NOS NieuwsAangepast

Boosterprik versneld, 80-plussers en ziekenhuismedewerkers vanaf volgende week ingeënt

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

De boostercampagne wordt versneld. Het zorgpersoneel in ziekenhuizen staan daarbij vooraan. Zij krijgen volgende week al coronavaccins geleverd, bevestigt demissionair minister De Jonge na berichtgeving van de NOS.

Ook maakte de minister bekend dat de oudste mensen die naar een GGD-locatie kunnen komen, vanaf volgende week vrijdag, 19 november, een booster kunnen krijgen. Het gaat in eerste instantie om 80-plussers en hun partners, daarna volgen 60- tot 80-jarigen.

Verder komen ook instellingen voor ouderen en gehandicapten met een eigen medische dienst eerder aan de beurt. Zij kunnen de vaccinaties begin volgende week voor hun bewoners gaan bestellen. Een week later, in de week van 22 november, worden de vaccins geleverd.

Dit betekent voor een deel van de verpleeghuizen een vervroeging van twee weken. De verpleeghuizen met eigen instellingsartsen konden eerder pas op 6 december beginnen met het toedienen van boostervaccinaties.

Andere groepen

De huisartsenzorg en de ambulancezorg zullen volgen vanaf 6 december. Medewerkers uit de langdurende zorg worden vanaf medio december binnen de eigen instelling of op GGD-locaties geprikt. Die locaties worden voor een groot deel bemand door zorgmedewerkers, kondigde De Jonge aan. "De zorg prikt de zorg. Zo kan het tempo op peil blijven."

De druk om de prikken eerder te zetten is groot door de oplopende besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg. De Jonge zei dat alles op alles is gezet om de boostercampagne naar voren te halen. "Maar de boosters helpen helaas niet om de golf waar we nu in zitten te verkleinen. Het is om een volgende golf te voorkomen."

Uit een Kamerbrief blijkt dat de versnelling van de boostercampagne niet geldt voor de bewoners van kleinere instellingen zonder eigen medische dienst en voor 60-plussers die thuis wonen en niet zelf naar een GGD-locatie kunnen komen. Beide groepen zullen vanaf januari door mobiele teams van de GGD worden bezocht, zoals ook eerder al het plan was.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseerde begin deze maand om 60-plussers en mensen die wonen in zorginstellingen een extra coronavaccinatie te geven. Het advies was om te beginnen met de oudste leeftijdsgroepen omdat zij de meeste kans hebben op een ernstig verloop van een covid-19-infectie.

Voor andere groepen is volgens de Gezondheidsraad geen medische noodzaak om een booster toe te dienen. Toch besloot minister De Jonge om ook zorgmedewerkers (en op termijn iedereen die dat wil) de keuze voor een extra prik te geven. "Voor de zorg geldt dat we die in deze zware tijd in de benen willen houden", gaf de minister daarvoor als reden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl