middags wel met zijn allen een hamburger gaan eten, maar 's avonds mag je niet met datzelfde groepje naar het sportveld", zegt D66-Kamerlid Paternotte. De SP wil een uitzondering op de avondlockdown voor alle amateursporten. Het CDA vraagt of er geen uitzondering voor jongeren kan komen.

Verschillende sportclubs vervroegen hun lessen en trainingen, waardoor er nu soms juist meer mensen tegelijk bij elkaar zijn, zeggen de partijen.

De VVD blijft vooralsnog achter de maatregel staan omdat een eenduidig tijdstip voor alle beperkingen duidelijker zou zijn voor de burger. De vele uitzonderingen die het kabinet maakte op coronamaatregelen konden de afgelopen maanden op kritiek rekenen.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld somt op welke coronamaatregelen de afgelopen tijd hebben gegolden voor buiten sporten:

'In de afgelopen 643 dagen hebben we acht verschillende regimes gehad voor sporten'

Vlaamse regering overweegt strengere maatregelen

België denkt na over strengere coronaregels. De Vlaamse regering overweegt nieuwe maatregelen te nemen in het onderwijs, "waar we een enorme circulatie zien van het virus", aldus federaal minister Frank Vandenbroucke. Ook zouden buiten het onderwijs activiteiten binnen tijdelijk moeten worden geschrapt.

Zo worden concerten, theatervoorstellingen en beurzen mogelijk afgelast tot minstens 15 december. Jeugdactiviteiten mogen in die periode waarschijnlijk ook niet meer. De horeca in Vlaanderen kan volgens minister-president Jan Jambon wel openblijven.

Grote zorgen in Tweede Kamer over uitstel medische behandelingen

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over het feit dat steeds meer patiënten met ernstige aandoeningen moeten wachten op hun behandeling of operatie. Vrijwel alle Kamerleden zeggen te zijn aangesproken door artsen en patiënten met schrijnende voorbeelden.

"Voor deze mensen is het eigenlijk al code zwart", zei PvdA-Kamerlid Kuiken woensdag in het coronadebat. Volgens haar is de huidige situatie het gevolg van het kabinetsbeleid. "Voelt het kabinet zich hier verantwoordelijk voor?".

PVV en SP willen dat er snel meer geld naar de zorg gaat. Het CDA pleit voor speciale coronaziekenhuizen zodat het zorgpersoneel efficiënter kan worden ingezet. Verpleegkundigen zouden daar extra salaris voor moeten krijgen.

Er is bij verschillende partijen veel kritiek te horen op het trage verloop van het geven van boosterprikken. Jaap van Dissel van het RIVM zei woensdagochtend tijdens zijn briefing in de Tweede Kamer dat snellere boosterprikken ziekenhuisopnames hadden kunnen voorkomen.

Zestig militairen aan de slag in UMC Utrecht

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht helpen sinds vandaag zestig militairen mee op de corona-afdeling. Het gaat om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel, zegt Defensie. De militairen kregen eerst een training, vanaf morgen zullen ze daadwerkelijk bijspringen.

Door de extra hulp kan het UMC Utrecht coronapatiënten overnemen van andere ziekenhuizen, meldt RTV Utrecht. Maandag opent het ziekenhuis een tweede afdeling voor coronapatiënten.

De militairen hielpen al eerder mee in het UMC Utrecht tijdens de coronacrisis. Van oktober 2020 tot juni dit jaar waren ze ook al aan de slag in het ziekenhuis. Die samenwerking stopte toen het aantal opgenomen coronapatiënten flink was gedaald.

Militairen worden de komende tijd ook ingezet bij de GGD's. Ze helpen daar bij de boostercampagne en bij het testen. Defensie heeft hiervoor 750 militairen beschikbaar gesteld.

VVD en D66 kritisch over aanpak vluchten uit Zuid-Afrika

Regeringspartijen VVD en D66 hebben kritiek op de afhandeling van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika afgelopen vrijdag op Schiphol. De meer dan zeshonderd passagiers moesten bij aankomst lange tijd in het vliegtuig blijven zitten en daarna in een aparte ruimte lang wachten op een test, in verband met de nieuwe ontdekte omikronvariant van het coronavirus.

"Het gaf een rommelige indruk", zei VVD-Kamerlid De Vries tijdens het coronadebat. Zij wil van het kabinet een draaiboek voor soortgelijke situaties in de toekomst. D66-Kamerlid Paternotte noemt de gebeurtenissen van vrijdag een janboel. Hij wil van het kabinet weten of alle reizigers bij aankomst een verplichte test opgelegd kunnen krijgen.

GGD-systeem voor boosterafspraak te omzeilen

Mensen die nog niet aan de beurt zijn voor een boosterprik, kunnen in het systeem van de GGD toch al een afspraak maken. Dat kan simpelweg door een verkeerd geboortejaar in te vullen, blijkt uit onderzoek van persbureau ANP.

"Het systeem is kwetsbaar", zegt een woordvoerder van GGD. "We hebben ervoor gekozen het systeem niet nodeloos dicht te timmeren. Het is een ingecalculeerd risico dat mensen er misbruik van kunnen maken."

Het is niet duidelijk of er mensen zijn die een boosterprik gekregen hebben dankzij het invullen van een verkeerd geboortejaar. De gegevens die worden ingevuld bij het maken van een afspraak worden iedere dag gecheckt met gegevens van DigiD, zegt de GGD. Mensen die een verkeerd geboortejaar hebben ingevuld worden in principe afgebeld.

Momenteel kunnen mensen geboren in of voor 1940 digitaal een afspraak plannen voor een boosterprik.

Debat over coronamaatregelen

De Tweede Kamer debatteert over de aangescherpte coronamaatregelen van het demissionaire kabinet.

Kijk hier live mee.

Staatsbezoek koningspaar aan Griekenland uitgesteld

Het voorgenomen staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Griekenland is uitgesteld, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in beide landen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is tot het uitstel besloten "in goed overleg" met de Griekse president Katerina Sakellaropoulou. Het staatsbezoek zou op 13, 14 en 15 december plaatsvinden.

WHO: bestaande vaccins werken waarschijnlijk tegen omikron

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt tegen persbureau Reuters dat de bestaande coronavaccins waarschijnlijk ook werken tegen de omikronvariant. De huidige vaccins kunnen, als dat nodig is, een beetje worden aangepast.

Epidemiologen van de gezondheidsorganisatie houden er rekening mee dat de omikronvariant besmettelijker blijkt dan de deltavariant.

In een persconferentie gaf de WHO zojuist aan dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de ernst van de symptomen bij besmetting met omikron. De organisatie hoopt daar de komende dagen meer duidelijkheid over te geven. Volgens de WHO hebben de meeste besmette personen tot nu toe milde klachten, er zijn nog geen ernstig zieken geweest.

Pfizer-vaccin voor kinderen op 15 december in Nederland

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech voor kinderen van 5 tot 11 jaar oud worden waarschijnlijk op 15 december aan Nederland geleverd. Het gaat om 42.000 doses. Dat meldt Pfizer Nederland aan de NOS.

Eerder vandaag liet het Duitse ministerie van Volksgezondheid weten dat de vaccins vanaf 13 december in EU-landen beschikbaar zijn, een week eerder dan gepland. Begin volgende week moeten er nog wel kwaliteitscontroles worden uitgevoerd.

In Nederland moet het demissionair kabinet nog besluiten of kinderen gevaccineerd worden. Vrijdag wordt een advies van de Gezondheidsraad verwacht over het inenten van kinderen met een medisch risico. Vooruitlopend daarop heeft het demissionaire kabinet al doses van het vaccin besteld.

Storing bij RIVM, 18.588 nieuwe positieve tests

Door een storing is het aantal geregistreerde positieve coronatests voor het eerst in meer dan twee weken gezakt tot onder de 20.000. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 18.588 nieuwe gevallen geregistreerd. Hoeveel het er zouden zijn geweest zonder de storing, kan het het RIVM niet zeggen.

De storing zit in het RIVM-systeem waar de meldingen binnenkomen. Dit kan betekenen dat het cijfer morgen wordt aangepast wanneer de positieve tests alsnog zijn verwerkt.

Stabilisatie

Het aantal positieve tests stabiliseert de laatste weken. Dagelijks zijn er 20.000 tot 23.000 bevestigde besmettingen. Het RIVM heeft "sterk het vermoeden" dat het werkelijke aantal besmettingen afvlakt, en dat het geen vertekend beeld is door de topdrukte bij de teststraten van de GGD'en.

Bij het RIVM werden 45 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 39 doden per dag een week eerder.

Nederland telt meeste omikron-gevallen in EU

Nog eens vijftien mensen uit de Europese Unie zijn positief getest op de omikronvariant van het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal bevestigde gevallen van de omikronvariant in de EU op 59. Dat meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

De meeste gevallen zijn in Nederland vastgesteld: het zijn er nu zestien. In Portugal werden tot nu toe veertien mensen positief getest, in Duitsland negen. Ook in acht andere EU-landen is omikron opgedoken.

Volgens het ECDC zijn de meeste positief geteste personen onlangs in Afrika geweest. In Nederland geldt dat voor vijftien van de zestien mensen. Voor zover bekend is geen van de besmette personen ernstig ziek geworden. In Europa zijn ook geen sterfgevallen bekend.

Nigeria: toch geen omikron in testmonster uit oktober

Het Nigeriaanse centrum voor bestrijding van infectieziekten zegt dat de omikronvariant toch niet is aangetroffen in een testmonster uit oktober, zoals eerder vandaag werd gemeld. In het bewuste testmonster werd de deltavariant gevonden.

Volgens het centrum is de omikronvariant inmiddels wel aangetroffen in Nigeria, bij drie reizigers die deze week het land binnenkwamen. Het is niet bekend waar de reizigers vandaan kwamen.

Minder coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 2768 mensen met corona in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er 2845. 587 van hen liggen op de IC. Dat waren er gisteren 595.

Miljoenen zelftesten naar basisscholen

Vanaf volgende week maandag krijgen alle basisscholen een voorraad gratis zelftesten voor de leerlingen in de groepen 6, 7 en 8. Het is de bedoeling dat de leerlingen zo via de school aan het advies kunnen voldoen om zich twee keer per week te testen op het coronavirus.

De eerste levering bestaat uit 2,4 miljoen exemplaren. Dat is genoeg om twee weken alle leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 twee keer per week te laten testen. Als de test positief is, moet de leerling met de rest van het gezin in quarantaine en zich laten testen bij de GGD. Is de test negatief, kan de leerling naar school.

De basisscholen krijgen de eerste leveringen automatisch. Na de kerstvakantie moeten de scholen de zelftesten zelf aanvragen. Ook middelbare scholen kunnen zelf om testen blijven verzoeken.

Von der Leyen: omikron is race tegen de klok

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat de omikronvariant "een race tegen de klok" is en ze roept iedereen op zich "op het ergste voor te bereiden". "We weten nog niet alles over deze variant, maar genoeg om bezorgd te zijn", zei ze in een persconferentie.

De commissievoorzitter zegt dat het nodig is om nu uit voorzorg alles te doen wat mogelijk is om het aantal besmettingen tegen te gaan. "U heeft gehoord over de verschillende mutaties en wat dat kan betekenen. We weten van de ervaringen met de deltavariant dat het een race tegen de klok is. Wees voorbereid op het ergste, hoop op het beste." De commissievoorzitter wees er ook op dat volledig vaccineren en een extra prik de beste bescherming bieden tegen het coronavirus.

In de persconferentie sprak Von der Leyen ook over een vaccinatieplicht. Ze vindt dat daarover het gesprek moet worden gevoerd, nu de besmettingscijfers in de Europese Unie weer fors toenemen. "Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak", zei ze. Von der Leyen wees er wel op dat het niet aan haar is om met een vaccinatieplicht te komen of überhaupt aan te bevelen. "150 miljoen mensen zijn nu niet ingeënt. Dat zijn er echt heel veel."

Van Dissel: eerdere boosterprik had ziekenhuisopnames gescheeld

Er hadden nu minder gevaccineerde mensen in het ziekenhuis gelegen als er eerder was begonnen met de boosterprikcampagne. "Ja ik denk dat we dan een deel daarvan hadden kunnen voorkomen", antwoordde Jaap van Dissel (RIVM) op een vraag hierover in de Tweede Kamer.

Hij koppelde het hoge aantal besmettingen aan het feit dat bij "relatief veel" kwetsbare ouderen de effectiviteit van de vaccins iets is teruggelopen. "Die zullen we met boosters moeten verhogen."

Van Dissel gaf daarbij de kanttekening dat 80-plussers sinds 19 november worden uitgenodigd voor een extra prik tegen het coronavirus. Ook medewerkers in de zorg krijgen inmiddels een extra prik. Verder is het zaak om niet te snel een extra prik te geven, zei Van Dissel: ze zijn pas effectief zo'n 6 maanden nadat iemand volledig was gevaccineerd.

Eerder in de technische briefing hamerde ziekenhuisbaas Kuipers op het belang van de boosterprik. "Hoe sneller we in staat zijn 60-plussers en degenen met onderliggende ziekte te boosteren, hoe sneller je kan verwachten dat het aantal opnames in die groepen naar beneden gaat."

Nigeria vindt omikronvariant in testmonster uit oktober

Nigeria meldt dat het de omikronvariant van het coronavirus heeft gevonden in een coronatestmonster uit oktober. De test werd afgenomen bij een reiziger, maar het is niet duidelijk waar diegene vandaan kwam.

Het bericht suggereert dat de nieuwe variant al rondging voordat het eerste geval vorige week in Zuid-Afrika werd vastgesteld. De omikronvariant is inmiddels in veel meer landen opgedoken, ook in Nederland.

EU-landen krijgen kinderprik Pfizer/BioNTech week eerder

EU-landen krijgen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen van 5 tot 11 jaar oud een week eerder dan gepland. Volgens het Duitse ministerie van Volksgezondheid worden de vaccins vanaf 13 december geleverd.

"Dit is goed nieuws voor ouders en kinderen", stelt minister Spahn van Volksgezondheid. "Velen kijken hier reikhalzend naar uit." Een woordvoerder van BioNTech zegt dat er nog wel kwaliteitscontroles moeten worden uitgevoerd begin volgende week, maar het bedrijf zegt daar alle vertrouwen in te hebben.

Volgens het bedrijf is er door BioNTech en Pfizer "enorm" veel werk verzet om de levering te vervroegen. Afgelopen week werd het coronavaccin goedgekeurd voor kinderen vanaf 5 jaar. Zij krijgen een kleinere hoeveelheid van hetzelfde vaccin dat bij oudere mensen wordt gezet.

Of Nederland ook kinderen gaat vaccineren hangt af van een kabinetsbesluit. Demissionair minister De Jonge (VWS) heeft eind oktober een adviesaanvraag ingediend bij de Gezondheidsraad met de vraag of kinderen met een medisch risico moeten worden ingeënt. Het advies wordt vrijdag verwacht en daarna volgt een besluit. Vooruitlopend daarop heeft het demissionaire kabinet al wel 42.000 doses besteld van het vaccin.

Van Dissel: betekenis besmettingscijfer lastiger te achterhalen

Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel is het lastiger om tegenwoordig informatie te halen uit het dagelijks aantal gemelde besmettingen. Bij eerdere besmettingsgolven was de relatie tussen het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames veel directer, maar nu is dat volgens hem anders.

Dat komt onder meer omdat er nu veel meer jongeren en kinderen getest worden en een positieve test in die leeftijdsgroepen minder snel tot een ziekenhuisopname. Ook wees Van Dissel op het veelvuldig gebruik van zelftesten, waarvan de resultaten niet bekend zijn bij het RIVM. "Dat maakt de invulling van deze cijfers meer dynamisch", zei hij in de briefing in de Tweede Kamer.

Ook erkende Van Dissel dat de cijfers over het aantal positieve tests mogelijk een onderschatting zijn van de werkelijke situatie door lange wachttijden voor een coronatest bij de GGD's. Overigens zit de testcapaciteit volgens Van Dissel nog niet aan het maximum, iets wat de GGD gisteren ook benadrukte tegenover de NOS.

Zorgpersoneel mag weer gratis parkeren in Amsterdam

Zorgpersoneel dat in Amsterdam werkt kan opnieuw een gratis parkeervergunning voor de hele stad aanvragen. De maatregel werd vorig jaar door het stadsbestuur ingesteld vanwege de coronacrisis, maar liep op 1 september af.

"Ruim de helft van de Amsterdamse zorgprofessionals woont buiten de stad. Met de gratis parkeervergunning kan het zorgpersoneel zich tijdens deze pandemie makkelijker verplaatsen van huis naar werk", meldt wethouder De Vries van Verkeer en Vervoer.

De noodparkeervergunning is geldig voor parkeren op straat en in verschillende gemeentelijke parkeergarages. Werkgevers en leidinggevenden van zorgpersoneel kunnen de parkeervergunning vanaf komende maandag aanvragen. Die is dan geldig tot 1 mei 2022.