liveblog

EP alleen nog toegankelijk met coronapas • Farmaceut deelt patent voor coronapil

liveblog gesloten

Europees Parlement alleen nog toegankelijk met coronapas

Vanaf komende woensdag mogen Europarlementariërs alleen nog maar na het tonen van een coronapas naar binnen in de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg.

Zo'n anderhalf jaar lang werkten de Europarlementariërs helemaal of deels vanuit huis. De laatste maanden kwamen ze weer vaker naar de vergaderzalen. Wel onder strenge voorwaarden, zo moet iedereen een mondkapje dragen en zijn lichaamstemperatuur laten meten.

Vanwege een nieuwe golf coronabesmettingen in de EU heeft voorzitter David Sassoli besloten in het vervolg ook te vragen om een bewijs van inenting of genezing of een negatieve test.

"Dieptriest", noemt SGP'er Bert-Jan Ruissen het besluit. "Het parlement geeft hiermee een volstrekt verkeerd voorbeeld. Het Europees Parlement is een huis van de democratie en behoort toegankelijk te blijven voor een ieder. Dit is een nieuwe stap in de richting van vaccinatiedwang. Dit is precies waarvoor we gewaarschuwd hebben bij de invoering van de coronapas." Rob Roos van JA21 spreekt van "een gitzwarte dag voor de democratie".

Ruissen en enkele medestanders hebben Sassoli een protestbrief geschreven in de hoop dat hij zich bedenkt.

Spaans Hof: Tweede noodtoestand was ook onterecht

Het besluit van de Spaanse regering om tussen oktober 2020 en mei dit jaar een tweede noodtoestand uit te roepen vanwege de coronapandemie was onterecht. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Madrid bepaald. Ruim 40.000 boetes worden door dit besluit geannuleerd. Een bedrag van bijna 70 miljoen euro moet nu worden terugbetaald aan de 'overtreders'.

Het is de derde keer dat het Constitutioneel Hof belangrijke beslissingen van de Spaanse regering gedurende de pandemie veroordeelt. Al eerder veroordeelde het hof het uitroepen van de eerste noodtoestand en de lockdown als onrechtmatig. De beslissing daarvoor had het parlement moeten nemen, en niet de regering, aldus de rechters. Ook noemde het Spaanse Hof de sluiting van het parlement onrechtmatig.

Ziekenhuis in Heerlen heropent covidafdeling

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen heropent de covidafdeling. Die werd half juni gesloten toen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen sterk was afgenomen. Gisteren werd de covidafdeling weer klaargemaakt voor nieuwe patiënten. Vandaag worden de eerste 14 patiënten opgenomen op de afdeling.

Het ziekenhuis ziet een stijging van het aantal besmettingen en ook van het aantal patiënten dat wordt opgenomen. Ook in de Limburgse ziekenhuizen loopt het aantal coronapatiënten op.

Vanochtend lagen er 25 patiënten in de verschillende vestigingen van Zuyderland op de verpleegafdeling en 12 op de intensive care. Een woordvoerder van Zuyderland zegt tegen 1Limburg dat 80 procent van de patiënten op de IC niet gevaccineerd is. Op de verpleegafdeling is twee derde van de coronapatiënten niet gevaccineerd. Maar ook het aantal gevaccineerde mensen dat wordt opgenomen in de Zuyderland ziekenhuizen neemt toe. Een verklaring daarvoor heeft de woordvoerder niet.

Farmaceut deelt patent voor coronapil

Farmaceut Merck, in Europa actief onder de naam MSD, deelt de patenten voor zijn nieuwe coronapil. Andere farmaceuten kunnen die pil dan goedkoop maken voor 105 armere landen, voor wie het medicijn anders onbereikbaar zou zijn. Deze regeling geldt zolang de Wereldgezondheidsorganisatie de coronapandemie beschouwt als een noodtoestand.

Het gaat om de pil molnupiravir. Volgens MSD voorkomt de pil dat mensen na een coronabesmetting ernstig ziek worden of overlijden. Het middel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

7301 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7301 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1526 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een inhaaleffect ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5916 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 56 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

859 coronapatiënten in het ziekenhuis, 17 doden

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 859 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 849), van wie 200 op de IC (gisteren 192), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Reconstructie: Nederland koos te laat voor bestrijden corona

Ondanks dringende adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO begon Nederland later dan andere landen met gerichte maatregelen tegen corona. De WHO waarschuwde tegen de strategie van groepsimmuniteit, maar Nederland koos ervoor het virus rond te laten gaan zolang er plaats was in de ziekenhuizen in plaats van het virus te bestrijden met een intensief test- en traceerbeleid.

Dat schrijft Nieuwsuur na uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland. Pas op 15 maart 2020 kondigde het kabinet maatregelen aan, dagen later dan andere landen.

Lees hier meer:

113 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen

Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 113 nieuwe patiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren waren er nog 122 opnames op verpleegafdelingen, het hoogste aantal sinds 22 mei.

Op de IC's zijn 21 nieuwe patiënten opgenomen, de meesten lagen al in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 200 coronapatiënten op de IC, acht meer dan gisteren. Op 20 september meldde het LCPS voor het laatst dat er 200 mensen met corona op de intensive care lagen.

In totaal liggen in de ziekenhuizen 859 coronapatiënten, een stijging van tien ten opzichte van gisteren.

Zorgmedewerkers Zweden krijgen 'boosterprik'

In Zweden kunnen nu ook zorgmedewerkers en 65-plussers een derde coronaprik krijgen. Tot nu toe kwamen alleen mensen in verzorgingshuizen en mensen vanaf 80 jaar in aanmerking voor een 'boosterprik'. Die wordt zes maanden na de twee dosis toegediend.

De bedoeling is dat steeds meer groepen in aanmerking komen voor een derde injectie, laat de regering weten. Zo'n 85 procent van de Zweden vanaf 16 jaar heeft één vaccinatie gehad, 80 procent heeft twee of meer injecties gekregen.

In Nederland komt de Gezondheidsraad deze week bij elkaar om zich te buigen over de boosterprik in Nederland. De bescherming door coronavaccins kan na verloop van tijd afnemen. Veel EU-landen hebben al besloten om een deel van de bevolking een extra prik aan te bieden.

QR-codes van Adolf Hitler verschenen

Op internet zijn geldige QR-codes opgedoken die op naam staan van Adolf Hitler. Ze zijn volgens RTL Nieuws verspreid door een cybercrimineel die wil laten zien dat hij elke QR-code kon maken die hij wilde.

Het gaat daarbij om codes uit Polen en Frankrijk. Die zijn ook geldig in Nederland, omdat het Europese QR-codes zijn. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is van de QR-codes op de hoogte en houdt daarover contact met andere landen.

Mogelijk zit een malafide medewerker van een buitenlandse GGD in Frankrijk of Polen achter de codes. Het ministerie zegt dat er geen aanleiding is om te denken dat de geheime sleutels van de Franse en Poolse codes zijn gestolen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de Nederlandse geheime sleutels voor de QR-codes zijn ontvreemd.

Deel OMT spreekt zich uit tegen aparte regels voor ongevaccineerden

De uitspraken van demissionair minister De Jonge over eventuele maatregelen voor ongevaccineerden hebben de discussie daarover verder aangewakkerd.

Duidelijk is dat in ieder geval een deel van de leden van het Outbreak Management Team weinig voelt voor die optie. Naast praktische bezwaren vrezen ze een tweedeling in de samenleving.

Veel gemeenten uit Biblebelt op lijst met meeste besmettingen

In de top-25 van gemeenten met relatief de meeste besmettingen staan 17 gemeenten uit de Biblebelt, schrijft het Nederlands Dagblad. De krant baseert zich op de laatste cijfers van het RIVM, die gisteren werden gepubliceerd. Staphorst staat bovenaan de lijst, gevolgd door Scherpenzeel en Zwartewaterland.

"Reken maar dat de reformatorische gezindte zich zorgen maakt", zegt Biblebeltkenner Wim Dekker van de Christelijke Hogeschool Ede tegen de krant. "Er wordt niet lichtvaardig over de gevolgen van ziekten gedacht. Dat het zo hard gaat met de besmettingen heeft ook te maken met dat ze elkaar overal tegenkomen: in de kerk, op school en via de kinderen."

Dekker pleit voor een "zorgvuldig gesprek" tussen overheid en reformatorische leiders, bijvoorbeeld binnen de SGP. "En wijs erop dat hun kwetsbaren gevaar lopen. Hetzelfde geldt voor allochtone gemeenschappen in grote steden, waar soortgelijke problemen spelen."

Ook in Duitsland sterke stijging aantal besmettingen

Het aantal coronabesmettingen is ook in Duitsland sterk aan het oplopen. Gisteren werden 23.212 nieuwe besmettingen gemeld tegen 17.015 vorige week dinsdag. De afgelopen dag overleden 114 coronapatiënten. Sinds het begin van de pandemie zijn in Duitsland meer dan 4,5 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, maar dat zijn er in de praktijk veel meer, meldt het Robert Koch Instituut. Niet alle positieve testuitslagen worden gemeld.

Per 100.000 inwoners lagen gisteren 2,95 mensen met corona in het ziekenhuis, maandag waren dat er nog 2,77. De ziekenhuisopnamen zijn voor de Duitse regering de belangrijkste graadmeter voor het overwegen van nieuwe maatregelen. Rond Kerstmis vorig jaar lagen de meeste mensen in het ziekenhuis: 15,5 per 100.000.

Onzekerheid over prikplicht voor Australian Open duurt voort

De premier van de Australische deelstaat Victoria zegt dat zijn regering geen ongevaccineerde tennissers zal toelaten tot de Australian Open, in januari in de stad Melbourne in Victoria. "Ik kan niet van het publiek en de medewerkers eisen dat ze zich laten vaccineren als de spelers niet zijn ingeënt," zei deelstaatpremier Daniel Andrews.

Eerder op de dag zei de Australische premier Morrison dat ongevaccineerde tennissers mogen komen, mits ze twee weken in quarantaine gaan. Een andere voorwaarde was dat de deelstaat Victoria goedkeuring zou moeten geven. Dat lijkt nu niet te gaan gebeuren.

De verwarring over de vaccinatie-eis voor profspelers op de Australian Open duurt nu al een week. Vorige week verkondigde de Australische immigratieminister nog dat alleen geprikte profspelers mogen komen.

Burgemeesters Urk en Staphorst doen oproep

Burgemeester Van den Bos (SGP) van Urk roept inwoners die nog niet gevaccineerd zijn, maar dat wel willen, op om een prik te halen. "Ga dat alsjeblieft doen, dat is heel belangrijk. Heb je eventueel gewetensbezwaren tegen vaccineren, neem dan de maatregelen in acht," zegt hij tegen Omroep Flevoland.

Urk is de gemeente met de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Minder dan 40 procent van de inwoners is volledig ingeënt. In Urk wonen veel christenen die religieuze bezwaren hebben tegen vaccineren.

Ook in Staphorst zijn weinig mensen geprikt. De Overijsselse gemeente heeft bovendien in relatieve zin het hoogste aantal positieve tests van Nederland, blijkt uit de laatste RIVM-cijfers. Burgemeester Ten Kate riep gisteravond voor de raadsvergadering niet-gevaccineerde inwoners op om hun besluit te heroverwegen, meldt RTV Oost.

"De cijfers tonen aan dat de kortste route om met elkaar uit deze situatie te komen, vaccineren is", aldus de burgemeester, die niet verbonden is aan een politieke partij. "Wanneer u daar nog niet voor hebt gekozen, vraag ik u: overweeg het nog een keer, omdat uw gezondheid en de gezondheid van uw naasten mij na aan het hart liggen." Ten Kate zegt er wel bij respect te hebben voor de inwoners die zich om principiële redenen niet laten inenten.

LHV: richt grote verpleegafdelingen in voor betere doorstroming patiënten

Er moeten weer verpleegafdelingen ingericht worden voor patiënten die te ziek zijn om naar huis te gaan, maar zich te goed voelen om in het ziekenhuis te blijven. Daarvoor pleit de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV).

Op die manier moet de doorstroming van patiënten verbeteren als de druk door het toenemend aantal coronapatiënten te groot wordt. "Op dit moment gaat het nog wel goed met de doorstroming", zegt LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld. Maar als het aan haar ligt wordt er nu al nagedacht over hoe die afdelingen ingericht worden "om te voorkomen dat we straks weer met een zorginfarct te maken hebben".

Tijdens de eerste golf werd ook al van dit systeem gebruikgemaakt. "Het werkt heel efficiënt om meerdere patiënten tegelijk op zogenoemde cohortafdelingen in bijvoorbeeld verzorgingshuizen te verplegen. Dat voorkomt een nog grotere druk op ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorg."

Of er voldoende capaciteit voor is, moet nog worden uitgezocht, zegt de LHV-voorzitter.

Tienduizenden bedrijven moeten nog cijfers aanleveren

Tienduizenden werkgevers die coronasteun hebben ontvangen, moeten een definitieve berekening insturen voor de loonsteun die ze in het voorjaar van 2020 hebben ontvangen. Uit UWV-gegevens blijkt dat zo'n 38.000 bedrijven de cijfers nog niet hebben aangeleverd, een kwart van het totaal.

Aanstaande zondagnacht is de deadline, en bedrijven die de cijfers niet doorgeven moeten alles terugbetalen. Het gaat om de eerste ronde van in totaal zes rondes loonsteun die tijdens de pandemie aan bedrijven werd gegeven.

Deel OMT-leden voelt niets voor aparte maatregelen voor ongevaccineerden

Er moeten geen specifieke coronamaatregelen komen voor ongevaccineerden, zeggen meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) tegen Nu.nl. "Ik ben er helemaal geen voorstander van", zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans. "Het gaat wel heel erg tegen de individuele vrijheden in."

Daarnaast denkt hij dat dergelijke maatregelen niet uit te voeren zijn omdat de ongevaccineerden over het hele land verspreid zijn, in grote steden en de Biblebelt. Ook viroloog Menno de Jong is er geen voorstander van. "Gaan we daarmee niet te veel polariseren?", vraagt hij zich af.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers zegt tegen de nieuwssite "geen onderscheid" te maken. "Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet." Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss noemt het een "lastige beslissing". "Ik vind dat de maatschappij zich niet moet laten gijzelen door een minderheid, maar ik ben ook tegen iedere vorm van discriminatie."

Het kabinet zal volgende week dinsdag op een persconferentie bekendmaken welke maatregelen de besmettingen moeten terugdringen. Demissionair minister De Jonge sluit niet uit dat er speciale maatregelen komen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Welke opties daarbij op tafel liggen, wilde de minister gisteren niet zeggen.

Verzekeraars: stijging fraude door bedrijven komt mogelijk door corona

Verzekeraars hebben in 2020 172 bedrijven betrapt op fraude, veel meer dan het jaar ervoor. Dit jaar zet die stijging door. "Een mogelijke verklaring is dat door corona bedrijven problemen ervaren en een andere manier hebben bedacht om aan geld te komen", zegt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

De organisatie noemt het voorbeeld van een restauranthouder die door de gedwongen horecasluiting van zijn bedrijf af wilde. Hij besloot een brandje te stichten in zijn bedrijf, maar daarbij brandde het hele pand af. Uit onderzoek bleek dat hij dit dus met opzet had gedaan. Hij moest een schadevergoeding van 56.000 euro betalen en kreeg, net als een andere verdachte, drie jaar cel.

Senaatscommissie wil vervolging Bolsonaro vanwege coronabeleid

Een commissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Bolsonaro wordt vervolgd voor zijn coronabeleid. Zeven senatoren onderzochten afgelopen half jaar het regeringsbeleid rond de pandemie. Vier van hen stemden voor de formele oproep om Bolsonaro aan te klagen voor bedrog, het aanzetten tot misbruik van overheidsgeld en misdaden tegen de menselijkheid.

In Brazilië zijn meer dan 600.000 mensen aan corona overleden, na de VS het hoogste aantal. Volgens de senatoren komt dat deels door het beleid van Bolsonaro. Hij verzette zich hevig tegen coronamaatregelen van lokale bestuurders. Ook hield hij vast aan behandeling met een anti-malariamedicijn nadat uit onderzoek was gebleken dat dit niet werkte.

De senaatscommissie overhandigt het rapport vandaag aan hoofdaanklager Augusto Aras, een vertrouweling van Bolsonaro. Een eventuele aanklacht van misdaden tegen de menselijkheid zou moeten worden ingediend door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Premier: ongevaccineerde spelers toch welkom op Australian Open na quarantaine

Ongevaccineerde tennissers kunnen toch meedoen aan de Australian Open. Wel moeten ze twee weken in quarantaine, zegt de Australische premier Morrison.

Vorige week zei de minister van Immigratie, Alex Hawke, nog dat deelnemers aan het grandslamtoernooi in Melbourne volledig gevaccineerd moesten zijn. Een quarantaine van twee weken voor ongevaccineerde spelers was volgens hem geen optie.

Dat zou betekenen dat negenvoudig winnaar Novak Djokovic mogelijk niet kon meedoen. De Servische nummer één van de wereld wil niet vertellen of hij is ingeënt.

Zelfde regels

Maandag lekte al een mail uit van de Australische tennisbond waarin stond dat ongevaccineerden toch welkom zouden zijn na 14 dagen quarantaine en premier Morrison bevestigt dat nu. "Dezelfde regels gelden voor iedereen. Of je nu een grandslamwinnaar, de premier, een zakenman, een student of wie dan ook bent."

Vanaf 1 november hoeven volledig gevaccineerden niet meer in quarantaine als ze naar Australië reizen. Ook deze regel geldt voor alle reizigers.

Djokovic na de winst op de Australian Open begin dit jaar

Strengere coronaregels in België

Vanwege "een herfstgolf" scherpt België de coronamaatregelen in het hele land aan. Alle Belgen moeten vanaf vrijdag weer mondkapjes dragen in publieke binnenruimten. Na het weekend moeten ze ook een coronatoegangsbewijs laten zien in de horeca en in sportscholen.

"Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken", zei premier De Croo gisteravond op een persconferentie.

Welkom!

Welkom in het NOS-coronablog van woensdag 27 oktober. Hier vind je het laatste nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus.

Het blog van gisteren is hier terug te lezen.