Onderzoek naar verplichte test bij aankomst voor reizigers zuidelijk Afrika
Minister De Jonge heeft aan het RIVM gevraagd om te onderzoeken of een coronatest bij aankomst verplicht moet worden voor Nederlandse reizigers uit zuidelijk Afrika. Op dit moment moeten reizigers voor vertrek een sneltest en een PCR-test doen.
Een test bij aankomst is nu op vrijwillige basis "voor onderzoeksdoeleinden", benadrukte de demissionair minister. Na aankomst in Nederland geldt overigens wel een quarantaineplicht van 10 dagen, die volgens hem strikt wordt gecontroleerd. Gemeenten moeten controleren of de reizigers echt thuis blijven zitten, als dat niet het geval is, volgt een boete van 339 euro.
Veertiende besmetting
De komende tijd wordt iedereen nagebeld die uit zuidelijk Afrika is teruggekomen. Het gaat om Nederlanders uit Zuid-Afrika en omliggende landen zoals Mozambique, Zimbabwe en Namibië.
Er is wel een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Zuid-Afrika naar Nederland, maar dat betreft alleen reizigers uit niet-EU-landen. Voor Nederlanders en EU-burgers op weg naar huis wordt een uitzondering gemaakt.
Minister De Jonge zei verder dat inmiddels onder de reizigers die in quarantaine zitten een veertiende besmetting met de omikronvariant is vastgesteld. Dat is een meer dan tot nu toe bekend was.
Uit onderzoek is gebleken dat de tot dusver positief op de omikronvariant geteste mensen het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen. "In ieder geval niet gedurende de vlucht", schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.
Doordat wereldwijd scherper op mutaties wordt gelet, is de nieuwe variant inmiddels ook in andere landen opgedoken, aldus de minister. "Ook bij mensen die niet recentelijk in zuidelijk Afrika zijn geweest. Dit wijst op een mogelijk bredere circulatie van deze variant."
Hij schrijft verder dat nog veel onzeker is over de besmettelijkheid van de nieuwe variant, de mate waarin mensen er ziek van worden en de gevolgen voor de werking van vaccins. Farmaceut Pfizer werkt samen met biotechnologiebedrijf BioNTech aan een vaccin tegen de omikronvariant.