liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vragen over skiën in Oostenrijk' • Spreiding coronapatiënten lukt niet meer in Limburg

  • Welkom in het coronablog van maandag 8 november
  • Ministerie: controle coronatoegangsbewijs kan beter
  • Ziekenhuisbezetting neemt verder toe, ook stijging op IC's
  • Flink meer prikken zonder afspraak gezet
liveblog gesloten

Vaccinatiegraad in achterstandswijken gestegen na gerichte vaccinatiecampagne

Een vaccinatiecampagne in Rotterdamse achterstandswijken lijkt een groot succes. Lag de vaccinatiegraad in september in drie wijken nog onder de 50 procent, inmiddels is dat bijna 70 tot 75 procent.

Huisarts Shakib Sana uit Delfshaven nam het initiatief om mensen te informeren en te vaccineren op markten in die wijken. "Het gaat om het vertrouwen", zegt hij tegen Rijnmond.

Volgens de huisarts hebben bewoners in de achterstandswijken weinig vertrouwen in de overheid, mede door de toeslagenaffaire. "Zij zien de GGD als een verlengde van die overheid. Maar als je de hulpverleners erbij gaat betrekken, de buurtvaders en de buurtmoeders, wordt het makkelijker voor mensen. Wij hebben het niet over een overheidsmaatregel, maar geven uitleg over een medisch hulpmiddel."

Volgens cijfers van de GGD ligt de vaccinatiegraad in de wijk Delfshaven nu op 75,6 procent. In Middelland gaat het om 74,6 procent, en in het Nieuwe Westen om 68 procent.

Het is een flinke verbetering ten opzichte van een paar maanden geleden. "We hebben met al onze moeite best wel veel mensen kunnen overtuigen van het nut van een vaccinatie", zegt Sana.

Vliegverbod naar VS voorbij: oma ziet kleinzoon voor het eerst op vliegveld JFK

Toeristen zijn na 600 dagen weer welkom in de VS en dat betekent dat veel familieleden na ruim 1,5 jaar elkaar weer kunnen zien. Zo ontmoette deze oma op JFK airport vandaag voor het eerst haar kleinzoon.

Vliegverbod naar VS voorbij: oma ziet kleinzoon voor het eerst op vliegveld JFK

Reisorganisaties: veel vragen over skivakanties in Oostenrijk

Reisorganisaties krijgen veel vragen over de skivakanties in Oostenrijk, nu de coronaregels in het land zijn aangescherpt. Een testbewijs alleen is daar per vandaag niet meer voldoende.

Alleen wie is gevaccineerd of hersteld van corona krijgt volgens de zogenoemde 2G-regel nog een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat ongevaccineerden op veel openbare plekken zoals hotels en restaurants niet meer welkom zijn. Klanten die de regels overtreden, riskeren een boete tot 500 euro.

Klanten van reisorganisatie TUI willen vooral weten hoe lang hun vaccinatiebewijs precies geldig is. "We kunnen op dit moment nog niet alle vragen beantwoorden", zegt een woordvoerder.

Ook Sunweb krijgt meer telefoontjes dan gemiddeld. Bij Sunweb kwamen tot nu toe nog geen annuleringen binnen. Een woordvoerder van TUI laat weten dat er tot nu toe nog "niet veel" annuleringen zijn.

Vanaf 2 januari geldt in Oostenrijk een Janssen-prik niet langer als volledige vaccinatie, terwijl dat in Nederland wel voldoende is. Wie volledig gevaccineerd is, krijgt een vaccinatiebewijs dat in Oostenrijk 270 dagen geldig is. De komende vier weken geldt nog een overgangsfase. Wie pas één vaccin heeft gehad, mag met een negatief testbewijs alsnog naar binnen.

Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen

Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur.

Minister Hugo de Jonge zegt "te kijken" of de extra prik vervroegd kan worden. Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen.

Lees hieronder het hele artikel:

'Deense regering van plan coronapas opnieuw in te stellen'

De Deense regering is van plan om de coronapas te herintroduceren vanwege het oplopend aantal besmettingen. Dat meldt de Deense zender TV 2. De afgelopen periode worden gemiddeld zo'n tweeduizend besmettingen per dag geregistreerd, tegenover tweehonderd besmettingen in september.

Begin september hief het Scandinavische land alle maatregelen op omdat het virus niet meer werd beschouwd als bedreiging voor de volksgezondheid.

Komen er meer maatregelen? Kabinet kijkt vooral naar gedrag

Nog voordat het effect van de nieuwe maatregelen zichtbaar is in de besmettingscijfers, praten het Outbreak Management Team en het kabinet alweer over nieuwe coronamaatregelen. Daarvoor lopen er verschillende onderzoeken naar ons gedrag en de mate waarin we ons houden aan de basisregels. Op 12 november, aanstaande vrijdag, wordt daarover een besluit genomen.

Ditmaal zullen vooral de uitkomsten van het gedragsonderzoek bepalen of er nieuwe coronamaatregelen komen. "We willen niet pas over drie weken vaststellen dat iets onvoldoende was. Daarom is het goed dat er nu sneller een reflectie op de maatregelen komt", zei OMT-voorzitter Jaap van Dissel zaterdag.

Het duurt gemiddeld twee weken na het ingaan van maatregelen voordat je kunt zien of het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt.

Lees hieronder het hele artikel:

Spreiding coronapatiënten lukt niet meer in Limburg

Het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis met vestigingen in Heerlen en Sittard kan geen nieuwe coronapatiënten meer opvangen. Zij worden noodgedwongen naar andere ziekenhuizen buiten Limburg gestuurd.

In de provincie kunnen ze niet meer terecht. Limburgse ziekenhuizen in Maastricht, Weert, Roermond en Venlo hebben geen ruimte meer om patiënten van Zuyderland over te nemen. Dat blijkt uit een rondgang langs de Limburgse ziekenhuizen, meldt 1Limburg.

Een woordvoerder van Zuyderland zegt dat de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard ver boven de verdeelnorm zitten. "Onze IC zit op 233 procent van de fair share, de reguliere afdeling op 163 procent", zei hij. "Dit is gewoon niet meer te doen. Het is echt te veel, we kunnen het niet meer aan." Als gevolg hiervan komt volgens hem de reguliere zorg in de knel, waaronder ook belangrijke operaties.

Twee weken geleden heropende de vestiging in Heerlen de covidafdeling.

De Jonge: besluit over aanvullende coronaregels aan de vroege kant

Dat het kabinet komende vrijdag al een besluit wil nemen over eventuele uitbreiding van de coronamaatregelen is "aan de vroege kant". Dat heeft demissionair minister De Jonge tegen persbureau ANP gezegd. Een uitbreiding is afhankelijk van hoe goed de maatregelen afgelopen week zijn nageleefd, al zijn de effecten van die naleving vermoedelijk pas later te zien.

Het demissionaire kabinet wil kijken of de signalen die er al wel zijn, overeenkomen met prognoses van het RIVM. Volgens De Jonge kan ook het Outbreak Management Team vermoedelijk iets zeggen over het gedrag van mensen, bijvoorbeeld in hoeverre zij 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Sinds afgelopen zaterdag geldt daartoe weer het advies.

Woensdag komt het OMT met een nieuw advies, dat donderdag door het kabinet besproken wordt.

Volgens De Jonge staat de toegankelijkheid van de zorg door oplopende besmettingscijfers onder druk: "We hebben ons zorgen te maken over de stijgende aantallen, die doen iets met de toegankelijkheid van de zorg". Afgelopen etmaal werden bijna 12.000 positieve tests geregistreerd, het op één na hoogste aantal dit jaar.

Lange rijen bij Utrechtse teststraten, maar 'er is echt nog wel plek'

Het is druk bij de coronateststraten in Utrecht. Voor de XL-testlocatie bij de Utrechtse Jaarbeurs stonden vanmorgen lange rijen. Op sociale media klagen mensen dat ze geen afspraak kunnen inplannen, meldt RTV Utrecht.

Een woordvoerder van de GGD regio Utrecht zegt dat er momenteel veel mensen met coronaklachten zijn en dat de GGD zelf ook kampt met ziek personeel. Daarnaast is de maandag altijd al een drukke dag voor de teststraten.

De GGD adviseert om telefonisch een afspraak te maken als het online niet lukt. "Via coronatest.nl verloopt het niet altijd vlekkeloos. Met een telefoontje naar de afsprakenlijn moet het lukken, want we hebben echt nog wel plek op de locaties." Vanaf morgen heeft de XL-testlocatie ook twee ingangen. Een voor degenen die een afspraak hebben en een voor vrije inloop. "Dat maakt het proces hopelijk wat soepeler."

De provincie Utrecht is inmiddels donkerrood gekleurd op de Europese coronakaarten. Burgemeesters merken ook dat het aantal besmettingen flink oploopt. Burgemeester Gert Jan Kats van Veenendaal liet vanmorgen weten erg geschrokken te zijn van het aantal positieve tests in zijn gemeente. Ook de burgemeesters van onder meer Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede en Renswoude maken zich zorgen over het toenemend aantal besmettingen.

11.848 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.848 nieuwe positieve tests gemeld, het op een na hoogste aantal dit jaar.. Dat zijn er 468 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 10.458 positieve tests per dag geregistreerd, 41 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Tot nu toe werd het hoogste aantal besmettingen gemeld op 20 december vorig jaar, 12.997 mensen testten toen positief.

Als het aantal positieve tests in het huidige tempo blijft stijgen, wordt de piek van 20 december naar verwachting van het Outbreak Management Team nog deze week overtroffen.

1573 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1573 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1490), van wie 326 op de intensive care (gisteren: 305), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

22 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 22 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 15 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers in de regel lager dan in de rest van de week.

Ministerie: controle coronatoegangsbewijs kan beter

Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat controle van het coronatoegangsbewijs "echt nog steeds beter kan". Dat zegt demissionair minister Grapperhaus. Vooral in de horeca en sportkantines gaat het vaak niet goed. "Er wordt niet optimaal naar coronatoegangsbewijzen gevraagd en nog minder goed naar legitimatie."

Het onderzoek gaat over een korte periode, voordat zaterdag de nieuwe maatregelen waren ingegaan. "Een nulmeting", in de woorden van Grapperhaus. Op dit moment loopt een nieuw onderzoek vanaf zaterdag tot en met komende woensdag.

De resultaten worden gebruikt om mede te bepalen of meer nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Of er nieuwe maatregelen komen, zal onder meer afhangen van de vraag of het gedrag van Nederlanders is veranderd. Zo wil het kabinet bijvoorbeeld weten of mensen minder reizen binnen Nederland.

Deze week komt ook een nieuw OMT-advies en zijn er verschillende overleggen. Naar verwachting wordt donderdag bekend of er een dag later weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is.

Ziekenhuisbezetting neemt verder toe, ook stijging op IC's

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is opnieuw toegenomen. Er liggen nu 1573 mensen met het virus in het ziekenhuis (gisteren: 1490), van wie 326 op de intensive cares (gisteren 305), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Flink meer prikken zonder afspraak gezet

In de afgelopen week zijn door de GGD's 125.154 vaccinaties uitgedeeld, waarvan 60.366 via 'prikken zonder afspraak'. Dat meldt GGD-koepel GGD GHOR Nederland. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 8500 vrije inloopprikken per dag.

Afgelopen weekend zag de GGD GHOR de hoogste aantallen. Op beide dagen werden zo'n 20.000 vaccinaties gezet, waarvan 10.000 zonder afspraak.

De cijfers zijn een stuk hoger dan in oktober. Toen werden er gemiddeld zo'n 5000 tot 6000 prikken zonder afspraak per dag gezet.

Inwoners Waddeneilanden moeten naar vaste land voor test

De bewoners van de Friese Waddeneilanden kunnen zich niet meer op hun eilanden laten testen bij locaties van Testen voor Toegang. Het bedrijf dat de coronatesten aanbood is per direct gestopt door een gebrek aan klanten. In het verleden moesten inwoners van Vlieland en Schiermonnikoog ook al naar het vasteland om zich te laten testen.

De gemeente Ameland zegt tegen Omrop Fryslân dat er ondertussen wel een nieuwe aanbieder is gevonden, die naar verwachting in de loop van deze week aan de slag gaat. Tot die tijd kunnen inwoners van de Friese Waddeneilanden terecht in bijvoorbeeld Harlingen, Dokkum en Leeuwarden. Op Texel kunnen inwoners zich wel laten testen.

Bij de commerciële testlocaties kunnen mensen die niet zijn gevaccineerd zich laten testen op het coronavirus om een coronatoegangsbewijs te krijgen.

Black Friday in Utrecht dit jaar meerdaags koopjesfestijn

Om drukte tegen te gaan, duurt koopjesfestijn Black Friday in Utrecht dit jaar meerdere dagen. "We zetten in op spreiding en we gaan sowieso niks collectief doen", zegt de Utrechtse centrummanager Jeroen Roose-van Leijden tegen RTV Utrecht.

Black Friday, de koopjesdag die in de Verenigde Staten wordt gezien als de eerste dag waarop kerstinkopen worden gedaan, is dit jaar op 26 november. Sinds een aantal jaar worden ook in Nederland flinke kortingen aangeboden op Black Friday. Vorig jaar, toen er ook coronamaatregelen van kracht waren op Black Friday, moesten winkels in verschillende steden eerder sluiten vanwege de grote drukte.

In Utrecht ging het afgelopen jaar wel goed, volgens de gemeente Utrecht onder meer door de goede communicatie en voorzorgsmaatregelen als matrixborden en verkeersregelaars.

Onder andere vakbond FNV wil dat Black Friday dit jaar in Nederland niet doorgaat. "Vorig jaar bleek het een kardinale fout dat dit krankzinnig drukke uitverkoopfestijn doorging. De besmettingscijfers liepen daarna enorm op", aldus een woordvoerder van de bond.

Janssen-prik vanaf 2 januari niet genoeg voor skivakantie Oostenrijk

De nieuwe 2G-regels die vanaf vandaag van kracht zijn in Oostenrijk, kunnen grote gevolgen hebben voor Nederlanders die komend jaar op skivakantie willen naar het land. Volgens die regels, die gisteravond zijn toegelicht door de Oostenrijkse regering, is een enkele Janssen-inenting vanaf 2 januari niet meer genoeg om overal naar binnen te mogen.

Sinds vandaag mogen alleen gevaccineerden of mensen die genezen zijn van een coronabesmetting nog naar horecazaken, kappers en musea. Voorheen konden mensen daar ook naar binnen met een negatieve testuitslag, maar volgens de nieuwe 2G-regel (gevaccineerd of genezen) is dat niet meer genoeg. Vanaf 2 januari is ook de enkele Janssen-prik niet meer voldoende en hebben mensen dus een extra vaccin nodig voor een skivakantie in Oostenrijk. Ook in de skiliften is die extra prik nodig.

The Passion gaat naar Doetinchem, opnieuw zonder publiek

De twaalfde editie van The Passion op de donderdag voor Pasen vindt komend jaar plaats in Doetinchem en zal opnieuw zonder publiek zijn. Dat heeft de betrokken omroep KRO-NCRV bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat deze bewerking van de lijdensweg van Christus in de provincie Gelderland, in de Achterhoek, wordt georganiseerd.

Doordat er nog coronamaatregelen gelden en er dus onzekerheden zijn voor de productie van grote evenementen, hebben de KRO-NCRV en de producent nu al besloten om net als dit jaar geen publiek uit te nodigen bij de live-uitzending op 14 april. De wens om The Passion te organiseren met een plein met duizenden toeschouwers is er wel, maar dat gebeurt dus pas op zijn vroegst in 2023.

Burgemeester Boumans van Doetinchem kijkt uit naar de komst van het evenement naar zijn stad. "Doetinchem is trots en blij dat The Passion 2022 vanuit onze mooie binnenstad wordt uitgezonden. Achterhoekers zijn van nature bescheiden mensen. Toch mogen we ongelooflijk trots zijn op onze innovatieve stad en fraaie groene regio waar alles prima voor elkaar is", aldus de burgemeester. Hij vindt dat het 'naoberschap' van de Achterhoek, het omkijken naar elkaar, goed aansluit bij de boodschap van The Passion.

Directievoorzitter Kuipers van de KRO-NCRV zegt dat het belangrijk blijft om het paasverhaal te vertellen met moderne en actuele elementen. "The Passion maakte dit jaar opnieuw duidelijk dat het lijdensverhaal uit de Bijbel nog steeds actueel is en mensen in de samenleving met elkaar in verbinding kan brengen. Komende Passion gaan we dat heel letterlijk doen: stad en platteland komen bij elkaar in de Achterhoek."

Dubbelvlucht om einde van vliegverbod naar VS te vieren

Toeristen zijn na 600 dagen weer welkom in de VS. Dat hebben concurrenten British Airways en Virgin Atlantic met een dubbele start vanaf de Londense luchthaven Heathrow gevierd. Ook vanuit andere Europese landen, waaronder Nederland, mogen zakenlieden, bezoekers en toeristen weer het vliegtuig nemen naar de VS.

Dubbelvlucht om einde van vliegverbod naar VS te vieren

Besmette radioloog aan het werk in Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is een radioloog aan het werk die besmet is met het coronavirus. In reactie op berichtgeving van het Brabants Dagblad bevestigt het ziekenhuis dat hier onder uitzonderlijke omstandigheden toe is besloten. "In dit geval hebben we een risico-afweging in het belang van de continuïteit van de zorg gemaakt", reageert een woordvoerder.

Hiermee wordt afgeweken van de RIVM-richtlijn, maar als deze radioloog was uitgevallen, had het ziekenhuis naar eigen zeggen noodzakelijke zorg niet kunnen voortzetten. "In deze specifieke situatie hadden we anders moeten ingrijpen in het borstkankerprogramma en afspraken met patiënten moeten afzeggen", schrijft het ziekenhuis.

Het Jeroen Bosch laat weten dat dit alleen wordt gedaan als de veiligheid van patiënten en medewerkers gegarandeerd kan worden, bijvoorbeeld door een laag besmettingsrisico of doordat een besmette medewerker in afzondering zijn of haar werk kan doen. Dat zou bij deze radioloog het geval zijn. De medewerker draagt ook persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een medisch mondneusmasker.

In reactie op zorgen van andere medewerkers zegt het ziekenhuis het vervelend te vinden dat zij zich onveilig hebben gevoeld. "De veiligheid van onze medewerkers én onze patiënten staat te allen tijde voorop. We besteden hier vandaag op de afdeling opnieuw aandacht aan."

Terug naar het thuiswerken?

Terug naar het thuiswerken?

Weekrecord in Duitsland: 201 besmettingen per 100.000 inwoners

Duitsland heeft opnieuw een besmettingsrecord geregistreerd, ditmaal een weekrecord. Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, meldt dat er in de afgelopen week 201,1 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld. Op het vorige hoogtepunt, op 22 december vorig jaar, waren dat 197,6 besmettingen per 100.000 inwoners.

Lange tijd was dit weekcijfer, de incidentie, de belangrijkste graadmeter voor het Duitse coronabeleid, al is dat inmiddels deels losgelaten. Voorheen leidde een hoge incidentie er doorgaans toe dat deelstaten maatregelen troffen. Dat is onder invloed van de vaccins veranderd: doordat de kans op een ernstig ziekteverloop kleiner is voor gevaccineerden en stijgende besmettingscijfers dus niet automatisch leiden tot snel stijgende ziekenhuiscijfers, kan het Duitse zorgsysteem een hogere incidentie beter aan dan een jaar geleden.

Desondanks nemen de zorgen over de hoge besmettingscijfers, bijvoorbeeld in de deelstaat Saksen, wel toe. Deskundigen zien de ziekenhuizen voller raken in zwaar getroffen regio's en ook de IC's raken steeds drukker bezet. Vooral onder ouderen met een zwakke gezondheid worden veel besmettingen vastgesteld, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Minister Spahn van Volksgezondheid zei eerder dat Duitsland kampt met een "pandemie van ongevaccineerden". Van de 83 miljoen Duitsers is nu 67 procent gevaccineerd en dat cijfer loopt nog maar langzaam op.

Afgelopen vrijdag meldde het Robert Koch Instituut een nieuw dagrecord. Toen waren er in 24 uur tijd 37.120 besmettingen geregistreerd. Het besmettingscijfer van vandaag lag fors lager, op 15.513. Net als in Nederland zijn de besmettingscijfers in Duitsland direct na het weekend altijd lager.

Pino uit Sesamstraat onder vuur vanwege vaccinatie

De Texaanse senator Ted Cruz heeft samen met andere bekende conservatieven hard uitgehaald naar Big Bird, de Amerikaanse versie van Pino uit Sesamstraat. Hij beschuldigt de grote gele vogel van "overheidspropaganda voor 5-jarigen", nadat het Sesamstraat-personage op Twitter en bij CNN had gezegd dat hij zich had laten vaccineren tegen het coronavirus.

"Ik heb het vaccin tegen covid-19 gekregen! Mijn vleugel doet een beetje zeer, maar dit geeft mijn lichaam wel extra bescherming, die mijzelf en anderen gezond houdt", schrijft Big Bird op Twitter. De opmerkingen van de Amerikaanse Pino, die officieel al sinds 1969 6 jaar oud is, vallen samen met de goedkeuring in de VS voor het gebruik van het Pfizer-vaccin bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar.

Niet alleen de Republikeinse senator is woedend op de enorme vogel die sinds 2018 spreekt met de stem van acteur Matt Vogel. Fox News-commentator Lisa Boothe spreekt van "hersenspoeling van kinderen, die geen risico's lopen door covid". "Gestoord", vindt ze.

Het CDC, het Amerikaanse RIVM, meldde vorige maand dat 10,6 procent van de besmettingen werd aangetroffen in de leeftijdsgroep tussen de 5 en 11. Daarbij werd vermeld dat kinderen een lager risico hebben op een ernstig ziekteverloop, maar dat er wel 66 kinderen in die leeftijdsgroep aan het virus zijn overleden.

Pino kreeg wel een compliment van president Biden. "Goed bezig, Big Bird. Gevaccineerd worden is de beste manier om de buurt veilig te houden", schreef hij op Twitter.

Voor het eerst in ruim een jaar geen coronadoden in Japan

In Japan zijn voor het eerst in vijftien maanden geen coronadoden geregistreerd, meldt de nationale nieuwszender NHK. De laatste keer dat er in 24 uur tijd geen coronadoden werden geregistreerd, was op 2 augustus vorig jaar.

Het aantal dagelijkse coronabesmettingen en -doden in Japan is de afgelopen tijd aanzienlijk gedaald. Eind augustus - na de Olympische Zomerspelen in Tokio - maakte het land nog een piek door, met zo'n 25.000 besmettingen en tientallen doden in 24 uur. Inmiddels ligt het zevendaags gemiddelde rond de 200 nieuwe infecties. De vaccinatiegraad in Japan ligt nu op ruim 70 procent.

Om te voorkomen dat het land komende winter weer een besmettingspiek doormaakt, wil de Japanse regering komende maand boosterprikken gaan uitdelen. Het is daarnaast de bedoeling om met medicijnbehandelingen het aantal ziekenhuisopnames laag te houden.

Oostenrijk voert 2G-regel in, 'leven ongevaccineerden behoorlijk ingeperkt'

In Oostenrijk mogen vanaf vandaag alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen naar onder meer horecazaken, kappers en musea. Met de zogenoemde 2G-regel is een negatieve testuitslag niet meer voldoende om toegang te krijgen tot deze plekken.

Het leven van ongevaccineerde mensen wordt op deze manier behoorlijk ingeperkt, zegt correspondent Wouter Zwart vanuit Wenen. Zo mogen ongevaccineerde Oostenrijkers ook geen familieleden of geliefden in een ziekenhuis of verzorgingshuis bezoeken. Naar het werk kan wel, maar alleen met een negatieve test.

"Je ziet dat mensen indirect wel degelijk worden gedwongen om zich te laten inenten", zegt Zwart. "Daar is de regering ook duidelijk en open in. Ze zeggen dat de samenleving nu gericht moet zijn op het beschermen van de mensen die meehelpen de pandemie te beëindigen." Het beleid heeft wel het gewenste effect, zegt Zwart. Toen de regering het nieuws bekendmaakte, liepen de vaccinatiecentra vol met mensen die toch een prik gingen halen.

In Oostenrijk is 63 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. "Je ziet dat dat percentage met name laag is in landelijke provincies, in de conservatieve hoek. Het probleem is dat mensen dan juist in die regio's heel ziek worden van corona."

De overheid zag zich genoodzaakt om maatregelen te nemen omdat de situatie de afgelopen dagen heel snel verslechterde, zegt Zwart. Het land tikte onlangs de 10.000 positieve tests per dag aan, een record, en de ziekenhuizen lopen vol.

De regering heeft nog geen einddatum voor de 2G-regel genoemd, maar Zwart zegt dat hij er rekening mee houdt dat de maatregel minstens tot Kerst duurt. Dat betekent dat ongevaccineerde Nederlanders die op wintersport in Oostenrijk willen, bijvoorbeeld niet in hotels kunnen slapen. "Ik heb al met Nederlandse eigenaren van hotels gesproken in Tirol; zij krijgen al de eerste belletjes en mailtjes van gasten die hun reservering alvast annuleren."

VS heropent landsgrenzen voor gevaccineerden

In de Verenigde Staten zijn vanaf vandaag na ruim anderhalf jaar weer internationale reizigers welkom, als ze tenminste gevaccineerd zijn. Sinds het begin van de coronapandemie vorig jaar maart golden strenge regels voor reizigers naar de VS, zoals het hebben van een Amerikaanse paspoort of een verblijfsvergunning.

Internationale reizigers moeten voor de vlucht overigens nog steeds een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Verder gaan ook de landsgrenzen met Canada en Mexico weer open voor internationale reizigers die gevaccineerd zijn.

De vaccinatieverplichting geldt niet voor Amerikanen. Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen onder de 18, zij hebben alleen een negatieve testuitslag nodig. Voor kinderen tot twee jaar is ook zo'n test niet nodig.

Verder is er een lijst opgesteld van vijftig landen waar de vaccinatiegraad onder de 10 procent ligt. Ongevaccineerde mensen uit die landen kunnen in specifieke gevallen toestemming krijgen van de Amerikaanse regering om alsnog naar de VS te komen. Vakantietrips of werkgerelateerde reizen vallen daar niet onder.

'KLM heeft 1,3 miljard euro belastingschuld bij de overheid’

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een belastingschuld van 1,3 miljard euro bij de Nederlandse overheid. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Daarmee is de totale steun die het bedrijf tijdens de coronacrisis kreeg 6,5 miljard euro, schrijft de krant.

Alle bedrijven konden tijdens de coronacrisis hun belastingbetalingen uitstellen. 376.000 bedrijven maakten daar gebruik van. Het gaat dan om bijvoorbeeld de loonheffing, omzetbelasting en vennootschapsbelasting die even niet betaald hoefden te worden. Eind september hadden 274.000 bedrijven daardoor een belastingschuld van in totaal 19,7 miljard euro. Volgens NRC gaat het bij KLM om een bedrag van 1,3 miljard euro dat aan belastingen is uitgesteld tijdens de crisis. Bedrijven moeten hun belastingschuld op 1 oktober 2027 hebben afgelost.

Naast belastinguitstel konden alle bedrijven die geraakt zijn door corona ook loonsteun krijgen. KLM is veruit de grootste ontvanger van die regeling, bleek al eerder. Het gaat om een bedrag van 1,7 miljard euro dat de luchtvaartmaatschappij tijdens de crisis kreeg om de lonen door te betalen, schrijft de krant. Die subsidie is voor bedrijven geen lening, maar het kan wel zijn dat bedrijven een deel moeten terugbetalen als het toch beter ging dan verwacht. Demissionair minister Hoekstra van Financiën liet vorige maand aan de kamer weten dat hij niet verwachtte dat KLM geld zou moeten terugbetalen, op basis van de resultaten.

Naast deze regelingen voor alle bedrijven heeft KLM ook een specifiek steunpakket gehad van 3,4 miljard euro aan leningen en garanties van de Nederlandse overheid. Daarvan heeft het bedrijf inmiddels 1 miljard gebruikt.

Heerlen en Kerkrade annuleren toch carnavalsevenementen

Heerlen, Kerkrade en Brunssum zetten toch een streep door de evenementen die gepland stonden rond de elfde van de elfde, de aftrap van het carnavalsseizoen, melden Limburgse media. Dat doen ze na een noodkreet van ziekenhuisbestuurders.

De aftrap van het carnavalsseizoen werd donderdag al geannuleerd door burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg. Noord-Brabant en Zuid-Limburg deden dat niet, maar nu hebben Kerkrade, Heerlen en Brunssum toch besloten de feesten niet door te laten gaan.

"Ik ben vanavond gebeld door het Zuyderland ziekenhuis dat zij niet anders kunnen dan een opnamestop voor coronapatiënten invoeren. Dat heeft ertoe geleid dat we intern overleg hebben gevoerd", zegt burgemeester Roel Wever van Heerlen tegen 1Limburg.

Helen Mertens, voorzitter van de raad van bestuur van het Maastricht UMC, riep de gemeenten in Nieuwsuur op de feesten af te gelasten. "We hadden afgelopen weken al opnamestops in andere ziekenhuizen in Limburg. Dat geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie. Grote evenementen en een toename van het aantal verspreidingen gaan ons zeker niet helpen."