NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Maatregelen gelden sowieso tot 4 december • Quarantaineplicht voor huisgenoten besmet persoon

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 12 november.
 • De horeca moet vanaf morgen om 20.00 uur dicht, niet-essentiële winkels om 18.00 uur.
 • Bij sportwedstrijden is geen publiek meer welkom.
 • Het RIVM meldt 16.287 nieuwe positieve tests.
 • Lees hier alles over de nieuwe maatregelen.
Liveblog gesloten
 • Afgelopen uren bijna duizend QR-codes geblokkeerd

  Het ministerie van VWS heeft de afgelopen uren bijna duizend QR-codes geblokkeerd in de CoronaCheck-app. Vanmiddag stond de teller nog op bijna 300, inmiddels zijn het er 1240. Het zijn 980 binnenlandse QR-codes en 260 codes uit andere EU-landen, blijkt uit de zogeheten deny-list van de app.

  VWS meldde vanmiddag al dat er codes geblokkeerd zouden worden. Aanleiding is de arrestatie van twee vrouwen en een man op verdenking van fraude met valse QR-codes. Volgens RTL Nieuws hadden ze toegang gehad tot het systeem waarin QR-codes aangemaakt kunnen worden. Die codes werden vervolgens voor veel geld doorverkocht.

 • Vijf arrestaties bij protest tijdens persconferentie

  Bij het lawaaiprotest dat tijdens de coronapersconferentie in Den Haag werd gehouden, zijn vijf mensen opgepakt. Ze zijn aangehouden voor het bezit van vuurwerk, het gooien van vuurwerk of het niet voldoen aan het bevel te vertrekken, meldt een politiewoordvoerder.

  De demonstratie was in de omgeving van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge werd gehouden. Een groep demonstranten gooide er met zwaar vuurwerk en stenen naar agenten. Ook werd een scooter in brand gestoken.

  De ME werd ingezet om de orde te herstellen en gebruikte daarbij onder meer het waterkanon.

 • Festivalorganisator ID&T voelt zich aan het lijntje gehouden

  Festivalorganisator ID&T vindt de aangekondigde maatregelen pijnlijk en moeilijk te verwerken. "Onze evenementen hebben een lange voorbereidingstijd en kunnen niet zomaar op stel en sprong aan en uit worden gezet", zegt directeur Ritty van Straalen. "De afgelopen 20 maanden hebben al tot een behoorlijke kaalslag geresulteerd."

  De evenementensector was weer aan het opkrabbelen na de vorige lockdown, maar volgens de festivalorganisator is de sector nu weer terug bij af. Van Straalen: "De overheid had de sector moeten betrekken bij de besluitvorming. Nu zijn we weer weken aan het lijntje gehouden en zijn we wederom het slachtoffer. Dit komt keihard aan en de emotionele en financiële schade voor onze sector is niet te overzien."

 • Teleurstelling bij VNO-NCW en MKB-Nederland

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld over de kabinetsplannen en noemen het "opnieuw een stevige knauw" voor niet alleen de horeca, evenementen en winkels, maar ook toerisme en cultuur. De organisaties geven aan dat ondernemers en werknemers nu de nadelige gevolgen moeten dragen van een gebrekkige zorgcapaciteit, een te late uitrol van de boosterprik en de lage vaccinatiegraad onder "specifieke doelgroepen".

  "Wij houden het kabinet eraan dat deze onrechtvaardigheid tot de kortst mogelijke periode wordt beperkt en de schade voor de getroffen bedrijven volledig wordt vergoed", laten de ondernemersorganisaties weten. Demissionair premier Rutte belooft om volgende week met nieuwe steunpakketten te komen.

  Het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs wordt ook niet met open armen ontvangen door de ondernemersorganisaties. Zij zijn vooral bezorgd over het feit dat de keuze tussen 2G of 3G (wel of niet ook een negatieve test voor toegang) bij ondernemers wordt neergelegd zonder dat daar duidelijke criteria voor zijn.

  Volgens de ondernemersorganisaties zal het thuiswerkadvies niet tot grote problemen leiden.

 • Persconferentie voorbij, nieuw record?

  De persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge is voorbij. Lees hier meer over de nieuwe maatregelen.

 • Ergernis bij non-food winkels over nieuwe regels

  De brancheorganisatie voor non-food winkels, INretail, reageert niet enthousiast op de kabinetsplannen. Dat niet-essentiële winkels ook om 18.00 uur moeten sluiten, was toch een verrassing. De verkorte openingstijden is volgens INretail niet goed voor de spreiding van klanten, zeker niet in aanloop naar de drukke feestdagenperiode.

  "We hebben een beter plan. Met spreiding, minder mensen in de winkel, het mondkapje en de basismaatregelen hebben we veiligheid bewezen. Afstand houden voorkomt besmettingen. Dat heeft draagvlak bij de ondernemers die het moeten organiseren. Dat het kabinet toch een andere afslag neemt, is niet slim", laat de organisatie weten weten. INretail noemt het coronatoegangsbewijs bovendien "onwerkbaar".

  Door het personeelstekort zijn er geen werknemers om aan de deur te controleren en bovendien geeft het veel ongewenste discussies, zegt de brancheorganisatie.

 • De Jonge: waarschijnlijk hele winter 2G-regel nodig

  Minister De Jonge denkt dat de 2G-regel nog maanden nodig zal zijn. "Ik verwacht dat we hier in de winterperiode aan vastzitten", zegt de bewindspersoon. Hij wil niet zeggen in welke maand hij denkt dat de regel eventueel van tafel zou kunnen. De maatregel wordt volgens hem gebruikt "als hij nodig is en zo lang hij nodig is".

 • Burgemeesters: leg keuze tussen '2G' of '3G' niet bij ondernemers

  De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zijn teleurgesteld dat er nieuwe maatregelen nodig zijn. Dat zegt burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Volgens Bruls hebben de oplopende besmettingscijfers onder meer te maken met de gebrekkige naleving van het coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca: "Daar ben ik net zo teleurgesteld over."

  Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren. Straks moeten mensen bijvoorbeeld ook een QR-code kunnen tonen bij niet-essentiële winkels. Bruls denkt niet dat dat tot problemen leidt in de handhaving van de QR-code: "Het is niet fundamenteel anders dan bij een schouwburg of café. Handhaven zullen we pas doen bij evidente overtredingen."

  Hij ziet er meer heil in om nog meer in gesprek te gaan over de noodzaak van het coronatoegangsbewijs: "Hoe meer naleving er is, hoe kleiner de kans op een grotere lockdown. Daar heeft niemand zin in, ik in ieder geval niet."

  Vanochtend overlegden de burgemeesters over de maatregelen van het kabinet. Verdeeldheid was er met name over het voornemen van het kabinet om ondernemers de keuze te geven een 2G- of 3G-beleid te voeren. Bij 2G mogen ongevaccineerden niet meer naar binnen met een coronatoegangsbewijs, ook niet als ze negatief getest zijn, bij 3G wel.

  "Onder de burgemeesters is veel verdeeldheid of je principieel überhaupt voor een 2G-beleid moet zijn", zegt Bruls. "Maar we waren het erover eens dat we liever één systeem hebben dan twee." Bruls roept het kabinet daarom op die keuze niet bij ondernemers te leggen, maar zelf te maken.

 • Felle kritiek FNV: waarom nu pas praten over steunpakketten?

  Vakbond FNV vindt dat de nieuwe coronamaatregelen leiden tot veel onzekerheid. "Het ad hoc en visieloze pad dat het demissionair kabinet kiest, houdt werknemers enorm in onzekerheid", zegt voorzitter Tuur Elzinga. "Want wat zijn de consequenties voor hun werk en inkomen? Rutte zegt volgende week te willen praten over steunpakketten, maar dat had al een stuk eerder moeten gebeuren."

  Ook maakt de vakbond zich grote zorgen over de werkdruk van de nieuwe maatregelen, zoals de beperkingen in de openingstijden. Daarbij komen ook nieuwe taken, zoals het controleren van de QR-code van klanten. "De beperkte openingstijden zullen het aantal klanten in een kortere tijd de winkels doorjagen. Wat wordt dan van werknemers verwacht? Werknemers moeten beschermd worden, maar of dit zal gebeuren, daar heb ik een hard hoofd in", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van de bond.

 • De Jonge: geen voorstander van vaccineren jonge kinderen

  Demissionair minister De Jonge sluit niet uit dat kinderen onder de 12 jaar gevaccineerd moeten worden, maar hij is er geen voorstander van. "Ik ben er voor dat iedereen boven de 12 jaar zich laat vaccineren. Ik vind dat de vaccinatiegraad boven de 90 procent moet komen," antwoordt hij op een vraag van een journalist.

  De minister van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het vaccineren van kinderen met een kwetsbare gezondheid.

 • Rutte: heftige discussies in het Catshuis

  Volgens demissionair premier Rutte waren er de afgelopen dagen "heftige debatten in het Catshuis" over de nieuwe maatregelen. Hij neemt ook een voorschot op het Kamerdebat van komende dinsdag over de nieuwe 2G- en 3G-regels die over drie weken moeten ingaan.

  "Het is redelijk dat je daarover het debat voert, ook in de Kamer", zegt de bewindsman. "Die discussie vindt in alle landen plaats en het is onvermijdelijk dat we die met elkaar voeren."

 • Nog altijd onrustig bij ministerie in Den Haag, waterkanon ingezet

  Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de coronapersconferentie nog altijd aan de gang is, is het nog altijd zeer onrustig. Een groep demonstranten heeft met onder meer zwaar vuurwerk en stenen naar agenten gegooid. Ook is er een scooter in brand gestoken.

  Burgemeester Van Zanen van Den Haag heeft het protest ontbonden en wil dat de demonstranten vertrekken. De politie meldt dat de ME wordt ingezet om de openbare orde te herstellen. Daarbij wordt onder meer het waterkanon ingezet. Inmiddels is de rust teruggekeerd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen bij anti-coronademonstratie
 • Rutte somt de maatregelen op

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte somt de nieuwe maatregelen op
 • Rutte: het is belangrijk om breed te kijken

  "Dat is altijd een goede vraag", zegt Rutte op de vraag waarom er niet eerder is ingegrepen. "Ik zeg ook niet dat wij altijd het goede pad kiezen."

  "Tegelijkertijd is het ontzettend belangrijk dat je breed kijkt: wat betekent het voor een samenleving als je mensen vraagt om het thuisbezoek te beperken?" Hij noemt ook de economische gevolgen voor horecaondernemers die hun zaak nu om 20.00 uur moeten sluiten. "Dat zijn hele ingrijpende boodschappen."

  Rutte zegt verder dat hij "de komende dagen of de komende weken" iets hoopt te kunnen zeggen over een mogelijk vuurwerkverbod rond Oud en Nieuw.

 • KNVB onderzoekt mogelijkheid wedstrijden betaald voetbal uit te stellen

  Voetbalbond KNVB gaat kijken of wedstrijden in het betaald voetbal kunnen worden uitgesteld. Dat zegt Jan de Jong, de directeur van de Eredivisie CV. Op die manier zou worden voorkomen dat wedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld. Toeschouwers zijn de komende drie weken niet welkom in zowel de professionele als de amateursport.