NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Vragen over skiën in Oostenrijk' • Spreiding coronapatiënten lukt niet meer in Limburg

 • Welkom in het coronablog van maandag 8 november
 • Ministerie: controle coronatoegangsbewijs kan beter
 • Ziekenhuisbezetting neemt verder toe, ook stijging op IC's
 • Flink meer prikken zonder afspraak gezet
Liveblog gesloten
 • Vaccinatiegraad in achterstandswijken gestegen na gerichte vaccinatiecampagne

  Een vaccinatiecampagne in Rotterdamse achterstandswijken lijkt een groot succes. Lag de vaccinatiegraad in september in drie wijken nog onder de 50 procent, inmiddels is dat bijna 70 tot 75 procent.

  Huisarts Shakib Sana uit Delfshaven nam het initiatief om mensen te informeren en te vaccineren op markten in die wijken. "Het gaat om het vertrouwen", zegt hij tegen Rijnmond.

  Volgens de huisarts hebben bewoners in de achterstandswijken weinig vertrouwen in de overheid, mede door de toeslagenaffaire. "Zij zien de GGD als een verlengde van die overheid. Maar als je de hulpverleners erbij gaat betrekken, de buurtvaders en de buurtmoeders, wordt het makkelijker voor mensen. Wij hebben het niet over een overheidsmaatregel, maar geven uitleg over een medisch hulpmiddel."

  Volgens cijfers van de GGD ligt de vaccinatiegraad in de wijk Delfshaven nu op 75,6 procent. In Middelland gaat het om 74,6 procent, en in het Nieuwe Westen om 68 procent.

  Het is een flinke verbetering ten opzichte van een paar maanden geleden. "We hebben met al onze moeite best wel veel mensen kunnen overtuigen van het nut van een vaccinatie", zegt Sana.

 • Vliegverbod naar VS voorbij: oma ziet kleinzoon voor het eerst op vliegveld JFK

  Toeristen zijn na 600 dagen weer welkom in de VS en dat betekent dat veel familieleden na ruim 1,5 jaar elkaar weer kunnen zien. Zo ontmoette deze oma op JFK airport vandaag voor het eerst haar kleinzoon.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vliegverbod naar VS voorbij: oma ziet kleinzoon voor het eerst op vliegveld JFK
 • Reisorganisaties: veel vragen over skivakanties in Oostenrijk

  Reisorganisaties krijgen veel vragen over de skivakanties in Oostenrijk, nu de coronaregels in het land zijn aangescherpt. Een testbewijs alleen is daar per vandaag niet meer voldoende.

  Alleen wie is gevaccineerd of hersteld van corona krijgt volgens de zogenoemde 2G-regel nog een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat ongevaccineerden op veel openbare plekken zoals hotels en restaurants niet meer welkom zijn. Klanten die de regels overtreden, riskeren een boete tot 500 euro.

  Klanten van reisorganisatie TUI willen vooral weten hoe lang hun vaccinatiebewijs precies geldig is. "We kunnen op dit moment nog niet alle vragen beantwoorden", zegt een woordvoerder.

  Ook Sunweb krijgt meer telefoontjes dan gemiddeld. Bij Sunweb kwamen tot nu toe nog geen annuleringen binnen. Een woordvoerder van TUI laat weten dat er tot nu toe nog "niet veel" annuleringen zijn.

  Vanaf 2 januari geldt in Oostenrijk een Janssen-prik niet langer als volledige vaccinatie, terwijl dat in Nederland wel voldoende is. Wie volledig gevaccineerd is, krijgt een vaccinatiebewijs dat in Oostenrijk 270 dagen geldig is. De komende vier weken geldt nog een overgangsfase. Wie pas één vaccin heeft gehad, mag met een negatief testbewijs alsnog naar binnen.

 • Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen

  Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur.

  Minister Hugo de Jonge zegt "te kijken" of de extra prik vervroegd kan worden. Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • 'Deense regering van plan coronapas opnieuw in te stellen'

  De Deense regering is van plan om de coronapas te herintroduceren vanwege het oplopend aantal besmettingen. Dat meldt de Deense zender TV 2. De afgelopen periode worden gemiddeld zo'n tweeduizend besmettingen per dag geregistreerd, tegenover tweehonderd besmettingen in september.

  Begin september hief het Scandinavische land alle maatregelen op omdat het virus niet meer werd beschouwd als bedreiging voor de volksgezondheid.

 • Komen er meer maatregelen? Kabinet kijkt vooral naar gedrag

  Nog voordat het effect van de nieuwe maatregelen zichtbaar is in de besmettingscijfers, praten het Outbreak Management Team en het kabinet alweer over nieuwe coronamaatregelen. Daarvoor lopen er verschillende onderzoeken naar ons gedrag en de mate waarin we ons houden aan de basisregels. Op 12 november, aanstaande vrijdag, wordt daarover een besluit genomen.

  Ditmaal zullen vooral de uitkomsten van het gedragsonderzoek bepalen of er nieuwe coronamaatregelen komen. "We willen niet pas over drie weken vaststellen dat iets onvoldoende was. Daarom is het goed dat er nu sneller een reflectie op de maatregelen komt", zei OMT-voorzitter Jaap van Dissel zaterdag.

  Het duurt gemiddeld twee weken na het ingaan van maatregelen voordat je kunt zien of het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Spreiding coronapatiënten lukt niet meer in Limburg

  Het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis met vestigingen in Heerlen en Sittard kan geen nieuwe coronapatiënten meer opvangen. Zij worden noodgedwongen naar andere ziekenhuizen buiten Limburg gestuurd.

  In de provincie kunnen ze niet meer terecht. Limburgse ziekenhuizen in Maastricht, Weert, Roermond en Venlo hebben geen ruimte meer om patiënten van Zuyderland over te nemen. Dat blijkt uit een rondgang langs de Limburgse ziekenhuizen, meldt 1Limburg.

  Een woordvoerder van Zuyderland zegt dat de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard ver boven de verdeelnorm zitten. "Onze IC zit op 233 procent van de fair share, de reguliere afdeling op 163 procent", zei hij. "Dit is gewoon niet meer te doen. Het is echt te veel, we kunnen het niet meer aan." Als gevolg hiervan komt volgens hem de reguliere zorg in de knel, waaronder ook belangrijke operaties.

  Twee weken geleden heropende de vestiging in Heerlen de covidafdeling.

 • De Jonge: besluit over aanvullende coronaregels aan de vroege kant

  Dat het kabinet komende vrijdag al een besluit wil nemen over eventuele uitbreiding van de coronamaatregelen is "aan de vroege kant". Dat heeft demissionair minister De Jonge tegen persbureau ANP gezegd. Een uitbreiding is afhankelijk van hoe goed de maatregelen afgelopen week zijn nageleefd, al zijn de effecten van die naleving vermoedelijk pas later te zien.

  Het demissionaire kabinet wil kijken of de signalen die er al wel zijn, overeenkomen met prognoses van het RIVM. Volgens De Jonge kan ook het Outbreak Management Team vermoedelijk iets zeggen over het gedrag van mensen, bijvoorbeeld in hoeverre zij 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Sinds afgelopen zaterdag geldt daartoe weer het advies.

  Woensdag komt het OMT met een nieuw advies, dat donderdag door het kabinet besproken wordt.

  Volgens De Jonge staat de toegankelijkheid van de zorg door oplopende besmettingscijfers onder druk: "We hebben ons zorgen te maken over de stijgende aantallen, die doen iets met de toegankelijkheid van de zorg". Afgelopen etmaal werden bijna 12.000 positieve tests geregistreerd, het op één na hoogste aantal dit jaar.

 • Lange rijen bij Utrechtse teststraten, maar 'er is echt nog wel plek'

  Het is druk bij de coronateststraten in Utrecht. Voor de XL-testlocatie bij de Utrechtse Jaarbeurs stonden vanmorgen lange rijen. Op sociale media klagen mensen dat ze geen afspraak kunnen inplannen, meldt RTV Utrecht.

  Een woordvoerder van de GGD regio Utrecht zegt dat er momenteel veel mensen met coronaklachten zijn en dat de GGD zelf ook kampt met ziek personeel. Daarnaast is de maandag altijd al een drukke dag voor de teststraten.

  De GGD adviseert om telefonisch een afspraak te maken als het online niet lukt. "Via coronatest.nl verloopt het niet altijd vlekkeloos. Met een telefoontje naar de afsprakenlijn moet het lukken, want we hebben echt nog wel plek op de locaties." Vanaf morgen heeft de XL-testlocatie ook twee ingangen. Een voor degenen die een afspraak hebben en een voor vrije inloop. "Dat maakt het proces hopelijk wat soepeler."

  De provincie Utrecht is inmiddels donkerrood gekleurd op de Europese coronakaarten. Burgemeesters merken ook dat het aantal besmettingen flink oploopt. Burgemeester Gert Jan Kats van Veenendaal liet vanmorgen weten erg geschrokken te zijn van het aantal positieve tests in zijn gemeente. Ook de burgemeesters van onder meer Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede en Renswoude maken zich zorgen over het toenemend aantal besmettingen.

  RTV Utrecht
 • 11.848 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.848 nieuwe positieve tests gemeld, het op een na hoogste aantal dit jaar.. Dat zijn er 468 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 10.458 positieve tests per dag geregistreerd, 41 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Tot nu toe werd het hoogste aantal besmettingen gemeld op 20 december vorig jaar, 12.997 mensen testten toen positief.

  Als het aantal positieve tests in het huidige tempo blijft stijgen, wordt de piek van 20 december naar verwachting van het Outbreak Management Team nog deze week overtroffen.

  1573 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1573 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1490), van wie 326 op de intensive care (gisteren: 305), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  22 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 22 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 15 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers in de regel lager dan in de rest van de week.

 • Ministerie: controle coronatoegangsbewijs kan beter

  Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat controle van het coronatoegangsbewijs "echt nog steeds beter kan". Dat zegt demissionair minister Grapperhaus. Vooral in de horeca en sportkantines gaat het vaak niet goed. "Er wordt niet optimaal naar coronatoegangsbewijzen gevraagd en nog minder goed naar legitimatie."

  Het onderzoek gaat over een korte periode, voordat zaterdag de nieuwe maatregelen waren ingegaan. "Een nulmeting", in de woorden van Grapperhaus. Op dit moment loopt een nieuw onderzoek vanaf zaterdag tot en met komende woensdag.

  De resultaten worden gebruikt om mede te bepalen of meer nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Of er nieuwe maatregelen komen, zal onder meer afhangen van de vraag of het gedrag van Nederlanders is veranderd. Zo wil het kabinet bijvoorbeeld weten of mensen minder reizen binnen Nederland.

  Deze week komt ook een nieuw OMT-advies en zijn er verschillende overleggen. Naar verwachting wordt donderdag bekend of er een dag later weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is.

 • Ziekenhuisbezetting neemt verder toe, ook stijging op IC's

  Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is opnieuw toegenomen. Er liggen nu 1573 mensen met het virus in het ziekenhuis (gisteren: 1490), van wie 326 op de intensive cares (gisteren 305), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Flink meer prikken zonder afspraak gezet

  In de afgelopen week zijn door de GGD's 125.154 vaccinaties uitgedeeld, waarvan 60.366 via 'prikken zonder afspraak'. Dat meldt GGD-koepel GGD GHOR Nederland. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 8500 vrije inloopprikken per dag.

  Afgelopen weekend zag de GGD GHOR de hoogste aantallen. Op beide dagen werden zo'n 20.000 vaccinaties gezet, waarvan 10.000 zonder afspraak.

  De cijfers zijn een stuk hoger dan in oktober. Toen werden er gemiddeld zo'n 5000 tot 6000 prikken zonder afspraak per dag gezet.

 • Inwoners Waddeneilanden moeten naar vaste land voor test

  De bewoners van de Friese Waddeneilanden kunnen zich niet meer op hun eilanden laten testen bij locaties van Testen voor Toegang. Het bedrijf dat de coronatesten aanbood is per direct gestopt door een gebrek aan klanten. In het verleden moesten inwoners van Vlieland en Schiermonnikoog ook al naar het vasteland om zich te laten testen.

  De gemeente Ameland zegt tegen Omrop Fryslân dat er ondertussen wel een nieuwe aanbieder is gevonden, die naar verwachting in de loop van deze week aan de slag gaat. Tot die tijd kunnen inwoners van de Friese Waddeneilanden terecht in bijvoorbeeld Harlingen, Dokkum en Leeuwarden. Op Texel kunnen inwoners zich wel laten testen.

  Bij de commerciële testlocaties kunnen mensen die niet zijn gevaccineerd zich laten testen op het coronavirus om een coronatoegangsbewijs te krijgen.

 • Black Friday in Utrecht dit jaar meerdaags koopjesfestijn

  Om drukte tegen te gaan, duurt koopjesfestijn Black Friday in Utrecht dit jaar meerdere dagen. "We zetten in op spreiding en we gaan sowieso niks collectief doen", zegt de Utrechtse centrummanager Jeroen Roose-van Leijden tegen RTV Utrecht.

  Black Friday, de koopjesdag die in de Verenigde Staten wordt gezien als de eerste dag waarop kerstinkopen worden gedaan, is dit jaar op 26 november. Sinds een aantal jaar worden ook in Nederland flinke kortingen aangeboden op Black Friday. Vorig jaar, toen er ook coronamaatregelen van kracht waren op Black Friday, moesten winkels in verschillende steden eerder sluiten vanwege de grote drukte.

  In Utrecht ging het afgelopen jaar wel goed, volgens de gemeente Utrecht onder meer door de goede communicatie en voorzorgsmaatregelen als matrixborden en verkeersregelaars.

  Onder andere vakbond FNV wil dat Black Friday dit jaar in Nederland niet doorgaat. "Vorig jaar bleek het een kardinale fout dat dit krankzinnig drukke uitverkoopfestijn doorging. De besmettingscijfers liepen daarna enorm op", aldus een woordvoerder van de bond.