Carnavalsvierders op 11 november 2019 in Düsseldorf
NOS Nieuws

Alaaf en Helau! Duitse carnavalssteden vieren 'gewoon' de 11e van de 11e

  • Liedeke Morssinkhof

    redacteur Buitenland

  • Liedeke Morssinkhof

    redacteur Buitenland

Straks tellen zo'n 10.000 mensen in Keulen samen af naar 11.11 uur. Op hetzelfde moment roept een bomvol plein in Mainz driemaal achter elkaar 'Helau!'. En in Düsseldorf zien zo'n 3000 mensen hoe de nar Hoppeditz tevoorschijn komt. Waar in Nederland een deel van de carnavalsfeesten is afgelast, gaan ze in de grote Duitse carnavalssteden - soms op maar 60 kilometer van de grens - wel door.

Wel geldt de zogeheten 2G-regel: bij de feesten is alleen plaats voor gevaccineerde en genezen Narren en Jecken, zoals de carnavalsvierders in de drie steden heten. In Düsseldorf besloten ze dat afgelopen zomer al, zegt Hans-Peter Suchand van het Comitee Düsseldorfer Carneval. "Om in deze tijd carnaval te vieren moet je creatief zijn. Vorig jaar deden we dat op 11 november met een livestream en keken overal ter wereld mensen mee in hun mooiste kostuums. Dit jaar besloten wij ver voordat andere steden dat deden dat we alleen gevaccineerde en genezen mensen toelaten. Dat stuitte toen op veel onbegrip, ook in Keulen."

Want het was tot een paar dagen geleden de bedoeling dat de rivaliserende stad, veertig kilometer stroomopwaarts aan de Rijn, carnaval zou vieren met 3G: met gevaccineerde, genezen én geteste feestgangers. Toch besloot het stadsbestuur afgelopen maandag dat het vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen anders moest. Wie vanmorgen op de Heumarkt wil aftellen, moet dus gevaccineerd of genezen zijn.

Een complete afgelasting van het carnavalsfeest is in Keulen nooit een optie geweest, vertelt Tanja Holthaus van het Festkomittee des Kölner Karnevals. "Dat plan is nooit besproken. Wel hebben we met allerlei scenario's rekening gehouden. Daarom geldt op de belangrijkste carnavalsplekken in de stad nu 2G. Maar ook daarbuiten, in de wijken, kan je niet zomaar alle buurtkroegen aflopen. Daar heb je een test en een toegangskaartje voor nodig en de meeste kroegen ontvangen ook maar een beperkt aantal gasten tegelijkertijd."

Zorgen over besmettingsgevaar en druk op de IC

Niet iedereen is ervan overtuigd dat er op deze manier veilig gefeest kan worden. In een interview met de regionale omroep WDR zegt infectioloog Clara Lehmann, verbonden aan het academische ziekenhuis van Keulen, waarom ze het feest van vandaag niet zit zitten: "Het aantal coronabesmettingen was nog nooit zo hoog als nu. Zelfs met 2G zou ik niet aanraden om te gaan feesten. Ik weet hoe moeilijk dat is, want ik vier zelf ook graag carnaval. Maar we zitten momenteel vol in de vierde golf. Zeker binnen in een slecht geventileerde ruimte hoeft er maar één besmette persoon tussen te zitten om de hele zaal aan te steken. Daarom moet je nu gewoon niet gaan feesten."

11 november 2019: op de Heumarkt in Keulen wordt het carnavalsseizoen afgetrapt

Zo ver wil Tobias Pott van het universitaire ziekenhuis in Düsseldorf niet gaan. Op dit moment liggen daar tien coronapatiënten op de IC, volgens Pott een relatief gering aantal. "Toch staat ook bij ons de IC onder druk", vertelt hij, "omdat we in Duitsland, net als in Nederland, een groot tekort hebben aan personeel. Daarom hopen wij vooral dat een groot aantal mensen zich de komende tijd alsnog laat vaccineren. Hoe meer mensen er zijn gevaccineerd, hoe minder er op de IC terecht komen. En dan gaan we wat ontspannener richting het vervolg van het carnavalsseizoen in januari."

De carnavalsverenigingen willen nu nog niet zo ver vooruitkijken. "In de hallen wordt al druk gebouwd aan de wagens voor de grote optocht in februari", zegt Suchand van het carnaval in Düsseldorf. "Net zoals er vorig jaar om deze tijd nog druk gebouwd werd. Toen ging het feest uiteindelijk niet door. Nu gaan we voorlopig gewoon verder met bouwen. En dan zien we in januari wel verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl