Een GGD-testlocatie in Den Haag
NOS Nieuws

Meeste nieuwe positieve tests op één dag sinds begin pandemie: 16.364

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanochtend 16.364 nieuwe positieve tests gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie in maart 2020. Het aantal positieve tests ligt sinds vorige week donderdag boven de 10.000 per dag en loopt sindsdien verder op.

Het aantal positieve tests van vandaag overstijgt ruim de besmettingscijfers van 20 december 2020, het vorige hoogste aantal. Toen testten er 12.997 mensen positief.

De grens van 10.000 besmettingen per dag werd eerder in oktober en december vorig jaar overschreden; in december waren de cijfers aanleiding voor een lockdown. Ook na de opening van de nachthoreca en het 'Dansen met Janssen' afgelopen zomer werden meerdere dagen meer dan 10.000 positieve tests gemeld.

Aan het begin van de pandemie waren de cijfers lager, maar toen werd amper getest.

Ook de ziekenhuisbezetting stijgt verder. Er liggen nu 1699 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1647), van wie 330 op de IC (gisteren: 327), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het RIVM verwacht dat het aantal coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdelingen blijft stijgen tot eind december, begin januari. In de modellen van het RIVM zitten zeer ruime marges voor de precieze hoogte van de piek.

Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen ligt nog niet op het niveau van eerdere pieken. Afgelopen voorjaar lagen er enkele weken meer dan 2500 mensen met corona in het ziekenhuis. Ook rond de vorige jaarwisseling werd die grens overschreden.

Het aantal mensen dat aan corona overlijdt, neemt de laatste tijd ook weer toe. Bij het RIVM werden 26 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 18 doden per dag een week eerder.

De meeste sterfgevallen als gevolg van corona waren aan het begin van de pandemie en in de periode december/januari, met soms meer dan 150 per dag. Onder meer door de vaccinatiegraad onder ouderen overlijden nu veel minder mensen aan het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl