NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Lockdown van drie weken • Oproep: ook snel booster kwetsbare jongeren

 • Welkom in het coronablog van donderdag 11 november
 • Meeste nieuwe positieve test op één dag ooit: 16.364
 • OMT adviseert korte, beperkte lockdown van twee weken
 • Recordaantal besmettingen in Duitsland
 • 'Nederlander geeft opgepot coronaspaargeld niet meteen uit'
 • Poppodia en popfestivals "verbijsterd" over uitgelekt OMT-advies
Liveblog gesloten
 • Nieuwe coronamaatregelen: lockdown van drie weken, horeca om 19.00 uur dicht

  Het demissionaire kabinet kondigt morgen een gedeeltelijke lockdown aan die drie weken duurt, melden bronnen aan de NOS. Een van de maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht moeten. Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen. De maatregelen gaan zaterdag om 19.00 uur in.

 • Is het 2G-beleid wel ethisch?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Welke mate van inperking op onze vrijheden vinden we gerechtvaardigd?'
 • Overleg in Cathuis voorbij

  Het kabinet is klaar met vergaderen in het Catshuis over de coronamaatregelen. De bijeenkomst nam bijna de hele dag in beslag. Vanmiddag kwamen de betrokkenen er niet uit welke maatregelen er genomen moeten worden, daarom ging de bijeenkomst 's avonds verder. Volgens ingewijden was de situatie dermate complex dat er nader beraad nodig was.

  Welke besluiten er genomen zijn, is nog niet bekend. Morgen is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Het OMT heeft geadviseerd om bepaalde sectoren te sluiten en na twee weken over te gaan op een zogeheten 2G-beleid. Op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is zijn ongevaccineerden dan niet meer welkom, ook niet met een negatieve test.

  Volgens politiek verslaggever Arjan Noorlander is het onwaarschijnlijk dat het besluit van het kabinet veel afwijkt van het OMT-advies. "Het gevoel heerste: we hebben het onder controle. Nu blijkt dat dat niet zo is de afgelopen weken en dat er dus weer maatregelen nodig zijn." Dat levert het kabinet ook een geloofwaardigheidsprobleem op, zegt Noorlander: "Want dit was toch allemaal niet meer nodig en waarom dan maatregelen die iedereen weer raken? Waarom worden mensen die bijvoorbeeld netjes hun vaccinatie hebben gehaald daar niet van uitgesloten?"

 • EMA keurt twee coronamedicijnen goed

  Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft twee coronamedicijnen die via een infuus worden toegediend goedgekeurd. Het gaat om zogenoemde monoklonale antistoffen: dat zijn antistoffen die gemaakt worden in een laboratorium. Volgens het EMA helpen de behandelingen van casirivimab/imdevimab van Roche en regdanvimab van Celltrion Healthcare bij het terugdringen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het zijn de eerste dergelijke behandelingen die definitief worden goedgekeurd.

  De Europese Commissie moet nog instemmen, maar dat is een formaliteit.

  In Nederland is casirivimab/imdevimab al ingezet als noodbehandeling bij patiënten met een verzwakte afweer die in het ziekenhuis beland zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die na vaccinatie niet of niet genoeg antistoffen aanmaken. Het toedienen van monoklonale antistoffen tijdens hun ziekenhuisopname verkleint de kans op overlijden van een op drie naar een op vier, wees onderzoek van het Erasmus MC eerder uit.

  Het EMA zegt dat de behandeling geschikt is voor iedereen boven de 12 die nog geen extra zuurstof nodig heeft, maar wel een verhoogd risico loopt op een ernstige infectie. Als het op tijd wordt toegediend kan het ziekte ook voorkomen, zegt het EMA. Regdanvimab wordt alleen aanbevolen voor volwassenen die geen extra zuurstof nodig hebben en risico lopen op een ernstige infectie.

 • Wat levert 2G op?

  Het OMT adviseert om na een periode van twee weken met strengere maatregelen het coronatoegangsbewijs te beperken, zo meldden bronnen eerder vandaag aan de NOS. Nu is er nog sprake van wat het OMT een 3G-beleid noemt; je komt bijvoorbeeld een kroeg binnen als je gevaccineerd bent, recent bent genezen of negatief bent getest. Dat wil het OMT vervangen door een 2G-beleid. Ben je niet gevaccineerd of genezen, dan krijg je geen toegang meer, ook niet met een negatieve test.

  Maar heeft zo'n aanscherping eigenlijk wel zin? Dat leggen we in dit stuk uit:

 • Patiëntenfederatie: sneller booster voor kwetsbare 60-minners

  Ook mensen met een kwetsbare gezondheid onder de 60 moeten snel een boosterprik kunnen krijgen. Dat vinden de Patiëntenfederatie Nederland en netwerk voor chronisch zieke mensen Ieder(in). De belangengroepen hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met die oproep.

  Vooralsnog komen mensen onder de 60 met onderliggend lijden niet in een aanmerking voor een boosterprik. Eerst zijn de 80-plussers en zorgmedewerkers aan de beurt, gevolgd door alle 60-plussers. Maar, zo zegt de groepen: "Deze mensen hebben een verhoogde kans op ernstige ziekte en gezondheidsschade na besmetting met corona. Het kan toch niet zo zijn dat deze mensen met een verhoogd risico niet met prioriteit in aanmerking komen omdat ze thuis wonen in plaats van in een zorginstelling."

  De Patiëntenfederatie en Ieder(in) roepen de Kamer op alles in het werk stellen om ook de zogenoemde griepprik-plus-groep versneld aan een booster te helpen.

 • Verpleegkundigen: stevig ingrijpen nodig

  De beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN roept het kabinet op stevig in te grijpen om het aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. In een brandbrief zegt de vereniging dat dat de enige mogelijkheid is om de patiëntenzorg overeind te houden: "Het is belangrijk dat u deze maatregelen nu neemt, zodat de schade niet onnodig nog groter wordt en de maatregelen niet langer hoeven te duren dan nodig is."

  V&VN spreekt van een zorginfarct, onder meer door het personeelstekort in de zorg. Er kan niet zomaar meer capaciteit gecreëerd worden, zegt de belangenclub: "In de landelijke besprekingen over de IC-capaciteit wordt nu zelfs verwacht dat verpleegkundigen een list verzinnen om verder op te schalen dan mogelijk is. U doet daarmee een onverantwoord beroep op ons."

 • Veiligheidsberaad uitgesteld

  De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's komen niet vanavond bij elkaar. Hun bijeenkomst is uitgesteld tot morgenochtend. Ze wachten de uitkomst af van het Catshuisberaad van het kabinet en andere overleggen over de coronamaatregelen.

  Het Veiligheidsberaad bespreekt de praktische uitvoerbaarheid van coronamaatregelen. Meestal sluiten ook minister Grapperhaus van Justitie of minister De Jonge van Volksgezondheid aan. Of dat nu ook gebeurt, is onbekend.

 • Oostenrijk: lockdown ongevaccineerden aanstaande

  De coronacijfers in Oostenrijk blijven stijgen en dus is de kans groot dat er een lockdown voor alleen ongevaccineerden wordt ingesteld. Dat heeft bondskanselier Alexander Schallenberg gezegd.

  Het land overweegt al langer dergelijke maatregelen voor ongevaccineerden. Bij een IC-bezetting met coronapatiënten van 30 procent treden de lockdownregels voor ongevaccineerden in werking. De bezetting is nu 20 procent, maar stijgt snel.

  De lockdown houdt in dat ongevaccineerden hun huis alleen uit mogen om te gaan werken, essentiële boodschappen te doen of een ommetje te maken. Ze mogen al niet meer naar restaurants, theaters of gebruikmaken van skiliften. Oostenrijk voert een zogeheten 2G-beleid. Het coronatoegangsbewijs is dan alleen nog maar te verkrijgen als je gevaccineerd of recent genezen bent van corona, niet meer na een negatieve test.

  Volgens bondskanselier Schallenberg is de vaccinatiegraad in Oostenrijk "beschamend laag". 64 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

 • Horeca niet blij met OMT-advies, evenementen merken onrust

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet te spreken over het OMT-advies dat aangescherpte coronamaatregelen voorstelt. Volgens bronnen rondom het OMT wordt er ook gerept van het vervroegen van de sluitingstijd van de horeca.

  Directeur Dirk Beljaarts van KHN voert aan dat maar 3 procent van de herleidbare besmettingen plaatsvindt in de horeca: "Het is pure symboolpolitiek. Omdat dit een hele zichtbare maatregel is worden we gebruikt als wake-upcall voor de mensen om zich weer aan de basismaatregelen te houden." Hij noemt het vervroegen van de sluitingstijden "het failliet van het coronatoegangsbewijs". De horeca is volgens hem al in een "lockdown-light" met een sluitingstijd van 00.00 uur.

  Ook de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) is ontstemd. Na het OMT-advies is volgens de VVEM onrust ontstaan, omdat het nu zowel voor organisatoren als bezoekers onduidelijk is of evenementen door kunnen gaan. De directeur van de RAI in Amsterdam noemt het advies "met een kanon op een muis schieten". Hij voorziet grote problemen: "Je kunt niet even twee weken de RAI uitzetten. Dat heeft een economisch effect op de rest van het jaar en zal doorlopen naar volgend jaar."

 • Meeste nieuwe positieve tests op één dag sinds begin pandemie

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 16.364 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3688 meer dan gisteren. Het is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie in maart 2020.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.339 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  1699 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1699 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1647), van wie 330 op de IC (gisteren: 327), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  26 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 26 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 18 doden per dag een week eerder.

 • Nog geen besluiten over coronamaatregelen; vanavond weer Catshuisberaad

  Het demissionaire kabinet heeft nog geen knopen doorgehakt over de coronamaatregelen. Volgens ingewijden is de situatie zo complex dat nader beraad nodig is. Dat zal vanavond worden gehouden, weer op het Catshuis.

  Eerder meldden Haagse bronnen aan de NOS dat het Outbreak Management Team (OMT) adviseert twee weken een beperkte lockdown in te stellen. In die periode zouden evenementen worden geschrapt en bioscopen en theaters zouden dicht moeten. De scholen zouden wel open kunnen blijven.

  Het is de bedoeling dat het kabinet ook nog met de burgemeesters overlegt. Morgenavond is er ook weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

 • Carnavalsseizoen van start met gemengde gevoelens

  Het is de Elfde van de Elfde en dat betekent traditiegetrouw dat het carnavalsseizoen weer is begonnen. Maar dit jaar levert het feest vooral gemengde gevoelens op vanwege de oplopende besmettingscijfers.

  Waar gemeenten in Noord- en Midden-Limburg afgelopen week hebben besloten om maar helemaal af te zien van de festiviteiten rond de start, wordt het glas in enkele gemeenten in Noord-Brabant en Zuid-Limburg wel geheven.

  Al gebeurt dat wel gereguleerd en in afgesloten ruimtes. In Den Bosch gaat het feest dit jaar ook door, maar eveneens in afgeslankte vorm. Volgens de gemeente waren er 24.000 kaartjes beschikbaar voor evenementen verdeeld over zeven locaties.

 • Werkgevers: 'Alles uit de kast om lockdowns te voorkomen'

  Werkgeversorganisatie VNO-NCW zou het "triest" vinden als een lockdown wederom nodig is. "We wachten de besluitvorming af, maar vragen de politiek werkelijk alles uit de kast te halen om nieuwe lockdowns te voorkomen", schrijft de werkgeversorganisatie in een schriftelijke reactie. Een lockdown zou een harde klap zijn voor ondernemers die net weer bezig zijn in de evenementen, horeca en theaters, zegt VNO-NCW.

  Sinds 1 oktober is het grote steunpakket voor bedrijven stopgezet. Als ondernemers verplicht de deuren moeten sluiten, moeten ze gecompenseerd worden, zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. "Zij mogen niet de dupe worden van een probleem in de zorg."

 • GGD-medewerkers worden bedreigd tijdens vaccineren in Haagse wijken

  Medewerkers van de GGD in Den Haag worden regelmatig bedreigd als zij de wijken ingaan om mensen te vaccineren. Daarom vindt directeur van de GGD Haaglanden, Annette de Boer, het niet veilig dat medewerkers "heel zichtbaar zijn op straat op de dagen dat er wordt gevaccineerd", meldt Omroep West.

  De medewerkers zijn door de politie getraind om met de bedreigingen om te gaan en agenten komen langs als er wordt gevaccineerd. Ook worden op prikdagen extra beveiligers ingezet in de wijken. Burgemeester Jan van Zanen neemt de signalen naar eigen zeggen hoog op: "We moeten naast onze mensen staan", zegt hij.

  De GGD blijft zoveel mogelijk voorlichting geven en prikken uitdelen in de wijken van Den Haag. Per week worden in de stad nog steeds 8000 tot 9000 mensen gevaccineerd. En dat is nodig, want uit cijfers van de GGD blijkt dat het aantal gevaccineerden in Den Haag nog altijd achterblijft bij het landelijk gemiddelde.